LEDrex választék

.

Négyféle színhőmérséklet szemléltetése egy képen.

A webáruház 2008-as indulásakor még ritkaságnak számított a LED-es világítás. Hagyományos szaküzletekben is alig lehetett kapni és az interneten is kevés helyen volt beszerezhető, de az akkori LED lámpa importőrök is már kétféle színhőmérsékletben, meleg- és hidegfehérben kínálták. Ahogy egyre többen jöttek rá a LED fényforrások iránti igény növekedésére, egyre több lett az importőr, egyre több a márkanév és szinte már minden üzletben kapható valamilyen LED fényforrás. Ugyanakkor az üzletek kínálatát nézve megfigyelhető, hogy többségük csakis melegfehér színhőmérsékletű LED-eket árusít. Miért? – az ok egyszerű, ebből lehet a legtöbbet eladni. Ha csak egyféle és a legkedveltebb színhőmérsékletet kínáljuk, így forog a leggyorsabban az áru. A hagyományos izzók is ilyen sárgásfehér fényűek, tehát ha ilyet vesz a vásárló, akkor nem fogja meglepetés érni, ha régebbi izzószálas fényforrásait cseréli le. Így, a szoba színei nem fognak változni, hiszen más színhőmérséklettel világítva a bútorok, falak tónusa is változik.

Valójában, nem csak a lakások stílusa változik, de az emberek által kedveltebb színhőmérséklet is.

2009-2010 környékén a korábbi 2700 Kelvines (sárgásabb) melegfehér LED-ek helyett a gyártók átálltak a 3000 Kelvines melegfehér fényforrásokra, mert a magasabb színhőmérsékletű LED-del nagyobb fényáramot és jobb hatásfokot tudtak elérni. A 2700 Kelvines izzók a hagyományos izzók és egyes gyengébb hatásfokú halogén spotok színhőmérséklete, a 3000 Kelvinesek (és kissé felette) a jobb hatásfokú halogén spotoké. Ennek ellenére az új melegfehér színhőmérséklet megosztotta a vásárlókat. Volt aki örömét fejezte ki, és volt akit szörnyen bosszantott. A lényeg, hogy érdekes módon az eltelt évek alatt kb. 2015-ig úgy megszokták a melegfehér LED vásárlók a 3000 Kelvint, hogy amikor a gyártók ismét a 2700 Kelvineseket kezdték gyártani, (mert már az alacsonyabb színhőmérséklet mellett is extra jó hatásfokot tudnak elérni) egyes vevők nem tetszett ez, és nem értették, hogy mi ez a sárgaság – hiába úgy hirdették sokan, hogy ez az igazi melegfehér. Ennek azonban mégsem volt olyan kellemetlen hatása, mint amikor 2700-ról tértek 3000-re, mert időközben megjelentek a 4000-4500 Kelvines LED fényforrások, és az évek során a 3000 Kelvint kedvelők áttértek erre a kevésbé sárga, semleges, avagy középfehér színárnyalatra.

Azonban, aki mást akar, mint a melegfehér színhőmérséklet, a legtöbb üzletben nem kapja meg.

A LEDrex célja, hogy a közép- és a hidegfehér színhőmérsékletet kedvelők is megtalálják a nekik megfelelő fényforrást. Emiatt a webáruházban az adott foglalat kategóriáknál, sok esetben szét van választva a kategória meleg-, közép- és hidegfehér csoportokra – valamint, ha az adott foglalattal valamilyen színes, vagy változtatható színű (RGB) LED is kapható, akkor külön színes LED csoport is látható. A borostyán színűeket egyelőre még a melegfehérek között lehet megtalálni, mert többnyire csak E14-es és E27-es foglalattal csak pár változatuk létezik. Hiszen ezek igazi vintage termékek, a gyertyaláng, vagy az Edison szénszálas izzók fényét utánozzák.

Visszatérve a stílusra.

Minél melegfehérebb a megvilágítás, annál inkább hagyományosabban berendezett lakáshoz illik. A hidegebb, azaz a magasabb színhőmérsékletűek a modernebb lakásokba.
A melegebb fehér a romantikus hangulatot, meghittséget, melegséget sugározza. A borostyán színű 2200 Kelvineshez rusztikus, antik, mediterrán enteriőr illik jobban, de még a melegfehér 2700-3000 Kevinesekhez is, vagy a polgári, konzervatív, vagy akár etno stílusok. 4000 Kelvin felett pedig a modernebb, letisztultabb, egyszerűbb formavilágú, skandináv stílusok, vagy a minimál, hightech stílusok. Sőt e két utóbbi esetében a hidegfehér fény hatása fel sem tűnik, annyira illik e stílusokhoz.

Persze ez nem jelenti azt, hogy ne keverhetnénk egy lakásban a színhőmérsékleteket, sőt hangulatunknak megfelelően változtathatjuk is, mert vannak változtatható (CCT) színhőmérsékletű LED lámpák is. Hiszen, ha például a munkavégzésé a nappali fény, 4500-6000 Kelvines erős fővilágítással, az esti borozgatáshoz a fővilágítást kiválthatjuk egy gyengébb 2200-2700 Kelvines asztali lámpával.

Amíg a melegfehér a meghittséget, addig a hidegebb fehér a hivatalosságot sugalmazhatja. Ez valójában azért van, mert a hidegfehér a nappali napütés fénye. Tehát egyrészt a nappali napfény a munkavégzés fénye (A színspektrumból a kék fény segíti az ébrenlétet, a napnyugta színből azaz a melegfehérből majdhogynem hiányozva jelzi a nap az agyunknak, hogy ideje nyugovóra térni – akkor is érezzük fényéből, ha nem látjuk a nap állását.), és mivel a hidegfehér fényforrás közelíti leginkább a valódi nappali fényt, nem csak a munkahelyek, hanem az üzletek (bár ezek is munkahelyek) is azért a magasabb színhőmérsékletű fényforrásokat preferálják, hogy a vevő olyan színű terméket válasszon, aminek a színét akkor is annak fogja látni, amikor kimegy a boltból. És ez nem csak a ruházatra, vagy dekorkozmetikumokra igaz, egy autószalonnak, vagy egy ékszerésznek is abszolút fontos tényező. Ha az aranyat aranynak az ezüstöt ezüstnek akarjuk látni, akkor nem sárgás (melegfehér) fénnyel kell megvilágítanunk, hanem minél teljes értékűbb, magasabb színhőmérsékletű, hidegebb fénnyel.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^