Nyílászárócsere ötletek – mielőtt késő lenne

Nyílászárócsere ötletek

Energiatakarékossági céljaink megvalósítása érdekében, a mai kornak megfelelő hőszigetelő képességűre cseréljük a meglévő nyílászáróinkat. Ezt a legtöbben a legegyszerűbb módon úgy valósítják meg, hogy egy az egyben ugyanolyan méretű nyílászárót építenek be a régi helyére, és nem is gondolnak arra, hogy az nyílászárócsere alkalmával az új ablakok által változtassanak a ház homlokzati képén, esetleg a lakásbelső fényviszonyain javítsanak, vagy a lakás méretét, akár optikailag, akár valóságosan is – igaz csak kismértékben – növeljék úgy, hogy mégse kelljen új falakat húzniuk.

Természetesen nem azt javaslom, hogy a ház statikáját is érintő átalakításokat végezzünk, tartó falakba áthidalókat építsünk be, s ott falakat nyissunk, bár van amikor ténylegesen ilyen megoldásokra lehet szükségünk annak érdekében, hogy a házunkból, egy modernebb megjelenésű, világosabb, élhetőbb otthont varázsoljunk.

Jelen cikk kizárólag arra szorítkozik, hogy a meglévő nyílászárók áthidalóit meghagyva az alattuk lévő felülettel gazdálkodva, ott megvalósítható ötleteket mutassa be.

Parapet lebontásával francia ablak kialakítása.

Nyílászárócsere ötletek
A ház homlokzati képét legegyszerűbben úgy formálhatjuk modernné a nyílászárócsere során, ha az ablak alatti parapet falat visszabontjuk teljesen, vagy esetleg hagyunk 20-30cm parapet-magasságot. Így, úgynevezett francia-ablakot építhetünk be. Ennek nem csak a homlokzati kép modernizálásánál van szerepe, sőt leginkább nem ott, hanem az üvegfelület növelésével világosabbá tehetjük a szobát, valamint, ha kicsi a szoba a nagyobb üvegfelülettel optikailag tágasabbá tehetjük.
Nyílászárócsere ötletek
Különösen előnyös lehet, a francia-ablak kialakítás, ha a szoba egy terasszal, vagy erkéllyel, loggiával határos. Ekkor már nem is ablakról, hanem ajtóról beszélünk.

Erkély és szoba összenyitása is lehetséges.

Erkély és szoba összenyitása
Természetesen az ablak alatti konvektor kiváltása más fűtési megoldással szükséges.
Problémát jelenthet, ha a régi drótos-üveg erkélylapot nem cserélhetjük ki valamilyen szebb üvegfelületre.
Erkély és szoba összenyitása
Ha a homlokzati kép miatt a régi üvegnek maradni kell, akkor a belső oldalára rögzítsünk OSB lapot s ragasszunk rá terméskő utánzatú ún. betonlemezt, vagy klinkertéglát.
Az erkély mélységét növelni tudjuk, ha a francia ablakokat a belső falsíkba helyezzük, s így a falnyílásnál majdnem egy falvastagságal szélesebb lesz az erkélyünk.
Erkély és szoba összenyitása

 
A parapet fal lebontásával az ablakok helyére ajtót építünk be, s így gyakorlatilag a nagy üvegfelületű ajtókkal nem csak optikailag, hanem a valóságban is összenyithatjuk a két teret. A látvány annál nagyobb élményt nyújt, minél szélesebb az áthidaló azaz az eredeti ablak minél szélesebb volt. Azaz a látvány a sorolt ablakok esetén a leglátványosabb, főképp a faltól falig futó ablakok esetén, hiszen ekkor gyakorlatilag az egész fal üvegfallal, ajtóval kiváltható. Ez esetben, ha harmonika ajtót, vagy tolóajtót építünk be az ablakok helyére, azaz a nyitható felület minél nagyobb, így nyitott állapotban a két tér jobban egybenyitható, s így kellemes modern-mediterrán hangulatot tudunk adni a szobánknak, úgy hathat, hogy maga a szoba egy hatalmas terasz.

Parapet lebontásával francia ablak kialakítása, és a falnyílás előtti térnövelő ablakzug kialakítása háromszög alakzatban.

Előfordulhat, hogy maga az az ötlet, hogy az ablak alatt a parapetet lebontjuk, s egy francia ablakot építünk be, nem teljesen oldja meg a vágyainkat, mert elképzelhető, hogy az üvegen keresztül nem csak előre, hanem két oldalra is ki szeretnénk tekinteni akkor az alábbi megoldás lehet célravezető:

  • 2.a. Ha a folyosónk 120cm széles, s annak végében egy 120cm széles ablak van, akkor az kivéve, a parapetet kibontjuk, s nem a falsíkba helyezzük be az ablakot, hanem két 85cm széles franciaablakot egymásra merőlegesen – a falsíkon mintegy háromszög kiugrást képezve illesszük a falnyílásra. Nyílászárócsere ötletekTermészetesen az ilyen kialakítással a háromszög padló és födémrész zárást is meg kell építeni, legegyszerűbben száraz-építészeti megoldással, s talán legegyszerűbben az új bővítés terhét, a meglévő alapot kiegészítve egy a „háromszög csúcsa alatt elhelyezendő” pontalap fogadhatja.
  • 2.b. Hasonló megoldás lehet, ha nem két francia-ablakkal képzünk háromszöget, hanem hárommal négyszöget. Ez esetben a két oldalra-tekintő ablak szélességét tetszésünk szerint választhatjuk meg, míg a háromszög kialakítás esetén a derékszög megtartása mellett az ablakok szélessége meghatározott.

Ezek a megoldások, többszintes ház esetén – minden szinten ismételve – egy karakteres, modern megjelenést adnak a ház külső megjelenésének is.

Ablakfülke kialakítás

Ez a megoldás angolszász terülten igen kedvelt és elterjedt. Az ablakokat ívesen, trapéz, vagy téglalap alakban sorolják.
Nyílászárócsere ötletek

A „kiugró ablak” kialakítása nem csak hangulati elemként, illetve az oldalra kitekintést szolgálja de igen hasznos felületet kaphatunk úgy, hogy a ház alapterületét nem is növeljük. Egy ilyen ablakban helye lehet a virágoknak, házi kedvenceinknek, a gyerek is szívesen ücsöröghet itt, és milyen hasznos lehet a konyhában, a konyhai munkalap felületének növelése céljából.

Nyílászárócsere ötletek

Nyílászárócsere ötletekTételezzük fel, hogy van egy étkező-konyha helyiségünk, s kicsi a konyhában a munkalap felület. Nem növelhetjük a konyha részét újabb konyhabútorokkal, mert akkor az étkező rész kicsi lesz. Ugyanakkor van egy 180cm széles, vagy még szélesebb ablakunk.

A megoldás a 2.b pontban ismertetetthez hasonló, de nem nyúlunk a parapethez, maximum úgy, hogy az alsó konyhaszekrények magasságával egyező legyen ~85-90cm magas. Az ablakot a meglévő síktól 60cm-rel kijjebb helyezzük, s két oldalra a falsíktó való elállásnak megfelelő szélességű ablakokat helyezünk el. Természetesen ennek az ablakfülkének a megtámasztásáról a megfelelő konzolokkal gondoskodnunk kell, illetve az így keletkező vízszintes nyílásokat megfelelően szigetelve le kell zárni. A munkalap így az ablakfülkébe kerül, s így jutunk változatlan alapterületű helységben az ablak szélességének megfelelő hosszúságú többlet munkalaphoz, úgy, hogy a tér nem lett zsúfoltabb.

Parapet lebontásával a falnyílás kitolása, s általa francia-ablakfülke kialakítása:

Amennyiben egy konyhában nem csak a munkalap felületét kívánjuk növeli a tér zsúfolása nélkül, hanem az alsó konyhaszekrényt, azaz a tárolási kapacitást is, akkor le kell bontani a parapetet úgy, hanem az alsószekrény magasságáig könnyűszerkezetes megoldással jó hőszigetelő képességű falazatot hozunk létre, s üvegezés csak a munkalap feletti részre kerül.

Konyhaszekrény egy ablakfülkében

Nyílászárócsere ötletek

Fenti képen egy keskeny hajókonyha. Az alsó képen az ablakot és alatta a parapet falat kibontva, egy francia ablakfülkét alakítunk mi és abba kerül beépítésre a konyhai alsószekrény a munkalappal, így 60cm szélességet nyerünk.

Nyílászárócsere ötletek
Ahhoz, hogy például egy konyhát 60cm szélességben megnöveljünk, akkor a példában az ablaknál elhelyezkedő hajókonyha egyik szekrénysorát meg kellene szüntetni, különben a konyha közlekedő útvonala a felére szűkülne rendkívül akadályozná a konyhában a mozgást.

Ahhoz, hogy a konyhaszekrények mennyisége továbbra is megmaradjon – amellett, hogy egy kicsit át kell szervezni a bútorokat (hajókonyhából L-alak és egy sziget átadópult lesz) – a széles ablak kivételre, az alatta lévő parapet fal kibontásra kerül. Az így kapott falnyílásba egy könnyűszerkezetes ablakfülkét építünk be úgy, hogy a 60cm mélységű konyhabútor beférjen. Így a konyha mérete átszervezve, de megmaradt, s az étkező is tágasabb lett, amit pedig az udvarból elvesz az ablakfülke az gyakorlatilag figyelmen kívül hagyható.

 

De ugyanezzel a megoldással egy dolgozó- vagy egy gyerekszobát is bővíthetünk, ha kellően széles ablakkal rendelkezünk, s ide helyezhetjük el az íróasztalt.

Ha a folyosónk oldalán van az ablak, vagy egy társalkodó helyiséget bővítenénk az előbbi módon akkor tehetünk ezekbe az ablakfülkékbe francia ablakot, de megtehetjük, hogy könnyűszerkezetes parapettel építjük meg, s így a fülképbe egy kanapét helyezve hangulatos kis zugot alakíthatunk ki akár a folyosón akár egy társalkodó helyiségben is.

Fürdőszoba esetén akár a kád is bekerülhet az ablakfülkébe.

Egyéb megoldások

Nyílászárócsere ötletek
Nyílászárócsere ötletek
Nyílászárócsere ötletek

A fentiekkel ellentétben az ablak szűkítése

Természetesen fordítva is igaz. Előfordulhat, hogy egy nagyobb nyílászáró feleslegessé válik, s kisebb is elégséges az adott helyiség kívánatos fényigényének biztosítására.
Nyílászárócsere ötletek
Ekkor ne csak egyszerűen egy ugyanolyan de kisebb ablakra cseréljük a régit, hanem eresszük el a fantáziánkat, tehetünk be hajóablakot, vagy két-három kisebb önálló ablakot vízszintes, vagy épp függőleges elrendezésben.

Tóth Tamás

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^