Profipanel Födémrendszer

Profipanel Födémrendszer

Profipanel Födémrendszer a bennmaradó zsaluzatként működő födémpanel a hagyományos monolitikus födém-építési módot modernizálja.

Alkalmazása költség-takarékos, gyorsítja az építkezést, kiváló tulajdonságai, flexibilis méretválasztéka a lakó-, a köz- és az ipari épületek építése területén széleskörű felhasználást tesz lehetővé.

A kéregpanel alkalmazásával a födém beépítésére szánt munkaidő akár 53 %-kal lerövidül, a födém alsó része olyan sima, hogy glettelést nem, csak festést igényel.

Változatos geometriájú födémelemek készítésére is lehetőség nyílik.

Kivitelezés Profipanellel

Az építési helyszínen a Profipanel födémelemek elhelyezése előtt el kell készíteni a szükséges alátámasztásokat. Az alátámasztások helyét a beépítési terv tartalmazza. Az alátámasztások távolsága függ a felsőöv vasalatának átmérőjétől, valamint az alkalmazott térrács diagonális átmérőjétől és tengelytávolságától. A támaszok távolságának kiszámításánál figyelembe vesszük, hogy mekkora a térrácsra megengedett szereléskori nyírási határfeszültség. A megengedett nyomatékok és keresztirányú erők függnek a betonvas átmérőtől, és a térrács szerkezeti magasságától. A hajlítási teherbírás szempontjából mérvadó a térrács felső övének átmérője. A keresztirányú erők viselése szempontjából viszont a Profipanel födémelem vastagsága és a térrács diagonális átmérője a mérvadó. A födémelem önsúlyához a szereléskori állapotban még hozzájárulnak a szereléskor fellépő erők (1,5 kN/m2 vagy 1,5 kN – mint pontszerű terhelés, a legkedvezőtlenebb előfordulási esetet feltételezve). A beépítési terven megadott alátámasztások távolságának betartása esetén a helyszíni betonozáskor kizárható a lehajlás.

A kész födém

Profipanel Födémrendszer A Profipanel födémelem és a monolitikus felbeton együttműködése érdekében a gyártás során a felületet felérdesítjük. A statikus követelményeknek eleget tevő összekötő- és nyírástviselő-vasalás, mely térrácsként kerül a födémelembe, szintén hozzájárul az együttdolgozáshoz. A helyszíni betonozás megszilárdulása után a végső állapotban a Profipanel födémelemmel készített födém úgy viselkedik, mint a monolit vasbeton födém. Műszakilag és statikailag nincs különbség a Profipanel födémelemmel készülő födém, és a monolit vasbeton födém között. Mivel egyenlőnek tételezzük fel a Profipanel födémelemből készülő vasbeton födémet a monolit vasbeton födémmel, a tűzvédelemi, hőszigetelési, és akusztikai követelmények is azonosak. Az érvényes szabványok, és előírások különbségtétel nélkül vonatkoznak valamennyi Profipanel födémelemből készülő födémre. A Profipanel födémelemekkel készülő födémek alsó felülete nem igényel vakolást.
Profipanel Födémrendszer

Néhány javaslat alsó felületek készítésére

kisebb esztétikai igényű helyiségeknél pl. pince, raktár, stb. esetén:

  • illesztéseknél glettelés, majd a födém festése

igényesebb esztétikai megjelenésű helyiségeknél, pl. lakószoba, iroda, stb. esetén:

  • az illesztéseknél glettelés, majd fröcskölt felület bevonat
  • a teljes felület glettelése, majd festés
  • tapétázás

Gazdaságosság

A Profipanel födémelemből készülő födém esetében a helyszíni munkafolyamat műveletszáma 40%-kal kevesebb mint a monolit vasbeton födémnél!
A monolit vasbeton födémmel szemben a Profipanel födémelemmel készülő födém építése során az egyes munkafolyamatok összes munkaidő ráfordítása jóval alacsonyabb. A Profipanel födémelem használata esetén 53%-os munkaidő megtakarítás érhető el.

Profipanel a családi házak építése során is

Profipanel Födémrendszer A Profipanel alkalmazása a födémelemek egyedi elkészítésén, és nem az egységesítésen alapszik. Nincs lépcsőkhöz kötött méretrendje, minden épületre, a pontos méretre egyedileg történik a tervezés és a gyártás.
A kéregpaneles vasbeton födém sikerének titka pontosan e sokszínűségében és alkalmazási előnyeiben rejlik.

A családi ház alaprajzának, formájának kialakítása során a Profipanel alkalmazása jelentős szabadságot nyújt a tervezőnek, ugyanis az bármilyen lehet: íves, sokszög stb. A födém alátámasztása is változatos lehet (pontonként alátámasztott, szabad peremű, vagy az oldalain alátámasztott), illetve nagyobb fesztávok (10 m-ig) kialakítására is van lehetőség. Ezek szintén a tervezésnél, egyedi, különleges építészeti megoldások kialakítása során játszhatnak fontos szerepet.

A panel alsó felülete sima, sem csiszolást, sem vakolást nem igényel, csak glettelni kell, ezzel a családi ház kivitelezés során is mind jelentős munkaidő, mind költség takarítható meg.

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
Wienerberger – honlapján

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^