Az csak alapul szolgál, hogy egy jó lakberendező a kiváló minősítésű lakberendezői végzettséggel rendelkezik, de ezen túlmenően – mit is kell tudnia egy jó lakberendezőnek?

A jó lakberendező, egyfajta empatikus készséggel kell, hogy rendelkezzen. Éreznie kell a megrendelője – esetleg éppen az Ön – lelki beállítottságát. Egy jó lakberendező érzi az Ön stílusigényét, a színek, a formák, a textúrák kialakítása során azonosulni tud az Önben rejlő harmónia igénnyel.

Persze ez nem varázslat; a jó lakberendező nyitott kell hogy legyen, az embertársai igényei, véleményei iránt. Az extrovertált személyiségéből adódóan kommunikatív, így Ön és családja igényéről részletekbe menően tapasztalatokat kell, hogy szerezzen.

Ez a tapasztalatszerzés kötelessége a lakberendezőnek. A lakberendező feladata, hogy megismerje az Önnel együtt lakók életvitelét, az egész család szokását, annak érdekében, hogy a berendezésre kerülő lakás, maximálisan ki tudja szolgálni az Ön és szerettei igényét. A jó lakberendezőnek tudnia kell, hogy a család minden egyes tagjának mi a hobbija, milyen mértékű társasági életet élnek, milyen típusú otthoni munkát végeznek, milyen a mindennapi életvitelük. Mindezek érdekében a lakberendező a tervezői munka során elbeszélget, folyamatosan egyeztet Önnel, a kialakítandó tér, szín, formavilág kapcsán, így pontosan tudni fogja, hogy milyen színvilágban, milyen stílusú bútorok közepette fogja ön jól érezni magát. De ezek mellett, a lakberendező kötelessége az ergonómiai szempontok figyelembe vétele, a közlekedési utak, az otthoni tevékenységek helyeinek, a tároló helyeknek a kialakítása, elrendezése, s a méreteik praktikus meghatározása.

A jó lakberendező az elképzelését (szín, méret és formavilág) pontosan kell, hogy ábrázolni tudja. A jó lakberendezési terv egyrészt pontosan informálja Önt, – a perspektivikus rajzok alapján ténylegesen láthatja a kialakításra kerülő új otthonát – ugyanakkor a lakberendezőnek a kivitelező felé is prezentálni kell pontos útmutatást. A lakberendező a pontos kivitelezés elősegítésére műszaki leírást, falnézeteket, burkolatkiosztást, világítási tervet készít, s e mellett a lakberendező rendszeresen konzultál a kivitelezőkkel, felügyeli a kivitelezés folyamatát, művezetést biztosít. Mindezekből természetesen a lakberendező azokat a részfeladatokat végzi el amire megbízást kap. A lakberendező nem csak javaslatot tesz a berendezési tárgyak tekintetében, hanem amennyiben a megrendelő igényli, közös beszerzéseket is bonyolítanak.

A fent leírtak távtervezés keretében hiányosan teljesíthetők. Ugyanakkor a megrendelőt bőven kárpótolja az a látvány, amit a számítógépes lakberendezés és látványtervezés tud nyújtani. A lakberendezési képzésnek nem része a számítógépes tervezés. Általában, a lakberendezési koncepciók egyetlen perspektivikus képet tartalmaznak, a legfontosabb helyiség legfontosabb részének valamilyen klasszikus művészi kivitele (ceruzarajz, akvarell, filctoll) keretében. Én háromdimenziós lakberendező, modellező és grafikai programok segítségével, a tervrajz alapján virtuálisan megépített lakást berendezem. Pontosan azzal a csempével tudok virtuálisan burkolni, amit Ön a valóságban kinézett, és akár a kedvenc családi képeit is kirakhatom a virtuális falra, hogy igazán magának érezhesse új, vagy felújított lakását. Itt minden fal, minden berendezési tárgy méretpontosan elhelyezésre kerül. Beállításra kerülnek a felületek textúrái (tégla, terméskő, fa, textília, stb.), színei, az anyag egyéb tulajdonságai (fényáteresztő képessége, fényvisszaverő képessége, az anyag megmunkálása: – rusztikus, – matt, – lakkozott, stb.), a világítótestek fényereje, a fény jellege (szórás, irányítottság). Mindezek alapján fénykép közeli minőségű, perspektivikus képeket generálok (magyarán a kép „közel” úgy néz ki, mintha Ön a már elkészült lakásában sétálgatna, s kedvére fényképezne), a képek bármilyen szögben, pozícióban elkészíthetők, ha kíváncsi milyen látvány fogja fogadni a kedvenc foteléből, akkor virtuálisan beleülhetünk abba, s onnan készíthetünk fényképet. De ennél többet is lehet, a helységekből panoráma képet készíthetek Önnek, s a honlapomon Ön körbenézhet a szobában, kedvére foroghat, mintha tényleg ott állna.

S, hogy nézne ki ez valójában?
Kattintson a 3D LAKBERENDEZÉSI TERVEK oldalra, mely kimondottan a lakberendezési projektjeimet tartalmazza, s azokat az anyagokat tudja áttekinteni, melyeket a lakberendezési koncepció kialakítása során a megrendelőnek egyeztetés céljából folyamatosan elküldök. Így Ön is nyomon tudja követni, hogy egy kezdeti ötletből, hogyan alakul ki a megrendelő által elfogadott látvány, s ezt követően a műszaki leírás milyen részleteket tartalmaz.

Tóth Tamás
Lakberendező – látványtervező

 

 

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^