Miért a természetes kőpárkány a legjobb megoldás?

Az ablakpárkány minden otthon, vagy üzleti ingatlan kulcsfontosságú része. Egyrészt védelmet nyújt a természeti elemek ellen, másrészt pedig meghatározza az épület megjelenését. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyagból készül a leendő ablakkönyöklő.

.

Ha nem elégszünk meg annyival, hogy a párkány strapabíró legyen és ellássa alapvető funkcióját, hanem fontos számunkra a stílus és a megjelenés is, akkor a természetes kőből készült könyöklő lesz a befutó.

Nézzük meg részletesebben, hogy milyen érvek szólnak mellette!

Az ablakpárkányt legfontosabb funkciója, hogy az épületen kívül tartja a nedvességet, ami leggyakrabban az ablakkeret alatti réseken keresztül jut be. A levegő páratartalma lecsapódik az ablaküvegen, ami elkezd lefelé csorogni, mígnem a legapróbb réseken keresztül utat nem tör magának az épület belseje felé.

A kőpárkányok egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy rendkívül tömörek, így nem találhatók rajtuk pórusok, amin keresztül a víz beszivároghatna az épületen belülre. Továbbá, az ablak alján összegyűlt víz a hő hatására elkezd párologni, miközben legtöbb anyaggal – például fával – reakcióba lép. Azonban tömörsége miatt a kőre nem lesz hatással.

Szárazon tartják a falat

Megfelelő ablakpárkány nélkül az esővíz bejut a pórusokon keresztül a fal belsejébe, a gipszkartonba és a habarcsba. A nedvesség hatására ezek az anyagok lebomlanak, illetve penészgomba telepszik meg bennük. Továbbá, ha tartósan fennáll a fal vizesedése, az jelentősen felgyorsítja az eróziót is. A természetes kőből készült párkányok képesek maradéktalanul elvezetni a vizet, és elősegítik annak gyors száradást.

Megtartja az ablakot

Az ablakpárkány egy masszív szerkezet, ami elbírja az egész nyílászárót, így egy teherhordó elemként is funkcionál az épületszerkezetben. Egész pontosan megakadályozza az ablak kilengését, ha az alapozás valamilyen oknál fogva – például földrengés során – megsérül. A természetes kőnél nincs masszívabb és nagyobb teherbírású anyag, ami ideális lenne párkánynak.

Tartós

A természetes kövek rendkívül ellenállóak a fizikai és kémiai hatásokkal szemben, vagyis nem – vagy csak alig – fog rajtuk az idő vasfoga. Ellenáll szélnek, fagynak, esőnek, jég,- és savas esőnek egyaránt. Sem a színe, sem a mintázata nem fog megkopni és a mohák megtelepedésétől sem kell tartanunk.

Könnyen tisztítható

A kőből készült párkányok másik nagy előnye, hogy könnyen tisztíthatóak és nem igényelnek különösebb karbantartást. Tisztításához nincs szükségünk speciális vegyszerekre vagy felületkezelő szerre. Egyszerűbb szappanos oldatokkal – lehetőleg savmentes – is maradéktalanul tisztára tudjuk mosni.

Meghatározza az épület megjelenését

Nem csak a funkcionalitása miatt fontos az ablakpárkány, hanem azért is, mert ingatlanunk megjelenését is meghatározza. A természetes kő időtálló és egyedi stílust kölcsönöz otthonunknak, ami nélkül nem lenne teljes a tökéletes kép.

Stílus kívül belül

Nem csak a külső ablakpárkány fontos eleme otthonunknak, hanem a belső könyöklő is. A finoman megmunkált természetes kőlapokkal a belső teret is meghatározhatjuk. Elegáns márvány, vagy gránit könyöklővel új szintre emelhetjük a belső tereket, amivel lenyűgözhetjük a vendégeket.

.

Befektetés

Az szembetűnő lehet, hogy természetes kőpárkányok bekerülési költsége magasabb, mint az egyszerűbb műanyagoké, azonban minőségben összehasonlíthatatlanok, vagyis egy teljesen más kategóriát képviselnek. Továbbá sokszor a mesterséges anyagból készült elemek ára – műkő vagy lemez – magasabb.

A befektetett pénzünk többszörösen megtérül. Egyrészről, ahogy korábban is említettük, ezek az anyagok rendkívül tartósak, aminek köszönhetően hosszú évekig nem veszítenek értékükből. Másrészről pedig ha az ingatlan értékesítésére kerül sor, akkor egészen biztosan felkelti az érdeklődők figyelmét a stílusos megoldás.

Végtelen lehetőség

Nincs két egyforma természetes kő. Mindegyik kőzet más és más mintázattal rendelkezik, illetve színárnyalataiban is nagyban eltérhetnek egymástól. Például míg márvány párkányok határozott mintákkal bírnak és szín palettájuk a fehér és a bézs között mozog, addig a mészkőből készült könyöklők finomabb vonásúak, illetve szélesebb színskálán mozognak: fehértől kezdve a zöldön át egészen a feketéig fellelhetőek.

A természetes kőből készült könyöklőket rendelésre, egyénileg vágják méretre, ezért könnyedén megtervezheted a számodra tökéletes ablakpárkányt, legyen az gránit, mészkő vagy márvány.

Bővebb információ: amonstone.hu

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^