A tészta összetevők:

  • 190g zabpehely*
  • 12g útifű maghéj
  • 80g vörös szőlőmag őrlemény**
  • 60g kókusz reszelék**
  • 40g belga kakaópor 20%-os**
  • 45g sztíviás eritritol
  • 7g őrölt ceyloni fahéj
  • 140g olvasztott kókuszzsír

* 32cm átmérőjű tortaforma esetén. 29cm-esnél elég 29cm.
** A 3 alapanyag együttesen 180g. Ez a 3 alapanyag behelyettesíthető bármivel. A lényeg, hogy 180g legyen. Lehet dióliszt, darált dió, mogyoróliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, zöldbanán liszt, stb. Arra kell ügyelni, hogy pl. a dióliszt több vizet vesz fel és emiatt a töltelékbe legalább 50g-mal több vizet kell keverni.


A száraz összetevőket összekeverjük, a kókuszzsírt felolvasztjuk.

.
A torta összeállításához az alapanyag keverékek.

A töltelék összetevők:

  • max. 1,5kg reszelt alma-körte* (héjastól reszeljük)
  • 0-100g víz**
  • 55g sztíviás eritritol
  • 7g őrölt ceyloni fahéj
  • 10-20g citromsav*** ( vagy egy citrom leve)
  • 10 csepp citromolaj**** (vagy egy biocitrom reszelt héja)

* 32cm átmérőjű tortaforma esetén. 29cm-esnél elég 1,25kg. Több almát nem érdemes, mert így tele lesz a tortaforma.
** A víz mennyiség. Ha körtét használunk, a körte sokkal vizesebb, így nem kell víz bele. A nyári friss alma is vizesebb így elég 50g víz. Minél régebbi az alma, úgy veszít a víztartalmából, télen már 100g víz a célszerű, tavalyi almára pedig 150g. Ezt kiegészíteni lehet még, ha a lisztkeverékünk nagyon nedvszívó.
*** A citromsav mennyisége is erősen attól függ, hogy az almánk mennyire savas.
**** A citromolajat biocitrom héjából préselik ki. Praktikusabbnak tartom a héj reszelésnél.


Az egészet összekeverjük.

1. A feltét összetevői:

  • 80g zabpehely
  • 25g sztíviás eritritol
  • 7g őrölt ceyloni fahéj

A zabpelyhet összekeverjük a fahéjjal és az édesítővel.

2. A feltét összetevői:

  • 200g étcsokoládé
  • 80g olvasztott kókuszzsír
  • 2 evőkanál víz*

* A vizet el is hagyhatjuk, vagy akár 6 evőkanálra is növelhetjük. Ha azt akarjuk, hogy a kész tortán kemény csoki legyen, akkor ne tegyünk bele vizet. Ha minél lágyabbat szeretnénk, akkor növeljük a víz mennyiségét.


Felolvasztjuk a vizes kókuszzsírt és beleolvasztjuk az étcsokoládét. Ráérünk akkor, amikor már bent van a sütőben a torta.

A torta összeállítása:

Egy tortaforma aljára egy szilikonos sütőpapírt csíptetünk, és 3 evőkanál olvasztott kókuszzsírt belemérünk és szétfolyatunk a sütőpapíron.

  1. A zabpelyhes-keverék harmadát (7 púpos evőkanál) egyenletesen beleszórjuk a formába.
  2. A reszelt almás-keverék harmadát rákanalazzuk a zabpelyhes-keverékre, majd elsimítjuk.
  3. A zabpelyhes-keverék 2. harmadát rásimítjuk az almarétegre.
  4. A reszelt almás-keverék 2. harmadát rákanalazzuk a zabpelyhes-keverékre, majd elsimítjuk.
  5. A zabpelyhes-keverék 3. harmadát rásimítjuk az almarétegre.
  6. A reszelt alma 3. harmadát rákanalazzuk a középső lisztkeverékre, majd elsimítjuk.
  7. Az 1. feltétet rászórjuk egyenletesen az almarétegre.
  8. A megmaradt olvasztott kókuszzsírt egyenletesen rákanalazzuk a tetejére.

.
Az első zabpelyhes-keverék réteg

.
Az első almás-keverék réteg

.
Az első feltét, melyre ráöntöttük a kókuszzsírt

Előmelegített 180-fokos légkeveréses sütőben 40 percig sütjük.

.
A kisült torta, csokiöntet előtt

Ha kisült, akkor az olvasztott csokikeveréket szépen ráterítjük a tetejére.

.
Rádermedt csokiréteggel

Ha kihűlt hűtőszekrényben tovább dermesztjük, majd felszeleteljük.

.
Lusta asszony csokis-zabpelyhes almatortája – 12 szeletre vágva. A 6 napi reggeli 2 főre.

.
.

.
A reggeli tortaszelet kapucsínóval

Egy korábbi (kevesebb rétegű) verzió képei:

.
.
.
.

Ha zöld almát reszelsz és a zöld héj barátságtalanná tenné a kinézetét, hát tegyél pár csepp málna-pirosat az almakeverékbe:

.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^