Minimál stílusú nappali, étkező, konyha lakberendezési tervezése – összefoglaló

Minimál stílusú nappali, étkező, konyha lakberendezési tervezéseA lakberendezési projekt ismertetésének fejezetei:

  1. A nappali lakberendezési tervezése
  2. A kandalló új burkolata
  3. Hideg- és melegburkolatok kiválasztása
  4. Az étkező lakberendezési tervezése
  5. A konyha lakberendezési tervezése
  6. Összefoglaló
  7. Enteriőr fényképgaléria
  8. Lakberendezés látványterv-galéria


[TEXTIL]

Az összkép bírálata.

Ha hirtelen ránézünk a lakberendezett térre, akkor rávágjuk, hogy minimál stílusú.
Minimál a szögletes formavilág és a színek (az elénk zöld fal figyelmen kívül hagyásával) alkalmazása miatt.
Ha megnézzük a részleteket már egyáltalán nem minimál.

Minimál stílusú nappali, étkező, konyha lakberendezési tervezése
Az ülőgarnitúra 60-as évekbeli stílusú, bár az egyedi forma miatt igen kortalan, másrészt a 60-as években nem volt jellemző, hogy a dohányzó asztal helyett méretes zsámoly (nekem csak puff) legyen elhelyezve. A “szőrősszőnyeg” szintén 60-as 70-es évek béli, tehát retró.

Minimál stílusú nappali, étkező, konyha lakberendezési tervezése
Az étkező bőr széke (Danubia, Mohács – Anna széke) teljesen semleges formavilágú, gyengéden íves hátsó lábakkal, a közepesen magas, semerre nem szűkülő háttámlával. Olyan, mintha kínosan ügyelt volna a formatervezője, hogy egyik mai divatvonalba se álljon be. Ettől persze tág stílushatárok között mozgó enteriőrbe elhelyezhető a semlegessége miatt. Ugyanakkor extraként adtak hozzá megy exkluzív megjelenést adó szavanna színűre keresztelt igényes bőrkárpitozást, aminek ülőfelülete alatt, olyan rugózat van, amit rögtön észre vesz az, aki ült már gyengébb minőségű bőrszéken.

Technolux Backslash 2-izzós függeszték
A Technolux Backslash csillárok, avagy függesztékek? – nem minimál, inkább extravagáns hightech, mely kristályaival és a színvilágával a retrobarokk csillárok eleganciáját sugallja, de nem az – ez csak hightech – bár kétségtelen hogy jól megy a minimálhoz, azért is lett kiválasztva.

BRW Largo bútor wenge-festett beige üveg
Bútor? – minimál? – ki-ki döntse el, szerintem nem. A BRW Largo bútorcsaládja, igaz ugyan, hogy a vastag keretek adta karaktere a mértani formák hatását erősíti – pont, mint a minimál – , de ennek a keretnek a metszete a középpont felé vékonyodó, tehát van egy kissé lágyabb – klasszikusabb jellege. Ugyanakkor a festett üvegajtófrontok fényes szögletessége a minimált erősíti, de az a különlegességük, hogy minden ajtó üveg, de nem vitrin, hanem festett, ezáltal szintén a szekrények is egyfajta extravagáns hatást erősítenek, esetleg azt bátorkodnám mondani, mintha XXI. századi Art Deco lenne, de hát nem az, hiszen fényévekre van a drága és különleges anyaghasználattól, de azért egy csöppnyi hivalkodás benne van a festett üvegfelületekben.zsinórfüggöny (spagetti-függöny)

Az ablakokat egyszerűen csak zsinórfüggöny (spagetti-függöny) takarja a nappaliban és konyhában is.

A konyhai rész:

Ehhez a minimál stílust sugalló nappali és étkező enteriőrhöz illeszkedik a konyha stílusa.

IKEA Faktum 3 fiókos alsó konyhaszekrény Nexus fekete-barna fronttal

A konyhabútor az IKEÁ-ból származik és három különböző családból lett összeválogatva.
Az alsószekrények a FAKTUM többnyire a 3 fiókos alapszekrényekből állnak, melyekre a szerencsésen vízszintes erezetű Nexus barna-fekete ajtófrontok kerültek. Ezek tölgyfa furnérozásúak, pácoltak és áttetsző akril lakkozásúak.

IKEA minimál konyha
A mosogató felett 3 ASPVIK alumínium színű rolósszekrény került a falra, melyet az IKEA dokumetum tárolónak, irodai szerénynek szánt, de ugyanúgy alkalmas tányérok tárolására is. Jelen esetben – különösen előnyös a roló, mert a felsőszekrények sorában sarokszekrény nem került kialakításra. Ebből eredően a sarokban oldalra nyíló szerény nem helyezhető el, rolós viszont igen, hiszen a nyitás nem ütközik akadályba.

IKEA minimál konyha
A tűzhely fölé 4db felfelé nyíló kékesszürke RUBRIK aluminium keretes festett üveges ajtófrontos konyhaszekrény került.

[ADMANTT]

Ezt a hármas IKEA kollekciót egészítik ki az nagyobbrészt fehérített mélyenkefélt faerezet mintájú munkalap (Woodline krém), mely a szekrények végeinél a munkalap gérvágásával lefordul a padló felé, valamint a rolós szekrény mögött a falon a mennyezetig is felfut. A tűzhelyes rövidebb szakaszon, egyrészt a hátfal és a felsőszekrény stílusváltása miatt is, de valójában a faerezetű munkalap markáns erezetének az egész konyhára érvényesnek hagyott helység hosszanti száliránya miatt, e rövid szakaszra egy titánszínű szálcsiszolt mintájú munkalap került elhelyezésre.

H1424 ST22 Woodline krém munkalap H3363 ST9 Highland antracit tölgy bútorlap

Egger Highland antracit tölgy színű bútorlapja alumínium színű élzárássalAz átadópult az Egger Highland antracit tölgy színű bútorlapjából készült alumínium színű élzárással. A 4 bútorlapréteg élzárása az alumínium rolók mintájához illeszkedik, míg a lap az ajtófrontok színéhez leginkább hasonlónak bizonyult.

Tóth Tamás
lakberendező