Padlástégla – avagy más néven födémtégla

.
A ház a lélek tükre – mondják az olaszok – amelyben a cotto színvilága bensőséges hangulatot varázsol, és megállítja az időt rohanó mindennapjainkban. Olyan világot teremt, amelyben érdemes otthon lenni.

Mi is az a padlástégla?

Mediterrán kisugárzása miatt igen kedvelt burkolóanyag. Gyakran alkalmazzák ezt az anyagot magánházaknál, múzeumokban, templomokban, és műemlékileg védett épületek felújítása során.
A természetes padlástégla szépséget és nemességet sugároz. A múlt nagy klasszikusa, mely a letűnt korok szellemiségét és míves technikáit hordozza magában. Kézi gyártású burkolóelem, kiváló minőségű égetett tégla, olasz nevén cotto (terrakotta) vagy tavella. Többféle felhasználási módja ismeretes, de talán a legkülönlegesebb a tetőgerendák közötti látható tetőrészek kialakítása és a legjellemzőbb padlóburkolatként történő alkalmazása. Belsőtérben pl. nappaliban, étkezőben nagyon bensőséges, rusztikus, emberközeli hangulat érhető el vele.

Padlástégla (avagy más néven födémtégla) Használata nagyon jellemző Olaszország északi és középső részein, turistaként biztos Önök is találkoztak – régi fogadóban, vendégházban vagy akinek volt szerencséje privát lakásokban – ezzel a klasszikus burkolóanyaggal. Hazánkban főleg régi borospincék, malmok, udvarházak burkolatként terjedt el. Manapság felújításoknál igen keresett termék. A kézműves technológiának köszönhetően a padlástégla jellemzője az egyenetlen felület, és a színtónus eltérés a téglák között. Ettől lesz minden darab egyedi és különleges. Színvilága a természetes meleg színeket öleli fel. Különböző méretei lehetőséget kínálnak a ház és környezetének egyedi kialakítására.

A padlástégla alkalmazása:

Különleges, egyedi felhasználása a tetőgerendák közötti látható tetőrészek kialakítása.
Hagyományos burkolatként járófelületek burkolhatók az ún. padlástéglával, bel,- és kültéri felület egyaránt.
Kültéri burkolatként történő alkalmazása az anyag jellemző adataitól függ. A jelentős nem kötött mésztartalom miatt a terrakotta igen érzékeny a burkolat aljzatából és a habarcsból származó nedvesség behatására.
Éppen ezért a kivirágzás és a foltosodás elkerülése érdekében lehetőség szerint gyorsan kötő ragasztórendszer alkalmazása javasolt.

Lerakási mód

Padlástégla (avagy más néven födémtégla) A téglát sokféle mintában le lehet rakni – akár más anyagokkal pl. kővel, fával – együtt is.

Lerakási módok: parketta formában, halszálka mintában, sorosan, hálóban, vagy diagonálban illetve a megrendelő vagy az építész fantáziája szerint ?

Fektetés: a lapokat nedvesség ellen szigetelt alapra rakjuk, habarcságyba. A hézagokat kitölthetjük habarccsal vagy fugával.

Burkoláshoz ajánlott segédanyagok :

(Mapei termékek)
Beltéren és kültéren: Granirapid, 15 mm rétegvastagságig, felhasználásakor kétoldali kenés esetén a tapadóhidak kialakítása elmaradhat.
Adesilex P4 – folyékony ágyazású ragasztóhabarcs 3-20 mm ragasztóágy vastagságig.

Kültéren: homok vagy kavicságyazatban, döngöléssel (pl. járda, vagy nyári konyha).

A könnyebb takaríthatóság érdekében (lakáson belül) célszerű impregnálószerrel felületkezelni. Ajánlott impregnálószer: Block Paving Seal.

Téglaszínek:

Padlástégla (avagy más néven födémtégla) Színvilága a természetes meleg színeket öleli fel. Különböző méretei lehetőséget kínálnak a ház és környezetének egyedi kialakítására.
Színválaszték: fakó vöröstől a sárgás árnyalatig

A padlástégla paraméterei:

Méretválaszték

15*30*2 cm, 20*20*2 cm, 25*25*2 cm,
5*25*2cm (parketta), 8*25*1,5cm (szegély), 12*25*2 cm,
15*30*3 cm, 18*36*3 cm, 20*20*3 cm,
25*25*3 cm, 19*40*4 cm, 40*40*5 cm,
12*25*5,5 cm

Vastagsága lehet: 2 – 3 – 4 -5 cm.
Eltérő vastagságú téglák szükségesek eltérő terhelésű felületek burkolásához. Erős terhelésnek kitett helyen, pl. garázsbeálló esetén min. 3 cm vastag téglaméret az ajánlott!

Súlya:

Vastagság (cm)
1,5
2
3
4
5
5,5
Min (kg/nm)
21,93
29,24
43,86
58,48
73,10
80,41
Max (kg/nm)
25,30
33,73
50,59
67,45
84,32
92,75

Amit a padlástégláról még tudni érdemes

Padlástégla (avagy más néven födémtégla) A téglát csiszolni is lehet. A bontott téglával ellentétben az új téglát nem szükséges megcsiszolni, viszont a könnyebb takaríthatóság érdekében (lakáson belül) célszerű impregnálószerrel felületkezelni. Ajánlott impregnálószer: Block Paving Seal.

Előnye hogy tetszőleges mennyiségben, harmonizáló színtónusban rendelhető, esetenként akár egyedi méretben (pl. műemlék épület felújításához)
Nagy porozitásuk miatt jó hőtároló-képességgel rendelkeznek ezért minden olyan esetben, ha padlófűtés kialakítása a cél, a padlástégla (cotto) tökéletes megoldás, mivel a természetben az agyagra jellemző ún. „hőtehetetlenségnek” köszönhetően egységes és állandó hőelosztást biztosít. Sokkal melegebb mint a márvány vagy kerámia padlólap.

Ha a földszinti szobák csatlakoznak a kerthez vagy a teraszhoz, akkor a téglának feltétlenül fagyállónak kell lennie. A cégünk által forgalmazott padlástégla garantáltan fagyálló.

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
Lang Vera – Dado Bt. – honlapján

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^