Modern stílusú kandalló építése (Holinka Levente)

.

Már több mint egy éve megvásároltuk a fém tűzteret de az idő hiánya miatt csak most került sorra elkészítése. Eleinte egy hagyományosabb vulkáni hasított kőből akartuk megépíteni (meg is vásároltam a kőtömböket, fel is hasogattam, úgy-hogy kinti grillező lesz jövőre belőle) de a nappali modernebb stílusú kivitelezése miatt ezt az ötletet elvetettük. Rengeteg, interneten megtalálható (köztük a tuzimado.hu-n is), tervet, elképzelést és kivitelezést elemeztem és végül egy modern vonású kandallót építettem.

Akkor vágjunk bele:

  • a tüzér egy francia gyártmányú öntvénykandalló (márkáját már nem tudom) 17kW-os teljesítménnyel. Az eddig tapasztalt egyedüli gond az volt, hogy a kandalló teste és az ajtaja között a vízmérték szerint egy 4^(o) – 5^(o) eltérés volt. Kellemetlenül érintett mikor nagy nehezen vízmértékben kihoztam a kandalló testét láttam, hogy az ajtaja ferdén áll. Végül az ajtó szerint állítottam be a kandallót mivel ez az a rész amely a legjobban látszik.
  • a kivezető kémény már a házzal együtt épült samott téglából (átmérője nagyobb mint 200mm).
  • a tüzteret megemeltem és körbevettem egy égetett tömör téglából levő fallal úgy-hogy egy kb. 5cm-es rést hagytam közte és a kandalló fala között. A téglákat kültéri flexibilis csemperagaszóval ragasztottam össze (minőségileg a legjobbat vásároltam).

A baloldali kép jobb oldalán lehet látni a besápázott helyét annak 20mm-es csőnek (a sápa vastagsága csak ennyit engedett meg) amely a külső levegőt szolgáltatja az égéstérnek.Ez, a kandalló középső részén, lent bújik elő. A cső 20mm-es átmérője nem elegendő mivel a kandalló kéménykimenetele 200mm-es úgy, hogy a cső végére egy ventilátort szereltem a hatásfok növelése érdekében. Későbbi képeken majd látszik. A kandalló alatti pléhet légterelőnek szereltem be.

.
.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^