Sőt cukormentes is lehet. Az alábbi recept kétféle verziót tartalmaz. Az egyik, ami almát és mézet tartalmaz, azaz cukrot, a másik ami ezek helyett cukkinit és sztíviás ertritolt.
A recept:
Sőt cukormentes is lehet. Az alábbi recept kétféle verziót tartalmaz. Az egyik, ami almát és mézet tartalmaz, azaz cukrot, a másik ami ezek helyett cukkinit és sztíviás ertritolt.
A cukkinit meghámozzuk, felkockázzuk és gőz felett megpároljuk. Alma esetén csak meghámozzuk felkockázzuk. Turmixoljuk össze a kávét, a zsírt, az ízesítőket és a főtt cukkinit, vagy kockázott almát. Ezután adjuk hozzá az expressz lisztkeveréket. Gyúrjuk össze a tésztát, és osszuk 4 egyenlő részre. Nyújtsuk ki, és egy 26cm átmérőjű tortaforma aljával 4 kerek lapot ki tudunk szaggatni. A szaggatásból kimaradó részeket összegyúrva egy 5. lapot tudunk nyújtani.
A lapokat előmelegített sütőben 175 fokon 30 perc alatt, légkeveréses funkción egyszerre meg tudjuk sütni..
Az egészet összeturmixoljuk jó habosra, a forró kávétól a kókuszzsír is felolvad turmixolás közben, majd sűrű krémet főzünk belőle.
Ha kihűltek a lapok és a vanília krém langyosra hűlt, a krémet még egyszer géppel jól átkeverjük, és negyedelve felhasználjuk. A tortaformába helyezve 4 lapot megkenünk krémmel, és rakásoljuk, az 5. üres lappal lezárjuk. Ha mézes verzióban készítjük, akkor előbb a 4 lapot laponként 1-2 evőkanál mézzel megkenjük, majd utána terítjük rá a mézezett lapokra a krémet. A tetejére öntjük, az oldalán lecsorgatva az olvasztott csoki-olaj keveréket, ami szépen elterül.
Hagyjuk az egészet megdermedni. Másnapra a tortaformából kivéve szeleteljük.
Nyilván akkor nem lesz mézes, de mivel a mézes süteményekhez adott fűszerkeveréket használunk és édes is lesz, így azt az érzetet kelti, mintha mézes lenne, azaz a kávé, fahéj, szegfűszeg és az édes íz együttesen mézes sütemény érzetet kelt.