Természetesen vannak szakmai javaslatok a leanderek teleltetésére a hazai klimatikus viszonyoknak megfelelően:

 • 1. Beltéri teleltetés: A leandereket télre hozd be a házba vagy más melegebb helyiségbe, például üvegházba vagy fűtött télikertbe. A beltéri környezet lehetővé teszi számukra, hogy elkerüljék a fagyot.
 • 2. Védett helyszín: Ha beltéri térelhelyezés nem lehetséges, próbáld meg elhelyezni a leandereket egy védett helyen, például egy fedett terasz alatt vagy egy fóliázott fedél alatt. Ez megvédheti a növényeket a hideg széltől és a fagyástól.
 • 3. Szalmabála vagy mulcs használata: Takard be a leanderek tövét vastagon szalmával, avarral, vagy mulccsal, hogy megóvd a gyökereket a fagyástól. A megfelelő szigetelés segít abban, hogy a növények melegen maradjanak.
 • 4. Cserépbe ültetés: Ha a leandereket cserépben tartod, könnyebb lehet őket télen mozgatni, és könnyebb számukra a beltéri elhelyezés.
 • 5. Vízálló takarás biztosítása: Ha a leander a szabadban marad, akkor télen használj vízálló takarót a növények befedésére. Ez megvédheti a hideg széltől és az esőtől, és a cserépben pangó víz átfagyásától.
 • 6. Megfelelő leanderfajták választása: Ha új leandereket vásárolsz, válassz olyan fajtákat, amelyek hajlamosabbak a hidegre, és jobban ellenállnak a téli viszonyoknak. Kérdezd meg a helyi kertészetben dolgozó szakértőket, mely fajták alkalmasabbak a téli klímára. A leanderek egyes fajtáitól is függhet a téli ellenállóságuk.

.
Tavalyi kép

.
Tavalyi kép

Ezekkel a tanácsokkal összhangban, gyakorlatilag három került alkalmazásra.

 • 1. Széltől csapadéktól védettebb helyre kerültek elhelyezésre.
 • 2. A cserép alátét eltávolításra került, hogy a cserépbe kerülő víz ne okozzon pangást, így kisebb az esélye a gyökérzet károsodásának.
 • 3. Egy kivétellel, mindegyik leander hazai – azaz különböző, csere-bere és hazai kertes házi tulajdonosoktól kapott növények. A multiktól beszerezhető, külföldről behozott leanderek, még a fűtetlen garázsos teleltetést sem nagyon élik túl – de azért van kivétel.
.

Fontos evidenciában tartani, hogy a leander (Nerium oleander) eredetileg trópusi és szubtrópusi vidékeken őshonos, és nem tolerálja a hideg időjárást, különösen a fagyot. Az Olaszországban szabadon élő leanderek esetében a telelési körülményei jelentősen különbözhetnek a hazai viszonyoktól.

A leander a hideg és a fagy elleni védelem nélkül könnyen károsodhat. A hóréteg valójában némi hőszigetelést biztosíthat, és a növények alatt levő levegőt megtartva segíthet enyhíteni a fagykárokat. Azonban ez csak ideiglenes védelem, és a hó alatt is lehetséges a fagyási károk kialakulása, különösen ha a hóréteg vékony vagy ha extrém hideg időjárás van.

Az Olaszországban szabadon élő leanderek esetében az a tapasztalat, hogy a téli körülmények általában enyhébbek, mint más északibb országokban, és a leanderek valószínűleg jobban alkalmazkodnak az ilyen körülményekhez. Azonban még Olaszországban is előfordulhatnak hidegebb napok vagy éjszakák, amikor a leanderek károsodnak a hideg időjárás miatt.

A leanderek ideális éghajlati körülmények között virágzanak és nőnek, és a szabadban való teleltetésükhöz megfelelő körülmények szükségesek. Általában a leander számára a fagymentes téli hőmérsékleti tartomány az optimális, és ha a hőmérséklet tartósan 0 Celsius-fok alá esik, akkor a növény fagyási károkat szenvedhet.

A pontos időtartam és a legalacsonyabb túlélő hőmérséklet fajtától és más tényezőktől is függ, például a talaj nedvességétől, a szélvédett helyszíntől stb. Általában a leanderek inkább hidegérzékeny növények, és a téli védelem nélkül hosszú távon nehezen élnek túl hideg klímájú területeken.

.

Cserépben, vagy szabadföldben? – ha már nem visszük védett helyiségbe.

 • A cserépben nevelt növények gyökerei könnyebben átfagyhatnak, mivel a cserép gyorsan veszi át a hideget a talajhoz képest. Emiatt a szabadföldbe kiültetett növények gyakran jobban ellenállnak a hidegnek.
 • Azonban a cserép előnye lehet az is, hogy könnyebb szabályozni a talaj nedvességtartalmát. Ha a leander cserépben van, és a talaj túl nedves, fennáll a veszélye annak, hogy a gyökerek megfagyhatnak. A túlzott nedvesség ugyanis hozzájárulhat a talaj fagyásához és a gyökerek károsodásához.
  Ezért télen is fontos figyelni a talaj állapotát, még akkor is, ha a leander cserépben van. Ha a talaj folyamatosan nedves, akkor csökkenteni kell a locsolást (illetve a csapadékvédelemről gondoskodni kell), hogy megelőzzük a talaj fagyását és a gyökerek károsodását. Az is segíthet, ha a cserép alá és köré helyez egy hőszigetelő réteget, például szalmát vagy faleveleket, hogy tovább növelje a gyökerek védelmét a hideg ellen.
 • Másrészről, a szabadföldbe kiültetett leanderek esetében a talaj természetesen sokkal több hőszigetelést biztosít a gyökereknek illetve a talajhő alulról mérsékelheti a káros hatást. Azonban a kinti növények is veszélyeztetettek lehetnek, különösen, ha hirtelen hideg időjárás vagy extrém hideg napok következnek be. Egy rossz vízelevezetésű talajban egy szabadföldi leandernél egy csapadékos időszak utáni fagyás esetén nem sok védekezési lehetőségünk marad, ha előtte nem védtük a talajt a lehulló csapadéktól.

.
Leander teleltetési felelős – munkában 🙂

Összességében mindkét opcióval (cserépben vagy szabadföldbe kiültetve) járó kockázatokat és előnyöket kell figyelembe venni. A kulcsfontosságú az, hogy figyelje a növények állapotát, a talaj nedvességét és alkalmazkodjon az aktuális időjárási viszonyokhoz.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^