Légfűtéses kandalló építése (Magyar Zoltán)

.

Légfűtéses kandalló, avagy a munkanélküliség dologtalanság?

Mivel az energia válság, no meg a munkanélküliség hozzám is begyűrűzött, így hirtelen elég sok időm lett. Ezért komolyan fontolóra vettem, hogy nekilátok kandallót építeni saját magam.

A házunk még csak két éve lett befejezve, de a kandalló akkor nem épült meg, mert nem volt igazán fontos. A padló és radiátoros fűtéssel kombinált gázkazán jól megoldotta a szinte csak este 6 után szükséges fűtést. Építéskor a ház közepébe már be lett építve egy 200-as Leier kémény, – ez egyébként így a nappali sarkába került.

A lakótér, amiben ténylegesen tartózkodunk egy szinten van, kb. 140 m2, 2,8m-es belmagassággal 4 hálószoba van, a nappali és a konyha egy légterű. A 38-as tégla falakon kívül még van 6cm kőzetgyapot is. Jelenleg egy 24kW-os kombi kazánnal fűtünk, az adja a melegvizet is, illetve úgy van méretezve, hogy a pincét is kifűtse, ha kell (+120nm) A tető egy szeglemezes szerkezet, nincs beton födém, csak gipszkarton és 20cm kőzetgyapot. Ezeket azért írtam le, hogy érzékelhető legyen, hogy a tervezésnél milyen paramétereket vettem figyelembe.

Természetesen az építés előtt alaposan körbejártam a témát és kértem pár árajánlatot is. Olyan kandallót szerettem volna, amivel tényleg lehet fűteni akár az egész lakásban is, nem csak a lakás díszéül szolgál, ha már ilyen nagy összeget rászánunk. Az első gondolat a vízteres kandalló volt. Megoldható lett volna a meglevő rendszerre csatlakozás, de csak a pincén keresztül, így bármilyen gravitációs áramlás ki lett volna zárva. Továbbá a padlástérben bármilyen nehezebb tartály elhelyezése problémás a födém hiánya miatt. Éppen az interneten olvasott tűztér túlhűtési problémákból adódó kátrányosodás is elriasztott a vízteres rendszertől. A padlástér tárolásra ugyan alkalmatlan, de légcsöveket kiválóan el lehet helyezni. Persze az sem volt utolsó szempont, hogy a légcsövek kialakítása olcsóbb, mint egy megfelelő vizes csatlakozás a biztonsági és keverő rendszerrel. (Utólag ebben már nem vagyok teljesen biztos.)

Miután a légfűtés eldőlt, (amibe nem kis mértékben bejátszott az egyik legjobbnak mondott vízteres kandalló gyártó márkaképviseletén tapasztalt nem túl vevőbarát hozzáállás is), maradt a tűztér kiválasztása. Hosszas keresés után a Temporis és a Ruegg Jupiter betétek közül az utóbbit választottam, melynek névleges teljesítménye 9kW. Ezek nem olcsó tűzterek, viszont mindkettőnek nagyon jó a hatásfoka, árban közel hasonlóak, a Temporis kicsit nagyobb teljesítményű, a Ruegg viszont samott betétes, ami nekem jobban tetszett. Mindkettő, zárt égésterű, meg kell oldani a külső égési levegő bevezetést.

.
.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^