Az eredeti, kiindulási állapot ( természetesen még építés előtt):

.

A tér érzékeltetése:

.

A hálószobában a legnagyobb franciaágyat helyeztem el. Ez 210cm hosszú és 200cm széles. Elvileg 200cm hosszúak az ágyak, de ha van valamilyen egyedi fejtámla kialakítás akkor ez többlethosszt eredményez.

A 200cm a max szélesség.

A tervrajzon 200×180cm széles szerepelt. A 180-as is teljes kényelmet biztosít.

A látvány szerinti méretnél látható hogy az ajtó ugyan nyitható, de elég közel van az ágy sarka, ami nem előnyös.

A tervrajzon a két ablak 90cm-es parapet magasságot jelez. Javaslom ezeket is francia ablakra cserélni, ha már az udvarról látszódó többi ablak is francia. Akkor lenne jelentősége a 90-es parapetnek, ha a teraszon például asztal lenne az ablaknál, de jelen esetben itt nincs lehetőség ilyet elhelyezni.

.

A tervezett gardrób helye, nagyon hangulatos kialakítás lenne, ha nem lenne szükség nagy pakolóhelyre, itt egy komód, TV-vel jól mutatna, s a falszakaszon az ablakpozíció is harmonikus képet mutat.
Ugyanakkor, ha megnézitek a tervrajzot, a gardrób pont az ablak sarkhoz fog elérni. Ebből adódóan a függönyözés nem igazán oldható meg szerencsésen. Még a nejlon függöny is furán mutat, s a drapéria, sötétítő vagy csak a túloldalon helyezhető el, vagy az ablak előtt kell hogy legyen.
Egy éjjeliszekrény 40-45cm mély, ha az ablakot eltoljuk az éjjeli szekrény felé úgy, hogy egy 45cm-es falszakasz maradjon, akkor a másik oldalon a gardrób előtt 30cm szabad falszakasz lesz, ami helyet ad a sötétítőnek, s az ablak újra harmonikus helyzetbe kerül.

Az alsó képen az üvegtégla javaslatom látható, hogy a folyosóra több természetes fény jusson. (keret nélkül is lehet)

.

Szóval ismét előálltam valamivel. Engem zavar az eredeti elképzelés a félgardrób és félfal TV-vel verzió, de a döntés a tietek. Én a gardrób mellé tervezett L falat nem építeném meg.

Sőt ennek ellentétfalát az alábbi rajzon megépített gardróbszoba és hálószoba-gardrób közötti falat sem építeném meg hanem egy bútorlappal választanám ketté, vagy csak egy vékony gipszkarton válaszfalak raknék. A bútorlap fal nekem szimpatikusabb, mert jobban bírja a rápolcozást. Magyarán az egyébként is létező polcok bútorlap pillér elemei s a válaszfal bútorlapként egybeépítve jelenne meg.

.

A gardróbszoba ajtaja nem a tervrajz szerint kifele, hanem jobb kézzel befele, a rövid falra nyílna. Nem nyílhat kifele, mert a hálószoba ajtaját a gardrób felé eltoltam, hogy megmaradhasson a nagy méretű ágy elhelyezésének lehetősége, s így a gardróbajtó rányílna a hálószoba ajtóra.

Egyébként, ha a folyosón nincs kifele nyíló ajtó csak befele az szebb látvány.

A gardróbszoba végében is polcok vannak, s előtte az akasztós. Igaz, hiba, ha az akasztós tele van tömve, mert akkor nem lehet félrenyomni az akasztott ruhákat, s így nem lehet elérni a mögötte lévő polcot, ugyanakkor hatékony helykihasználás. A gardróbszoba vége ebben az átalakított verzióban 1 méter széles, ha a fal helyett bútorlap lenne akkor 110 cm.

A hálószoba gardróbszekrényének a polcai úgy érhetőek el, hogy az ajtókkal szembeni akasztósok két oldaláról nyitottak a polcok, tehát ha megtömjük az akasztósokat akkor itt is nehezen férünk a polcokhoz.

Az alsó szintű teljes magasságú akasztósok összes hossza 3 méter, s a felső félmagasságú akasztósoké is. 6 méter akasztóst keményre tömni azért elég sok ruhával lehet csak.

A látható új falszakaszok a rajzon 10 cm vastagok, készülhet gipszkartonból, vagy nekem szimpatikusabb ytongból is, szerintem nem kell hozzá alap.

.

A kőburkolat csak pillanatnyi dizájnötlet (nekem tetszik) a formai kialakítás a lényeg jelenleg.

A fenti rajz lényege, hogy a TV egy parapet falon van. Ha a komód valódi komód akkor az a parapet falon keresztül befut a gardróbba, s így egy 70-80cm mély fiókos szekrényünk keletkezik. Ennek hátránya, hogy a két nagy tolóajtó nem tolható, hanem nyitható.

Ha a komód, álkomód, olyan mint egy lenyitható cipős-szekrény, vagy bármi más kis mélységű szekrény, akkor a két nagy gardróbajtó (egyenként) betolható a parapet fal mögé.

E másik verzió lényege, hogy a TV be van vágva a középső ajtó középső kazettájába:

.

Természetesen a vízszintes osztásokat szépen hozzá kell majd igazítani a kiválasztott LCD tv-hez.

Ez a középső ajtó fix lenne, s a külső falsíkra ül. Mivel egy LCD tv 10cm-nél vékonyabb, s a két tolható ajtó a belső falsíkon van, így (egyenként) a tolóajtók betolhatóak a TV-s panel mögé.

Természetesen az arányokat, színeket tovább lehet pontosítani, de az alapelképzeléseim ezek.

Az előzetesen jelzett fej fölötti hálószoba világítás látványa:

.

A mennyezetre egy 30×30cm-es gipszkarton doboz kerülne megépítésre. Ebbe lenne elrejtve 4 spot ami 45-fokos szögben a falat világítaná meg.

.

Az alább bemutatott ötletadó gipsz-spot természetesen helyettesíthető hagyományos formájú spotokkal, csupán az a lényeg, hogy a fényforrás mozgatható legyen benne, a falra irányíthatóság miatt.

.

Ugyanaz a típusú rejtett világítás a gardrób felett is, így bevilágít a gardróbba, megkönnyítve a pakolást. TV nézés esetén pedig egyértelműen felesleges.

.

A függönykarnis előtt egy 10×10cm-es gipszkartonozás fut végig.

.

Zavaró lehet, ha mindkét oldalon ugyanaz a karakteres gipszkartonozás látható. A világítás csak a háló felé váltható ki falikarokkal, a gardrób ettől sötét marad, tehát a gardróbba ez esetben szükséges két mennyezeti lámpát elhelyezni.

.

A falikarok lehetnek a klasszikus éjjeli lámpákkal harmonizáló típusok, vagy egy modern vonalvezetésű párosítás, de a modern kristálynak is helye lehet.

.

És a klasszikus forma, valamint az igényelt fáklya a „barlanghoz” aminek nincs asztali változata.

.
.

A fűtésszerelő jelezte, hogy neki a hálószobai teljes mennyezetfelületre szüksége van. Amennyibe elveszünk belőle akkor a tartófalak felületét is használni fogja, ami nem más, mint az ablakok és az ágyfej által behatárolt sarok.

A mennyezetből elveszek 30cm×330cm-t egyszer, vagy kétszer, ami 1 vagy 2 négyzetméter. Az átadható falfelület 78+200m ×235cm ami 6,5 négyzetméter, tehát bőségesen elegendő.

A szükséges módosítások a tervrajzon, a lakberendezési igények és a fűtési felület figyelembe vétele után:

.

A várható végleges látvány:

FENT látható!

Tóth Tamás
lakberendező

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^