Polisztirol alapú építési rendszer

.

A rendszer alapja egy polisztirol zsaluváz, melyet betonnal öntenek ki. Így egy kétoldalon jól szigetelt, masszív szerkezetet hozhatunk létre. A ProKoncept Energiatakarékos Rendszer három részből épül fel:
1. Falazati elem
2. Födém elem
3. Tető elem
A ProKoncept alapú házak jó hőszigetelését a három elem együttes alkalmazása teszi lehetővé.

A rendszer együttes alkalmazásával kizárhatjuk a hőhidak képződését. (Hőhídnak az eltérő szigetelőképességű felületeket nevezzük. Ezeken a pontokon a hőenergia gyorsabban távozik a fal többi részéhez képest, a pára itt szokott kicsapódni, a fal ezért átnedvesedik, a vakolat tönkremegy és megjelennek a penészgombák.)

A rendszer a magasépítészet minden olyan területén alkalmazható, ahol fontos a hőszigetelés és a lehető legnagyobb energiatakarékosság: fűtött-hűtött lakóépületeknél, pincéknél, irodaépületeknél, iskoláknál, óvodáknál, szállodáknál, kórházaknál, fürdőknél és uszodáknál, légkondicionált iparépületeknél, raktár és termelőcsarnokoknál stb.

Polisztirol alapú építési rendszer

Egy anyag hőátbocsátási tulajdonságát az úgynevezett k-értékkel, a hőátbocsátási tényezővel jellemezzük (W/m2K). Ez elárulja, hogy mennyi hőenergia szökik el egy építőelemen keresztül, ha a hőmérséklet-különbség 1 fok. Minél kisebb a k-érték, annál jobb a szigetelés és annál jobban takarékoskodhatunk az energiával. A ProKoncept fal – födém – tető építési rendszer alapja, a nagy-szilárdságú EPS polisztirol és a beton mag „k” értéke együttesen 0,24 W/m2K. További rétegek ragasztásával ez az érték akár 0,14 W/m2K-re is javítható. Ha a hagyományos építőelemekkel szeretnénk ezt a hőszigetelési értéket elérni, kb. dupla költséggel számolhatunk.

A ProKoncept Építési Rendszer előnyei:

 • Kellemes közérzet. A kétoldali polisztirol rétegnek és a betonmagnak köszönhetően az épület tökéletesen szigetelt lesz, a falak belső felülete is szoba-hőmérsékletű marad. Ennek következtében a szoba közepe és a falak között nincs hőmérséklet-különbség, vagyis nem keletkezik számottevő belső légmozgás. (Nem ‘húz’ a fal.) Szintén hozzájárul a kellemes közérzethez a polisztirol légáteresztő tulajdonsága: a térben képződő pára koncentrációja nem nő, a falak természetes úton ‘lélegeznek’. A belső burkolatként alkalmazott gipszkarton tovább segíti az egyenletes páratartalom fenntartását.
 • Télen meleg – nyáron hideg. A hagyományos vékony, külső szigetelőanyagok megakadályozzák, hogy a hő eltávozzon a belső térből, ez télen igen előnyös. Nyáron azonban a külső falfelületek akár 70 fokra is felmelegedhetnek, a hagyományos egyrétegű vékony szigetelés ilyen körülmények között átengedi a meleget. A 11 cm polisztirol szigetelésnek köszönhetően azonban a fal belső felülete csak egy-két fokkal emelkedik, így a ProKoncept rendszerű házak nyáron kellemesen hűvösek maradnak.
 • Alacsony építési és fenntartási költség. Világszerte gyorsan és hosszútávon növekednek az energiaárak, ráadásul a családi költségvetésnek ez az egyik legjelentősebb része. A ProKoncept Energiatakarékos Építési Rendszernek olyan alacsony a hőátbocsátási tényezője (k = 0,24 W/m2K), hogy az így készült házak fűtéséhez 50-70%-kal kevesebb energiára van szükség! A ProKoncept ház készítésénél az építési költségek is csökkenek: könnyen és gyorsan építhető, nem kell külön szigetelni, és a lényegesen alacsonyabb hőveszteség miatt kisebb kazánra és kisebb radiátorokra van szükség.
 • Elegendő tér. A 25 centiméteres fal hőáteresztő tulajdonsága egy 60 cm vastag vázkerámia-falnak felel meg. A ProKoncept fal méretének köszönhetően tehát ugyanakkora bruttó terület esetében jelentősen több hasznos belső terünk lesz. (Átlagosan egy 114 m2-es háznál – 38-as vázkerámia téglához képest több mint 7 m2 területet nyerhetünk, ugyanez a nyereség a 44-es téglával szemben majdnem 11 m2.) Egy családi háznál ez akár egy további helyiséget jelenthet (szoba, gardrób, fürdőszoba stb.)! Ugyanakkora bekerülési költségért tehát többet kaphat a megrendelő. A nagyobb beruházásoknál még jobban profitálhatunk: egy kb. 20-25 lakásos társasház esetében egy teljes lakásnyi területet nyerhetünk.
 • Gyors és tiszta építkezés. A ‘lego’-szerű elemeket nem kell ragasztani, kapcsolatuk összepattintva egyszerűen biztosítható, a kész vázba könnyen beönthető a beton, egy szint falazása átlagosan egy-két nap alatt elkészül. A gépészeti csövek helyét utólag hőkéssel néhány óra alatt lehet kivágni a falból. Az építkezés helyszíne tiszta marad, a munka zaj és hulladékmentes.
 • Egészséges, biztonságos és környezetbarát. A polisztirol teljesen ártalmatlan az egészségre. A szervezetbe bevitt polisztirol semmilyen kárt nem okoz, sőt, még az égési terméke sem mérgező. Nem véletlen, hogy ilyen anyagba csomagolják a legkényesebb élelmiszereket. (Az előírások szerint pl. a friss halat, vajat vagy krémtortát tilos íz vagy bármilyen káros anyagot tartalmazó csomagolásba tenni, még akkor is, ha ezek koncentrációja elenyésző.)
 • A polisztirol-keményhab biológiailag semleges. Ezért a ledarált anyagot gyakran használják talajdúsítóként: segítségével a növények könnyebben jutnak a tápanyagokhoz, egészségesebbek lesznek, és gyorsabban növekszenek. Szintén nem elhanyagolható tény, hogy az egyenletes szigetelés következtében a falon nincsenek hidegebb és melegebb pontok, így a pára nem csapódik ki, a fal nem nedvesedik, a penészgombák sem telepednek meg rajta. Ez az allergiában szenvedőknek igen nagy segítség. (Hazánkban minden harmadik ember allergiás!)
  A jó hőszigetelés környezetünket is kíméli: évente 50-70 %-kal használunk kevesebbet földünk véges energiakészletéből.
 • Időtállóság. A Németországban kidolgozott és továbbfejlesztett – általunk is használt – polisztirol-rendszerből épült legrégibb lakóház ma 50 éves, a kemény-habon az öregedés legkisebb jelét sem lehet fölfedezni. A labortesztekben olyan körülményeket szimuláltak, melyek megfelelnek egy kb.100 éves szabadtéren eltöltött időtartamnak, az anyag minősége azonban még ekkor sem romlott.
  A beton szintén szélsőséges – 15 és + 60 fok közötti hőmérsékletnek van kitéve. Az idő folyamán repedések keletkezhetnek, melybe a víz befolyik, ez a vakolat lepattogzásához ill. egyéb károkhoz is vezethet. A ProKoncept szerkezetnél a teherhordó betonmagot vastag szigetelés védi a nagy hőmérséklet-különbségektől, és az időjárás okozta egyéb károktól. A ProKoncept épület masszív, földrengés-biztos, hiszen a térhálós monolit betonszerkezet ellenáll bármely irányú mozgásnak.

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
ProKoncept Rt. – honlapján

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^