Monolit vasbeton födémek

A monolit vasbeton födémek szilárd, tartós, a legkevésbé rezgésérzékeny szerkezetek, a geometriai méretek és a vasalás összhangjával alkalmazkodnak az igénybevételekhez, az együttdolgozás követelménye esetükben magától teljesül, a többtámaszúság könnyen kialakítható, a koszorú és a kiváltó – többletvasalással – a szerkezetbe rejthető, tűzálló, nagy tömege miatt jó léghang-gátlású, a kiegészítő rétegeket (pl: padló) jól fogadja.

Változatai:

A síklemez födémek, melyek egy irányban, vagy két irányban teherhordó szerkezetek, vonal-menti (fal, gerenda), vagy pontszerű megtámasztással rendelkeznek. Előnyös a többtámaszú kialakítás, pillérekkel alátámasztva látszó fejezetes gombafödémként vagy a támasz rejtett megerősítésével, fej nélküli gombafödémként építhetők meg.

Az idomtestes födémek egy irányban teherhordó, alul-felül sík szerkezetek. Működésük a nagyszilárdságú idomtestek, a beton és a betonacél együttdolgozásán alapul. A a síklemezekhez viszonyított kisebb önsúllyal, nagyobb szerkezeti magassággal, kedvezőbb erőjátékkal jellemezhetők. A födémtéglák rovátkolt oldalfelülete a betontapadást, lesarkítása nyomófeszültségek átadását szolgálja. A támasznál az oldalüregek kitörésével megnövelt betonkeresztmetszet a negatív nyomatékok felvételét segíti. Felbeton nélkül készíthetők.

A Bohn-tégla födém az idomtestes födémek széles körben alkalmazott hazai változata volt. A ritkított zsaluzaton megépíthető, acél- és cement-takarékos födém tűzálló.

Az idomtestes födémek sajátos változata az üvegtégla-betétes vasbeton födém. Zárófödémként az alattuk lévő terek megvilágítására szolgálnak, esetenként járható födémként is.

Monolit vasbeton gerendás födémek

Az alul-bordás lemez gazdaságos erőjátékkal jellemezhető, a gerenda a lemezzel együttdolgozó fejlemezes gerendaként számolható. Előnyös tulajdonságuk, hogy a gerenda magasságának növelésével a födém súlya kevésbé nő. A lemezvastagság a gerendakapcsolat ékszelvényű kialakításával csökkenthető, de ez zsaluzási nehézséget okoz. A födém alsó síkján megmutatkozó gerendák a belső tér megjelenése és a válaszfalak csatlakozása szempontjából hátrányt jelentenek, zsaluzása is nehézkes. Az alsó felületén sík, felül-bordás lemez viszont statikailag kedvezőtlen (a gerendák közötti feltöltés nehéz, a gerendamagasság csökkentése viszont gazdaságtalan).

A sűrűbordás födém a leírt probléma megoldását jelenti A (többnyire korlátozottan terhelhető) födémet max. 70 cm tengelytávú vasbeton bordák és a fölső síkjukon csatlakozó, lemez alkotja. A bordák közötti könnyű, a vasbetonnal statikailag nem együttdolgozó béléstestek alsó felülete jól vakolható Az alul-felül sík födémet erőjátéka alapvetően megkülönbözteti az idomtestesekétől.

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^