Lusta asszony csokis-zabpelyhes almatortája – glutén-, tejtermék, tojás és hozzáadott cukormentes

Ajánlom azoknak, akik a keserű csoki ízt szeretik édes-savanyú almaízzel kombinálni.
Igen szinte ugyanaz a torta, mint a mandulás változat, csak ez akkor célszerű, ha nem jutunk hozzá kedvező áron szeletelt mandulához. Itt is, mint minden lusta asszony receptnél a lisztes keveréket szárazon szórjuk, a süteményünket egyszerű rétegezéssel kapjuk meg.

.

A recept:

A tészta összetevők:

  • 180g zabpehely
  • 180g rizsliszt
  • 12g útifű maghéj
  • 45g sztíviás eritritol
  • 7g őrölt ceyloni fahéj
  • 150g olvasztott kókuszzsír

A száraz összetevőket összekeverjük, a kókuszzsírt felolvasztjuk.

A töltelék összetevők:

  • 1,25kg reszelt alma-körte (ha héjastól reszeljük, akkor a durvább darabok miatt csak 2 réteget tudunk képezni.
  • 45g víz
  • 5g kristályvanilin
  • 50g sztíviás eritritol
  • 7g őrölt ceyloni fahéj
  • 10g almasav
  • 5g zöldalma aroma

Az alma kivételével a többi összetevőt összeturmixoljuk. Mikor felolvadt az édesítőszer, összekeverjük a reszelt almával.

1. A feltét összetevői:

  • 70g zabpehely
  • 25g sztíviás eritritol
  • 7g őrölt ceyloni fahéj

A zabpehelyet összekeverjük a fahéjjal és az édesítővel.

2. A feltét összetevői:

  • 200g étcsokoládé
  • 75g olvasztott kókuszzsír

Felolvasztjuk a kókuszzsírt és beleolvasztjuk az étcsokoládét. Ráérünk akkor amikor már bent van a sütőben a torta.

A torta összeállítása:

Egy tortaforma aljára egy szilikonos sütőpapírt csíptetünk, és 4 evőkanál olvasztott kókuszzsírt belemérünk és szétfolyatunk a sütőpapíron.

  1. A lisztkeverék felét egyenletesen beleszórjuk a formába.
  2. A reszelt almás-keverék felét rákanalazzuk a lisztkeverékre, majd elsimítjuk.
  3. A lisztkeverék 2. felét rásimítjuk az almarétegre.
  4. A reszelt alma 2. felét rákanalazzuk a középső lisztkeverékre, majd elsimítjuk.
  5. Az 1. feltétet rászórjuk egyenletesen az almarétegre.
  6. A megmaradt olvasztott kókuszzsírt egyenletesen rákanalazzuk a tetejére.

Előmelegített 180-fokos légkeveréses sütőben 40 percig sütjük.

Ha kisült, akkor az olvasztott csokikeveréket szépen ráterítjük a tetejére. Igen a tortaforma és a torta közé is hagyjuk befolyni, emiatt egy kicsit nehezebb lesz körülvágni.
Ha teljesen kihűlt felszeleteljük.
Ha 10-15 fokon hűtjük, akkor szebben lehet szeletelni, a tetején a csoki nem törik. Ha csak hűtőben van lehetőségünk tárolni, akkor 10 fok alatti lesz a csokis tetejét nehezebb lesz felvágni, használjunk forró kést.

.
.
.
.
.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^