OrthoGraph – alaprajzi felmérés kéziszámítógéppel

OrthoGraph - alaprajzi felmérés kéziszámítógéppelFriss infó: a 2.0-ás verzió újdonságait a OrthoGraph 2.0 című cikkben találja.

Kézi-számítógépes grafikus felmérő szoftver jelent meg a piacon innovatív megközelítéssel és eddig nem látott funkcionalitással. Az új szoftverrendszer segítheti az ingatlankereskedők, kivitelezők, építészek munkáját csakúgy, mint azokét, akik költözés, kivitelezés vagy lakás átépítésbe vágtak bele.

Nemcsak mindennapi embereknek, de létesítménygazdálkodással foglalkozó szolgáltató cégeknek, vagy nagy ingatlanállománnyal rendelkező vállalatoknak is jó szolgálatot tehet a szoftver, akár már a felmérési helyszínen is.

A három éve működő, kézi-számítógépes szoftverek fejlesztésével foglalkozó OrthoGraph Kft. új terméke elsősorban az ingatlanok alaprajzi szintű (azaz grafikus) felmérésének támogatását célozza. Ezzel a termékkel megoldható, hogy a felmérési adatok azonnal elektronikus formában (DWG, PDF, XLS) álljanak elő, miközben a rendszer kihasználja a gépesítés előnyeit, azaz az automatikus ellenőrzést, és gyors adatbevitelt. Az OrthoGraph Survey rendszer alkalmas nagy adatmennyiségek gyors kezelésére is, kapcsolható adatbázisokhoz, támogatja a csapatmunkát, és – a munka további egyszerűsítése illetve gyorsítása érdekében – lézeres távolságmérő vagy (leltározás esetére) vonalkódolvasó használatát.

OrthoGraph - alaprajzi felmérés kéziszámítógéppel

Azoknak a felhasználóknak, akik nem igénylik a nagy tervrajzok kezelését, csapatmunka támogatását, egyedi tárgytípusok kezelését, hanem egy egyszerűen használható alaprajzkészítő eszközt szeretnének, az OrthoGraph Architect verzió áll rendelkezésükre. Ez az OrthoGraph Survey szoftver minden alaprajzi skicceléshez és felméréshez kapcsolódó funkcionalitását tartalmazza. Alkalmi felméréshez építészeknek, belsőépítészeknek, akár komplett családi házak felméréséhez az OrthoGraph Architect szoftver megfelelő választás lehet.

A felmérés során a helyiségek felvitele után van lehetőség az alaprajzi adatok felvitelére, ami egyedi módon, kézi rajz („skicc”) berajzolása utáni pontosító mérésekkel történik. Hogy a skiccelés folyamata is egyszerű legyen, számos hasznos funkció áll rendelkezésünkre, melyekkel a felhasználó gyorsan fel tud vázolni egy helyiséget. Ilyen például a korábban már felrajzolt elemek halványított megjelenítése („ghost layer” vagy „szellemfólia” funkció), melyekhez viszonyítva könnyen tudjuk igazítani az aktuális rajzi részletet. Habár sok esetben (pl. ingatlanközvetítők esetében egyszerű alaprajzok készítésénél) elegendő lehet pusztán már a skicc alkalmazása, vagy gyors felmérése is, számos esetben szükséges a pontos rajzi felmérés elvégzése.

OrthoGraph - alaprajzi felmérés kéziszámítógéppel

OrthoGraph - alaprajzi felmérés kéziszámítógéppel

OrthoGraph - alaprajzi felmérés kéziszámítógéppel

A pontosító méréseket automatikusan javasolja a rendszer, de lehetőség van kézi felmérésre is. Automata mérés esetén a rendszer egészen addig ajánl fel felmérendő távolságokat, ameddig az adott helyiséggeometria egyértelműen meg nem határozható. Természetesen lehetőség van a felmérendő távolságok kézi meghatározására is. A rendszer támogatja a távolságadatok lézeres távolságmérőből bluetooth kapcsolaton keresztül való bevitelét. A Leica Disto A6 készüléke például kiválóan alkalmas erre a feladatra.

OrthoGraph - alaprajzi felmérés kéziszámítógéppel

Az OrthoGraph Survey támogatja a gyakorlatban sokszor alkalmazott körbemérést is, amikor a felhasználó egy helyiség körbejárása során méri fel sorban a falszakaszokat, majd ha szükséges, akkor néhány átlóméréssel pontosítja a helyiség falai által bezárt szögeket is. Ez a funkció hasznos a nagyon gyors munka elérése mellet nagy, vagy egyéb okokból nehezen átlátható helyiségek felmérése esetén is. A gyorsított felmérés által egy összetettebb helyiség skiccelése és felmérése sem nagyon haladja meg az 1-2 percet, míg eredményül jól használható elektronikus állományok születnek.

Lakások, irodák, épületek felmérése során sok esetben a felmérőnek kevés rálátása van a kialakítandó ingatlan teljes felépítésére. Ahhoz, hogy a teljes ingatlan alaprajz előálljon az OrthoGraph rendszer alkalmazása során nem szükséges azt mind előre beskiccelni, hanem egyszerűen a felmérések által lépésről-lépésre alakul ki a teljes alaprajz. Az ezt támogatandó egyik legfontosabb művelet a helyiségek egymáshoz illesztése. Ezt akár nyílászárókon keresztül, akár egymásra rálátással bíró pontokon, sarkokon keresztül is pontosan meg lehet tenni. A rendszer filozófiája szerint a helyiségeket belülről, míg az épületeket kívülről kell felmérni, és ezek különbségéből adódik a falak elhelyezkedése. Ezzel az elvvel a valóságot nagyon pontosan le tudjuk képezni, hiszen a gyakorlatban a falak vastagsága sok esetben nem azonos a teljes falhosszon.

A helyszíni felmérési, ajánlatadási vagy ingatlanértékelési munkát nemcsak az adatbevitellel, de már a helyszínen is használható eredményekkel is támogatja az OrthoGraph szoftver. A felmérések eredményeit azonnal már grafikusan jeleníti meg, de sok esetben az azonnal megjelenített terület-kerület értékek is nagy hasznára válhatnak a felhasználónak. Még összetett helyiségek esetén is azonnal rendelkezésre állnak a pontos információk, már a helyszínen:

OrthoGraph - alaprajzi felmérés kéziszámítógéppel

Ahhoz, hogy a felmérés teljes legyen, lehetőség van mindezek után tárgyak felvételére is, méghozzá helyiséghez rendelten. Ezek a tárgyak az alaprajzon is elhelyezhetők, de az OrthoGraph Inventory leltározó rendszerben akár alaprajz nélkül is használhatók. A tárgyak kezelése úgy került kialakításra, hogy minden igényt kielégítően támogassa a leltárkészítő, illetve később az adatkarbantartó feladatok elvégzését is. Mind a grafikus mind pedig a már régebb óta elérhető leltározó rendszer közös fájlformátumon dolgozik, ezért a felmérési munkák (például nagyvállalatok ingatlanfelmérése során) célzottan, feladatokra fókuszáltan, osztva végezhetők

Az adatfelvitel során nemcsak az alaprajzi információknak, hanem a helyszíni szöveges, numerikus vagy képi adatoknak is komoly szerepe lehet. Ezt támogatandó a szoftver minden elemhez tulajdonságlista kezelését teszi lehetővé, legyenek az adatok szöveges, számadatok, kijelölő négyzet, kép vagy előre megadott értékből választható tipizált mezők Egyes esetekben a felmérés fontos része lehet kötelezően megadandó vagy kulcsmezők kezelése is (pl. vonalkódok), amit a szoftver a felmérési munka során kézben tart, és jelzi a felhasználónak az adatok hiányát.

OrthoGraph - alaprajzi felmérés kéziszámítógéppel

Az elkészült felmérés eredményét már a szoftver saját jelentéskészítő moduljában is megtekinthetjük, mely akár méretarányos skálázású PDF rajzok készítésére, vagy komplett helyiségkönyv, leltárív nyomtatására is használható. Fontos feladata a rendszernek, hogy a felmért elektronikus információkat könnyedén egyéb, elterjedt rendszerekben is fel lehessen használni. Az OrthoGraph Survey és Inventory rendszer támogatja a legfontosabb adatformátumokat (.DWG, .XML, .PDF, .TXT stb.), melyek azonnali gyors felhasználhatóságra adnak módot. Számos ingyenes szoftver érhető el az interneten, melyek pl. a 3D-s DWG kimenetből térhatású képet jelenítenek meg, és mindezt többletmunka nélkül.

OrthoGraph - alaprajzi felmérés kéziszámítógéppel

Közvetlen adatbázis kapcsolat kialakítása is lehetséges, ami bármilyen egyéb rendszerhez, adatbázis-kapcsolati modul alkalmazásával könnyen megvalósítható. Ilyen kapcsolat már ma is rendelkezésre áll pl. az ArchiFM létesítménygazdálkodási rendszerhez. Ennek szerepe lehet pl. egy központi ingatlan-nyilvántartási vagy létesítménygazdálkodási rendszerrel való együttműködés

Az OrthoGraph Survey előnye tehát az, hogy gyors és pontos, illetve nagy mennyiségű adat kezelésére is alkalmas, és mindezt egy kis kézi-számítógépen valósítja meg. Ez a nagyfokú mobilitás, és az elektronikus adattárolás, szoftveres visszaellenőrzés és korszerű Bluetooth-os adatbevitel hatékonysága például egy ingatlankereskedő, felméri vagy leltározó szakember számára óriási előnyt jelenthet az eddigi munkamenethez képest. Sok esetben egy új, az eddigieknél jóval egyszerűbb munkamenet bevezetésére is lehetőség van, ami költségmegtakarítást jelent minőségi javulás mellett. A munka végeredménye ráadásul a széleskörű kompatibilitás révén azonnal felhasználható más szoftverekben, vagy nyomtatva.

OrthoGraph - alaprajzi felmérés kéziszámítógéppel

Az OrthoGraph segítségével tehát csökkentheti a felmérés emberi erőforrásigénye, és növelheti mind a sebesség, mind a felmérés pontossága. Az ellenőrzött működéssel eliminálható az elmaradt vagy hibás mérések száma, ráadásul az adatok bárhol hozzáférhetővé válnak, ami által az OrthoGraph Survey, Architect vagy Inventory grafikus és alfanumerikus felméri rendszerek hasznos eszközévé válhatnak a mindennapi munkának.

Forrás: www.orthograph.hu

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^