A napkollektort, a hőcserélőt és a melegvíz-tárolót egy kompakt egységbe alakították ki. A kollektor abszorberében egy speciális folyadék – etanol – van vákuumban. Így, a napsugárzás hatására, viszonylag alacsony hőmérsékleten az etanol egy része elgőzölög, a hőcserélőbe jutva hőenergiáját leadja a tároló vizének, miközben lecsapódik és víz halmazállapotban lecsurog a kollektor aljába, ahol a folyamat ismétlődik. Ez a halmazállapot változás pulzálja a rendszert, kiküszöbölve a szivattyú és a szabályozóelektronika szükségességét. A rendszer kialakításából adódóan leszabályozza önmagát, nem tudja felforralni a tároló vizét, így nyugodtan hosszabb ideig is magára hagyható.

Napenergia hasznosítás - Szolár vízmelegítő

Kétféle méretben, és minőségben kapható. A HP-1100 típusnak 100 literes saját tartálya van, amihez még további 80-120 literes gáz-, vagy villanybojler csatlakoztatható. Ez azt jelenti, hogy a készülék kollektora a saját hőtárolóján felül, kedvező időjárás esetén még a hozzá kapcsolt bojler vizét is képes felmelegíteni. Így ez a rendszer egy 3-4 fős család melegvizét képes nyáron teljes mértékben ellátni. Éves szinten a melegvíz-szükséglet 65 – 75 %-át tudjuk ezzel a rendszerrel biztosítani.


Napenergia hasznosítás - Szolár vízmelegítő

Mint az az ábrán is látható, a kollektorhoz hideg víznyomót kell csatlakoztatni, a melegvíz-vezetékét pedig a bojler hideg bemeneti ágára kötjük. Így amíg a bojlerbe a kollektor megfelelő hőmérsékletű vizet szállít, addig az nem fog bekapcsolni. A készüléket általában a tetőre, két szarufa közé kell behelyezni, és a cserép csatlakozásoknál hasonlóképpen mint az ablakoknál körbeszigeteljük a kollektort. A tartály rozsdamentes acélból készül, anti-korróziós anóddal védve. A tartály egy kiegészítő elektromos fűtőpatronnal van ellátva, ami szabályozható. Így a készülék teljes mértékben önmagában is el tudja látni a teljes melegvíz-szolgáltatást. A tartály kettős hőszigeteléssel – poli-uretán hab és ásványgyapottal – és PVC fedőlemezzel van leburkolva. A csatlakozó vezetékek hőszigeteléséről külön gondoskodni kell. A készülék tartozéka egy állvány, amit lapos tető vagy sík terepen való elhelyezéskor lehet használni. A HP-1140 típusú Heat-Pipe kompakt kollektorunk saját tárolója 140 literes, kollektorfelülete 2,35 m2-es. A hozzá kapcsolható hőtároló 120-180 literes. Ezt a rendszert 4-6 személyes család részére ajánljuk. Több kompakt kollektor összekapcsolható, néhány megoldást az alábbiakban vázoltunk. Nagyobb vízszükséglet esetén ajánlatos a hagyományos rendszerrel, vagyis síkkollektor (vagy vákuumkollektor) hőtároló egységgel, szivattyúval, a szabályozást pedig ebben az esetben automatika végzi.

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
Acrux Bt. – honlapján

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^