Légfűtéses kandalló építése (Magyar Zoltán)

.

Légfűtéses kandalló, avagy a munkanélküliség dologtalanság?

Mivel az energia válság, no meg a munkanélküliség hozzám is begyűrűzött, így hirtelen elég sok időm lett. Ezért komolyan fontolóra vettem, hogy nekilátok kandallót építeni saját magam.

A házunk még csak két éve lett befejezve, de a kandalló akkor nem épült meg, mert nem volt igazán fontos. A padló és radiátoros fűtéssel kombinált gázkazán jól megoldotta a szinte csak este 6 után szükséges fűtést. Építéskor a ház közepébe már be lett építve egy 200-as Leier kémény, – ez egyébként így a nappali sarkába került.

A lakótér, amiben ténylegesen tartózkodunk egy szinten van, kb. 140 m2, 2,8m-es belmagassággal 4 hálószoba van, a nappali és a konyha egy légterű. A 38-as tégla falakon kívül még van 6cm kőzetgyapot is. Jelenleg egy 24kW-os kombi kazánnal fűtünk, az adja a melegvizet is, illetve úgy van méretezve, hogy a pincét is kifűtse, ha kell (+120nm) A tető egy szeglemezes szerkezet, nincs beton födém, csak gipszkarton és 20cm kőzetgyapot. Ezeket azért írtam le, hogy érzékelhető legyen, hogy a tervezésnél milyen paramétereket vettem figyelembe.

Természetesen az építés előtt alaposan körbejártam a témát és kértem pár árajánlatot is. Olyan kandallót szerettem volna, amivel tényleg lehet fűteni akár az egész lakásban is, nem csak a lakás díszéül szolgál, ha már ilyen nagy összeget rászánunk. Az első gondolat a vízteres kandalló volt. Megoldható lett volna a meglevő rendszerre csatlakozás, de csak a pincén keresztül, így bármilyen gravitációs áramlás ki lett volna zárva. Továbbá a padlástérben bármilyen nehezebb tartály elhelyezése problémás a födém hiánya miatt. Éppen az interneten olvasott tűztér túlhűtési problémákból adódó kátrányosodás is elriasztott a vízteres rendszertől. A padlástér tárolásra ugyan alkalmatlan, de légcsöveket kiválóan el lehet helyezni. Persze az sem volt utolsó szempont, hogy a légcsövek kialakítása olcsóbb, mint egy megfelelő vizes csatlakozás a biztonsági és keverő rendszerrel. (Utólag ebben már nem vagyok teljesen biztos.)

Miután a légfűtés eldőlt, (amibe nem kis mértékben bejátszott az egyik legjobbnak mondott vízteres kandalló gyártó márkaképviseletén tapasztalt nem túl vevőbarát hozzáállás is), maradt a tűztér kiválasztása. Hosszas keresés után a Temporis és a Ruegg Jupiter betétek közül az utóbbit választottam, melynek névleges teljesítménye 9kW. Ezek nem olcsó tűzterek, viszont mindkettőnek nagyon jó a hatásfoka, árban közel hasonlóak, a Temporis kicsit nagyobb teljesítményű, a Ruegg viszont samott betétes, ami nekem jobban tetszett. Mindkettő, zárt égésterű, meg kell oldani a külső égési levegő bevezetést.

.
.

Ha már légfűtés, gondoltam hozzuk ki a maximumot, ezért a kandalló betét fölé akartam tenni egy hőcserélőt. Állítólag a kilépő füst hőmérséklete ennél a kandallónál 300^(0)C körül van. A hőcserélő egy külön történet volt. Nem keveset jártam utána. Amit lehetett venni az közel 100e Ft lett volna. Volt aki csak úgy adta volna el, ha tőle veszem a komplett kandallót. Volt amit megrendeltem, aztán 2 hét várakozás után szóltak, hogy egyelőre leálltak a gyártással. Végül megbeszéltem egy lakatossal, hogy megcsinálja, de mikor meglátta a rajzot, rögtön problémái lettek. Ekkor már bedühödtem és nekiláttam magam megcsinálni. Na ez sem volt egyszerű. Aki próbált már dekopír fűrésszel vágni 3mm-es acéllemezt, az tudja miről beszélek. Sajnos a gyártásról készült képek elvesztek, csak a végeredmény látszik, illetve ha valakit érdekel, megvannak a rajzok. A hőcserélőben 7 db párhuzamos, 3”-os cső van. Az anyagvastagság 3mm. A hossza kb 1 m, a súlya pedig kb 35kg. A hőcserélő körül 0,5mm es horganyzott lemez burkolat van, erre csatlakoznak a légcsövek. A lemez burkolat teteje levehető, arra az esetre, ha majd tisztítani kell a füstcsövet. (Ehhez sajnos majd le kell bontani a felső sor ytongot.) A lemez és a ytong falazat közötti rést, illetve a burkolat teteje és a plafon közötti rést is,teleraktam kőzetgyapottal. A hőcserélő fölé még beraktam egy pillangó szelepet is a vízszintes csőszakaszba.

.
.

A hőcserélő gondolatának megszületésekor kiderült, hogy a kéményen levő nyílás túl alacsonyan van. Az új bevezető nyílást az egyik kéménygyártó dokumentációiban levő leírás alapján kb. egy méterrel feljebb alakítottam ki, a régit pedig befalaztam. A kémény hasznos magassága igy kb 4,8 m magas. A kandalló égési levegővel történő ellátását is a kéményen keresztül oldottam meg, mert így a nappali falán nincs egy újabb cső és a monolit vasbeton födémet sem kellet átütnöm. Mivel a kémény Leier LK típusú, ezért a samott cső és a könnyűbeton köpeny között nagyrészt üreg van és néhány kitámasztó ék. Ezért a padló fölött vágtam egy nyílást a köpenytéglán, amibe bekötöttem az aluflex csövet. A nappali alatt levő garázsban a kémény falán szintén vágtam egy nyílást, így most a kandalló a garázsból kapja a levegőt. A pillangó szelep szabályozása egy karral és rudazattal van megoldva, ami a szobából nem látszik. Emellett lesz a ventilátor vezérlés is.

.

Miután megvolt a tűztér, a hőcserélő, a kémény és a légbevezetés, végeztem pár próbafűtést, ami nem kis füstöléssel járt, amíg a betétre rá nem égett a festék. Ez majdnem egy hétig tartott. A betét a falhoz képest 20^(0)-kal el van forgatva, így szinte a nappali közepe felé néz, és a könyvespolcot sem melegíti annyira.

.
.
.
.
.
.

A burkolatot a rendelkezésemre álló anyagok és betét figyelembe vételével terveztem meg. A terv többször módosult. Rengeteg ötletet néztem meg a neten és boltokban is, illetve a családom is kritizálta a látványterveket. Végül egy ’modern’ design mellett döntöttünk. A burkolat 7,5cm –es ytong lap, a polcok 5-ösek, Murexin KGX 45-ös ragasztóval van ragasztva. Kívülről rabichálóval le van fedve és két rétegben szintén ugyanezzel a ragasztóval simítva, majd pedig glettelve, végül diszperzittel festve a faltól elütő színűre. Falazás előtt a kandalló mögött levő falat is lekentem ragasztóval. A tűztér tetejénél az ajtó fölött készítettem egy beton koszorút. Erre ül rá a hőcserélő lemez burkolata is. A padka 3 cm-es gránit. Az egyik része kivehető, mert ez alatt lesz egy kb. 600m3/h légszállítású befúvó ventilátor.
A füstpárkányt kanizsai burkoló téglából L alakra flexelt darabokból készítettem. A burkolat elején, a tűztér alatt levő levegő bevezetés lezárható arra az esetre, ha a ventilátor be lesz kapcsolva. Tervezem még, hogy valamilyen flexibilis anyaggal, vagy takaró léccel megoldom az ajtó közüli dilatációs rés letakarását is, szintén azért, hogy ne itt fújjon vissza a ventilátor.

.
.

A levegő elvezető csövek d165 mm-es Sonoflex 25 csövek. A levegőt 4 szobába vezettem el. A leghosszabb cső 11m-es a legrövidebb 3. A szobák plafonján állítható, fém beömlők vannak. A meleg levegőt a nappaliba egy zárható beömlő ráccsal vezettem be. Valószínűleg a csöveket még a padlástérben teljesen le fogom takarni kőzetgyapottal. A levegő keringetéshez a szoba ajtókat résnyire nyitva kell hagyni.

Költségek:

  • Tűztér 350 000,
  • Légtechnika, hőcserélő: 115 000,
  • Burkolat, párkány 60 000.
  • Még hiányzik a ventilátor, ami szerintem legalább 30 000 Ft lesz.
  • Nem számoltam a kb 1 hónapnyi munkát és a rengeteg utánjárást, no meg a számtalan portalanítást és takarítást 🙂 de megérte, mert értelmes dolgot csináltam.
.

Eddigi tapasztalataim:
Mivel az idei tél kissé elhúzódott így a március végére elkészült kandallót még volt alkalmunk kipróbálni. A dolog működik. 5 fok fölött nem kellett bekapcsolni a kazánt. A fűtési technikát még tökéletesíteni kell, főként azért, hogy ne kormozódjon az üveg. Száraz fával és kellő odafigyeléssel (értem ezalatt az égési levegő beszívó szelep és a füstelzáró megfelelő időben történő nyitását és zárását) kb. 2 napig tudtam nagyrészt korom mentesen tartani az üveget. Begyújtás után a tűztér fala bekormozódik, de miután kellően bemelegedett, a korom leég és újra tiszta lesz a samott tégla. A szobákban a beömlő nyílások körül a plafonon megreked a meleg, ezért komolyabb hideg esetén mindenképpen szükség lesz a keringető ventilátorra. Eddig zsaludeszkával és gyümölcsfákkal fűtöttünk, ami nem a legjobb megoldás, de azt is el kellett tüzelni. A jövő telet már rendes, száraz tűzifával szeretném végigcsinálni. A TV-t valószínűleg át kell tennem a kandalló mellé, mert most pont szemben van és nem tudtam eldönteni melyiket nézzem. Eddig a kandallóban jobb volt a műsor. Ajánlom mindenkinek. Ja, és a lámpát is le lehet kapcsolni, mert a kandalló világít is.

Kivitelezés, szöveg, fotó: Magyar Zoltán

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^