Tészta:

  • 240 g Szafi expressz lisztkeverék (mindenmentes)
  • 100 g kókuszzsír
  • 200 g főzött kávé – erős krémkávé
  • 300 g párolt cukkini cukkini 60g sztíviás ertritollal, VAGY 300 g hámozott alma 40g sztíviás ertritollal
  • 3 kávéskanál őrölt fahéj
  • 2 kávéskanál szegfűszeg őrölve
  • 1 citrom reszelt héja, vagy egy evőkanál citromolaj emulzió

A cukkinit meghámozzuk, felkockázzuk és gőz felett megpároljuk. Alma esetén csak meghámozzuk felkockázzuk. Turmixoljuk össze a kávét, a zsírt, az ízesítőket és a főtt cukkinit, vagy kockázott almát. Ezután adjuk hozzá az expressz lisztkeveréket. Gyúrjuk össze a tésztát, és osszuk 4 egyenlő részre. Nyújtsuk ki, és egy 26cm átmérőjű tortaforma aljával 4 kerek lapot ki tudunk szaggatni. A szaggatásból kimaradó részeket összegyúrva egy 5. lapot tudunk nyújtani.
A lapokat előmelegített sütőben 175 fokon 30 perc alatt, légkeveréses funkción egyszerre meg tudjuk sütni..

Vaníliakrém:

  • 100g kukorica keményítő
  • 4 tojás
  • 250g kókuszzsír
  • 4 evőkanál vanília aroma, vagy 2 rúd vanília kikapart belseje
  • 6 dl víz
  • 100g sztíviás eritritol, vagy ha mézzel meg akarjuk kenni a lapokat, akkor csak 50g

Az 5 lapból, 4 lap kenéséhez

  • 4 evőkanál méz, ha akarunk mézet használni

Az egészet összeturmixoljuk jó habosra, a forró kávétól a kókuszzsír is felolvad turmixolás közben, majd sűrű krémet főzünk belőle.

Csokimáz:

  • 200g étcsoki, vagy paleo étcsoki, cukormentes, maltitolos, stb.
  • 40g paleolaj

A torta összeállítása:

Ha kihűltek a lapok és a vanília krém langyosra hűlt, a krémet még egyszer géppel jól átkeverjük, és negyedelve felhasználjuk. A tortaformába helyezve 4 lapot megkenünk krémmel, és rakásoljuk, az 5. üres lappal lezárjuk. Ha mézes verzióban készítjük, akkor előbb a 4 lapot laponként 1-2 evőkanál mézzel megkenjük, majd utána terítjük rá a mézezett lapokra a krémet. A tetejére öntjük, az oldalán lecsorgatva az olvasztott csoki-olaj keveréket, ami szépen elterül.
Hagyjuk az egészet megdermedni. Másnapra a tortaformából kivéve szeleteljük.

Mitől mézes a krémes, ha kihagyjuk belőle a mézet?

Nyilván akkor nem lesz mézes, de mivel a mézes süteményekhez adott fűszerkeveréket használunk és édes is lesz, így azt az érzetet kelti, mintha mézes lenne, azaz a kávé, fahéj, szegfűszeg és az édes íz együttesen mézes sütemény érzetet kelt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^