Milyen a vintage lakberendezési stílus? – vagy a vintage nem is 1 stílus?

A vintage stílus, mint ahogyan a retró, vagy az antik stílus, nem is egy-egy stílus, hanem talán egy korszak átélése.

.
2×2 kiragadott példa. Mindegyik vintage. De amíg a bal oldaliak századközepi skandináv hatású modernista feminin, addig a jobboldaliak század elejei klasszikus csővázas modernista maszkulin stíluselemeket alkalmaznak – (kép: Bing AI)

Többen azt fejtegetik, hogy az a retró – ami éppen kiment a divatból az elmúlt 20 évben. Ami ennél régebbi – de azért 100 évnél nem régebbi, vagy legalábbis 1900-nál frissebb – az a vintage, és ami ennél is régebbi, az az antik. Eszerint ezeknek a meghatározásoknak az idő múlásával folyamatosan változó tartalommal kellene rendelkezni. Azaz, ami most a retró, az a 2000. év utáni tárgyaink. És akkor a vintage – ami ez előtti. Tehát, ahogy múlik az idő a retróból egyszer csak vintage lesz, és ha elfelejtkezünk felújítani a vintage enteriőrünket, akkor abból antik lesz? Ha 2005-ben készítettem egy retró lakberendezési látványtervet, mert az az 1980-as évek világából merít, akkor rossz a stílusmeghatározásom, mert az ma már vintage? – Na ne! Ebből én nem kérek – nekem az örökre igenis retró marad.

Egy másik elmélkedés szerint – a legalább 20 éves eredeti tárgyakat lehet csak vintage-nek hívni. Mert azt mondják, hogy a retró az egy mai dolog, ami egy másolta a letűnt divatnak, és nem az eredetit veszed meg most, hanem egy utángyártottat, és csak külsőre olyan mint a régebbi. Ezzel szemben a vintage csak az lehet, ami akkori, eredeti, tehát konstrukcionálisan is eredeti. Ugyanakkor van aki szűkíti az időszakot és azt mondja, hogy vintage 1920 és 1980 között lehet. Tehát, ha egy 1960-as kinézetű rádiód van és az eredeti rádiócsöves, akkor vintage, de ha csak úgy néz ki, közben mai gyártmány és távirányítóval előugrik az egyébként jól elrejtett CD tálca, vagy ott lapul rajta egy USB port, akkor ez csak retró kinézetű. Mint ahogyan, vehetünk retró kinézetű tűzhelyet, vagy hűtőszekrényt, és annak hiába 1950-es, vagy 1960-es évekbeli a dizájnja – nem mondhatjuk, hogy vintage, mert belül valójában egy mai gépészetet rejt.

Ez már értelmezhetőbb megközelítés számomra, de továbbra is zavaró, ez a vintage gyűjtőfogalom.

Ez nem stílus, ez egy korszak stíluskavalkádja. Ebbe a korszakba belezsúfolható például egy kései szecesszió, az art deco, a bauhaus a máig meghatározó akár csővázas, akár favázas kikönnyített bútoraival, sőt a kis lakások kedvenceivel az összecsukható, szétnyitható, rakásolható bútoraival együtt. De, ha már a csővázat említettem, akkor az erősebben ipari stílusú tárgyaink is ide sorolhatóak. Ugyanakkor a funkcionalista csővázas bútorok korszakában ott vannak a lágy nőies tojásfotel formák, az újragondolt – korábban antik – füles-fotelek. Ezt a két világháború közötti korszakot a klasszikus modernizmus stílusának címkézzük. Ami összességében a geometriai mintákon, a formák egyszerű vonalvezetésén alapult, és elvetette – mert feleslegesnek tartotta – az apróbb és funkció nélküli díszítéseket. A korábbi stílusokra jellemző díszítések mivoltát, az erre a korra jellemző anyagok és textúrák érdekes kombinációival váltották ki.

.
II. v.h. előtti stílus-mix: a kezdetben még meghagyott viktorianus bútorokkal kevert art deco, amiben már megjelennek a csővázas elemek – de aranyozottan, majd váltják a klasszikus modernista csővázas bőr ülőrészes bútorok, és később a modernista légiességet feladva megjelennek a süppedős nagy tömegű, de alacsony háttámlás kubista ülőgarnitúra formák is.

A II. világháború utáni, századközepi modernizmusként emlegetett stílus már a tömegtermelés kezdete. Ekkor az olyan anyagok, mint az üveg, a rétegelt lemez, a furnér, a farostlemez, a krómozott acél és a bőr nagyon népszerűvé váltak, és emellett a funkcionalitás tovább erősödött és stílus legfőbb jellemzőjévé vált. Mindezek vegyültek a most is kedvelt skandináv stílussal, ami ennek a modernizmusnak egy természetes lágyabb formát kölcsönzött.

.
II. v.h. utáni skandináv hatású modernista, esztergált falábakon álló, könnyed hatású bútorok – világos pasztell enteriőrben, visszafogott, barátságos időtlen nyugalmat árasztva.

Mindezekkel szemben, amikor vintage-ről beszélünk, akkor a legtöbb embernek az alábbihoz hasonló képsorok jutnak az eszébe:

.
Fehér vintage stílusú dolgozószoba – skandináv vidéki és század-közepi skandináv modernista alapokon

Azaz, ne felejtsük el az úgy nevezett vidéki stílusokat (country stílust) sem. Mindezekből a legalább 60 évet felölelő stíluskavalkádból ki lehet hozni igazán tetszetős és harmonikus enteriőröket. Sőt, sok ügyes lakberendező tud úgy válogatni, hogy a végeredményében egy többletélményt biztosítson, de ezek együttesét vintage stílusnak nevezni elég érdekes, mert túlságosan sokféle megjelenési formát eredményez.

.
A vintage kedvelők kedvence a fehér bútor, világos pasztell, visszafogott, időtlen környezetben. Vidéki stílusú egyszerűbb XX. századi – túldíszítésektől mentes bútorok a kedvencei a vintage szerelmeseinek. A szekrények szögletes kialakítása és a kazettás, vagy lambériás korpusz és ajtófront kialakítások illenek a klasszikus modernista konstrukcionista szemlélethez. Az ilyen bútorok esetében minél több részlet látszik pl. egy-egy ajtó megalkotásában, azaz látszik a fakeret és kivehető benne a lambéria sor annál régiesebb. Az idő előrehaladtával eltűnnek a lambériázások, majd a kazetta helyét egy rétegelt lemez lap veszi át, majd az ajtókeretezése is eltűnik, és csak az ajtó körül látszósó korpuszél utal az egykori jellegzetességre. Ezek a fokozatok gyakorlatilag a vidéki stílusból egy modernebb ma oly divatos minimál jellegű skandináv stílus felé haladnak.

.
Vintage stíluson belüli – díszítettségtől mentes fehér vidéki bútorstílus, melynek egyes elemeiben egyre jobban érvényesül a modern skandináv irányzat.

.
Vintage stíluson belüli – skandináv vidéki bútorstílus irányzaton alapuló letisztult bútorstílus, amikor a nosztalgikus és nyugodt állandóságot már csak az egyszerű fakeretes ajtókban lévő sima betétek eleganciája biztosítja. Ugyanakkor ezeknél a bútoroknál továbbra is jellemző a vitrines kialakítás, ami egyrészt lehetőséget biztosít a stílus variálására, attól függően, hogy milyen kiegészítőket mutatunk meg benne, másrészt ad egy feminin bájt. Harmadrészt ne felejtsük el a korszak funkcionalista személéletét sem, amit a nyitott polcok is hangsúlyoznak. Azaz, ha látom mi van a szekrényben, akkor könnyebben ki tudom venni, nem kell keresni, és ha egy nyitott polcon tárolok valamit, akkor még az ajtót sem kell kinyitnom személetmód, a modernista gondolkozásmód eleme, hiszen a funkció, a használhatóság a legfontosabb.

A fenti képeket a DALL-E alkotta. Ha a részleteket is megfigyeled a fenti képeken, akkor biztosan észreveszed, hogy a mesterséges intelligencia a bútor lábak számával és logikus elhelyezésével hadilábon áll. 🙂 Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy ezek a képek sikeresen átadják azt, amit mondani szándékoztam. Lentebb már csak valódi lakberendezési tárgyak képeit fogod megtalálni.

Nem hagyhatjuk ki (de kihagynám), mert időszakilag benne van, az 1960-as évtized közepétől a posztmodern stílus, ami elvileg mindent magába foglalna ami a modernizmus után kialakult. Eredetileg a posztmodernizmus a modernista koncepcióra adott ellenválasz. A posztmodern berendezések egy kifordított világot mutatnak a korábbiakkal szemben. Ez a korábbi stílusok kifigurázása, amikor semmi sem az ami, – amikor a meghökkentés fontosabb, mint a használhatóság. Zavaró, túl színezett világ, megtört vonalvezetés, aszimmetria – és pont. Kiragadva a vintage lényegi elemét, azaz az időtlen nyugalom hirdetését – a posztmodern meghökkentése és zavaró világa ezzel teljes mértékben ellentétes. Korszak ide, vagy oda, semmi keresnivalója a vintage-ben.

A mindezt felölelő stílusvilágnak, csak egy bizonyos harmonizáló elemeit kívánják a lakberendezők egy eklektikus vitage-dzsé összegyúrni. Ekkor a meglátásom szerint az alábbi lesz belőle:

A vintage lakberendezési stílusban az múlt évtizedek bútoraiból és egyéb dekorációs elemeiből azokat válogatjuk ki, amelyekkel a harmónia építésére törekszünk – de úgy, hogy egy időtlen, nosztalgikus légkört teremtsünk.

A bútorok tekintetében, a vintage stílusban megtalálhatók a régi restaurált, felújított bútorok, melyek lehetnek csak fából, vagy fa-fém-bőr kombinációból, iparilag feldolgozott fából (furnér, rétegelt lemez), esztergált fából (szék-, asztal-, szekrénylábak). A bútorok formái általában egyszerűek, és akár szögletes, vagy íves vonalvezetésűek, az eleganciájukat ez a vonalvezetés adja, nem pedig a díszítettség (ami mellőzött). Légiesek, majdnem minden esetben jól látható lábon állóak, és a lábak vékony karakterűek, hogy ráerősítsenek a légiességre – szinte a lebegésre. Itt kell kiemelnem, hogy azt elfogadom, hogy egy igazi vintage stílusú bútor az eredeti, tehát olyan 40-100 év közötti. De egy vintage stílusúra kialakításra kerülő lakás esetében – az enteriőr összképben nézve – teljesen másodlagos szempont, hogy az a bútor 50 éves, vagy a múlt hónapban gyártották. A lényeg, hogy az adott szoba stílusával, a többi berendezési tárggyal harmonizáljon, és elérjük vele azt az összképet ami az eredeti szándékunk volt.

A színek szerepe: A vintage stílus színpalettája inkább kedves, vidám, friss, de nem hivalkodó. Jellemző színek közé tartoznak a pasztell árnyalatok, például púder-rózsaszín, világoskék, menta-zöld és sárga. Ugyanakkor a földszínek, például a bézs, a barna és a szürke is gyakran előfordulnak – főleg akkor, ha a múlt század első felére akarunk utalni az enteriőrrel.

A textíliák: Gyakran használnak természetes anyagokból készült textíliákat, például pamutot, lenvásznat és selymet a vintage stílusú lakberendezésben. A finomabb virágos minták is gyakoriak, mindemellett szinte ellentmondva a modernista bútorhasználat erősen funkcionalista jellegének az, hogy kisebb kiegészítő lakberendezési tárgyaknál csipkéket és egyéb díszített textíliákat is használnak az időtlen hangulathoz megidézéséhez.

A vintage stílusú lakberendezési stílusra jellemző, hogy a lakáskiegészítők tekintetében előszeretettel használnak még régebbi (régebbinek tűnő – antik) tárgyakat és kiegészítőket. Ilyenek lehetnek például régi képek, tükörkeretek, kristálycsillárok, porcelán tárgyak (nippek) vagy régi könyvek. Az ezüst vagy bronz színű díszek, például vázák, gyertyatartók és órák is szép kiegészítők lehetnek.

És amikor úgy érzed minden egy egésszé összeáll – akkor azon kezdesz gondolkozni, hogy a legtöbb mai vintage enteriőr miért olyan nőies?
Sok fehér és rózsaszín, sok lágy jelleg, süppedős, tűzött kárpitozások?

Az időszakra jellemző modernizmus inkább maszkulin jellegű. Ezzel szemben mondhatjuk, hogy a vidéki stílusok lágyító hatása érvényesül a kedvel vintage stílusirányzatban. Azaz ebben az esetben a lágyabb vonalvezetés érződik ki, a finomság, szinte gyengédség – a feminin jelleg. Ehhez egyrészt jó támpontot adnak a vidéki stílusok. Egy angol vidéki stílus és a viktoriánus stílus, ami elméletileg a századfordulón (1901) véget ért ugyan, de nyilvánvalóan átszűrődött. Egy vidéki életmód lassabb divatkövetői inkább választanak egy egyszerűsödő (a XIX. századi ipari forradalom bútorgyártásra is hatást gyakorolt), de konzervatív bútorformát.
Ugye a cikk elején írtam, hogy a vintage előttieket antiknak illik szólítani – tehát az antik bútorokra hasonlító változatok így kerülhetnek bele a vintage-be. Egyes véleményformálók odáig elmennek a nagy vintage mániában, hogy már mindent vintage-nek neveznek, – legyen az Chesterfield kanapé, vagy egy barokk bútor. Ez nekem nem fér bele. Odáig vagyok elfogadni a vintage-et, hogy lehet egy finom íves világa, lehet rózsaszín, lehet bársony, egy kárpitozott nagyobb felületet valahogy kezelni kell, tehát lehet steppelve, lehet tűzve, de ne legyen már Chesterfield stílusban tűzve. A határ a feminin irányban számomra az art deco luxusa, finomsága, elegáns játéka erejéig elfogadható, valamint a szecesszióból a növényi motívumok, a skandináv formavilága és a vidéki stílusban a leegyszerűsített konzervatív bútorformákig fogadható el.

Összességében a múlt századi stílusok speciális elegye. Tehát a vintage stílus felidézi az elmúlt évszázadból származó stílusokat, mint például az Art Deco-ból átvehet extravagáns, prémium anyaghasználatú, de funkcionalista vonalvezetésű, sterilebb díszítettségű bútorokat, az Art Nouveau-ból inkább a természetes növényi motívumokat, melyeket inkább tapétamintában, vagy drapériában tudnék elképzelni a vitage-ben alkalmazva. A vidéki stílusok megjelenhetnek ugyan bútorok formájában, vagy kisebb dísztárgyak esetében, a klasszikus és a század-közepi modernizmus és a retro pedig egyfajta bútor evolúció amelyben a funkcionalista bauhaus, a légiesség, a könnyedség, és a modern anyaghasználat testesül meg.

A vintage stílusú lakberendezés hangulata. A legfőbb cél egy kellemes, nosztalgikus és meleg légkör kialakítása. Ezt a hangulatot megteremteni, a bútorok és kiegészítők időtlen dizájn sugallatú harmóniája igyekszik megteremteni.

Tehát összességében a vintage stílus 60-80 év különböző stílusainak (egy stílusevolúciónak) az egyes dizájn-elemeit vegyíti, létrehozva egy egyedi és egyedülálló stílust – de úgy, hogy meggyőződésem, hogy le lehet rendezni két olyan enteriőrt amelyre azt lehet mondani, hogy közük nincs egymáshoz, holott a fentiek alapján mind a kettő megfelel vintage stílusnak és ha részletesen megnézzük a berendezési tárgyaik még az is előfordulhat, hogy a tárgyak szöges ellentétben állnak egymással. Ez az látszólagos ellentmondás, ha ilyen fokon nem is, de szinte minden stílusirányzat elvisel, sőt van, hogy kíván valamilyen kisebb-nagyobb tömegű nem odavaló darabot. Ez az eklektika lényege és talán kijelenthetjük, hogy eklektika nélkül nem is lenne olyan érdekes a lakberendezés – mint alkotó tevékenység.

Ha szétnézünk különböző webáruházakban és rákeresünk a vintage termékkínálatukra két dolgot tapasztalunk:

  • Az egyik, hogy a szakmai elmélkedés ellenére – teljesen érthető módon új termékeket találunk. Naná, hiszen nem használtcikk kereskedőnél, ószeresnél kutakodunk. Így az a kitétel, hogy csak az eredeti a vintage – teljesen felejtendő.
  • A másik dolog, hogy a listázott termékek láttán a vintage-ra egyébként is jellemző stíluskavalkádot még tágabban értelmezik. Megtapasztalhatjuk, hogy egyes webáruházaknál olyan erősen mossák össze a country / vidéki, vagy az antik stílusokkal, vagy egy inkább high-tech stílusú tárgyat art deco-hoz sorolás okán vintage-nek tudják be, hogy az már zavaró. Mindezek ellenére ügyes hozzáállással teljes vingate enteriőrök válogathatóak össze.

Példák a Bútor1.hu kínálatából:

Denton székek (századközepi modernista esztergált falábakkal és skandináv kényelmi formával):

.

Manor House székek (klasszikus modernista csőváz zártszelvénnyel újragondolva):

.

Skandináv vidéki stílusú asztal:

.

Denton hintaszék (klasszikus modernista huzallábakkal és skandináv kényelmi formával):

.

Oakland étkezőgarnitúra (érdekes kombináció – rusztikus kezeletlen hatású asztallap karakteres fémváz lábazattal, és ezzel diszharmonizáló késői art deco jegyeket hordozó – de modernista, finomkodó, légies sárgaréz lábazatú mályvaszín – talán – bársony ülőfelületű székekkel):

.

Tallózásom a Butopea.com kínálatából:

Az előző képen lévő székek hatásaként nem bírtam ki, hogy ne egy rózsaszín és arany asztali lámpával kezdjem. Igen art deco.

.

Marrakech kisasztal (légies esztergált fa lábakkal, fehér áttört virágmintás asztallappal – egy abszolút vintage kisbútor):

.

Splendide – lábon álló modernista kanapé, tűzött-steppelt rúderrózsaszín bársony kárpittal:

.
.

Szekrények, ágyak, komódok a vidéki stílusokból hozott kazettás szerkezetűek, a kazetták látszódó deszkasorolással jelennek meg a leggyakrabban, színviláguk fehér, tört fehér, szürke, világos zöld. Manapság a fehér vékonylazúr áttetszősége a régies, kopottas megjelenést hivatott elegánsabb formában mímelni.

.

Ha egy viszonylag semleges enteriőrt kívánunk vintage stílus felé terelni, erre az apróbb tárgyak is kiváló eszközként szolgálhatnak:

.

Nem csak a stílusirányzat terelésére, hanem annak megerősítésére is kiválóan alkalmasak, (pl. rózsaszín porcelánkészlet – pláne matt fekete fémtálcával):

.

A diszpárna legyen az tollas, növénymintás, makramé felületű, zöld, rózsaszín, bézs, vagy éppen tört fehér:

.

Válogatásom a Kokiskashop.hu kínálatából:

Miadomo étkezőszékek. A tulipán szirom alakú étkezőszék igazi skandináv stílusjegy melyet a századközepi modernista stílus átültetett. Igaz a műanyag ülőfelület nem tekinthető vintage-nek, de legalább igazán ergonomikus a kialakítása. Az esztergált falábakat merevítő fém huzalszerkezet pedig igazi modernista elem.

.

Emellett árulkodó jel, hogy a gyártó ezt a bútorlapot vintage barnának nevezi. A lényeg, hogy nem csak az ipari stílusban van meg a helye, hanem a klasszicista modernista stílusban. Igaz az akkoriban jellemző csőváz helyett, mai szemnek határozottan szebb (szögletes) zártszelvény vázszerkezetű, de emellett a kor egyik irányzata volt a funkcionális megközelítésből adódóan a festetlen, nyers hatású falfelület is. Mindezek mellett a népi, mediterrán stílusokkal is jól harmonizál a szögletes formája ellenére, hiszen a mediterránban általában a besötétedő fafelületek és a feketére festett kovácsolt vas igen jellemző stílusjegy.

.
.

A Miniwebshop.hu különlegességeiből:

Ha vintage, akkor legyen az

Bár azért a „törölközőszárítós radiátor, mint vintage” – gondolat elég vegyes érzelmeket kelt bennem, bár a gyártó is eredendően ipari vagy loft stílushoz álmodta meg.

.

A konyhai csaptelepek esetében ügyeljünk arra, hogy ne gránitőrleményes mosogatóra telepítsünk, hanem porcelánt szerezzünk be az autentikus vintage kedvéért.

Kedvencemmé vált az előző webáruházban megtalált vintage-barna bútorlapos, fekete zártszelvényes – ott Miadomo-nak nevezett – bútorcsalád újabb tagjait találtam meg itt is. Igaz más, Vasagle Loft fantázianéven:

.
.

A Dodo.hu sokoldalú kínálatából:

A kiegészítő tárgyak, mint a vázák , kaspók , gyertyatartók , vagy tároló dobozkák, akár stílustörők is lehetnek, ha a színvilág és textúra illik a vintage enteriőrünkbe.

.

Ugyanezt elmondhatjuk a tükrökről is. Mindegy, hogy fa, fém, gipsz, kristály vagy éppen rojtos, ha illik a többi berendezési tárgy anyagjellegéhez:

.

Világítás terén a szecessziós és art deco-s gyökerektől indulva a kristály, az arany-rész színű luxus, az ipari fémes (drót, huzalváz, zártszelvény), esztergált fa és drapéria kombináció, vagy akár makramé közül minden lehetséges, ami illik a nagybútorok teremtette miliőhöz:

.
.

Adalék a fényűző vintage-hez:

.

Amikor a masszív megjelenés, a tömeg tekintélye hirdeti a vintage időtlenségét, állandóságát:

  • Giant rózsafa komód mindenféle díszítéstől, sallangtól mentes a funkcionalista megközelítésű naturális klasszikus modernista stílus. Szépségét az egyszerűsége a faanyag erezete és a tömege adja.
  • A Cortina kanapé természetes anyaghasználatú modernista. A vastag ülőfelülete a kényelem mellett a tömegével masszív megjelenést biztosít úgy, hogy közben a vékony esztergált fa lában szinte lebegtetik. A tömegét tovább légiesíti az áttört és alacsony háttámla.
.

A vintage lakberendezési stílus az időtlenség, a nosztalgia és az elegancia jegyeit hordozza magán, és különleges atmoszférát teremt a lakásban. Majd 100 év hatását felölelő többnyire modernista bútorokkal, a karakteres textíliák és a régi idők dekorációs elemeinek kombinációja teszi ezt a stílust különösen vonzóvá azok számára, akik szeretik az idővel bevált dizájnt és a múlt hangulatát.
Vintage = 100% eklektika.

Részletesebb információk a vintage stílusról a: Vintage stílus – lakberendezési stílusok 21. oldalon.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^