Modern stílusú kandalló építése (Holinka Levente)

Modern stílusú kandalló építése (Holinka Levente)Már több mint egy éve megvásároltuk a fém tűzteret de az idő hiánya miatt csak most került sorra elkészítése. Eleinte egy hagyományosabb vulkáni hasított kőből akartuk megépíteni (meg is vásároltam a kőtömböket, fel is hasogattam, úgy-hogy kinti grillező lesz jövőre belőle) de a nappali modernebb stílusú kivitelezése miatt ezt az ötletet elvetettük. Rengeteg, interneten megtalálható (köztük a tuzimado.hu-n is), tervet, elképzelést és kivitelezést elemeztem és végül egy modern vonású kandallót építettem.

Akkor vágjunk bele:

  • a tüzér egy francia gyártmányú öntvénykandalló (márkáját már nem tudom) 17kW-os teljesítménnyel. Az eddig tapasztalt egyedüli gond az volt, hogy a kandalló teste és az ajtaja között a vízmérték szerint egy 4^(o) – 5^(o) eltérés volt. Kellemetlenül érintett mikor nagy nehezen vízmértékben kihoztam a kandalló testét láttam, hogy az ajtaja ferdén áll. Végül az ajtó szerint állítottam be a kandallót mivel ez az a rész amely a legjobban látszik.
  • a kivezető kémény már a házzal együtt épült samott téglából (átmérője nagyobb mint 200mm).
  • a tüzteret megemeltem és körbevettem egy égetett tömör téglából levő fallal úgy-hogy egy kb. 5cm-es rést hagytam közte és a kandalló fala között. A téglákat kültéri flexibilis csemperagaszóval ragasztottam össze (minőségileg a legjobbat vásároltam).

A baloldali kép jobb oldalán lehet látni a besápázott helyét annak 20mm-es csőnek (a sápa vastagsága csak ennyit engedett meg) amely a külső levegőt szolgáltatja az égéstérnek.Ez, a kandalló középső részén, lent bújik elő. A cső 20mm-es átmérője nem elegendő mivel a kandalló kéménykimenetele 200mm-es úgy, hogy a cső végére egy ventilátort szereltem a hatásfok növelése érdekében. Későbbi képeken majd látszik. A kandalló alatti pléhet légterelőnek szereltem be.

Modern stílusú kandalló építése (Holinka Levente) Modern stílusú kandalló építése (Holinka Levente)

Modern stílusú kandalló építése (Holinka Levente)Az élére állított 2 első tégla a fényképet nézve, ténylegesen nem nyújt túl biztonságos látványt, de sajnos nem készítettem képet az alapról. Ahhoz, hogy az esetleges kétségeket eloszlassam, kb. az oldalsó ábrán látható módon lett a kialakítás elvégezve. A mögöttes téglák kötésben vannak lerakva úgy, hogy 4 szellőző nyílást alakítottam ki benne.
Ezek a téglák veszik át a súlyt, mely masszív építmény. A fényképen szereplő két 2 téglát azért tettem élére felállítva, hogy a levegő áramlását segítsem elő és a ventilátornak legyen elég helye.

Majd következett a kémény bekötése:

A füstcső a fénykép alapján meglepőnek tűnhet. Ez egy flexibilis saválló acél gégecső 0,5mm-es fallal. A “Dedeman” nagykereskedésben vásároltam és ott azt mondták, hogy megfelelő e célnak. Nem tudom ki a gyártója. Megfigyelésem alapján a, a lángnyelvek nem érnek el a füstcsőig mivel a terelőlap a kandalló két szélén alig 5 – 5 cm-es rést hagy szabadon. Amúgy a dolgot figyelem és ezért építettem a kandalló burkolatát eltávolíthatónak mert egy kicsit én is tartok tőle, hogy nem válik be. Ha valami gondot észlelek akkor kicserélem.

Modern stílusú kandalló építése (Holinka Levente) Modern stílusú kandalló építése (Holinka Levente)

Be kell valljam, hogy eléggé megkínlódtam a közel 60cm-es fal átfúrásával…
Az összekötő kémény inox-ból készült. A választásom azért esett rá mert a lángok ezt közvetlenül nem érik (van egy beépített “deflector” lap az égéstérbe a kémény előtt) és jobban ellenáll a savas kicsapódásoknak. Remélem beváltja a hozzáfűzött reményeimet.
Majd elkezdtem a váz felépítését.

A vázat úgy terveztem, hogy mindenestől le lehessen emelni, ha időben valami gond akadna. Meg lehet figyelni a három hátsó tartóoszlop tetején a rögzítő sarkakat. Alól a váz nincs rögzítve, azt majd a körülvevő márványpárkány tartja helyben.
Ezután elkezdtem galvanizált 0,4mm-es lemezzel a szigetelést.

Modern stílusú kandalló építése (Holinka Levente) Modern stílusú kandalló építése (Holinka Levente)

Amikor befejeztem jöhetett az üvegvatta.
A fenti képen látható, hogy a hő az építmény két oldalán, galvanizált hálón keresztül távozik a fűtendő térben. Érdemes odafigyelni az üvegvatta lefogására mivel ez idővel megroggyan. Én a következő módon oldottam meg a problémát:

Modern stílusú kandalló építése (Holinka Levente) Modern stílusú kandalló építése (Holinka Levente)

Észre lehet venni, hogy a drót nem egyenes hanem hullámosan van felfogva.
Visszatérve a “turbo” levegőfújóhoz a megoldásom, hogy galvanizált fémlemezből készítettem egy tartódobozt, beleszereltem egy számítógéphez való ventilátort, majd szilikonnal a réseket betömtem, hogy fals levegőt ne tudjon szívni.

Az égési levegő ellátásáról a dokumentációkban 1/5-ös méretarányt javasoltak a kimenő illetve bemenő csövek átmérőjének a meghatározásához. Ez alapján, az én esetemben 4 cm-esnek kellene lennie a bemenő levegőcső átmérőjének. A bekötött számítógép ventilátor bekapcsolásakor érezhető a levegő szívása. Amúgy a bejövő levegőcső hossza kb. 2,5m.

Modern stílusú kandalló építése (Holinka Levente) Modern stílusú kandalló építése (Holinka Levente)

A képen látszik egy nyitható csapóajtó a kandalló alatt, ahol hozza lehet férni a szerelékekhez. Ugyanitt történik levegő beáramlása a kandalló és a téglafalak közé, valamint a felmelegítendő levegő beáramlása a kandalló két oldalán is bejut, mivel 1,5cm-es rés van a kandalló és a szegélyző profil között.

Modern stílusú kandalló építése (Holinka Levente)
Ezután jöhetett a gipszkartonozás.

A kandalló egyik oldalán polcrendszert alakítottam ki, míg a másikon egy fatárolót.

Az egészet végül meggypirosra festettem, LED-világítást építettem be a tetejébe és a polcrendszerbe.

Felraktam a márványlapokat, a szegőléceket, az üvegpolcokat.

Modern stílusú kandalló építése (Holinka Levente)

Remélem tetszik és más is kedvet kap a kandallóépítéshez.

Kivitelezés, szöveg, fotó: Holinka Levente

Korábbi hozzászólások:

admin hozzászólása:
február 24th, 2011 – 10:31 du.

Gratulálok a kandallóhoz!
A kezdeti információk alapján ugyan kissé szkeptikus voltam, a flexibilis füstcső és az élére állított tégla lábakon álló tűztér miatt, azonban a cikk kiegészítéssel már meggyőzőbb, s valóban a fénykép nem minden esetben adja vissza a valóságot.
Ugyanakkor tény, hogy a modern kandalló látványa tetszetős, a bordó és fehér színkontraszt nagyon jó, s az üvegpolcok is kellően modern hatást biztosítanak.
A mennyezeten futó hullámvonal jól lágyítja a kandallótest szögletességét és külön tetszik a födém alatti beugró és a fénypontok.
Üdv!
TT

PEDRO hozzászólása:
szeptember 8th, 2011 – 7:40 du.

Gratulálok a kandallóhoz!
A burkolat rögzítését milyen módon oldotta meg? Én is fémvázra szerelt burkolatban gondolkodom pontosan az eltávolíthatóság miatt:

PEDRO hozzászólása:
szeptember 8th, 2011 – 7:42 du.

Szeretném megkérdezni, hogy a burkolat rögzítését milyen módon oldotta meg, mert én is az eltávolítás miatt szeretném így megoldani.

Holinka Levente hozzászólása:
szeptember 9th, 2011 – 8:29 de.

Az elso fémvázas képen lehet látni a hátsó lábak tetején 2drb. befele hajló 90 fokos sarkat. Ezeknek a kilógó része a falhoz van csavarozva. Ez szorítja a fémlábakat a falhoz. Az alsó felét, a kandallót körülvevő márvány és sarokél tartja helyben. Ahogy, hogy jól és szilárdan megálljon érdemes odafigyelni a fémváz struktúrájának a kialakítására.

András hozzászólása:
január 12th, 2013 – 8:18 de.

Engem az érdekelne, hogy mennyire biztonságos a flexibilis füstcső, illetve, hogy ezt a kéményseprő vállalat minden gond belekötés nélkül átveszi? Nekem is ilyenre lenne szükségem, de mindenbe belekötnek, legutóbb olyat mondtak még abba is belekötnek, hogy ha 90 fokos a füstcső csatlakozás és nem 45 fokos.

Holinka Levente hozzászólása:
január 24th, 2013 – 8:35 de.

Az értesítő mail alig ma volt kézbesítve, úgy-hogy gyorsan válaszolok. Nálam bevált a rozsdamentes acélból (inox) készült kéménycső (vigyázat nem alumíniumból). Ahhoz, hogy meggyőződjek róla, a vegyes tüzelésű kazánomat is ezzel a technológiával kötöttem be, immár majdnem 2 éve. Ezt mostanig több mint 1 évet mardosta a tüz lángja, a kicsapodó savas, kormos lé és korrózió helyét még nem fedeztem fel rajta. A színe a nagy hőfoktól megsötétült, de ennyi. Mivel nagylerakatban vettem nem kaptam a gyártó által kiállított mínőségi bizonylatot. Hogy elfogadják vagy nem arra nem tudom mit mondjak…Lehet meg kellene tölük kérdezni…