Melegburkolatok – növényi rostszőnyegek – szizal (Agave sisalana)

növényi rostszőnyegek - szizal (Agave sisalana)Hazánkban is egyre népszerűbbek a növényi szálakból készült használati, és berendezési tárgyak. Nem csupán megrögzött természetbarátok, vagy a vidéki stílust kedvelők otthonaiban lelhetünk rájuk, hiszen a legtöbb enteriőrbe könnyedén beilleszthetők. Közülük a szizál szolgáltatja a legtartósabb alapanyagot. Amellett, hogy értékes takarmánynövény készülhet belőle; kötél, zsineg, papír, törlőkendő, spa termékek (pl: kesztyű, kefe, papucs) zsák, cicajáték, lehet matracok töltőanyaga, és egyéb lakberendezési tárgy. Ezúttal -az organikus szőnyegek csoportjába tartozó- szizálszőnyeget emelném ki, mely e trópusi növény rostjaiból készül.

Egy Agave Sisalana akár 70 évig is élhet. Magassága elérheti a 2,5 métert. Törzse 40 és 100 cm közötti, míg kard alakú, fogazott szélű levelei 60-150 cm hosszúak. Egy levélből 1000 szálat nyerhetnek ki. Melyeket később osztályoznak méretük, majd egyéb fizikai jellemzőik alapján. A legmagasabb minőség az ún. superior minőség. Ide tartoznak a kiváló érettségi fokú, világos krém színű, 90cm hosszúságú, tisztított, szárított, jól fésült szálak. Nedvességtartalmuk maximálisan 13,5 %, kiemelten puhák, fényesek, ellenállóak. Nem található rajtuk szennyeződés, elszíneződés, gubanc, töredezettség, sem egyéb hibák.
Világszerte termesztik ezt a növényt többek között; Brazília, Tanzánia, Kína, Kenya, Madagaszkár, Dél-Afrika tevékenysége a legimpulzívabb, ezek az országok évente összesen 240.000 tonna alapanyagot szolgáltatnak a könnyűiparnak.

No de térjünk vissza arra, miért is jó választás egy ilyen szőnyeg? Rendkívül időtálló, erős szálai révén magasabb igénybevételnek is kitehetjük. Lakóterünkben elhelyezhetjük összekötő-szőnyegként – méretre igazítva, szegőzve, egyedi formákban- darabszőnyegként vagy padlószőnyegként.

Ideális darab lehet folyosókon, lépcsőfeljárókban, nagy rugalmassága, hangszigetelő képessége miatt. Padlószőnyegként megállja helyét dolgozószobában, nappaliban is. Rendkívül esztétikus megjelenésű, nem gyúlékony, és hőérzetünket pozitívan befolyásolja.
Biztonsággal ajánlom gyerekszobákba, mivel teljesen antibakteriális, kemikália és rovarmentes, nedvességtartalma pedig egészséges klímát biztosít.
Reprezentatív külsőt kölcsönözhet, irodák, tárgyalók, szállodák, múzeumok számára is. Mert oly módon növeli a vizuális élményt, hogy közben nem rontja hatását a meglévő egyéb dizájnelemeknek.

Konyhába, étkezőbe azonban kevésbé alkalmas, ugyanis a kiömlő folyadékok megszínezhetik, a foltok nehezen vagy egyáltalán nem távolíthatók el belőle. Tisztításakor leginkább a porszívózás, gyenge kézi ütögetés, (porolás) vagy a száraz tisztítószerek alkalmazása célravezetőbb. Ha mégis szennyeződne a folyadékot azonnal itassuk fel egy papírtörlővel, majd tisztítását bízzuk szakemberre.
Más alternatívákat kínál az impregnált változat, amely 100%-ban víztaszító ugyan, de annál költségesebb is.

Vásárláskor tapasztalhatjuk, hogy a választék igen széles; a gazdag méretrendszeren túl hatalmas színpaletta fogad. A természet ihlette színek mellett, minden színárnyalattal találkozhatunk, mert az alapanyag higroszkopikus tulajdonsága lehetővé teszi bármilyen telített szín létrehozását. Magasan képzett szakemberek gondoskodnak a felületek kialakításáról, újabb és újabb szövési technikákkal állítanak elő érdekes mintákat, és struktúrákat (pl: parketta, jacquard, boucle stb.)
Bármelyik típusra esik is választásunk nem bánjuk meg! Ne feledjük; egy biológiailag lebomló, környezetbarát termék tulajdonosai leszünk.

Orbán Heléna
Interior designer
http://www.designer.eoldal.hu

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.