webmester összes bejegyzése

Vintage kiegészítők a lakberendezésben

A vintage stílus varázsa az apró kiegészítők összhangjában is rejlik. A kisebb elemek sokfélesége egységes, harmonikus hatást kelt, ezáltal válik otthonossá az élettér. Lehetnek szép díszes, faragott szekrényeink vagy csodás romantikus csempénk, kiegészítők nélkül nem teljes az összkép. Nézzük meg, milyen vintage kiegészítőkkel tehetjük a különböző szobákat még hangulatosabbá!

Vintage hálószoba kiegészítők

Vintage kiegészítők a lakberendezésben
Vintage kiegészítők a lakberendezésben bővebben…

Idén hatvanévesek a műanyag nyílászárók!

A műanyag ablakok immáron évtizedek óta védik meg otthonainkat és minket is az időjárás viszontagságaitól, valamint az egyéb külső hatásoktól. Ám nagyon sokan, főként a fából készült nyílászárók kedvelői még mindig nem tudják, hogy a PVC ablakok mennyire tekinthetők tartósnak, egyáltalán milyen múltra tekintenek vissza. Habár Magyarországon mindössze néhány évtizede jöttek divatba a műanyagból készült nyílászárók. Az első ilyen ablakok 60 évvel ezelőtt, 1954-ben gördültek le a gyártósorról, méghozzá Németországban. Itt csakhamar az ottani műanyagipar egyik legjobb és legkeresettebb exportcikkévé vált a termék.
Idén hatvanévesek a műanyag nyílászárók!
Idén hatvanévesek a műanyag nyílászárók! bővebben…

Új fejlesztés a magyar építőiparban

Kilátások

Új fejlesztés a magyar építőiparban IsoShell
A nemzetgazdaságok teljesítményének visszaesését jelentősebb mértékben azon iparágazatok érzékelik, amelyekben nagyon magas a foglalkoztatottság és ahol részarányaiban a legtöbb ember vállal munkát. Ilyen az építőipar. A gazdasági válság hatására a legdrasztikusabb visszaesés a foglalkoztatottak számában az itt jelentkezett. A KSH adatai szerint a harmadik legtöbb munkavállalót foglalkoztató ágazat volt 2006-ban 302.800 dolgozóval; ez a szám a mai napra 250.000 alá csökkent. /forrás:KSH/
Új fejlesztés a magyar építőiparban bővebben…

Napkollektor – napenergia hasznosítás a mindennapokban

Napkollektor - napenergia hasznosítás a mindennapokban

Mostanra eljutottunk odáig, hogy szinte már mindennapos téma a különböző hírforrásokban az a tény, hogy Földünket és a Föld által nyújtott kincseket óriási mértékben kihasználtuk. A Föld által nyújtott energiakészletek, főként a földgáz, kőolaj, szén egyre inkább fogy, a kibányászásuk egyre nagyobb költségeket emészt fel, melynek általunk látható mutatója az árak rohamos, csillagászati mértékű emelkedése.
Napkollektor – napenergia hasznosítás a mindennapokban bővebben…

Melegburkolatok – növényi rostszőnyegek – szizal (Agave sisalana)

növényi rostszőnyegek - szizal (Agave sisalana)Hazánkban is egyre népszerűbbek a növényi szálakból készült használati, és berendezési tárgyak. Nem csupán megrögzött természetbarátok, vagy a vidéki stílust kedvelők otthonaiban lelhetünk rájuk, hiszen a legtöbb enteriőrbe könnyedén beilleszthetők. Közülük a szizál szolgáltatja a legtartósabb alapanyagot. Amellett, hogy értékes takarmánynövény készülhet belőle; kötél, zsineg, papír, törlőkendő, spa termékek (pl: kesztyű, kefe, papucs) zsák, cicajáték, lehet matracok töltőanyaga, és egyéb lakberendezési tárgy. Ezúttal -az organikus szőnyegek csoportjába tartozó- szizálszőnyeget emelném ki, mely e trópusi növény rostjaiból készül.
Melegburkolatok – növényi rostszőnyegek – szizal (Agave sisalana) bővebben…

Szórt szigetelés – a poliuretán habszigetelés

szórt poliuretán hőszigetelésMi az a Szórt Poliuretán Hab?

A szórt poliuretán hab (SPF) egy szórási eljárással felhordott szigetelésforma, melyet megtalálunk valamennyi típusú lakóházon és kereskedelmi célú épületen. Az SPF olyan szigetelő műanyag, melyet folyékony formában hordanak fel, majd az eredeti térfogatának akár 100-szorosára is kitágulva páratlan, légzáróan szigetelő szórt poliuretán habot alkot sokféle alakban, ami számos alkalmazásban teszi lehetővé felhasználását. Az SPF alakítható úgy, hogy számos végleges formaváltozatot kapjunk, a puha tapintású félmerev szigetelőhabtól a nagy sűrűségű tetőszigetelő habig, mely lépés- és vízálló. Az SPF alkalmazásához egy sor speciális berendezésre van szükség, továbbá megfelelő oktatásra az ideális teljesítmény és eredmények eléréséhez.
Szórt szigetelés – a poliuretán habszigetelés bővebben…

Aerogél – a NASA-s hőszigetelés már nekünk dolgozik

aerogél hőszigetelés

2011 elején egy új termék jelent meg a speciális hőszigetelések hazai piacán. Egy érdekes és hasznos anyag: az aerogél hőszigetelő paplan. Az aerogél szigeteléseket a NASA fejlesztette ki: üvegszálkompozit anyag, amely szilika aerogéllel van elegyítve. Amellett, hogy a valaha gyártott legjobb hőszigetelő anyag, teljesen víztaszító, viszont a párát nagyon jól átengedi. Sűrűsége igen kicsi, nem öregszik, nem penészedik, semmiféle környezeti problémával nem kell számolnunk az alkalmazás során.
A Spaceloft aerogél hőszigetelések alkalmazási területét jelenleg a nanotechnológiás eljárások magas költségei eléggé behatárolják: jellemzően műszaki, technológiai problémák effektív megoldására használhatóak költséghatékonyan.
Aerogél – a NASA-s hőszigetelés már nekünk dolgozik bővebben…

Csocsó szabályzat

A csocsó szabályairészlet

1. A játék kezdete
Egy mérkőzés érmedobással kezdődik.
Az érmedobás győztese választhat a kezdés joga és az oldalválasztás joga között.
Minden szett után oldalt cserélnek a csapatok, ugyanígy szettenként váltakozik, hogy ki kezdi a szettet.
A szettkezdés után mindig az a csapat indíthatja középpályáról a játékot, amelyik az utolsó gólt kapta.
A játék költségeit (érmebedobás) felváltva fizetik a játékosok, úgy hogy először az érmedobás vesztese fizet.

2. Kezdés középpályával
A labda a kezdőkörön belül kell elhelyezni, nem szabad azonban beszorítani a bábu lába alá.
A rudak gyors mozgatása vagy az asztal rázása révén nem szabad zavarni az ellenfelet. Ez fault-al büntethető.
A csapat, mely kezd, közli az ellenfelével, hogy készen áll a játékra egy "mehet" vagy "Ready" keretében.

A játék akkor kezdődik el, amikor a másik csapat is visszaigazolta, hogy készen áll a játékra.
Az ellenfélnek 5 másodperce van arra, hogy a mehet elhangzása után felkészüljön a mérkőzésre.
Lövési vagy passzolási kísérlet előtt a játékosnak érintenie kell egy másik bábut, mely akar maga el is végezheti a passz/lövő kísérletet. (egy passz)
Az idő számítása onnan kezdődik, hogy mindkét csapat részéről elhangzott a mehet.
Ha egy szabálytalanság miatt kapja meg egy csapat a labdát, akkor egy esetleges halott labda esetén vagy ha a labda elhagyja a pályát a kezdés joga a szabálytalanság előtt eredetileg kezdő csapatot illeti meg.

3. Lövési/Passzolási kísérlet:

3.1 Passzok (általánosan)
A labdát csak mozgásból szabad az 5-ös sorról a 3-asra továbbítani. Ha a labda az 5-ös soron nyugvó vagy leszorított állapotban van, akkor a passz előtt a labdának egy másik bábut is érintenie kell. Az önmagában, hogy a labdát fellökte a falra, nem jelenti azt hogy passzolt egyet.
Ez a szabály szintúgy érvényes a kapussorról az 5-ös sorra való passznál.
Egy állított labdás passz a kapustól a csatársornak azonban megengedett.

3.2 Lövés kezdésből:
A labdának egy érvényes középpályás gól előtt legalább egyszer el kell hagynia az 5ös sort. Ha kapura lövi a csatár a labdát, mielőtt elhagyta volna egyszer az 5ös sort, akkor az ebből származó gól érvénytelen, akkor is, ha a labda megpattan bármin. A labda ezek után visszakerül a középpályára és ismét az a csapat kezdhet, amely eredetileg kezdett.

A kezdésből lőtt öngólok érvényesek.

3.3 Lövés középpályáról (nem kezdésből)
Egy középpályás lövésnél csak mozgásból szabad ellőni a labdát.
Ha esetleg megállna a labda középpályán, vagy leszorított helyzetbe kerülne, akkor egy másik bábunak hozzá kell érnie a lövés előtt.
Egy állított labdás lövés esetén az ellenfél kapja meg a labdát a középpályájára.

4. Védekezés a passz ellen

Többszörös hozzáütése a rúdnak a falhoz (2-3 erős falkapcsolat) tilos és a büntetése fault.
Továbbá, ha a labda a saját vonzáskörzeten kívül helyezkedik el, akkor semmilyen módon sem szabad befolyásolni mozgásában.
A kezdésből született kontra gól, tehát az a gól, melyet a védekező 5ös sor rögtön visszalőtt az érvényes gólnak számít.

Szabálymagyarázás:
Amennyiben a labda már elhagyta a védekező középpályáját és már a támadó csatársoránál tartózkodik, akkor azáltal, hogy hozzáüti a csatár a rudat a falhoz gyakran előfordul, hogy visszaugrik a labda. Ha meghiúsult a passz az erős ütés közben, akkor a passzt fogadó csatár kapja meg a labdát. Minekutána a szabálysértés fault-al jár (ld. 12.3-as pont), a játékban résztvevők döntésétől függ, hol folytatódik a játék. Arra is figyelni kell, hogy
reset, azaz idő-újraszámlálás is bekövetkezhet, a rúd falhoz ütése esetén.
(pl.: ha a támadó passzolgat a bábujai között, akkor a labda befolyásolása nem megengedett)

5. Gól
Egy labda, mely a kapuban volt, az gólnak számít, akkor is, ha esetleg kipattan utána.

6. A játéktér elhagyása
Amint a labda elhagyja a játékterületet, a játék középpályás kezdéssel folytatódik.
Akkor is kintnek számít, ha a labda hozzáér egy külső tárgyhoz, majd visszatér az asztalra.
Ha elhagyta a játékteret, akkor az a csapat jön középpályáról, aki az utolsó gólt kapta vagy a szettet kezdte, ha nem esett még gól.

7. Halott labda
Egy labda , mely tökéletesen nyugvó állapotba kerül és melyet egyetlen bábu sem ér el (A rudak behajlítása vagy ütögetése, valamint az asztal arrébb helyezése nem engedélyezett), az halott labdának minősül.
Ha a labda a védőterületen belül válik halottá, akkor a 2es sorra lehet újra játékba hozni.
Ha a labda a két 2es sor között válik halottá, akkor a játékot a középpályán kell folytatni.
A játékot a 2es pont szerint kell folytatni ezután.

8. A rudak pörgetése

A rudak pörgetése tilos. Pörgetésnek minősül, ha labdaérintés előtt vagy után több mint 360 fokot fordul.
Amennyiben szabálytalan pörgetésből gól származik, a gól érvénytelen és a vétlen csapat hozhatja játékba a labdát a középpályán.
Ha szabálytalan pörgetéssel lövés hajt végre egy csapat és nem születik belőle gól, akkor a vétlen csapat dönthet, hogy folytatja-e a játékot a jelenlegi pozícióból vagy a középpályára kéri a labdát.

9. Pozíciócsere
Pozíciócsere egy csapaton belül csak egy gól után, egy időkérés alatt és két szett között engedélyezett. Azonban minden megszakításnál csak egyszer cserélhet egy csapat pozíciót. A támadó csapatnak kell először cserélnie, erre a védekező csapat reagálhat.

10. Időkérés (Time Out)

Időt bármikor kérhet az éppen labdát birtokló csapat, ha a labda teljesen nyugvó állapotban van.
Emellett szabad két labda között időt kérni, függetlenül attól, hogy ki kezd. Ebben az esetben akkor indulnak az időkorlátok, ha mar mindenki az asztalnál van.
Ez azt jelenti, hogy egy vitatott helyzetnél is addig folytatni kell a játékot, amíg a labda meg nem áll vagy el nem hagyja az asztalt.
Egy csapatból csak egy ember kérheti időt, méghozzá mindig az a játékos, amelyik birtokolja a labdát.
Bírói és egészségügyi időkérések nem számítanak bele a lehetséges időkérésekbe.

10.1 Taktikai Time Out

Szettenként 2 taktikai time out engedélyezett, mely egyike sem haladhatja meg a 30 másodpercet.
Az idő túllépése fault-al büntethető.

10.2 Bírói Time Out
Ha nincsen jelen bíró, akkor bármely csapat kiveheti bírói időkérését.

10.3 Egészségügyi Time Out
Bármely csapat kérhet egy meccsen egészségügyi időt, amennyiben fizikai gondok lépnek fel.

Az egészségügyi időkérést a versenyvezetőségnek el kell fogadnia, ahhoz hogy érvényes legyen. A versenyvezetőség meghatározza az időkérés hosszát, mely nem haladhatja meg a 20 percet.

10.4 Technikai Time Out
Amennyiben a mérkőzés közben technikai komplikációk adódnak, akkor meg kell szakítani a játékot. Ezután meg kell javítani az asztalt. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor a versenyvezetőség egy új asztalra osztja be a meccset és a labdát úgy kell játékba hozni, mintha sima időkérés történt volna.

10.5 Time Out vége
Az időkérés végén a játékosoknak készenlétüket közölniük kell a másikkal ("Mehet" vagy "Ready" stb.)

Itt is 5 másodperc áll rendelkezésére a védőknek, hogy elkészüljenek.
Egy lövési vagy passzolási kísérlet előtt még egy bábut érintenie kell a labdának. (1 passz)
Lőni szabad az időkérés után, amennyiben előtte lehetett lőni. 2 labda közötti időkérés esetén nem szabad.

11. Időkorlátok
11.1 Labdabirtoklás közben

A labda legfeljebb 20 másodpercet tartózkodhat a csatársornál és a védősornál, illetve 10 másodpercet a középpályánál. Amennyiben egy csapat túllépi ezt a korlátot, az ellenfél kezdhet középpályáról. Az időkorlát mindig a labdaérintéstől kezdődik, kivétellel a kezdésnél (ld. 2es pont)

11.2 Egy gól után
Egy gól után a csapatoknak 10 másodpercük van, hogy elhangozzon a mehet.

11.3 Oldalcsere egy szett után
Oldalcsere esetén a játékosoknak egy percük van elkészülni.

11.4 Time Outok
Taktikai Time Out: 2x 30 másodperc szettenként és csapatonként.

Egészségügyi Time Out: 20 min.
Bírói/Technikai Time Out: Amíg meg nem oldódik a probléma.

12. Reset/Warning/ Foult / Recall

12.1 Foult (Definíció)
A kisebb foultokat és a technikai foultokat megkülönbözteti a szabályzat.
Technikai foultokat a következőképpen kell büntetni:

Kisebb foultoknak nevezzük azokat a szabálysértéseket, mely nem okoz nyilvánvaló előnyt az elkövetőnek. Ilyenek például a pörgetés (ld. 9-es pont) vagy a támadóidő hiba (ld. 10.1-es pont). A kisebb foultoknak mindig csak labdavesztés a vétlen középpályájára a büntetése. Technika foultnak értékelhető minden olyan szabálysértés, mely az elkövető személyét nyilvánvaló előnyben részesíti, vagy sportszerűtlen viselkedésből adódik. Teljes mértékben a bíró jogköre és feladatköre, hogy különbséget tegyen kisebb foultok és technikai foultok között.

12.2 Büntetések technikai foultoknál:
1. Foult:
Labdaelkobzás. A bíró határozhatja meg, hol folytatódik
a játék.
2. Foult: A vétlen csapat kap egy gólt.
3. Foult: Szettvesztés

A technikai foultok szettenként nullázódnak.

12.3 Foult a passz/lövéskísérletnél
Ha egy passzkísérlet közben szabálytalanságot követ el az ellenfél vagy a labda már a támadó csatársoránál van és akkor foultol az ellenfél, akkor a vétlen csatár 3as sorához kerül a labda.
Ha másik sorral történik a passz nem az 5-ös sorral és szabálytalankodik az ellenfél vagy már egy másik rúdon birtokolja a csapat a labdát és foultol a védekező csapat, akkor a vétlen csapat a középpályájáról hozhatja újra játékba a labdát.

12.7 Az asztal használata:
Az asztal megemelése és a rudak ismételt erős megrántása tilos.
A rudakat csak a kezekkel vagy az alkarokkal szabad mozgatni (láb, csípő stb. használata tiltott)

12.9 A játéktérbe benyúlni

Egy játékos az ellenfél jóváhagyása nélkül nem nyúlhat be a játéktérbe, függetlenül attól, hogy birtokolj-e a labdát, avagy sem.
Ha egy játékos a játékban lévő labdát megérinti az ellenfél vagy a bíró jóváhagyása nélkül, akkor az ellenfél kap egy gólt, és a játék úgy folytatódik tovább, mintha a labda tényleg bent lett volna a kapuban.
Ez vonatkozik forgó labdákra is és arra is, ha a játékos elkapja a labdát az asztal fölött.
A következő esetekben be szabad nyúlni a játéktérbe: Egy labda, mely halott, az játékon kívülinek minősíthető és az ellenfél jóváhagyásával hozzá lehet érni.
Egy játékos labdanyomokat, port, hajszálakat és hasonlókat az asztal bármely területéről eltávolíthat az ellenfél jóváhagyása nélkül szettek között, vagy miután a labda bekerült a kapuba, vagy halottá vált.
Ezen kívül mindig be szabad nyúlni a játékterületre, ha azt a másik csapat jóváhagyja.

forrás: csocso.hu

A rex szabályai

A játék lényege: Az ellenfélnél több pontot elérni.

A játék menete:

A rex szabályaiAz első lökésnél a piros golyónak hátul kell állnia, elől a fehér golyó a fekete félkör tetején.
Ezt követően a játékos addig folytathatja a játékot, amíg leesik egy-egy golyó a lyukakba.
FONTOS! Ha a piros golyó leesett, akkor mindig azzal kell lökni, ha nem azzal lök a játékos, akkor az abban a körben gyűjtött pontjait elveszti!
Ha nem esik le golyó, de a golyók összekoccolnak, akkor a játékos felírja az addig megszerzett pontjait és a következő játékos folytatja a játékot.
A játék győztese aki előbb eléri az előre megállapított – pl 5000 – pontot.

Fontos szabályok:

 1. Ha a golyó gombát talál, akkor a játékos összes pontját elveszíti és nulla pontról folytatja.
 2. A játékos elveszíti a menetben elért pontjait ha:
  • – a golyó kifut a bőrszegélyre,
  • – a golyó elhagyja a játékteret,
  • – nem a piros golyóval lök, ha az nincs az asztalon,
  • – nem koccol le a végén.
 3. Kezdésnél mindenki az ábrán látható állásból kezd legelőször.
 4. Ha az összes golyó fennmarad az asztalon, akkor mindig a leghátsó golyóval kell lökni.

forrás: http://novoparts.hu/