Porotherm falazatok építése

Porotherm nútféderes rendszer

A PTH téglából PTH habarcsból és a nyílászárók kiváltására alkalmas PTH áthidalóból épült falazatot nevezzük PTH falazatnak.

Kétféle Porotherm falazati rendszert különböztetünk meg:

  • Porotherm nútféderes rendszert, mely esetében a nútféderes kialakítású függőleges hézagba habarcsot egyáltalán nem kell tenni, csak a téglák hornyos – eresztékes oldalait kell szorosan egymásba illeszteni, ezért a habarcsfelhasználás – és így a munkaidő szükséglet is – lényegesen alacsonyabb, mint más falazási mód esetén.
  • Porotherm habarcstáskás rendszer, mely habarcstáskás falazási technológiával készül. A szorosan egymás mellé helyezett téglák oldalát nem szabad habarccsal megkenni, hanem a vízszintes habarcsréteg készítésénél az egyes téglák között lévő habarcstáskákat kell teljesen ki tölteni habarccsal.

Előkészületek falazás előtt:

  • A Porotherm téglákat nagy pórustérfogatuk miatt falazás előtt nedvesíteni szükséges, hogy ne szívják el túl gyorsan a vizet a habarcsból. A nedvesítés egyik lehetséges módja a fólia lebontása után a rakatban a téglák végiglocsolása soronként gumitömlővel.
  • Az alaptest vagy födém legmagasabb pontjának meghatározása tömlős szintezővel.
  • Vízszintes habarcságy kialakítása, amely kiegyenlíti a szintkülönbségeket, és sík felületet biztosít az építendő fal számára.
  • Amennyiben vízszintes, nedvesség elleni szigetelés szükséges, a megfelelő szélességű vízszigetelő rétegek elkészítése.
  • A hosszméretek ellenőrzése egy lécen, 12,5 cm-es távolságú osztások bejelölése.
  • A falmagasság ellenőrzése egy másik lécen, és a sormagasságnak megfelelő távolságok bejelölése. (23,8 cm téglamagasság + átlag 1,2 cm átlagos fugavastagság = 25 cm).

A falazás általános szabályai:

A falazást a falsarkoknál kell kezdeni, a megnedvesített téglákat teljes felületükön habarcságyba kell helyezni. A sarokba elhelyezett téglákat vízmértékkel és gumikalapáccsal pontosan be kell állítani, a vízszintes méreteket is ellenőrizni kell. Amennyiben a falsarok kialakításához illesztőelemek szükségesek, úgy azokat egész elemből fűrészeléssel kell előállítani. Az így kialakított sarokpontokon az egyenes téglasorok kialakítása céljából a tégla felső élén zsinórt célszerű kifeszíteni.
Falazáskor a vízszintes fuga vastagsága 8-16 mm között változhat, átlagosan 1,2 cm. A sormagasság így betartható, amelyet az előkészített mérőléccel lehet ellenőrizni. A fal függőlegességét először vízszintezővel, majd a 4. sortól kezdve függőónnal kell ellenőrizni. A vízszintes habarcshézag kialakításánál gondosan ügyelni kell arra, hogy az a téglák külső éléig teljesen ki legyen töltve. A vízszintes hézagból kitüremkedő felesleges habarcsot kőműveskanállal le kell húzni. A téglák végleges helyükre illesztésénél, a hagyományos téglafalazatoknál megszokott kőműveskalapács helyett gumikalapácsot kell használni. A falazóblokkokat kötésben kell falazni. A falvégekre és falnyílásokhoz gyártott szélű egész, illetve feles elem kerüljön. Gyártott feles elem hiányában a feles elemek egész elemből fűrészeléssel is előállíthatók. Derékszögtől eltérő falsarok vagy a tégla méretrendjétől eltérő méretű falak esetén az elemek fűrésszel egyedileg méretre szabhatók. Amennyiben alkalmazásuk nem kerülhető el, a felesnél kisebb méretű elemeket a fal általános szakaszán, a fal belsejében kell elhelyezni, szintén kötésben falazva. A téglák méretre vágásához a gépi fűrészek közül elsősorban az ún. ‘Alligátor’ típusúak ajánlhatók. Ezek általában elektromos meghajtású, fordulatszám-szabályozóval ellátott készülékek és keményfémbetétes, ellenmozgású fűrészlappal működnek. A fűrészlapok méretének, illetve a vágási hossznak a megválasztásakor arra kell ügyelni, hogy azok hosszabbak legyenek, mint a vágási felület legnagyobb mérete. A fűrészlapok végének mindenképpen a vágási felületen túl kell érni, mert ha a fűrészlapok vége a vágási felületen belül marad, akkor a fogak letörhetnek. A kézi fűrészek közül is a keményfémbetétes típusok ajánlhatók. Ezek használatakor a vágási sík vonalában a tégla felületét körben néhány mm mélyen be kell vágni, majd a tégla teljes szétfűrészelését ezután lehet megkezdeni úgy, hogy az előre kialakított hornyok vezetik a fűrészlapot.

Falazás különleges szabályai

Ma már különböző falazási technológiák léteznek: hagyományos, habarcstáskás, nútféderes. A szakszerű beépítéshez minden technológiának meg kell ismernie a szabályait.

Porotherm nútféderes rendszer

Porotherm nútféderes rendszerPorotherm nútféderes rendszer esetében a nútféderes kialakítású függőleges hézagba habarcsot egyáltalán nem kell tenni, csak a téglák hornyos – eresztékes oldalait kell szorosan egymásba illeszteni, ezért a habarcsfelhasználás – és így a munkaidő szükséglet is – lényegesen alacsonyabb, mint más falazási mód esetén. A falazás szinte automatikus és a sok beépített levegőnek köszönhetően lényegesen jobb a fal hőszigetelő képessége. E termékek esetén a megnevezésnél az N+F jelzés mutatja, hogy a termék nútféderes kialakítású. A falsarkoknál és az egyéb falcsatlakozásoknál az eresztéknek mindig kifelé kell mutatnia, és az eresztékek iránya téglasoronként változik. A fal síkjából kiálló eresztékeket le kell ütni, hogy a vakoláshoz egységes sík felület álljon rendelkezésre.
A Porotherm Építési Rendszerben a 10 és 12 cm vastag válaszfaltéglák, valamint a 20, 25, 30, 38 és 44 cm vastagságú nútféderes kézi falazóelemek tartoznak ehhez a falazási technológiához.

Porotherm habarcstáskás rendszer

Porotherm falazatok építése

Porotherm habarcstáskás rendszer habarcstáskás falazási technológiával készül. Falazáskor a téglákat szorosan egymás mellé kell illeszteni. A téglák oldalát nem szabad megkenni habarccsal. A vízszintes habarcsréteg készítésénél az egyes téglák között lévő habarcstáskákat kell teljesen ki tölteni habarccsal.
A Porotherm Építési Rendszerben a Porotherm 38, Porotherm 38 Pincetégla, Porotherm 30, Porotherm 30 Objekt falazóelemek tartoznak ehhez a falazási technológiához.

Hanggátló tégla építése

Porotherm falazatok építése

A falazáshoz Porotherm M 100 Falazóhabarcs ajánlott. A megnedvesített téglákat teljes felületükön habarcságyba kell helyezni. A fal függőlegességét először vízszintezővel, majd függőónnal kell ellenőrizni. A vízszintes habarcshézag kialakításánál gondosan ügyelni kell arra, hogy az a téglák külső éléig teljesen ki legyen töltve. A vízszintes hézagból kitüremkedő felesleges habarcsot kőműveskanállal le kell húzni. A falazóblokkokat kötésben kell falazni. Fokozottan kell ügyelni a falazási munka minőségére, a fugák egyenletes kialakítására. A habarcsrétegek vastagsága 8-10 mm közötti legyen. A függőleges fugákat is teljesen ki kell tölteni habarccsal.

Válaszfalak építése

Porotherm falazatok építése

A válaszfal csak méretezett válaszfalalapra, illetve szilárd, megfelelő teherbírású födémre építhető. Az aljzat esetleges egyenetlenségeit falazóhabarccsal kell kiegyenlíteni. A válaszfalakat kétsoronként a vízszintes hézagban vezetett 2,8 mm-es lágyvas huzalokkal kell merevíteni és egymáshoz, illetve a teherhordó falakhoz csatlakoztatni, bekötni. A merevítőhuzalt kétsoronként a vízszintes fugák habarcsrétegébe kell ágyazni, és kampós szeggel rögzíteni. A teherhordó falaknál a huzalt a teherhordó falhoz függőlegesen rögzített 8 mm-es köracél pálcákhoz kell bekötni. A válaszfalak egymáshoz csatlakozásánál szintén 8 mm-es köracél pálcához kell feszíteni a huzalokat, vagy a keresztező válaszfallapon keresztül történő visszahajtással rögzíteni azokat. A fa ajtótokokhoz a lágyvas huzalt szegekkel kell rögzíteni.
A válaszfal felső síkja és a födém között 2-3 cm-t kell hagyni a mennyezethez történő rögzítéshez, ennek megfelelően kell kiosztani a sorokat. A legfelső sort a födémhez téglánként téglaékkel kell kiékelni. A téglasorok felrakásánál a téglákat teljes felületű habarcságyba kell helyezni. Falazáskor a vízszintes fuga vastagsága 8-16 mm között változhat, átlagosan 1,2 cm. A vízszintes habarcshézag kialakításánál gondosan ügyelni kell arra, hogy az a téglák külső éléig teljesen ki legyen töltve habarccsal. A vízszintes hézagból kitüremkedő felesleges habarcsot kőműveskanállal le kell húzni. A téglák végleges helyükre illesztésénél, a hagyományos téglafalaknál megszokott kőműveskalapács helyett gumikalapácsot kell használni. A válaszfaltéglákat kötésben kell falazni. A téglákat úgy kell kiosztani, hogy a falvégre mindig gyártott szélű egész, illetve fűrészelt szélű feles elem kerüljön. Válaszfaltégla alkalmazása esetén az eresztékek irányát nem kell soronként váltogatni. A fal síkjából kiálló eresztékeket le kell ütni, hogy a vakoláshoz egységes sík felület álljon rendelkezésre.

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
Wienerberger – honlapján

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^