Napenergia hasznosítás

.

A napenergia a napban lejátszódó magfúziós folyamatok során felszabaduló energia.

Ez az energia tartja fenn a föld bio-geokémiai körfolyamatait és tartja együtt a naprendszert, irányítja valamennyi bolygó és kisebb égitest mozgását is. Földünkre ebből a hatalmas energiából csupán 1353 W jut négyzetméterenként, ami több mint tizenhétezerszerese a jelenlegi energia fogyasztásunknak.


Ennek ellenére ezt az energiaforrást jelenleg alig használjuk ki, pedig kétségtelenül számos kedvező tényező szól alkalmazása mellett:

  • mindenki számára könnyen elérhető,
  • tiszta, környezetkímélő energiaforrás,
  • még sok millió évig rendelkezésre fog állni,
  • kíméli a nyersanyagkészletet,
  • kedvezően hat a helyi gazdaságra,
  • nem kell szállítani, hozzájutásához nem kell költséges közműhálózat,
  • átalakítási, felhasználási költségei minimálisak

Azok a készülékek, amelyek a napenergiát képesek számunkra hatékony módon hasznosítani a napkollektorok és a napelemek (aktív napenergia hasznosítás). Ezekkel a berendezésekkel a jelenlegi energiaszükségletünknek csupán 2 %-át, míg a fejlett ipari országokban is csupán 7 %-át fedezik. Ezen a tényen saját érdekünkben jelentős fejlődést kell elérnünk!

Az EU 2050-re megcélozta, hogy energiaszükségletünk 60 %-át kell biztosítani megújuló energiaforrásokból ! Hazánk éghajlati viszonya lehetővé teszi, hogy gazdaságosan hasznosíthassuk a napenergiát. Évente 2000 – 2200 a napsütéses órák száma, aminek köszönhetően évi 1200-1800 kWh/év/kollektor m2 energiával számolhatunk. Magyarország jelenleg energiahordozó-szükségletének 65-70 %-át importból biztosítja!

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
Acrux Bt. – honlapján

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^