Légfűtéses kandalló építése (Magyar Zoltán)

Légfűtéses kandallóépítése képekben (Magyar Zoltán)
Légfűtéses kandalló, avagy a munkanélküliség dologtalanság?

Mivel az energia válság, no meg a munkanélküliség hozzám is begyűrűzött, így hirtelen elég sok időm lett. Ezért komolyan fontolóra vettem, hogy nekilátok kandallót építeni saját magam.

A házunk még csak két éve lett befejezve, de a kandalló akkor nem épült meg, mert nem volt igazán fontos. A padló és radiátoros fűtéssel kombinált gázkazán jól megoldotta a szinte csak este 6 után szükséges fűtést. Építéskor a ház közepébe már be lett építve egy 200-as Leier kémény, – ez egyébként így a nappali sarkába került.A lakótér, amiben ténylegesen tartózkodunk egy szinten van, kb. 140 m2, 2,8m-es belmagassággal 4 hálószoba van, a nappali és a konyha egy légterű. A 38-as tégla falakon kívül még van 6cm kőzetgyapot is. Jelenleg egy 24kW-os kombi kazánnal fűtünk, az adja a melegvizet is, illetve úgy van méretezve, hogy a pincét is kifűtse, ha kell (+120nm) A tető egy szeglemezes szerkezet, nincs beton födém, csak gipszkarton és 20cm kőzetgyapot. Ezeket azért írtam le, hogy érzékelhető legyen, hogy a tervezésnél milyen paramétereket vettem figyelembe.

Természetesen az építés előtt alaposan körbejártam a témát és kértem pár árajánlatot is. Olyan kandallót szerettem volna, amivel tényleg lehet fűteni akár az egész lakásban is, nem csak a lakás díszéül szolgál, ha már ilyen nagy összeget rászánunk. Az első gondolat a vízteres kandalló volt. Megoldható lett volna a meglevő rendszerre csatlakozás, de csak a pincén keresztül, így bármilyen gravitációs áramlás ki lett volna zárva. Továbbá a padlástérben bármilyen nehezebb tartály elhelyezése problémás a födém hiánya miatt. Éppen az interneten olvasott tűztér túlhűtési problémákból adódó kátrányosodás is elriasztott a vízteres rendszertől. A padlástér tárolásra ugyan alkalmatlan, de légcsöveket kiválóan el lehet helyezni. Persze az sem volt utolsó szempont, hogy a légcsövek kialakítása olcsóbb, mint egy megfelelő vizes csatlakozás a biztonsági és keverő rendszerrel. (Utólag ebben már nem vagyok teljesen biztos.)

Miután a légfűtés eldőlt, (amibe nem kis mértékben bejátszott az egyik legjobbnak mondott vízteres kandalló gyártó márkaképviseletén tapasztalt nem túl vevőbarát hozzáállás is), maradt a tűztér kiválasztása. Hosszas keresés után a Temporis és a Ruegg Jupiter betétek közül az utóbbit választottam, melynek névleges teljesítménye 9kW. Ezek nem olcsó tűzterek, viszont mindkettőnek nagyon jó a hatásfoka, árban közel hasonlóak, a Temporis kicsit nagyobb teljesítményű, a Ruegg viszont samott betétes, ami nekem jobban tetszett. Mindkettő, zárt égésterű, meg kell oldani a külső égési levegő bevezetést.

Légfűtéses kandallóépítés képekben (Magyar Zoltán) Légfűtéses kandallóépítés képekben (Magyar Zoltán)

Ha már légfűtés, gondoltam hozzuk ki a maximumot, ezért a kandalló betét fölé akartam tenni egy hőcserélőt. Állítólag a kilépő füst hőmérséklete ennél a kandallónál 300^(0)C körül van. A hőcserélő egy külön történet volt. Nem keveset jártam utána. Amit lehetett venni az közel 100e Ft lett volna. Volt aki csak úgy adta volna el, ha tőle veszem a komplett kandallót. Volt amit megrendeltem, aztán 2 hét várakozás után szóltak, hogy egyelőre leálltak a gyártással. Végül megbeszéltem egy lakatossal, hogy megcsinálja, de mikor meglátta a rajzot, rögtön problémái lettek. Ekkor már bedühödtem és nekiláttam magam megcsinálni. Na ez sem volt egyszerű. Aki próbált már dekopír fűrésszel vágni 3mm-es acéllemezt, az tudja miről beszélek. Sajnos a gyártásról készült képek elvesztek, csak a végeredmény látszik, illetve ha valakit érdekel, megvannak a rajzok. A hőcserélőben 7 db párhuzamos, 3”-os cső van. Az anyagvastagság 3mm. A hossza kb 1 m, a súlya pedig kb 35kg. A hőcserélő körül 0,5mm es horganyzott lemez burkolat van, erre csatlakoznak a légcsövek. A lemez burkolat teteje levehető, arra az esetre, ha majd tisztítani kell a füstcsövet. (Ehhez sajnos majd le kell bontani a felső sor ytongot.) A lemez és a ytong falazat közötti rést, illetve a burkolat teteje és a plafon közötti rést is,teleraktam kőzetgyapottal. A hőcserélő fölé még beraktam egy pillangó szelepet is a vízszintes csőszakaszba.

Légfűtéses kandallóépítés képekben (Magyar Zoltán) Légfűtéses kandallóépítés képekben (Magyar Zoltán)

A hőcserélő gondolatának megszületésekor kiderült, hogy a kéményen levő nyílás túl alacsonyan van. Az új bevezető nyílást az egyik kéménygyártó dokumentációiban levő leírás alapján kb. egy méterrel feljebb alakítottam ki, a régit pedig befalaztam. A kémény hasznos magassága igy kb 4,8 m magas. A kandalló égési levegővel történő ellátását is a kéményen keresztül oldottam meg, mert így a nappali falán nincs egy újabb cső és a monolit vasbeton födémet sem kellet átütnöm. Mivel a kémény Leier LK típusú, ezért a samott cső és a könnyűbeton köpeny között nagyrészt üreg van és néhány kitámasztó ék. Ezért a padló fölött vágtam egy nyílást a köpenytéglán, amibe bekötöttem az aluflex csövet. A nappali alatt levő garázsban a kémény falán szintén vágtam egy nyílást, így most a kandalló a garázsból kapja a levegőt. A pillangó szelep szabályozása egy karral és rudazattal van megoldva, ami a szobából nem látszik. Emellett lesz a ventilátor vezérlés is.

Légfűtéses kandallóépítés képekben (Magyar Zoltán) Légfűtéses kandallóépítés képekben (Magyar Zoltán)

Miután megvolt a tűztér, a hőcserélő, a kémény és a légbevezetés, végeztem pár próbafűtést, ami nem kis füstöléssel járt, amíg a betétre rá nem égett a festék. Ez majdnem egy hétig tartott. A betét a falhoz képest 20^(0)-kal el van forgatva, így szinte a nappali közepe felé néz, és a könyvespolcot sem melegíti annyira.

Légfűtéses kandallóépítés képekben (Magyar Zoltán) Légfűtéses kandallóépítés képekben (Magyar Zoltán)
Légfűtéses kandallóépítés képekben (Magyar Zoltán) Légfűtéses kandallóépítés képekben (Magyar Zoltán)

Légfűtéses kandallóépítés képekben (Magyar Zoltán) Légfűtéses kandallóépítés képekben (Magyar Zoltán)

A burkolatot a rendelkezésemre álló anyagok és betét figyelembe vételével terveztem meg. A terv többször módosult. Rengeteg ötletet néztem meg a neten és boltokban is, illetve a családom is kritizálta a látványterveket. Végül egy ’modern’ design mellett döntöttünk. A burkolat 7,5cm –es ytong lap, a polcok 5-ösek, Murexin KGX 45-ös ragasztóval van ragasztva. Kívülről rabichálóval le van fedve és két rétegben szintén ugyanezzel a ragasztóval simítva, majd pedig glettelve, végül diszperzittel festve a faltól elütő színűre. Falazás előtt a kandalló mögött levő falat is lekentem ragasztóval. A tűztér tetejénél az ajtó fölött készítettem egy beton koszorút. Erre ül rá a hőcserélő lemez burkolata is. A padka 3 cm-es gránit. Az egyik része kivehető, mert ez alatt lesz egy kb. 600m3/h légszállítású befúvó ventilátor.
A füstpárkányt kanizsai burkoló téglából L alakra flexelt darabokból készítettem. A burkolat elején, a tűztér alatt levő levegő bevezetés lezárható arra az esetre, ha a ventilátor be lesz kapcsolva. Tervezem még, hogy valamilyen flexibilis anyaggal, vagy takaró léccel megoldom az ajtó közüli dilatációs rés letakarását is, szintén azért, hogy ne itt fújjon vissza a ventilátor.

Légfűtéses kandallóépítés képekben (Magyar Zoltán) Légfűtéses kandallóépítés képekben (Magyar Zoltán)

A levegő elvezető csövek d165 mm-es Sonoflex 25 csövek. A levegőt 4 szobába vezettem el. A leghosszabb cső 11m-es a legrövidebb 3. A szobák plafonján állítható, fém beömlők vannak. A meleg levegőt a nappaliba egy zárható beömlő ráccsal vezettem be. Valószínűleg a csöveket még a padlástérben teljesen le fogom takarni kőzetgyapottal. A levegő keringetéshez a szoba ajtókat résnyire nyitva kell hagyni.

Költségek:

 • Tűztér 350 000,
 • Légtechnika, hőcserélő: 115 000,
 • Burkolat, párkány 60 000.
 • Még hiányzik a ventilátor, ami szerintem legalább 30 000 Ft lesz.
 • Nem számoltam a kb 1 hónapnyi munkát és a rengeteg utánjárást, no meg a számtalan portalanítást és takarítást 🙂 de megérte, mert értelmes dolgot csináltam.

Légfűtéses kandallóépítése képekben (Magyar Zoltán)

Eddigi tapasztalataim:
Mivel az idei tél kissé elhúzódott így a március végére elkészült kandallót még volt alkalmunk kipróbálni. A dolog működik. 5 fok fölött nem kellett bekapcsolni a kazánt. A fűtési technikát még tökéletesíteni kell, főként azért, hogy ne kormozódjon az üveg. Száraz fával és kellő odafigyeléssel (értem ezalatt az égési levegő beszívó szelep és a füstelzáró megfelelő időben történő nyitását és zárását) kb. 2 napig tudtam nagyrészt korom mentesen tartani az üveget. Begyújtás után a tűztér fala bekormozódik, de miután kellően bemelegedett, a korom leég és újra tiszta lesz a samott tégla. A szobákban a beömlő nyílások körül a plafonon megreked a meleg, ezért komolyabb hideg esetén mindenképpen szükség lesz a keringető ventilátorra. Eddig zsaludeszkával és gyümölcsfákkal fűtöttünk, ami nem a legjobb megoldás, de azt is el kellett tüzelni. A jövő telet már rendes, száraz tűzifával szeretném végigcsinálni. A TV-t valószínűleg át kell tennem a kandalló mellé, mert most pont szemben van és nem tudtam eldönteni melyiket nézzem. Eddig a kandallóban jobb volt a műsor. Ajánlom mindenkinek. Ja, és a lámpát is le lehet kapcsolni, mert a kandalló világít is.

Kivitelezés, szöveg, fotó: Magyar Zoltán

Korábbi Hozzászólások

 1. admin hozzászólása:

  Örülök, hogy egy légcsatornás fűtésbe is bepillantást nyerhettünk.

 2. Naszvadi Gábor hozzászólása:

  Ötletes és szép. Gratulálok.

 3. Mihály hozzászólása:

  Gratulálok hozzá!

 4. agitimar hozzászólása:

  Kedves Magyar Zoltán,
  A kandallója nagyon esztétikus. Szeretnénk hasonlót építtetni, ezért a méreteket jó lenne tudni. Ha nem titok kérem adja meg, ill. írjon hogy felvehessem Önnel a kapcsolatot.
  Üdvözlettel:
  Timár Ágnes

 5. jtq hozzászólása:

  Kedves Zoltán!

  Nem lesz túl száraz a levegő a lakásban?

 6. magyarz hozzászólása:

  Kedves jtd,
  A levegőt nem száritja a kandalló, mert az égési levegőt a lakáson kívülről szívja. A lakásban cirkuláló meleg levegő teljesen független az égéshez használt levegőtől (ha a tűztér ajtaja zárva van)
  Üdv,
  MZ

  Magyar Zoltán

 7. Steve hozzászólása:

  Kedves Zoltán!
  Gratulálok ehhez a szép alkotáshoz! És köszönöm a sok hasznos gyakorlati fogást. Mi a tavasszal fogunk építkezni és mi is ilyen fűtést szeretnénk. Úgy érzem, hogy sokat segített a végső döntésem meghozatalában…
  Többen riogatnak azzal, hogy a konvekciós áramlás felkavarja a lakásban a port és égett porszag lesz. Van ezzel kapcsolatban valamilyen tapasztalata?
  üdv.,
  Steve

 8. magyarz hozzászólása:

  Kedves Steve,
  Én égett porszagot nem tapasztaltam, de az első hetekben, amíg a festék rá nem égett a kandallóra, az elég büdös volt és füstölt is rendesen. Szerencse, hogy még akkor begyújtottam kb. 3 szer, mielőtt körbe lett falazva. Akkor minden ablakot ki kellett nyitni.
  Mivel a lakásban eredetileg padlófűtés is van , így nem mondhatom, hogy a kandalló jobban kavarná a port. Ma nov.1. van, és még idén a gázkazán nem volt bekapcsolva.
  A ventilátor egyenlőre még nem lett beépítve, mert keresem a legolcsóbb és leghalkabb megoldást. Azt tervezem, hogy a ventilátor előtt mindenképpen lesz legalább egy réteg szűrőpaplan, olyan mint a szagelszívóban is van.
  Tegnap sikerült megmérnem a levegő hőmérsékletét a hődob tetejénél(a homloklapon levő nyílásnál. Amikor már be volt melegedve és elég nagy tűz volt, 135°C -ra ment föl.

 9. Vakond hozzászólása:

  Kedves Magyar Zoltán!
  Amennyiben lehetséges elküldené a hőcserélő műhelyrajzát?
  Előre is köszönöm!
  Szekeres Balázs
  vakond16 kukac freemail.hu vagy gmail.com

 10. wormy hozzászólása:

  Kedves Zoltán!

  Nagyon tetszik a konstrukció és a végeredmény. Hasonlót tervezek jelenleg épülő házamba és érdekelne minden az ön kandallójával kapcsolatos dolog, amennyiben megosztja velem.

  Köszönettel,
  wormy

 11. magyarz hozzászólása:

  Kedves Wormy! Nem tudom, hogy pontosan mire kíváncsi. Meg szeretné nézni, vagy rajzokat szeretne? A leírásban és a képeken a legtöbb dolog szerepel. Rajzokat tudok email címre küldeni, de természetesen a méreteket hozzá kell alakítani a helyi körülményekhez.
  Üdv,

  MZ

 12. katona hozzászólása:

  Ez mestermunka lett Zoltán,gratulálok.Engem is nagyon érdekelne a hőcserélő tervrajza.Adok egy email cimet,megköszönném ha küldene róla egy pár rajzot.Előre is köszönöm
  gangxta26kukacgmail.com

 13. losi hozzászólása:

  Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz.!Gratulálok!!Nekem is küldene rajzokat? Üdvözlettel:Losi
  tazu01@t-online.hu

 14. ricsi1282 hozzászólása:

  KIVÁLÓ ÉS SZÉP MUNKA a válság meghozza az eredményét
  CSAK GRATULÁLNI TUDOK a rajzokat esetleg szintén elkönyörögném ha lehet ha nem nem haragszó hiszen saját készítés és megértem ? de ha esetleg igen azt megköszönőm!!!!

 15. Noeb hozzászólása:

  Én is csak gratulálni tudok, nagyon szép munka.
  Ha nem pofátlanság én is el szeretném kérni a rajzokat.Hasonló építésén gondolkozom én is , nálunk sajnos csak konvektoros fűtés van ,ami nem egy költségtakarékos megoldás.
  Előre is köszönöm. e-mail:sz.noeb@yahoo.com
  Noeb

 16. satam hozzászólása:

  Gratulálok! Szép és preciz munka!
  A rajzokat én is szeretném elkérni ha lehetséges!

 17. István hozzászólása:

  Hello !
  Nagyon jo ötletnek tartam amit épitettél.
  En is megprobálnám de meg az elején vagyok.
  Tehát az elsö kédésem milyen csövel jöttel be a Kályha alá amivel a külsö levegöt kapja,gondolom femnek kell lennie.!?
  Köszi a Választ !
  Szabo Istvan

 18. Gábor hozzászólása:

  Kedves Zoltán!

  Igazán profi munka.
  Pont annál a fázisnál tartok kályhaépítésben, hogy eldöntsem, vizes vagy levegős rendszert építsek. A Te megoldásod segített a döntésben. A vizes rendszert nekem 500-ra árazták be az építők. Ehhez képest ha ki tudom hozni a plusz két szoba fűtését 150-ből akkor megtapsolhatjuk egymást. Én Téged a megoldásért magamat az ötleted alkalmazásáért. Szeretném felvenni veled a kapcsolatot és tanácsot kérni építés ügyben.
  Köszönettel: Gábor.

 19. Tóth Gábor hozzászólása:

  Hasonlót építek én is.A kérdésem.Honnan szerezted be a légbeömlőket?Válaszodat köszönöm:Tóth Gábor

 20. bunora hozzászólása:

  Kedves Zoltán!
  Szeretnénk hasonló megoldással fűteni a fürdőszobát,ha a rajzokat elküldené emailben nagyon hálás lennék.
  bunora20@gmail.com

 21. austinseven hozzászólása:

  kedves Zoltán
  tetszik a munkád, lett e ventilátor ? mindegyik csőnek külön ventilátora van külön termosztáttal? én szintén építettem már egy jó
  párat olyan is volt aminek a tűzterébe be lehetett sétálni de zárt égésterűt nem. Passzív jellegű házat építettünk és szerencsére a sok kapkodás ellenére gondoltam az a levegő bevitelre és készültem egy saját tervezésű kandalló építésére de a buktatókra nincs időm. a szükséges e és kell e a samott ha csak fával tüzelünk? Ha megkérdezhetem mennyibe került a kandalló betét?
  Válaszod előre is köszönöm
  Üdv Zalán

 22. magyarz hozzászólása:

  Kedves Zalán

  Ventilátor még mindig nincs(sajnos) Kb 30 e lenne, vagy inkább több. Ha lesz, csak egy termosztát és egy ventilátor lesz, a kandalló alatt (mellett). A szobákban a beömlőket lehet kézzel állítani.
  Ezt a tűzteret is csak fával szabad tüzelni. Természetesen a samott nem elengdhetetlen. Amit én tudok róla az a következő. Fontos, hogy a tűztérben a lehető legmelegebb legyen, az alján is, mert akkor sokkal tökéletesebb az égés. Ezért azok a tűzterek, amik a hamutartón keresztül kapják az égési levegőt, nem melegszenek be annyira és ezért rosszabb a hatásfokuk. A samott védi a tűztér lemez falát, ami így nem melegszik be annyira, továbbá tárolja a hőt. Általában este 10 után már nem teszek rá, de reggel van akkora parázs, ami még meggyulladna. Az sem elhanyagolható, hogy a samott, ha bemelegedett, akkor kifehéredik, ami egészen más látvány mint egy kormos tűztér (nem kell lámpa sem ;-)
  A tűztér 347e Ft volt két éve. Nem javaslom az olcsó tűztereket ha fűteni is akar, mert azokmak alacsony a hatásfoka, és csak a fát eszi.
  Remélem segítettem.
  Ja és nem vagyok kandallós, csak hobbi “Tűzimádó”
  Üdv,
  Magyar Zoltán

 23. Tesho hozzászólása:

  Kedves Zoltán!

  Hol találtál leírást a kéménycsatlakozás áthelyezéséhez? Nekem is Leier LK kéményem van, de a Leier hivatalos honlapja szerint tilos áthelyezni.
  Te hogyan oldottad meg? Sajnos nekem is túl alacsonyra rakták a nyílást..
  Előre is köszönöm a válaszodat!
  Tesho
  (aki nemsokára szintén amatőr kandallóépítővé avanzsál :D )

 24. magyarz hozzászólása:

  Én is olvastam, aztán megkérdeztem egy Leieres embert, azt mondta nem probléma. A tüzépen árultak is előre kifaragott dugókat meg csatlakozókat és samott port is. A leírás a konkurenciánál van itt:
  http://www.schiedel.hu/letoeltesek/epitesi-utasitasok/

 25. Tibor hozzászólása:

  Kedves Zoltán!
  Nagyon tetszik a kandalló! Kérném, hogy küldje el a rajzokat, mert magam is szeretnék egy hasonlót építeni.
  btehf@freemail.hu
  Előre is köszönöm a segítségét!

 26. magyarz hozzászólása:

  Végre lett ventilátor. Amit beraktam az egy VENT200 csőventilátor. Egyenlőre nincs fordulatszám szabályozás, csak egy kézi ki-be kapcsoló. Sajnos a szívás zaj elég magas, ezért majd le kell szabályozni a fordulatszámot. Eddig még nem kellett bekapcsolni a központi fűtést.

 27. lásló hozzászólása:

  Gratulálok a sikeres munkádhoz.Én is hasonló megoldáson dolgozom csak a tűztér lesz más,elszeretném kérni tőled a rajzokat hogy a két dolgot egyben tudjam megvalósítani.Előre is köszönöm, ha elkészült a mű elküldöm a képeket neked. kolozs59@freemail.hu

 28. Shelley hozzászólása:

  Kedves Zoltán.
  Az ötlet jó,a kivitelezés nem különben,szép tetszetős,esztétikus.De említetted a problémát,miszerint a meleg megreked a mennyezet közelében,ami nem meglepő,mert hát a meleg levegő fajsúlya könnyebb,mint a hidegé.Te a levegő keringetését javasoltad.Én mást javasolnék.A meleg levegő elvezetését nem a mennyezetbe,hanem egy alacsonyabb pontra,mondjuk a fal tövébe,mely által már meg is indul egy cirkulációs rendszer a meleg levegő felfelé irányuló áramlásával.Tudom kivitelezni nem egyszerű,de megérné.Egyébként gratulálok a meleg füstgáz hatékony felhasználásához.Manapság az a legnagyobb gond,hogy a távozó füstgáz által tetemes mennyiségű hő távozik oktalanul,nos ezt te megoldottad,szuper!Még egyszer gratula

 29. Shelley hozzászólása:

  Bocsánat,az emailcímem abydosgate@gportal.hu,ha volna kedved értekezni ez ügyben.Van némi tapasztalatom ez ügyben,mert gázkészülékek javításával foglalkozom,és kazánfűtő is vagyok

 30. magyarz hozzászólása:

  Kedves Shelley
  Teljesen igazad van. Ezt akkor is tudtam, amikor építettem. Igazán jó megoldás az lenne, ha a ház emeletes lenne, de nem az. A használhatatlan tetőtér és gipszkarton álmenyezet miatt választottam ezt a megoldást. A ventilátor viszont sokat segített.

  Még egy dolog, hátha valakit érdekel: Akormozódó üveget én vízzel és papirral törlöm le. Mióta tettem a spriccelőbe fél deci pálinkát, a dolog sokkal könnyebb és olcsóbb mint a 2000 Ft-os bolti cucc. (szájspeynek is jó:-)

 31. kroly hozzászólása:

  Csak gratulálni tudok a munkádhoz,én is légfűtéses megoldásban gondolkodom,a meleg levegő elvezető csőveken variálok hogy flexibilis legyen-e vagy merev.A terveket szeretném én is elkérni.
  KELLEMES ÜNNEPEKET KÍVÁNOK!!!

  E-mail:kroly76@freemail.hu

 32. remuszba hozzászólása:

  Kedves Zoltán!

  Az Ytong nem reped meg? Nekem otimális a megoldása és félig-meddig alkalmazom is. A kérdés csupán annyi, hogy:
  1. nem fél-e a tűztől.. 135 fok, valamint a fémcső hővezetése nem égeti meg a padlástér száradó elemeit?
  2. Az Ytong, valamint a falhoz illesztés nem reped meg? (gondolom nem, mert hőátadón tolja ki a meleget..)
  3. mennyire melegszik fel az kályha festett oldala?
  4. Miért nem egy az egyben teszed át a szomszédos helyiségekbe a levegőt?

  köszönettel:
  1

 33. Zsolt hozzászólása:

  Kedves Zoltán!
  Csak gartulálni tudok munkájához. Ha nem bánja szeretném munkáját lemásolni. Ha nem okozna úl nagy gondot szeretném, ha elküldené nekem a terveket és a kimaradt képeket.
  Kivánok mindenkinek boldog új évet.
  Előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Zsolt!
  madarasz.zsolt@freemail.hu

 34. btomka hozzászólása:

  Kedves Zoltán!
  Tényleg nagyon szép az a munka, amit véghezvitt, csak gratulálni tudok. Irigylem, hogy így belevágott. Szeretnék én is valami hasonlót kivitelezni, ehhez jól jönnének a rajzai, ha azt át tudná küldeni.
  Előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Tomka Barna

 35. btomka hozzászólása:

  Az e-mail címem: btomka@gmail.com
  TOmka Barna

 36. Imre hozzászólása:

  Kedves Zoltán!

  Gratulálok a munkádhoz!

  Segítségedet, segítségeteket kérem! A házam belmagassága 340 cm. A padló és plafonszint hőmérséklet különbsége 4-5 fok. Ventilátort esztétikai okokból nem szeretnék.

  Milyen módon keringessem a levegőt?
  Válaszodat előre is köszönöm:
  Imre

 37. Lengyel Tamás hozzászólása:

  Kedves Zoltán!

  A légfűtésen gondolkozunk mi is, bár még nagyon az elején tartunk, így aztán igen nagy segítség lenne, ha elküldené számunkra a képeket és a rajzokat is. Előre is nagyon köszönöm.
  Tisztelettel:
  Tamás!

 38. Lengyel Tamás hozzászólása:

  Kedves Zoltán!

  Írhattam volna egy levélbe kérdésemet, de annyira megörültem az ötletének, hogy bele sem gondoltam mit is akarok.
  Kérdezni szeretném:
  – hogy viselkedik most a -15, -20 fokos hidegben?
  – milyen hőmérsékletek vannak a szobákban?
  – kb. mennyi fa szükséges ilyen hidegben naponta?

  Köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel: L. Tamás

 39. Bence hozzászólása:

  Kedves Zoltán!

  Érdeklődnék, hogy így 2 fűtési szezon után mi a véleményed a légfűtéses rendszerről. Életképes megoldás? Módosítanál e rajta vmit?
  Előre is köszönettel.
  Varga Bence!

 40. magyarz hozzászólása:

  Remusbanak!
  Bocs hogy eddig nem írtam, de mostanában nem értem rá.
  A forró fém sehol nem érintkezik a padlástér elemeivel, kőzetgyapot van a hőcserélő tetején, valamint a flex csövek sem fémből vannak, hanem hőszigetelt alúfóliából. Amitől eleinte jobban féltem, az maga flex cső volt mert belöl valamilyen nylon fólia van benne. Előtte kipróbáltam, hogy ég-e. Gyufával nem gyulladt meg és nem csöpögött, csag zsugorodott.
  Egyenlőre nem repedt meg sehol. Ennek gondolom két oka van: Egyrészt az üvegszálas rabicz háló másrészt azm hogy a yitong és a lemez dob között hőszigetelés van.
  Nem tudom a festett oldalon mit ért?
  Csak az egyik szoba szomszédos a kandlló falával. A többi szoba és a kandalló között van egy folyosó, így nem tudtam közvetlenül átvezetni.
  Zoltán

 41. magyarz hozzászólása:

  Mostani tapasztalataim a következők.
  A múlt hetekben volt pár nap -10,-15 fok hideggel. Ahhoz hogy csak a kandallót használjuk, általában du. 1,2 óra körül be kellett fűteni. Naponta kb3 púpos Terranovás vödör fát égettem el. Ez a fa akác és tegnap fügyült rajt a rigó. Gondolom ezért hozták ki éjszaka:-( Rosszul ég, nehéz begyújtani, de legalább füstöl is. A múlt évi bükk/tölgy príma volt. A ventillátort akkor szoktam csak bekapcsolni, amikor a samott már kifehéredik, és kb 1-1,5 órát megy. Akkor kikapcsolom, mert a fordulatszám szabályozás nincs még megoldva és így elég zajos, ha a nappaliban vagyok. A szobákban nincs zavaró hang. Kb 20 körül szoktam rátenni utoljára. A nappaliban 20-21 fok van este, a szobákban 18-19.
  A rossz fa miatt nagyon oda kell figyelni az ajtó nyitogatásra, mert elég nagy füstszagot lehet csinálni. Ami jó, hogy a nappaliban viszonylag gyorsan lehet érezhető meleget csinálni. Viszont ha senki nincs itthon napközben, akkor ilyen hidegben este 6 utáni begyújtással nem lehet az egész házat befűteni. Szemetet égetni kandallóban nem lehet, csak jó száraz kemény fát.
  A rajzokat rengetegen kérték. Egy csomó helyre elküldtem. Megpróbálom föltenni valahová és majd megírom, hogy letölthető legyen.

 42. Bence hozzászólása:

  Köszönöm a választ. A motort végül hol helyezted el?
  Sajnos nálam elég drasztikus a különbség, a nappaliban ahol van a kandalló 25-28 fok van , míg a szomszédos 2 szobában 20 körül. Ezért is gondoltam rá, hogy megcsapolom ezt a meleget és megpróbálom át fújni/szívni a 2 hideg szobába.
  Mikor a ventilátor megy érezhető a különbség a kikapcsolt állapothoz képest?
  Üdv Bence!

 43. IgazTamas hozzászólása:

  Szia én is csináltam egy légfütésen kandallot .Szeretném egy kicsit turbositani ventilátorral.

  A kérdésem TE hova tennéd a ventilátort????

  küldenék fotot a kandallorol…………..

  ide nem tudom hogy kell………..

 44. magyarz hozzászólása:

  Kedves Bence
  A ventillátor ada, került, ahová terveztem. A kiemelhető párkány alatt van jobboldalon. Ha a ventillátor megy, akkor az alsó ajtót a szellőzőn, ami a tűztér alatt van, be kell zárni.
  Nálunk a nappali azért nem sokkal melegebb mint a többi helyiség, mert a felső szellőző, ami a nappali felé fúj, gyakorlatilag mindig zárva van. A kandalló burkolata esetleg enyhén langyosnak mondható, de semmiképpen nem melegnek, mivel a kőzetgyapot és a ytong szigetel. A nappalit a kandalló csak az üvegen keresztül sugárzott hővel fűti (ha nincs nyitva a felső szellőző)

 45. Bence hozzászólása:

  Kedves Zoltán!

  Nem lenne csendesebb a rendszer hogy ha a szívó ág is hosszabb lenne és azt a teret esetleg meg némi kőzetgyapottal bélelnéd ahol a motor van?
  Nyilván a kivitelezés bonyibb, de lehetne a padláson is a motor és nem fújnád a meleget hanem szívnád.Persze nem beleszólni szeretnék, csak én így tervezem hogy megépítem, te viszont már használod a rendszert és van tapasztalatod ezért kérdezek csak.
  Bence!

 46. magyarz hozzászólása:

  Kedves Bence,

  Van speciális kandalló ventillátor, amit a meleg ágba kell beípíteni, egy bemenő kb.120-150-es csöve van, és utána kell elágaztatni. Ez biztosan halkabb lenne, mert a badlásra lehetett volna tenni, és van benne autómatikos, szabályozható hőkapcsoló. Viszont ha jól emlékszem kb 50-60C-os levegő van engedélyezve, és nyilván állandóan mennie kell, ha fűtünk, mert egyébként ellenállás van az áramlásban. Ja és legalább jó drága is, kb 50 rugó, a légszállítás töredéke mint az, amit vettem. Ettől még persze lehet jó. Én akkor raktam volna ezt, ha nagyrészt a nappalit fűteném, és esetleg 1-2 szomszédos, közeli szobába kéne nyomni a meleget.

 47. KLG hozzászólása:

  Kedves Zoltán!

  Jómagam is szeretnék kandallóról levett meleg levegővel kifűteni olyan helyiségeket, amelyek nem egy légtérbén vannak a kandallóval (sőt nem is egy emeleten). Jelenleg még az építkezés előtt állok és a Supra Taranis tűzterében gondolkodom. A teljesítménye nem nagy, de amúgy is alacsony energiás házban gondolkodom, a levegő hőcserélő és a csonk már előre ki van alakítva (és drága is).
  http://www.kandalloepites.hu/tuzterek.php?menu=taranis&kandallo=taranis67d&oldal=0

  Ami a legnagyobb félelmem az az úgynevezett “porbeégés” legalább is így olvastam a neten, ami azt jelenti, hogy 50°C felett a pornak szaga lesz. A Te példádból kiindulva a 11m-es csőbe belépő levegő biztos, hogy több mint 50°C-os és a legnagyobb tisztaság mellett is bizonyosan van por a csövekben. A kérdésem az, hogy nem éreztétek-e ez az égett por szagot, ami mondjuk hajszárítónál, vagy porszívónál lehet érezni?

  Előre is köszönöm.

 48. magyarz hozzászólása:

  Tudom mire gondolsz. Nagyon ritkán volt is ez a szag, bár ahol hozzáférek, ott szoktam porszívózni a tűztér körül.
  Egyébként talán azért nem feltűnő, mert enyhe füstszag gyakrabban van. Valami malőr mindig történik, mikor a tűzre rekok. Vagy egy parázs esik ki, vagy elfelejtem időben nyitni a kéményt mielőtt az ajtót kinyitnám, vagy valamelyik pára elszívó éppen be van kapcsolva. Ez általában elég, hogy egy kevés füst bekerüljön a lakásba. Szerintem próbáld úgy megoldani a kandalló fölötti nyílásokat, hogy azon keresztül a tűztér teteje leporszívózható legyen. Az én esetemben kissé nehézkesen, de be tudom dugni a porszívót. Egy olyan tűztérnél, ahol a hőcserélő rá van szerelve a tűztérre ott nem tudom hogyan lehet hozzáférni.

 49. ErosM hozzászólása:

  Üdvözlöm!

  Mi is egy ilyen fűtésrendszer kiépítésén gondolkozunk… Az érdekelne, hogy hozzávetőlegesen mekkora összegből jött ki az Ön rendszere. Nekünk csak 70 m2 fűtéséről lenne szó.

  Köszönöm!

 50. magyarz hozzászólása:

  Kedves ErosM,
  Az árak a következők voltak:
  •Tűztér 350 000,
  •Légtechnika, hőcserélő: 115 000,
  •Burkolat, párkány 60 000.
  .Ventillátor 30 000Ft

  Tűzteret ennél sokkal olcsóbban is lehet venni, de nem biztos, hogy megéri.
  MZ

 51. ttaby hozzászólása:

  Kedves Zoltán,
  a kandalló építése nálunk is régi téma mint Nálatok – el is telt már 7-8 év és eddig semmi nem történt ui. a vizbetetéses

  megoldás túl drága és persze voltak fontosabb ügyek is. Nekünk tetőtérbeépítéses a házunk és a napokban eszembe ötlött hogy

  mi lenne ha a meleg levegőt vinnénk fel a padlásra és vezetnék ki a szobákba – nagyon megörültem annak hogy valaki már

  épített ilyet!

  Az árak amiket írt teljesen emberiek, természetesen a mi esetünkben a kitalálásban aktívan részt tudnék venni de mivel

  kevéssé vagyok jártas az ilyen munkákban az 1 hónapnyi munkát és utánajárást kifizetnénk egy hozzáértő szakembernek…kár,

  hogy erre itt nincsen lehetőség.

  Üdv.
  Taby Tamás
  tamas.taby@gmail.com

 52. magyarz hozzászólása:

  Kedves Tamás,
  A félreértések elkerülése végett mondom, hogy én nem vagyok kályhás, csak műkedvelő. Senki házát nem szertném fölgyújtani.
  Jó tanácsot természetesen adok, de más lakásában nem szeretnék kivitelezni.
  Üdv,
  MZ

 53. Pálinkás Csaba hozzászólása:

  Tisztelt Magyar Zoltán.

  Nagyon stílusos megoldásokat hozott össze a kandallónál és szeretném megkérni ezügyben hogy elküldené nekem a hőcserélő dokumentációját, leírást vagy esetleg képeket hogy énis sikerrel megépíthessem?

  Előre is megköszönöm segítségét
  címem
  palinkas.csaba@citromail.hu

  Köszönöm

 54. hurvinka szerint:

  Kedves Zoltán!

  A kandalló feletti hőcserélő rajzait el szeretném öntől kérni. Köszönettel: Attila info@velorexklub.hu

  “A hőcserélő egy külön történet volt. Nem keveset jártam utána. Amit lehetett venni az közel 100e Ft lett volna. Volt aki csak úgy adta volna el, ha tőle veszem a komplett kandallót. Volt amit megrendeltem, aztán 2 hét várakozás után szóltak, hogy egyelőre leálltak a gyártással. Végül megbeszéltem egy lakatossal, hogy megcsinálja, de mikor meglátta a rajzot, rögtön problémái lettek. Ekkor már bedühödtem és nekiláttam magam megcsinálni. Na ez sem volt egyszerű. Aki próbált már dekopír fűrésszel vágni 3mm-es acéllemezt, az tudja miről beszélek. Sajnos a gyártásról készült képek elvesztek, csak a végeredmény látszik, illetve ha valakit érdekel, megvannak a rajzok.”

 55. Vitamax szerint:

  Üdvözlet,szeretnék érdeklődni: van egy meglévő kandallóm, és a ventillálást próbálom utólag megoldani, mert közvetlenül 4 szoba sarkában van, igy aztán 4 luk van rajta – de a levegő elég lusta a 4 lukon rendesen áramolni. ?? Szóval hol lehet pld. olyan ventillátort kapni, mint az Öné?
  Köszönettel

  Lipcsei József,

 56. Kémenes Róbert szerint:

  Kedves Zoltán.

  Én is építettem légfűtéses rendszert és a ventilátort a padlásra tettem ,mivel van benne egy termosztát amit be lehet állítani,hogy hány foknál induljon el. A ventilátor elé egy légszűrőt is betettem ami megakadályozza a por terjedését.Nekem nagyon bevált.
  Én a motort külföldön vettem,de már találtam Magyarországon is boltot ahol lehet a rendszerhez alkatrészeket vásárolni . A szűrődobozt illetve a betétet már itt vettem. http://ventilatorbolt.hu/legcsatorna-szurok.html.
  A hőcserélő jó ötlet majd én is alkalmazni fogom.

  Üdv K. Róbert