Passzívház építés a gyakorlatban

.

Egy Gödöllő határában megépült passzívházat mutatunk be. (11,9 kWh/m2év)

A helyi adottságok figyelembevételével a 164 m2 hasznos alapterületű épület 124 m2-es lakóterület került passzívházként megvalósításra. A 2 beállásos garázs és a gépészeti helyiség a 75 %-ig talajba süllyesztett kialakítás jóvoltából különleges elbánást nem igényel hőtechnikai szempontból, azonban ennek az épületrésznek nem is kell passzívház tulajdonságokkal bírnia.


Passzívház építés a gyakorlatban

A hőszigetelés már az alapozással egyidőben elkezdődik. A beton és a nedves talaj a kitűnő hővezetési tulajdonságukkal -kellő szigetelés nélkül- jelentősen lerontanák az épület energiamérlegét. Ezért a későbbi kivitelezési folyamatok során alkalmazásra kerülő hőszigetelő anyagok figyelembevételével a talajban alkalmazható hőszigetelő anyag elhelyezésével alulról is meg kell gátolni a hőenergia kiáramlását.

A szerkezetépítés során a koszorú kivételével a legtöbb helyen mellőztük a kibetonozott teherhordó áthidalók és betonfödémek alkalmazását. A födémpanelek Ausztriában készültek, és szintén nem tartalmaznak betont.

a homlokzati szigetelés elhelyezésekor különös gondot fordítottunk a koszorú-talpszelemen együttes hőszigetelésére

A koszorú előfalazó elem szintén jó hőszigetelést biztosít. Ennek ellenére a homlokzati szigetelés elhelyezésekor különös gondot fordítottunk a koszorú-talpszelemen együttes hőszigetelésére. Természetesen a fotókon látható-, még csupasz falakra, a tetőszerkezet befejezése (szarufavégek lambéria-borítása) után, a többi hőszigetelő anyag is felkerült. A mechanikai rögzítésre különleges dűbelt alkalmaztunk. A dűbel-tányér speciális kialakítása lehetővé teszi a pontszerű hőhíd kiküszöbölését.

A dűbel-tányér speciális kialakítása lehetővé teszi a pontszerű hőhíd kiküszöbölését

Háromrétegű, gáztöltéses üvegezéssel szerelt nyílászárók kerültek beépítésre az épületbe. Az üvegezés hőátbocsátási tényezője UG=0,6 W/m2K.

A bejárati ajtó Németországból érkezett, Passzívház Tanúsítvánnyal rendelkezik, amely igazolja, hogy az ajtó teljesíti a nyílászárókkal szemben támasztott magas követelményeket.

A homlokzati szigeteléssel egy időben került beépítésre a légtechnikai csőhálózat gerincvezetéke. A hatékony szigetelés itt elsődleges szempont volt.

A homlokzati szigeteléssel egy időben került beépítésre a légtechnikai csőhálózat gerincvezetéke. A hatékony szigetelés itt elsődleges szempont volt.

A padlásfödém szigetelésére szintén nagy gondot kell fordítani. Itt elhelyezhetőek azok a maradék hőszigetelő anyagok is, amelyek a kivitelezés korábbi szakaszaiban megmaradtak. A kőzetgyapot- és polisztirol lapok jól megférnek egymás társaságában, mivel a tetőtér nem került beépítésre. A hőszigetelés vastagságát úgy kell megválasztani, hogy a födémekre ajánlott rétegtervi hőátbocsátási tényező biztosítva legyen. U=0,2 W/m2K.
A hőszigetelt légtechnikai csővezeték a padlástérben került elhelyezésre. A légbefúvó és elszívó csonkok kialakításához a megfelelő helyeken át kellett törni a födémet.
A takaróelemek elhelyezése után a szellőztető rendszerből jószerével semmi sem lehet látni a lakásban.
A légcserét biztosító hőszivattyús berendezés és a melegvíztároló tartály a gépészeti helyiségben kaptak helyet.

A légcserét biztosító hőszivattyús berendezés és a melegvíztároló tartály

Passzívház építés a gyakorlatban

És végezetül a megújuló energiát hasznosító talajkollektor-csöveket kellett a talajban elhelyezni. Ez a csőrendszer biztosítja a téli időszakban a beszívott hideg levegő előmelegítését, a nyári meleg levegő lehűtését és egész évben a hőszivattyú részére azt a hőmennyiséget, amiből előállításra kerül a melegvíz (HMV).

Nyári időszakban törvényszerű a kondenzvíz megjelenése a csőrendszerben. Ezért a megfelelő lejtést biztosítani kell a beépítés során, továbbá kondenzvíz gyűjtő aknát kell beépíteni, amiből a kondenzátum folyamatos távozását biztosítani kell.

FIGYELEM !

A képeken látható csövek nem azonosak a csatorna-csövekkel, habár színük nagyon hasonló. A kollektor-cső anyaga tömör polipropilén, belső antibakteriális bevonattal és radon-záró gumival szerelt tokos csőkötéssel készül.

LÉGTECHNIKAI VEZETÉKNEK NE ALKALMAZZUK a CSATORNACSÖVEKET !

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
NEUTEX Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaság – honlapján

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^