Lakberendezési stílustár

Lakberendezési stílusok rengeteg változatban és al-változatban léteznek, és az évszázadok évtizedek során folyamatosan fejlődnek. A bemutatásra kerülő lakberendezési stílusok tekintetében megpróbálkozok valamilyen időrend figyelembe vételével egy sorrendet felállítani az alábbiak szerint.

.

Kidolgozás alatt áll! Amely stílusok már részletesen bemutatásra kerültek a listából, az már linkelve lett – nézd meg!

Stílustár


Természetesen abban is lehet vitatkozni, hogy egy stílus tekinthető-e egy nagyobb stílus részének, így az csak egy alstílus lenne, de jelenleg így látom célszerűnek az összeszedett információk csoportosítását.

Az csak egy egyszerű probléma, hogy egy stílus mikor keletkezett, mikortól vált önállóvá, meddig élt, ha újra feléled, tekinthető-e ugyanannak, ha más mennyiben más …

De egyszerűnek tűnő kategorizálási problémák is akadtak:

A Feng Shui tekinthető-e egy etno stílusnak?

 • Etno stílusok általában a különböző kultúrák hagyományos jellegzetességeit ötvözik, és hangsúlyozzák az adott népcsoport vagy etnikum egyedi stílusát. Tehát a Feng Shui-t kinai (mit etnikai) kulturális elemnek tekintjük, akkor miért ne sorolhatnánk az etno stílusok közé.
 • A helyzet bonyolultabb, mert Feng Shui inkább egy filozófiai és energetikai rendszer, mint egy specifikus etnikai stílus. Ha csak egy kínai eredetű etno stíluskategóriának tekintenénk, melyek általában egy adott kultúra vagy etnikum jellegzetes formáit, mintáit, és anyagait tükrözik, akkor elszakítanánk a filozófiájától és attól a többlettől, hogy a Feng Shui inkább az otthoni vagy munkahelyi környezet harmonizálására és az energiaáramlás javítására összpontosít.
 • Másrészt ha megnézzük, hogy a gyűjtésemben az indonéz stílust mutatom be, aminek hazánkban egy mai, kortársnak jegyeket is mutató változata a kedvelt, akkor végképp furcsán hatni egy meghatározhatatlan korú (vélhetően több ezer éves) filozófiai irányzattal egy kategóriába venni.

Vagy feltételezhetjük-e, hogy a mediterrán stílusok valójában azok is vidéki stílusok, csupán nevesítve vannak a földrajzi helyzetnek megfelelően?

 • Elgondolkodtató lehet, de nem feltétlenül nevezhetjük az összes mediterrán stílust vidéki stílusnak. Mert igaz ugyan, hogy a mediterrán stílusok inspirálódnak a vidéki, és a tengerparti életmódból, de ezeknek mégis sajátos jegyeik vannak.
 • A vidéki stílusokkal azonban általában a falusi, vidéki környezetben inspirált stílusokat értjük, amelyek az adott ország vagy régió hagyományaiból és vidéki életmódjából merítenek. Ezeken belül lehetnek különféle alfajok, például a francia vidéki stílus, vagy éppen az angol vidéki stílus.
 • Bár a mediterrán stílusok és a vidéki stílusok néha átfedésben lehetnek, nem minden mediterrán stílust tekinthetünk vidéki stílusnak, és fordítva. A mediterrán stílusok sokszor a tengerparti, napsütötte életérzést hangsúlyozzák, míg a vidéki stílusok inkább a falusi atmoszférát célozzák meg.
 • Tehát kompromisszummal összeadható a kettő, de inkább csak közös metszéspontjaik vannak, de azért elgondolkodtató.

Említhetném az vidéki stílusok és az etno stílusok átfedését is.

 • Szerintem a vidéki stílusok összessége, és az etno stílusok összessége ugyanazokat az enteriőröket tartalmazza, csak más szemlélet szerint csoportosítjuk őket. A vidéki stílusokat országok és országon belüli területekre jellemző közös jegyek alapján nevezzük el, míg ugyanazokat az enteriőröket, ha etno stílusjegyen belül csoportosítanánk, akkor pedig az egyes etnikumok, azaz népcsoportokra jellemző közös stílusjegyek alapján csoportosíthatjuk.
 • Mind a vidéki stílusok, mind az etno stílusok az adott kultúrák vagy régiók hagyományait, életmódját, és környezetüket tükrözik.
 • A jellemző vélekedés szerint két külön dolog:
  • A vidéki stílusok általában földrajzi területekhez, országokhoz vagy régiókhoz kapcsolódnak, és a vidéki életmódból, építészeti hagyományokból merítenek. Az ilyen stílusokban megjelenő elemek a helyi anyagok, a környezetbarát dizájn, az egyszerűség és a hagyományos kivitelezésre való törekvés.
  • Az etno stílusok a különböző etnikai csoportok, népek kultúrájának és hagyományainak összességét képviselik. Ezek a stílusok egy adott népcsoport jellegzetes művészeti, díszítő és kulturális kifejeződéseit tükrözik. Az etno stílusokban megjelenő elemek közé tartoznak a jellegzetes minták, színek, textúrák és a hagyományos művészeti formák.
 • Azért ezek a vizuális elemek megjelenhetnek mind két kategóriában, a csak éppen a csoportosítás mégis eltérő szempontokon alapul. A vidéki stílusok inkább földrajzi és országokon belüli területekre fókuszálnak, míg az etno stílusok az etnikai csoportok és kulturális hagyományok köré szerveződnek.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^