Lusta asszony csokis-zabpelyhes almatortája – glutén-, tejtermék, tojás és hozzáadott cukormentes
Ajánlom azoknak, akik a keserű csoki ízt szeretik édes-savanyú almaízzel kombinálni.
Igen szinte ugyanaz a torta, mint a mandulás változat, csak ez akkor célszerű, ha nem jutunk hozzá kedvező áron szeletelt mandulához. Itt is, mint minden lusta asszony receptnél a lisztes keveréket szárazon szórjuk, a süteményünket egyszerű rétegezéssel kapjuk meg.

A recept:
A tészta összetevők:
- 180g zabpehely
- 180g rizsliszt
- 12g útifű maghéj
- 45g sztíviás eritritol
- 7g őrölt ceyloni fahéj
- 150g olvasztott kókuszzsír
A száraz összetevőket összekeverjük, a kókuszzsírt felolvasztjuk.
A töltelék összetevők:
- 1,25kg reszelt alma-körte (ha héjastól reszeljük, akkor a durvább darabok miatt csak 2 réteget tudunk képezni.
- 45g víz
- 5g kristályvanilin
- 50g sztíviás eritritol
- 7g őrölt ceyloni fahéj
- 10g almasav
- 5g zöldalma aroma
Az alma kivételével a többi összetevőt összeturmixoljuk. Mikor felolvadt az édesítőszer, összekeverjük a reszelt almával.
1. A feltét összetevői:
- 70g zabpehely
- 25g sztíviás eritritol
- 7g őrölt ceyloni fahéj
A zabpehelyet összekeverjük a fahéjjal és az édesítővel.
2. A feltét összetevői:
- 200g étcsokoládé
- 75g olvasztott kókuszzsír
Felolvasztjuk a kókuszzsírt és beleolvasztjuk az étcsokoládét. Ráérünk akkor amikor már bent van a sütőben a torta.
A torta összeállítása:
Egy tortaforma aljára egy szilikonos sütőpapírt csíptetünk, és 4 evőkanál olvasztott kókuszzsírt belemérünk és szétfolyatunk a sütőpapíron.
- A lisztkeverék felét egyenletesen beleszórjuk a formába.
- A reszelt almás-keverék felét rákanalazzuk a lisztkeverékre, majd elsimítjuk.
- A lisztkeverék 2. felét rásimítjuk az almarétegre.
- A reszelt alma 2. felét rákanalazzuk a középső lisztkeverékre, majd elsimítjuk.
- Az 1. feltétet rászórjuk egyenletesen az almarétegre.
- A megmaradt olvasztott kókuszzsírt egyenletesen rákanalazzuk a tetejére.
Előmelegített 180-fokos légkeveréses sütőben 40 percig sütjük.
Ha kisült, akkor az olvasztott csokikeveréket szépen ráterítjük a tetejére. Igen a tortaforma és a torta közé is hagyjuk befolyni, emiatt egy kicsit nehezebb lesz körülvágni.
Ha teljesen kihűlt felszeleteljük.
Ha 10-15 fokon hűtjük, akkor szebben lehet szeletelni, a tetején a csoki nem törik. Ha csak hűtőben van lehetőségünk tárolni, akkor 10 fok alatti lesz a csokis tetejét nehezebb lesz felvágni, használjunk forró kést.



