Nyerni a napenergiával!

Napkorona bajnokság!Településeknek hirdet versenyt az Energia Klub

Az Energia Klub február 11-én tartott nyitórendezvényen meghirdette a Napkorona Bajnokságot. A verseny során azokat a településeket szeretné megtalálni, amelyek területén az ott élő lakossághoz viszonyítva a legnagyobb napenergia-rendszer (napkollektor, napelem) található. A program egy olyan független, non-profit kezdeményezés, amely hatékony eszköze lehet a napenergia hasznosítás népszerűsítésének, a széleskörű információterjesztésnek és a szemléletformálásnak. Mindezzel hozzájárulhat az ország energiafüggőségének csökkentéséhez, és a klímavédelemhez.

A Napkorona Bajnokság alapvető célja, hogy bemutassa a napenergia felhasználásban élen járó hazai településeket; hasznos és praktikus információkkal segítse az önkormányzatokat és a lakosságot abban, hogy miként, milyen módszerekkel tudja hasznosítani a nap energiáját. Mindezeken túl a verseny médiatámogatók segítségével publicitást is biztosít a példaértékű, jól működő beruházásoknak.
Szemléletváltásra szükség van, mert bár a hazai természeti adottságok rendkívül kedvezőek, a napenergia-hasznosítás még mindig nem éri el a megújuló alapú energiafelhasználás 0,01 százalékát sem. Még pontos adataink sincsenek a napenergia felhasználásának magyarországi elterjedéséről: míg a hivatalos információk szerint évek óta 50 ezer m2 a teljes napkollektor felület, addig iparági becslések szerint legalább ennek duplája található már Magyarországon. A napelemek beépített kapacitása is csak 300-400 kW. Ez messze elmarad a németországi 3,8 millió kW-tól de a csehországi 3900 kW mennyiségnek is csak alig egytizede.

Nemzetközi verseny

A Napkorona Bajnokság mintájaként a Németországban immár 7 éve zajló Solar Bundesliga (www.solarbundesliga.de), a Csehországban 5 évvel ezelőtt elindított Solarni Liga (www.solarniliga.cz), és a francia Le Championnat www.cler.org/championnat) szolgál. Az Európai Unió által támogatott, „RES Champions League“ nevű nemzetközi program keretében 2009-től más kelet-közép-európai országokkal, Bulgáriával és Lengyelországgal együtt Magyarországon is elindul a nemzeti bajnokság. Az európai bajnokság 2009 tavaszán veszi kezdetét és a www.res-league.eu honlapon lehet részleteket megtudni a versenyről.

Napkorona itthon

A Napkorona-díj növeli az azt elnyerő önkormányzatok presztízsét a választópolgárok és az ország közvéleménye előtt és más települések számára is példamutatóvá válik. Mindezeken túl a civil szféra, a piaci szereplők és az önkormányzatok összefogására épít. A www.napkoronabajnoksag.hu honlapon bemutatkozhatnak a versenyben részt vevő városok és falvak, nyomon követhetők a bajnokság fejleményei, hasznos információt tartalmazó cikkek olvashatók. Az egyes települések máshol már jól működő példákból ötleteket meríthetnek, ezzel is hozzájárulva a megújuló energiaforrások hazai elterjedéséhez. Az Energia Klub szakmai és közéleti szereplők részvételével létrehozta a Napkorona Tanácsot, amely a program munkáját segíti és zsűriként is működik.

Részvétel a Bajnokságban

A Napkorona Bajnokságban bármelyik magyarországi helyi önkormányzat részt vehet és elnyerheti a Napkorona 2009-díjat. A résztvevőknek mindehhez nem kell mást tenniük, mint a www.napkoronabajnoksag.hu oldalon szereplő adatlapot letöltve és kitöltve, a nevezési időszak végéig visszaküldjék az info@napkoronabajnoksag.hu címre. A nevezési időszak 2009. február 11-től június 21-ig tart. Maga a Bajnokság 2009. június 21-től 2010. március 21-ig zajlik: a benevezett önkormányzatoknak ez alatt kell összegyűjteniük azokat az információkat, adatokat amelyek alapján kiszámolható, hogy a településükön összesen hány négyzetméternyi napkollektor és hány kW kapacitású napelem üzemel. A verseny pontozási szabályai nemzetközi standardokon alapulnak. A számítás során az önkormányzati tulajdonú és a magántulajdonú működő rendszerek összességét vesszük figyelembe.
A Napkorona Bajnokságban 3 települési kategóriában – 5000 fő alatti; 5000-50000 fős és a 50000 fő feletti – hirdetnek győzteseket. Az eredményhirdetésre és a díjátadó ünnepségre 2010. áprilisában kerül majd sor.

A Napkorona Bajnokság támogatói
Támogatóként Básti Juli színművésznőt sikerült megnyerni: ezzel egy ismert, hiteles, és köztiszteletben álló ember is népszerűsíti a Napkorona Bajnokságot.
Ezentúl a következő szakmai szervezetek és önkormányzati szövetségek segítik a programot.

Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Települési Energetikai Szakosztály
Magyar Épületgépész Szövetség Megújuló Energia Tagozat
Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége
Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége

A programról további információk: Tóth Nelli, projektvezető
toth@energiaklub.hu; 20/999-7961 vagy 411-3526

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^