Mire figyelj a gyermekszoba berendezésekor?

Mikor a babaszoba átalakul gyermekszobává, sok változtatásra szükség van. A kiságy és a pelenkázó már feleslegesek, helyettük az ovis és iskolás gyermek tevékenységeinek megfelelően kell kialakítani a tereket. Olyan környezetet kell teremtenünk, melyben a kicsi jól érzi magát, így hangulata kiegyensúlyozott lesz. Ezáltal járulunk hozzá legjobban gyermekünk fejlődéséhez.

.

Cikkünkben útmutatást találsz, mire figyelj a tervezés és a berendezés során, hogy valóban igényes és praktikus élettér jöjjön létre.

A gyermekszoba színvilága

Mielőtt nekilátunk bútorokat és kiegészítőket vásárolni, csak azért, mert „cukik”, tervezzük meg, milyen lesz a gyermek szobája! Ennek első lépése a színvilág meghatározása. Ne kizárólag a mi elképzelésünk domináljon! Vegyük figyelembe, melyik szín milyen hatással lehet a gyermekre!

 • A sárga szín üde és derűs hangulatot áraszt. Ha a kicsi nehezen kommunikál vagy traumát élt át, segíthet ez az árnyalat.
 • A zöld szín nyugtató hatása nyugtalan, hiperaktív vagy autista gyermekek számára előnyt jelent.
 • A bézs, barna és más földszínek biztonság érzését keltik.
 • A lila központi idegrendszerre gyakorolt pozitív hatása miatt lehet megfelelő választás.
 • A kék árnyalatai orvosolhatják az álmatlanságot, támogatják a relaxációt.
 • A narancssárga önbizalom-növelő, ezért nehezen barátkozó, zárkózott, szorongó gyermekekre jó hatással van.
 • A piros élénkít, serkenti a kreativitást, de ha túlzásba visszük, nyugtalanságot okoz.
 • A rózsaszín a piroshoz hasonlóan élénkít, emellett pedig önbizalomnövelő.

Praktikus bútorok gyermekszobába

A színvilág kiválasztása után következnek a bútorok. Funkciók szerint válasszuk ki őket, ráadásul úgy, hogy a gyermek számára minél praktikusabb legyen.
 

Ágy

Az ágy a legfontosabb bútordarab. A kényelem és a biztonság kettőségét tartsuk szem előtt a kiválasztásánál. A következőkre figyeljünk:

 • Mérete 125×60 cm (0‒3 év) 140×70 cm (3‒5 év), vagy 170×90 cm (6‒10 év) lehet.
 • A matrac gerincbarát legyen.
 • A leesésgátló rács óvodás korban „kötelező”.

Az emeletes ággyal egy gyermek esetén is plusz teret nyerhetünk. Az ágy tetején például később játékteret alakíthatunk ki.
 

Rajz- és játéksarok

Az óvodás gyermek „feladata” a rajzolás és a felszabadult játék. Ehhez biztosítsunk neki apró asztalkát székkel, valamint egy puha szőnyeget, melyen önfeledten foglalatoskodhat.
 

Tárolás

A kisgyermeknek egyre több holmija lesz, ezek pedig sok helyet foglalnak. Hogy könnyebb legyen rendet tartani, tervezzünk sok tároló elemet. Fontos, hogy amelyiket szükséges elérnie a gyermeknek (például a játékai dobozait), az ne legyen túl magasan.
 

Világítás

Ne feledkezzünk meg a megfelelő fényről. Gyermekünk egyre több időt tölt majd itt rajzolással, majd pedig tanulással. A fő fényforrás mellett alkalmazzunk kislámpákat és éjjeli fényforrást is!

Egyszerű kényelem a gyermekszobában

Számtalan nagyszerű kiegészítőt vásárolhatunk a kicsik szobájába. Játékok, fali- és ablakdíszek óriási választéka kapható. Persze nem muszáj túlzásba vinni, már néhány csodaszép textíliával is harmonikusabbá és otthonosabbá varázsolhatjuk a gyermekek szobáját. Kifejezetten ovisoknak ágynemű választék, szőnyeg- és függöny kínálat is bőséggel áll rendelkezésre. Megtalálhatjuk gyermekünk kedvenc mesehősét, kisállatát vagy mintáját a vidám kiegészítőkön.
 
Összegzés: A gyermekszoba berendezését alapos tervezés előzi meg. Gondoljuk át, mely színek megfelelőek gyermekünk személyiségéhez, valamint, hogy milyen típusú bútorok a legpraktikusabbak! Ezután tegyük otthonossá a gyermekszobát vidám kiegészítőkkel!
 
Információ:
 
https://ovisagynemu.hu/
+36705626811

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^