Milyen kandallót, hova? – röviden

Ozhung MOD218 széndíszítésű lángimitációval (elektromos)

A kandallót általában nem használjuk kizárólagos fűtésként, viszont az őszi és tavaszi időszakban kiválóan temperálja a lakást, ugyanakkor léteznek olyan megoldások, mellyel egész télen biztosítható a lakás melege. Belsőépítészeti szempontból általában az az ideális, ha a lakás központi helyiségébe tervezzük, hiszen itt tartózkodik legtöbbet a család, vendéget is itt fogadunk. Az elsődleges és legfontosabb feltétel azonban az, hogy megfelelő kéménnyel rendelkezzünk.

Ennek feladata a füstgázok kivezetése, illetve a huzat által az égéshez szükséges oxigén biztosítása. Új ház építésekor már a tervezésnél kérjük ki a szakember véleményét, de ha régi lakásba szeretnénk kandallót építeni, akkor is meg kell vizsgáltatnunk kéményünket, alkalmas-e erre a célra. A minimális keresztmetszet 14×14 cm, de az ideális kör keresztmetszetű kémény, melynek átmérője a huzatigénytől függ, azaz a kandalló teljesítményétől és a kémény magasságától. Általánosságban igaz, hogy egy kéménybe csak egy tüzelőberendezés köthető be, tehát a kandallóhoz is saját kémény szükséges.

A kandalló lehet nyitott, vagy zárt tűzterű. A nyitott tűzterű kandalló nagyon hangulatos, a ropogó tűz, az izzó parázs látványa, az égő fa illata felejthetetlen élményt nyújt, de fűtési hatásfoka nem jó, gyorsan leég a fa, és sokat kell szellőztetni a friss levegő pótlása miatt. Nem lehet magára hagyni, mert a kipattanó szikra veszélyes lehet. A zárt tűztérben az égő tűz egy edzett üvegajtóval van elzárva a külvilágtól, ami ugyan nem nyújt olyan közvetlen élményt, ezzel szemben azonban rengeteg előnye van. Nem jut füst a lakásba, sőt a zárt rendszer miatt, külső égési levegő ellátás is megoldható, azaz a lakás levegőjétől teljes mértékben függetleníthető. Miután a levegő mennyisége szabályozható, sokkal jobb hatásfokot, egyenletesebb hőmérsékletet lehet elérni általa. Ezek biztonságosabbak is, égő parázs nem pattanhat ki belőlük, és nem kell megvárnunk azt sem, amíg teljesen leég a tűz. A liftes ajtajú változatoknál a kémény felmelegedése után fel is tolhatjuk az ajtót, s így gyakorlatilag ugyan olyan élményben lehet részünk, mint a nyitott tűzterű esetén.

A megfelelő kémény csak az egyik, de talán a legfontosabb alapfeltétele a kandalló elhelyezésének; egy másik meghatározó tényező, hogy a kandallót feltétlenül szilárd alapra kell helyezni. Emelet esetében meg kell vizsgáltatni a födém szerkezetét. A technikai feltételek megteremtése után meg kell határozni, hogy pontosan hol helyezkedjen el, és milyen stílusú legyen. Általában hosszú falsík elé célszerű helyezni, de kerülhet sarokba is, sőt újabban a tér közepére is felállítható. Ennek függvényében lehet. Egy, kettő, három oldalon, illetve körben nyitott tűzterű. Célszerű előre gyártott tűztereket vásárolni, amit a kandallóépítő mester olyan burkolattal lát el, ami ízlésünknek megfelel. A rusztikus kőből épített, fapárkánnyal ellátott modellektől az elegáns, csillogó márványkandallón át a legmodernebb design szerint tervezett darabokig ma már minden stílusút megtalálunk, nagyon fontos azonban, hogy mindig összhangban legyen a szoba hangulatával, egyéb berendezési tárgyaival.

Aki nem tud megfelelő kéményt biztosítani a kandallóhoz, annak sem kell lemondania róla, csak nem tüzelhet fával. Léteznek például gázüzemű; földgáz, vagy propán-bután gáz üzemű kandallók, mely kisebb keresztmetszetű, s természetesen a kívánatos állapotú kéménybe is beköthetőek, sőt ezek általában parapetes változatban is kaphatóak, így kémény nélküli helyett, parapet csővel is beköthetőek. Ha valakinek a parapet megoldás sem jöhet szóba, vannak olyan alacsony fogyasztású készülékek, melyek semmilyen bekötést nem igényelnek. Természetesen a légcsere lehetőségét biztosítani kell. Kerámiából készült fa utánzat segítségével gázüzem esetén imitálható a fa égése.

Megoldásként jöhet szóba az elektromos kandalló, mely egyfajta villanykályha, s megfelelő technika gondoskodik a valódi parázsló fa, vagy az izzó szén illúziójáról.

Fontos tudni, hogy a legtöbb kész-kandalló gyártó, légfűtés lehetőségével tervezi kandallóit. A légfűtés kihasználásával a kandalló hatásfoka növelhető.

Fontos tudni, hogy léteznek központi vízfűtés kazánjául szolgáló kandallóbetét típusok is.

Érdemes figyelembe venni, hogy már megjelentek kettős üzemű kandallóbetétek is, például fa-gáz, fa-olaj.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^