A tészta összetevők:
- 190g zabpehely*
- 12g útifű maghéj
- 80g vörös szőlőmag őrlemény**
- 60g kókusz reszelék**
- 40g belga kakaópor 20%-os**
- 45g sztíviás eritritol
- 7g őrölt ceyloni fahéj
- 140g olvasztott kókuszzsír
* 32cm átmérőjű tortaforma esetén. 29cm-esnél elég 29cm.
** A 3 alapanyag együttesen 180g. Ez a 3 alapanyag behelyettesíthető bármivel. A lényeg, hogy 180g legyen. Lehet dióliszt, darált dió, mogyoróliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, zöldbanán liszt, stb. Arra kell ügyelni, hogy pl. a dióliszt több vizet vesz fel és emiatt a töltelékbe legalább 50g-mal több vizet kell keverni.
A száraz összetevőket összekeverjük, a kókuszzsírt felolvasztjuk.
A torta összeállításához az alapanyag keverékek.
A töltelék összetevők:
- max. 1,5kg reszelt alma-körte* (héjastól reszeljük)
- 0-100g víz**
- 55g sztíviás eritritol
- 7g őrölt ceyloni fahéj
- 10-20g citromsav*** ( vagy egy citrom leve)
- 10 csepp citromolaj**** (vagy egy biocitrom reszelt héja)
* 32cm átmérőjű tortaforma esetén. 29cm-esnél elég 1,25kg. Több almát nem érdemes, mert így tele lesz a tortaforma.
** A víz mennyiség. Ha körtét használunk, a körte sokkal vizesebb, így nem kell víz bele. A nyári friss alma is vizesebb így elég 50g víz. Minél régebbi az alma, úgy veszít a víztartalmából, télen már 100g víz a célszerű, tavalyi almára pedig 150g. Ezt kiegészíteni lehet még, ha a lisztkeverékünk nagyon nedvszívó.
*** A citromsav mennyisége is erősen attól függ, hogy az almánk mennyire savas.
**** A citromolajat biocitrom héjából préselik ki. Praktikusabbnak tartom a héj reszelésnél.
Az egészet összekeverjük.
1. A feltét összetevői:
- 80g zabpehely
- 25g sztíviás eritritol
- 7g őrölt ceyloni fahéj
A zabpelyhet összekeverjük a fahéjjal és az édesítővel.
2. A feltét összetevői:
- 200g étcsokoládé
- 80g olvasztott kókuszzsír
- 2 evőkanál víz*
* A vizet el is hagyhatjuk, vagy akár 6 evőkanálra is növelhetjük. Ha azt akarjuk, hogy a kész tortán kemény csoki legyen, akkor ne tegyünk bele vizet. Ha minél lágyabbat szeretnénk, akkor növeljük a víz mennyiségét.
Felolvasztjuk a vizes kókuszzsírt és beleolvasztjuk az étcsokoládét. Ráérünk akkor, amikor már bent van a sütőben a torta.
A torta összeállítása:
Egy tortaforma aljára egy szilikonos sütőpapírt csíptetünk, és 3 evőkanál olvasztott kókuszzsírt belemérünk és szétfolyatunk a sütőpapíron.
- A zabpelyhes-keverék harmadát (7 púpos evőkanál) egyenletesen beleszórjuk a formába.
- A reszelt almás-keverék harmadát rákanalazzuk a zabpelyhes-keverékre, majd elsimítjuk.
- A zabpelyhes-keverék 2. harmadát rásimítjuk az almarétegre.
- A reszelt almás-keverék 2. harmadát rákanalazzuk a zabpelyhes-keverékre, majd elsimítjuk.
- A zabpelyhes-keverék 3. harmadát rásimítjuk az almarétegre.
- A reszelt alma 3. harmadát rákanalazzuk a középső lisztkeverékre, majd elsimítjuk.
- Az 1. feltétet rászórjuk egyenletesen az almarétegre.
- A megmaradt olvasztott kókuszzsírt egyenletesen rákanalazzuk a tetejére.
Az első zabpelyhes-keverék réteg
Az első almás-keverék réteg
Az első feltét, melyre ráöntöttük a kókuszzsírt