Liapor – agyagkavics falazóblokk

Liapor - agyagkavics - falazó blokk

Mi az a Liapor?

A Júra földtörténeti korban, kb. 180 millió évvel ezelőtt kialakult üledékes, szerves anyag tartalmú agyagot kibányásszák, majd homogenizálják és apró darabokban a forgó klinker kemencében 1200 °C hőmérsékleten kiégetik.

Liapor - agyaggolyók

Itt először az agyagdarabok megszáradnak, majd a külső felület megolvad. A hő befelé haladásával a belső rész szervesanyag-tartalma kiég, a keletkező gázok az agyagdarabot felfújják, majd a köpenyt felszakítva távoznak. Így a kihűlt golyó külső kemény klinkeres héjjal és egy pórusos belső szerkezettel rendelkezik.
A Liapor duzzasztott agyagkavicsot többféle fajsúlyban, többféle szemcsenagyságban, törten, vagy egészben, vagy a kettő keverékében állítják elő.

A Liapor falazat előnyei

Jó hőszigetelő. Egy Liapor külső falazóblokk 0,12 – 0,14 W/mK hőszigetelőképességű anyagból készül. Ezt a hőszigetelőképességet javarészben maga a Liapor beton biztosítja, nem a légréses szerkezet. Az égetett kerámia ezt az értéket nem éri el. A hőszigetelőképességet ennél egy függőleges légréses szerkezet biztosítja, amelyre merőlegesen a hőszigetelés jó, de amelyre párhuzamosan nem annyira jó. Így az égetett kerámia függőleges irányban az alapból a hideget fölvezetheti, aminek az eredménye az alsó sarkok nem kellő hőszigetelése, és ezért penészesedése lehet. Ez a Liapor falazóblokkoknál nem fordul elő.

Jó páraáteresztő tulajdonságú: A Liapor falazóblokkok nem hézagtömör betonból készülnek, azaz az egyes Liapor szemcsék között a tér nem teljesen zárt. Másrészt maga az agyaggolyó is légáteresztő, mert a belső porózus szerkezet a klinkerhéj repedésein keresztül ‘lélegzik’. Így a külső falak páraáteresztő képessége igen jó, meghaladja az égetett kerámia termékekét.

Nem nedvszívó: Az ábrán különböző téglafajtákat 12 óra hosszat kb. 5 cm mélyen vízbe merítettünk. (habbeton, porózus égetett kerámia, Liapor, égetett kerámia, és salakbeton,) Látható, hogy a Liaporban a víz nem emelkedik, azaz nincs kapilláris hatás.

Liapor - agyaggolyók

Tűzálló, fagyálló: A tűzállóságot a Liapor szemcse biztosítja, és elsősorban az adott cement minősége határozza meg. Mivel a Liapor jó hőszigetelő, a tűzállóság a normál betonhoz képest sokkal jobb. A fagyállóság, amelyet a DIN és az Önorm szabványok szerint állapítottak meg, megint csak annak köszönhető, hogy a Liapor golyókban nem jön létre a kapilláris hatás, azaz a golyóban lévő pórusok átmérője nem állandó. Ilyet a habbeton elemek, vagy egy porózus égetett kerámia tégla nem tud! Így a Liapor falazóblokk nedves területeken (ártérben, föld alatt, pl. lakó-pinceszint, stb) való építkezéseknél nélkülözhetetlen!

Jó hangszigetelő: A hangcsillapítás az építésben elsősorban a beépített anyag tömegével, azaz súlyával történik. Ezért, minél nehezebb egy anyag, annál jobban csillapítja a hangot. A Liapor esetében a hangcsillapítás a súlyon kívül abszorpcióval is történik, azaz a golyóban lévő pórusos szerkezet elnyeli a hangot. Ezért már kisebb súllyal és vékonyabb filigránabb szerkezettel is elérhető a megfelelő hangcsillapítás! A Liapor-phon hangcsillapító közfalak már 12 cm vastagságban is elérik az 52 dB csillapítást! Így nem szükséges a hangszigetelő falak alá külön teherhordó erősítés, és jelentős négyzetméterben mérhető területi megtakarítást is elérhetünk! Ilyen tulajdonságokat sem az égetett kerámia, sem a mészhomok tégla nem produkál!

A Liapor vághatósága

Jó mechanikai tulajdonságok, jó felületi tulajdonságok: A Liapor blokkok jól fúrhatók, véshetők. Nem törik szét, mint az égetett kerámia termékek. Falazáskor kézi vídiabetétes fűrésszel is vághatók. A Liapor falba belevert szög stabil, nem kell dűbelezni. A Liapor falazóblokkok kicsit érdes felülete stabil, nem porzik, mélyalapozni nem kell (mint egyes habbeton fajtákat). A felületre a vakolat kiválóan tapad.( a nagy vízszívás miatt elő kell nedvesíteni – ezt minden égetett kerámia, habbeton, stb. falazatnál tanácsos megtenni)

Liapor - agyaggolyók

A Liapor 100%-ig környezetbarát. Mivel a duzzasztott agyaggolyó az agyagon kívül semmilyen más vegyi anyagot nem tartalmaz, ezért egy egészséges lakásklímát biztosít. A visszabontott falazóblokk könnyen összetörhető, és újból feldolgozható könnyűbetonnak.

Liapor SL falazóelem

Liapor - agyagkavics - falazó blokk

A legmodernebb technológiával készült csúcstermék. Teljesen mineralikus anyagokból állítják elő. (A betét nem polisztirol!)

Méret HxSzxM 247x365x240 mm
Hancsillapítás 52 dB
Szilárdság 2 N/mm2
Sűrűség 500 kg/m3
Hőszigetelésitényező 0,10 W/mK
Hőszigetelés (U) 0,27* W/m2K
0,25** W/m2K
0,22*** W/m2K

*csupaszon
** belül 15 mm könnyűhabarcsos vakolat (lambda=0,25), kívül 2,5 mm szig. könnyűhabarcs (lambda=0,1)
*** belül 15 mm könnyűhabarcsos vakolat, kívül 50 mm spec. hőszigetelő habarcs (lambda=0,07)

A Liapor Compact falazóblokk

Liapor - agyagkavics - falazó blokk

Egy árban sokkal elfogadhatóbb csúcstechnológiás Liapor falazóblokk termék.

Sűrűség 0,55 0,65 t/m3
Szilárdság 2 2,4 N/mm2
Hővezető képesség 0,14* 0,16* W/mK

* mért érték, LM 21 hőszigetelő habarccsal falazva

Falvastagság 490 425 365 300 240 mm
Sűrűség 550 550 550 550 550 kg/m3
Hőszigetelés(U) 0,27 0,29 0,34 0,40 0,48 W/m2K
Mért hangszigetelés 49 47 48 46 43 dB

Liapor Phonblokk

Liapor - agyagkavics - falazó blokk

A Liapor phonblokkok, akusztikusan kiemelkedő tulajdonságú Liapor válaszfallapok. Így már 12-15 cm falvastagsággal is elérhetjük azt a hangszigetelést, amelyet mészhomok tégla esetén 25, ill égetett kerámia tégla esetén 32 cm-rel érünk el. Ennek oka, hogy a Phonblokk nem csak a súlyával, hanem a Liapor szemcsék hangabszorpciós képességével is csillapít. Ezért a falazóelemek súlya könnyebb a konkurenseinél, azaz nem kell a födémet ezért külön megerősíteni, ill. utólag is könnyen beépíthető. A blokkok nagyméretűek, gyorsan bedolgozhatók.
Így a Liapor Phonblokk használata nem csak könnyebb, olcsóbb, hanem még lakótér megtakarítást is eredményez.

Falvastagság 10 12 15 20 cm
Téglahossz 50 50 50 37,5 cm
Téglamagasság 22,1 22,1 22,1 22,1 cm
Súly/db 12,5 16,9 22,1 22,1 kg
Szilárdság 6 6 6 6 N/mm2
Hangcsillapítás
2×1,5 cm vakolat 50 52 55 57 dB
2×2,5 cm vakolat 52 54 57 58 dB

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
Liabau Kft. – honlapján

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^