Modern stílusú kandalló építése (Holinka Levente)

.

Már több mint egy éve megvásároltuk a fém tűzteret de az idő hiánya miatt csak most került sorra elkészítése. Eleinte egy hagyományosabb vulkáni hasított kőből akartuk megépíteni (meg is vásároltam a kőtömböket, fel is hasogattam, úgy-hogy kinti grillező lesz jövőre belőle) de a nappali modernebb stílusú kivitelezése miatt ezt az ötletet elvetettük. Rengeteg, interneten megtalálható (köztük a tuzimado.hu-n is), tervet, elképzelést és kivitelezést elemeztem és végül egy modern vonású kandallót építettem.

Akkor vágjunk bele:

  • a tüzér egy francia gyártmányú öntvénykandalló (márkáját már nem tudom) 17kW-os teljesítménnyel. Az eddig tapasztalt egyedüli gond az volt, hogy a kandalló teste és az ajtaja között a vízmérték szerint egy 4^(o) – 5^(o) eltérés volt. Kellemetlenül érintett mikor nagy nehezen vízmértékben kihoztam a kandalló testét láttam, hogy az ajtaja ferdén áll. Végül az ajtó szerint állítottam be a kandallót mivel ez az a rész amely a legjobban látszik.
  • a kivezető kémény már a házzal együtt épült samott téglából (átmérője nagyobb mint 200mm).
  • a tüzteret megemeltem és körbevettem egy égetett tömör téglából levő fallal úgy-hogy egy kb. 5cm-es rést hagytam közte és a kandalló fala között. A téglákat kültéri flexibilis csemperagaszóval ragasztottam össze (minőségileg a legjobbat vásároltam).

A baloldali kép jobb oldalán lehet látni a besápázott helyét annak 20mm-es csőnek (a sápa vastagsága csak ennyit engedett meg) amely a külső levegőt szolgáltatja az égéstérnek.Ez, a kandalló középső részén, lent bújik elő. A cső 20mm-es átmérője nem elegendő mivel a kandalló kéménykimenetele 200mm-es úgy, hogy a cső végére egy ventilátort szereltem a hatásfok növelése érdekében. Későbbi képeken majd látszik. A kandalló alatti pléhet légterelőnek szereltem be.

.
.
.

Az élére állított 2 első tégla a fényképet nézve, ténylegesen nem nyújt túl biztonságos látványt, de sajnos nem készítettem képet az alapról. Ahhoz, hogy az esetleges kétségeket eloszlassam, kb. az oldalsó ábrán látható módon lett a kialakítás elvégezve. A mögöttes téglák kötésben vannak lerakva úgy, hogy 4 szellőző nyílást alakítottam ki benne.
Ezek a téglák veszik át a súlyt, mely masszív építmény. A fényképen szereplő két 2 téglát azért tettem élére felállítva, hogy a levegő áramlását segítsem elő és a ventilátornak legyen elég helye.

Majd következett a kémény bekötése:

A füstcső a fénykép alapján meglepőnek tűnhet. Ez egy flexibilis saválló acél gégecső 0,5mm-es fallal. A „Dedeman” nagykereskedésben vásároltam és ott azt mondták, hogy megfelelő e célnak. Nem tudom ki a gyártója. Megfigyelésem alapján a, a lángnyelvek nem érnek el a füstcsőig mivel a terelőlap a kandalló két szélén alig 5 – 5 cm-es rést hagy szabadon. Amúgy a dolgot figyelem és ezért építettem a kandalló burkolatát eltávolíthatónak mert egy kicsit én is tartok tőle, hogy nem válik be. Ha valami gondot észlelek akkor kicserélem.

.
.

Be kell valljam, hogy eléggé megkínlódtam a közel 60cm-es fal átfúrásával…
Az összekötő kémény inox-ból készült. A választásom azért esett rá mert a lángok ezt közvetlenül nem érik (van egy beépített “deflector” lap az égéstérbe a kémény előtt) és jobban ellenáll a savas kicsapódásoknak. Remélem beváltja a hozzáfűzött reményeimet.
Majd elkezdtem a váz felépítését.

A vázat úgy terveztem, hogy mindenestől le lehessen emelni, ha időben valami gond akadna. Meg lehet figyelni a három hátsó tartóoszlop tetején a rögzítő sarkakat. Alól a váz nincs rögzítve, azt majd a körülvevő márványpárkány tartja helyben.
Ezután elkezdtem galvanizált 0,4mm-es lemezzel a szigetelést.

.

.

Amikor befejeztem jöhetett az üvegvatta.
A fenti képen látható, hogy a hő az építmény két oldalán, galvanizált hálón keresztül távozik a fűtendő térben. Érdemes odafigyelni az üvegvatta lefogására mivel ez idővel megroggyan. Én a következő módon oldottam meg a problémát:

.
.

Észre lehet venni, hogy a drót nem egyenes hanem hullámosan van felfogva.
Visszatérve a “turbo” levegőfújóhoz a megoldásom, hogy galvanizált fémlemezből készítettem egy tartódobozt, beleszereltem egy számítógéphez való ventilátort, majd szilikonnal a réseket betömtem, hogy fals levegőt ne tudjon szívni.

Az égési levegő ellátásáról a dokumentációkban 1/5-ös méretarányt javasoltak a kimenő illetve bemenő csövek átmérőjének a meghatározásához. Ez alapján, az én esetemben 4 cm-esnek kellene lennie a bemenő levegőcső átmérőjének. A bekötött számítógép ventilátor bekapcsolásakor érezhető a levegő szívása. Amúgy a bejövő levegőcső hossza kb. 2,5m.

.
.

A képen látszik egy nyitható csapóajtó a kandalló alatt, ahol hozza lehet férni a szerelékekhez. Ugyanitt történik levegő beáramlása a kandalló és a téglafalak közé, valamint a felmelegítendő levegő beáramlása a kandalló két oldalán is bejut, mivel 1,5cm-es rés van a kandalló és a szegélyző profil között.

.

Ezután jöhetett a gipszkartonozás.

A kandalló egyik oldalán polcrendszert alakítottam ki, míg a másikon egy fatárolót.

Az egészet végül meggypirosra festettem, LED-világítást építettem be a tetejébe és a polcrendszerbe.

Felraktam a márványlapokat, a szegőléceket, az üvegpolcokat.

Remélem tetszik és más is kedvet kap a kandallóépítéshez.

Kivitelezés, szöveg, fotó: Holinka Levente

.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^