Lakberendezés és a színhasználat: – lakásunk színei hogyan hatnak a hangulatunkra, az aktivitásunkra?

Mint ahogyan a fény, a napfény, vagy ezt helyettesítő mesterséges világítás fényereje, színhőmérséklete, a nagy ablakfelületek, azok tájolása – hatással van a mindennapi hangulatunkra, az aktivitásunkra, ugyanúgy a lakás színei, a színek erőssége, a kombinációik, a mintázatok is jelentősen befolyásolják a kedvünket, lelki állapotunkat, bizonyos dolgok iránti fogékonyságunkra és összességében hatással van az otthoni kényelmünkre, komfortérzetünkre.

.
 • Vizsgáljuk meg részleteiben, hogy a lakásunk színei hogyan hatnak ránk!
 • Lakberendezési szempontból, hogyan csoportosíthatjuk a színeket?
 • Melyik helyiségbe, milyen szín illik jobban?

Az alapoknál kezdve, nézzük meg, hogy a színek általában milyen pszichológiai hatást tudnak ránk gyakorolni.

Az egyes színek pszichológiai hatásai:

Piros:

Izgató, élénkítő, dinamizáló hatású, fokozza az érzelmeket, tekintetvonzó.

.

Sárga:

Melegséget sugárzó, vidám hangulatot teremtő. Energiával telítő hatású. Sugárzó, fényesítő megjelenést biztosít.

.

Bézs:

Megnyugtató időtlenséget, melegséget és mindenkinek megfelelni szándékozást mutat. Ez utóbbi miatt azonban közönséges, unalmas, frusztráló hatást is kelthet.

.
Egy meleg, enyhe világosbarna vagy sárgás-barna szín, ami könnyen kombinálható más színekkel. Vigyázzunk vele, mert sokan általában akkor választják, amikor semmilyen karakteres színt nem mernek bevállalni! Emiatt úgy gondolják, hogy egy ilyen teljesen visszafogott árnyalattal nem lőhetnek mellé, biztos nem ronthatják el.

Zöld:

Friss természetes érzetet kelt. Nyugtató hatású.

.
Erre a kedves megállapításra kicsit rádob az erőteljes zöld változat egy határozott, elegáns, merész jelleget is.

Kék:

Tiszta és hűsítő hatást kelt. Nyugtatja az elmét, így és segíthet a stressz csökkentésében.

.

Fehér:

Az ártatlanság, becsületesség, a tiszta elegancia színe. Emellett a higiénikus tisztaság színe is, és maga a tiszta fény.

.
Tiszta, világos, és kifinomult hatású. A fehér jól párosítható más színekkel. Ha nem elég nagy méretű terünk, akkor tágító hatású is lehet.

Szürke:

Elegáns hatást kelt, nyugtat, lelassít, időtlenséget (elmúlást is) sugároz.

.
A fenti kép alapján arra is rájöhetünk, hogy egy szín legtöbbször nem köthető egy stílushoz sem. Például a lakberendezéssel kapcsolatosan egy szürke szín hallatán, legtöbbször – egy nappali esetében – valamilyen skandináv, vagy minimalista enteriőrre asszociálunk, és nem egy glamour, vagy viktoriánus stílusra. A szürke egy nagyon sokoldalú semleges szín, minden más színhez alkalmazható. Nagy arányú megjelenése a modernebb stílusok esetében lehet jellemző. Ekkor a fekete-fehér eleganciájának lágyítására is használható, az erős kontraszt csökkentésére. A grafit és főképp az antracit szürkéket előszeretettel használják a fekete helyett, mert lágyabb, melegebb és mégis megőrzi az eleganciáját.

Barna:

Természetes, barátságos, meleg és időtlen hatása van.

.
A barna árnyalatok (bele sorolva a krém és a bézs tónusokat is) kiválóan illeszkednek a természetes, meleg környezethez. Fa bútorokon, padlókon vagy textíliákon keresztül használhatók. Ugyanakkor, ha a bútorunk valamely vintage irányzatot követ és túlzásba esünk a barna árnyalatokkal, akkor nyomasztóan idejétmúlt „öreg” hatást is kelthetünk.

Fekete:

Komoly visszafogott elegancia érzetet kelt, ugyanakkor komor, a gyász színe is.

.
Erős és drámai, de ha mértékkel használjuk, kiegészítőként vagy kontrasztként remekül működik. Például fekete keretek, bútorok vagy kiegészítők formájában. Túlzott használat esetén térszűkítő hatása van. Az utóbbi évek divatirányzata a fekete, vagy erősen szürke, antracit színű bútorok és egyéb berendezési tárgyak mellett kisebb mértékben az arany, vagy óarany felületek megjelenítése. Ugyanakkor, az arany színek elhagyása mellett is megvalósítható a fekete és arany luxus érzése a világítással. A LED világítással a 100 évvel ezelőtti szénszálas Edison izzók utánzatai újra elvarázsolhatnak bennünket, csak már alacsony fogyasztású LED-ként. Amikor a melegfehér LED-ek retrofit búráját borostyánosra, vagy füst színűre színezik, aminek hatására a LED eredeti 2700 Kelvines színhőmérsékletét megszűrik, így 1800-2200 Kelvines fényt kapunk, ami már a gyertyaláng, vagy a szénszálas izzó színhőmérséklete. Ennek az így már extrán melegfehér fénynek olyan hatása van, mintha arany fénnyel világítanánk meg a fekete bútorokat, és ez a kontraszthatás igazán exkluzív „fényűző” megjelenést biztosít.

Nem bírtam ki, hogy ne menjek bele néhol a lakberendezés szakmai részletei, de talán a pszichológiai attitűdök megértését jobban segíti.


A színeknek fontos szerepe van az egyes helyiségek viszonylatában, annak érdekében, hogy a kívánt hatást elérjük:

 • Nappali: Itt fontos a kényelem és a meleg hangulat. Használhatunk földszíneket, meleg tónus hangsúlyozására használjunk pirosas, vagy narancs színű elemeket.
 • Hálószoba: Nyugalom és pihenés helye, tehát a pasztell színek, a kék vagy a zöld lehetnek ideálisak.
 • Konyha: Élelmiszer-készítésre ösztönző, élénk színeket választhatunk, például pirosat vagy sárgát – mint általában a kívánatos ételeink színe.
 • Fürdőszoba: Tiszta, friss érzetet keltő színek a célszerűek, mint például fehér, kék vagy világos zöld.
 • Dolgozószoba: A munkára és koncentrációra serkentő színeknek tekintjük a zöld vagy a kék tónusokat. Nyugtatva segíthetik a hatékony munkavégzést.

Ez a felsorolás, csak egy szigorúan általános megközelítés volt, egy alaphelyzet, de nézzük a további részleteket.

A lakberendezési tervezés során meleg, semleges és hideg színek kombinációit használjuk.

A meleg színek a narancs, a vörös, a sárga, a barna és a bézs árnyalatait foglalják magukba. Ezek a színek melegséget, energiát és élettel teliséget sugároznak, és kiválóan alkalmasak olyan terek megteremtésére, ahol az emberek összegyűlnek, pihennek, vagy ahol szeretnénk meleg és barátságos atmoszférát teremteni.

A hideg színek hűvösséget, nyugalmat és frissességet sugároznak. A hideg színek közé tartoznak például a kék, a zöld, a lila és a hideg tónusú szürkék. A zöld ugyan hivatalosan hideg szín, de érdemes különbséget tenni a sárgás, és a kékes tónusú zöldek között. Hiszen, ha a zöldben minél több sárgás tónust érzünk, az bizony meleg zöld lesz. Ezeket a színeket kiválóan lehet alkalmazni olyan terekben, ahol nyugalmat és tisztaságot szeretnénk elérni.

Nézzünk pár gyakorlati példát arra, hogy hogyan és milyen terekben alkalmazhatjuk a meleg és hideg színeket a lakberendezés során:

Nappali vagy étkező:

 • A narancs és a vörös meleg és élénk hangulatot teremt. Ezek a színek kiválóan alkalmasak olyan helyiségekhez, ahol az emberek találkoznak és közösen időt töltenek.
 • A bézs, sárga vagy barna árnyalatai kellemes, meleg környezetet teremthetnek. Ezeket a színeket bútorok, párnák, függönyök vagy akár egy kis festés révén is belecsempészhetjük.
 • A hideg kék, zöld vagy szürke színek modern és letisztult megjelenést kölcsönözhetnek a nappalinak.
 • Az ezüst vagy króm kiegészítőkkel kombinálva hűvös és elegáns atmoszférát teremthetünk.

Hálószoba:

 • A meleg árnyalatú piros és a mélyebb árnyalatú narancs a romantika és a szenvedély érzetét keltik, így ideálisak lehetnek hálószobákhoz.
 • A sárga és a bézs kellemes, nyugodt környezetet teremthet, különösen, ha lágyabb, pasztell árnyalatokat választunk.
 • A kék és a lila árnyalatai nyugtató hatásúak, így ideálisak lehetnek a hálószobába. Segíthetnek a stressz csökkentésében és a pihentető alvásban.
 • A hideg tónusú szürkék is elegáns és nyugodt környezetet teremthetnek a hálószobában.
 • Főképp a hálószoba esetében divat a teljesen fehér megoldás. A fehér a tisztaság és az ártatlanság szimbóluma. Ha fehér, vagy színhiányos a szobád, a mai világítástechnika segítségével bármilyen színűvé alakíthatod. Például a hálószobát nem nappali fényben használjuk, így általában valamilyen világítást fogunk alkalmazni. A gyenge melegfehér fényű lámpák a félhomályban romantikus hangulatot teremtenek függetlenül attól, hogy nappal fehérben úszik a hálószoba. Ugyanakkor a mai RGB LED világításokkal, este bármilyen színűre festheted a fehér szobádat. Akár villódzhatnak a fények, vagy lehet a vörösre vadulni is. 🙂

Konyha:

 • A vörös és a narancs élénkítő hatásúak, serkentik az étvágyat, tehát a konyha területén is használhatók.
 • A barna és a bézs meleg és barátságos konyhai környezetet teremthet, különösen, ha fa elemekkel kombináljuk.
 • A hideg kék, vagy szürke árnyalatok tisztaságot és modern megjelenést kölcsönözhetnek a konyhának.
 • A hideg zöld színek is alkalmazhatók a konyhában, különösen, ha friss és természetes környezetet szeretnénk.

Fürdőszoba:

 • A sárga vagy narancs kiválóan alkalmazható a fürdőszobában, hogy friss, napfényes érzetet keltsen.
 • A bézs vagy barna árnyalatok a természetesség érzetét keltik, és egy nyugodt fürdőszobai környezetet teremthetnek.
 • A tengerkék, vagy aqua színek frissítőek és tisztaságot sugároznak, így a fürdőszobában különösen kellemesek lehetnek.
 • A zöld színek, mint például a menta, szintén frissességet és természetességet hozhatnak be a fürdőszobába.

Előszoba, folyosó:

 • Élénk narancs vagy vörös lehetőség a figyelemfelkeltésre és az életteli atmoszféra teremtésére már az előszobában is.
 • Bézs, barna vagy arany színek pedig meleg és üdvözlő hatást kelthetnek.

Dolgozószoba:

 • A hideg tónusú szürkék, vagy kék árnyalatok koncentrációra serkentő hatásúak, így a dolgozószobában kimondottan előnyösek.
 • Az egyszerű, letisztult dizájn és a hideg színek jól kiegészítik egymást a munkaszobában.

Gyerekszoba:

 • A világosabb hideg színek, mint a világoskék vagy a menta, kellemes és vidám környezetet teremthetnek a gyerekszobában.

A meleg színek alkalmazása során fontos figyelembe venni a helyiség méretét, a fényviszonyokat és az egyéni igényeket. Az erős meleg színek könnyen dominálhatnak, így érdemes azokat kordában tartani más, semleges vagy hűvösebb színekkel. Ezzel szemben pedig az erős hideg színek túl hűvös hatásúak lehetnek, és néha túlságosan steril, vagy rideg érzést kelthetnek – különösen, ha nagy mennyiségben alkalmazzuk. Ezért érdemes kombinálni természetes anyagokkal – SEMLEGES SZÍNEKKEL, – hogy kiegyensúlyozott és kellemes környezetet teremtsünk.

Ezzel el is jutunk a semleges színek fontosságához.

A semleges színek általában olyan árnyalatok, amelyek könnyen párosíthatóak más színekkel, és nem hoznak létre erős kontrasztot. Ezek a színek kellemes, kiegyensúlyozott, és időtlen megjelenést kölcsönözhetnek egy térnek. A leggyakrabban használt semleges színek a fehér, a fekete, a szürke. A barna és a beige ugyan meleg színnek tekinthető, de bizonyos színkörnyezetben egyes tónusaikat elfogadhatjuk semleges árnyalatnak is.

Hogyan alkalmazzuk a semleges színeket a lakásunk berendezése során?

 • Fali alapszínek: A semleges színek kiválóan alkalmasak falak festésére. A fehér, szürke vagy bézs falak tisztaságot és könnyedséget sugároznak.
 • Bútorok: A bútorok kiválasztásakor válasszunk szürke, fehér, fekete vagy bézs színű darabokat. Ezek jól kombinálhatók más színekkel és stílusokkal.
 • Textíliák: Használjunk semleges színű párnákat, függönyöket, szőnyegeket. Ezeket könnyű cserélni, ha változtatni szeretnénk a tér hangulatán.
 • Kiegészítők: A kiegészítők, mint pl. vázák, gyertyák vagy díszpárnák, lehetnek fehérek, feketék vagy más semleges, természetes színűek. Ezeket könnyen megváltoztathatjuk, így takarékosan változtathatunk a szoba összképén az idő múlásával.
 • Fa elemek: A fa bútorok és kiegészítők is belesimulnak a semleges színpalettába, és melegséget hoznak a térbe.

A semleges színek rugalmasságuk miatt kiváló alapot nyújtanak a változatos dekorációhoz, és könnyen illeszthetők bármilyen stílushoz vagy színpalettához.

A színek puszta használata önmagában kevés.

A falak és a berendezési tárgyak színvilága közötti harmonikus egyensúly elérése rendkívül fontos a lakberendezés során. Egy egyszerű példával élve: lehet két olyan szín, tónus, amelyek önmagukban jellegtelenek, sőt csúnyák. Viszont egymás kombinációiként egy kellemes hatást váltanak ki.

Néhány fontos szempont, melyekre figyelmet kell fordítanunk a kívánatos és harmonikus elérése érdekében:

Színösszhang:

Válassz színeket, amelyek egymással összhangban vannak. Egyes színek könnyen harmonizálnak, például a hasonló árnyalatok, vagy színcsaládon belüli választásokkal.

Kiegyensúlyozott kontraszt:

Ha szeretnél kontrasztot teremteni a falak és a bútorok között, válassz színeket, amelyek harmonikusan működnek együtt. Például a sötétebb falak lehetnek kiegyensúlyozva világosabb bútorokkal vagy kiegészítőkkel.

Minták, textúrák:

Használj változatos mintákat és textúrákat a berendezési tárgyakon, de tartsd szem előtt, hogy ezek is illeszkedjenek a színpalettához. Például, ha a falak színesek, akkor a mintás vagy textúrált bútorok lehetnek egyszerűbbek, és fordítva.

Térviszonyok:

A fehér és a pasztell színek tágítják a teret, a sötét és erős színek szűkítik. Két szomszédos falon ellentétes színezéssel a szoba formáját tudjuk optikai trükkökkel átalakítani. Vagy akár a mennyezetet alacsonyabb szintre hozni. A fali mintákkal, – legegyszerűbben szemléltetve – a függőleges, vagy vízszintes csíkozással szélesíteni, vagy magasítani tudjuk optikailag a falat.

Fényviszonyok:

Fontold meg a tér természetes fényviszonyait. A napfény és a mesterséges világítás is befolyásolja a színek megjelenését. A színek változhatnak különböző fényviszonyok között, így érdemes tesztelni őket a kiválasztott térben. A nappali napfény hidegfehér, a napnyugta fénye melegfehér. Célszerű belegondolni, hogy a helyiségeink legjobb érvényesülését mikor akarjuk elérni. Ugyanez a helyzet a mesterséges világítással. A hideg színek hidegfehér fényben, a meleg színek melegfehér fényben érvényesülnek jobban. Például, ha egy magasfényű minimalista bútorozású szobát világítunk, akkor a melegfehér fény öregíti (sárgítja), a hidegfehér fénytől tisztábbnak és fehérebbnek hat. Ha egy vidéki stílusú matt fehérre festett bútorunk van akkor a hidegfehér fénytől mesterkéltnek fog hatni, míg a melegfehér fény természetes közegben a stílusára ráerősítve öregbíti.

Mesterséges megvilágítás jellege:

Az általános térvilágítás és annak az erősségének megválasztása, valamint annak kombinálása a helyi irányított fényű megvilágítások alkalmazásával rendkívül fontos. Az általános intenzív térvilágítás a lakások esetében nem túl kedvező, hiszen ezt munkahelyek, bevásárló központok, közösségi terek alkalmazzák joggal. Emiatt egy szobában, hivatalos, rideg hatása van. Sokkal előnyösebb, ha egy gyengébb, vagy akár semekkora általános térvilágítást alkalmazunk, és a funkciókat, a tevékenységi helyeinket, a lakásunk érdekes részeit világítjuk meg. A fény irányításával létrehozhatunk egy speciális kontrasztot, valamint bensőségesebb, romantikusabb hangulatot tudunk teremteni.

Egységesség:

A falak és a bútorok színei közötti egységesség segít abban, hogy a tér összhangban lévőnek és kiegyensúlyozottnak tűnjön. Például, a falak színének illik harmonizálni az előtte lévő bútorok színével.


Mikor mondhatjuk azt, hogy nyomasztó egy lakás színvilága?

Ha a választott színek, azok intenzitása vagy azok összeállítása túlzottan intenzív, sötét vagy zavaró módon hatnak az összképre. Nyomasztó színvilág kialakulhat többféle tényező eredményeként: Íme néhány példa, mikor lehet valakinek ezt az érzetét:

 • Sötét vagy túl intenzív színek: Ha a falakon vagy a nagyobb felületeken olyan sötét vagy túl erős színeket használunk, amelyek elnyomják a teret és kevés fényt engednek át, akkor az nyomasztó hatást kelthet.
 • Nagy mennyiségű azonos szín használata: Az egyhangú, vagy túlzott mennyiségű egyazon szín használata is nyomasztó lehet. Például, ha minden fal egy erős, élénk színű festéket kap, az kényelmetlen és nyomás alatt álló érzetet kelthet.
 • Túl sok mintázat:Túl sokféle minta vagy textúra egy térben zavaró lehet. Kerüld el a túlzott mintakavalkádot, és válassz egyszerűbb, harmonikusabb kombinációkat.

.
Értem én, hogy bohém stílus, – de akkor is sokk! Antik keleti szecessziós bauhaus posztmodern – cirkuszi színkavalkáddal.

 • Rossz színharmónia: Amikor a különböző színek rosszul illeszkednek egymáshoz, vagy nincs megfelelő színharmónia, akkor az egész tér kaotikusnak és nyomasztónak tűnhet.

.
Diszkrét elegáns bauhaus csővázas modernista étkezőasztal – de a csillárt nem kellett volna a ravatalozóból elhozni. 🙁 – bár horrorfilmben jól mutatna.

 • Inkonzisztens stílusok: Kerüld az olyan stílusokat, amelyek nem illeszkednek össze. Például, egy modern berendezést ne próbálj kombinálni egy antik stílussal, hacsak nem tudod őket harmonikusan összehangolni.

.
Egy feminin fehér vintage szoba összhatását éri el. De részleteiben nézve ez egy túlzsúfolt bazár. A vintage-ben van funkció, de itt még a portörlés is kihívás. A vintage-hez hozzátartozik bizonyos funkcionalista szemlélet, amihez a dekorációs tárgyak finom harmóniát biztosítanak. Ezzel szemben a skandináv vidéki deszkafalon egy antik hatású álkandalló keret; egy új állapotú viktoriánus fotel leszakadó ajtajú kisszekrényekkel és a használhatatlanságig telepakolt dohányzóasztallal kombináció – nem ilyen. Ez inkább csak egy vintage raktár.:)

 • Túlzott kontraszt: Túl magas kontrasztú színek, például erős fekete-fehér vagy élénk színek erős kontrasztja, szintén okozhatja a nyomás érzetét. Túl éles kontrasztok, például fehér falak és nagyon sötét bútorok, vagy élénk színű falak és túl színes, mintás bútorok, zavaróak lehetnek.

.
Például egy túl kontrasztos retró tapéta uralja a szobát. Még akkor is, ha retró volt a cél.

 • Nem megfelelő színek a helyiség funkciójához: Ha a színek nem harmonizálnak a helyiség funkciójával, például túl élénk színek egy nyugodt hálószobában vagy túl hűvös színek egy meleg nappaliban, az zavaró lehet.
 • Nem megfelelő világítás és színhőmérséklet: A megfelelő megvilágítás is fontos szerepet játszik a színvilág érzetében. A természetes fény, vagy megfelelő mennyiségű műfény segíthet ellensúlyozni a nyomasztó hatást. Szintén fontos az általános térvilágítás és annak az erősségének megválasztása, és annak kombinálása a helyi irányított fényű megvilágítások alkalmazásával.

Ha úgy érzed, hogy egy lakás színvilága nyomasztó, érdemes átgondolni a színek összeállítását, a falak más színre festését vagy azok intenzitásának változtatását. Ezek egyensúlyi játékát megteremtve, az egyes színeket harmonikusan kombinálva kellemesebb atmoszférát tudunk elérni. Fontos az is, hogy folyamatosan belevegyük a saját igényeinket, és olyan színeket válasszunk, amelyekkel jól érezzük magunkat a térben. A lényeg a harmónia és az egyensúly megtalálása a színek, minták és textúrák között. A tesztelés és a kis lépésekben történő változtatások segítenek abban, hogy megtaláljuk a kívánt miliőt a lakásban.

A felsorolt hibák általános megítélésű problémák. Bizonyos stílusok esetében ezek elfogadhatóak, vagy éppen ez a stílus lényege. Tehát egyes a stílusoknál, ami általánosságban hiba lenne, pont erény. Hogy mik lehetnek ezek? – Ahhoz előbb ismerjük meg, hogy a leggyakoribb stílusok esetében milyen szín, formai, és minta követelmények – stílus jegyek – léteznek. Ez már egy következő cikk témája lesz.

A cikk képeinek mindegyike DALL-E segítségével készült.


Összegzésképpen:

Láthattunk jó néhány példát, de mindemellett természetesen a stílusok sokféleségét is figyelembe kell venni. Fontos, hogy a lakberendezés során az egyéni ízlés és egyedi igények is előnyhöz jussanak. Vannak, akik a merész és extravagáns kombinációkat kedvelik, míg mások inkább a letisztultabb és egyszerűbb enteriőrt részesítik előnyben. A legfontosabb a harmónia és az összhang megteremtése, függetlenül attól, hogy milyen lakberendezési stílust követünk.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^