Mitől lesz fenntartható a fenntartható otthon?

Manapság szinte lehetetlen nem találkozni a fenntartható otthon kifejezéssel. Számos kezdeményezés dolgozik azon, hogy minél több személy életszemléletét megváltoztassa. Manapság szerencsére már egyre divatosabb például vászonszatyorral vásárolni menni. De vajon mitől lesz fenntartható a fenntartható otthon? Ebből a cikkből minden kiderül!

.

Szelektív hulladékgyűjtés

Sajnos szinte kikerülhetetlen, hogy szemetet termeljünk. Persze már léteznek csomagolásmentes üzletek, azonban ezek nem mindenki számára elérhető megoldások. Ha még nem kezdtük el, akkor vágjunk bele a szelektív hulladékgyűjtésbe. Manapság már a társasházak nagy része így gyűjti a szemetet, így akár ilyen esetben is van lehetőség a környezetvédelemre. Persze dönthetünk úgy is, hogy mi magunk visszük el a zsákokat a legközelebb eső gyűjtőponthoz. Egy kis séta sosem árt!

Energiatakarékosság fontossága

Az energiatakarékosság elengedhetetlen egy fenntartható otthon kialakításánál. A legjobb lecserélni az izzókat LED világításra, amelyek bár nem olcsók, de rendkívül takarékosak. A pénztárcánk nagyon hálás lesz ezért a tettért. Segíthetünk magunkon továbbá egy napelemes rendszer kiépítésével. Ehhez mindenképpen olvassák el a híreket a napelem világból, hogy tisztában legyünk az aktuális pályázatokkal. A panelek megtermelik a szükséges áramot, amelynek következtében lenullázhatjuk a villanyszámlánkat, ráadásul még a környezetet is védhetjük velük. Hát nem csodás?

Neveljünk saját zöldségeket!

Mindegy, hogy lakásban élünk-e vagy családi házban, egy kis kreativitással bárhol nevelhetünk saját növényeket. A paradicsom, a fűszernövények, de még a saláták és a hagymák is megteremnek kisebb cserépben vagy éppen balkonládában. Ezek jóval egészségesebbek, mint a bolti társaik, ráadásul a környezetterhelésük is jóval kisebb, hiszen nincs szükség szállításra. Amennyiben egyáltalán nincs lehetőségünk vagy időnk ezzel foglalkozni, akkor látogassunk el a helyi piacra egy vászontáskával és válogassunk a szebbnél-szebb növények közül!

Takarító eszközök

Sajnos a legtöbb ma kapható fertőtlenítő és takarítószer tele van káros anyaggal. Egy fenntartható otthonban azonban érdemes ezeket száműzni és valamilyen természetes anyaggal végezni a tisztítást. A vegyszerek helyett használjunk ecetet, citromot, vagy éppen mosódiót, illetve cseréljük le a műanyag eszközöket egy környezetbarát verzióra. Ezeknek mind jóval kisebb a káros hatása a környezetünkre.

Nyílászárók cseréje

Kevesen gondolnak bele, hogy milyen hatással van egy minőségi nyílászáró az otthonunkra. A régi lakásokban gyakran még ma is dupla üveges ablakokat találhatunk, amely nem véletlen van így. A két réteg sokkal jobban tartja a hőt, így a fűtésre is kevesebbet kell költeni.

Összegezve

Vajon, hogyan tudunk fenntartható otthont kialakítani? Reméljük, hogy ebben a cikkben segítettünk választ találni a kérdésre. Pár apróbb változtatással könnyedén környezetbarátabbá varázsolhatjuk a lakásunkat. A nyílászárók cseréje, a takarító eszközök megválasztása, illetve a napelemes rendszer beépítése mind a segítségünkre lehetnek.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^