Rezsicsökkentés lakótelepi lakásban – csináld magad – nyílászáró csere, belső hőszigetelés, padlófűtés

Két alaptétel:

  1. a megtermelt energiát jó hatásfokkal működő berendezéssel állítsd elő!
  2. a megtermelt energiát ne hagyd elveszni!

A nappali átalakulása:

.

Bármennyire is prioritás a lakosságot a gázfogyasztásról letéríteni, – azért valljuk be, egy távfűtés (távhő) nélküli lakótelepi lakásban fűtési és használati meleg víz biztosítási lehetőség, elsősorban gázzal, másodsorban árammal oldható meg. Ha tömegével állnának át az árammal való fűtésre gáz helyett, abból is probléma lenne, mert sok lakótelepi épületkiszolgáló és a lépcsőházi villamos rendszer nem arra lett méretezve, hogy villannyal fűtsenek tömegesen. Emiatt a lakások tömeges Amperszám növelésének lehetősége is korlátokba ütközne. Természetesen alternatívát jelenthet egy direkt elektromos fűtéssel szemben a klímával való fűtés, hiszen átlag negyed akkora villamos terhelést jelent, de sokaknak nem jön be a meleg levegő fújás, és már így is szörnyű a rengeteg, homlokzatra aggatott klíma kültéri egység. Emiatt, véleményem szerint nagyobb arányban maradni fog a gáz.

De mit tehetünk, hogy a gázszámlánk alacsonyan maradjon?

Aki a konvektorait, vagy a régi, rossz hatásfokú kazánját kondenzációs kazánra akarja cserélni, nehézségekbe ütközik. A kéménybelelés szükségessége, az alattunk és felettünk lakókkal az egyeztetés, az engedélyeztetés, kéményseprő járda? és a többi részlet! Ha ez nem járható út, akkor marad a kondenzációs konvektorkazán beépítése ami az előző akadályok tükrében ígéretesebbnek tűnik, – de én szeretem a kihívásokat, én kazánt akartam. 🙂

Amiknek mennie kellett:

.

Nem csak az fontos, hogy milyen hatásfokkal termeljük meg az energiát, hanem az is, hogyan adja le a rendszerünk. A kondenzációs kazánok hatásfoka alacsony fűtési hőmérsékleten a magasabb. Ehhez a korábbinál nagyobb hőleadó felületek szükségesek. Ez megoldható nagyobb radiátorokkal, hiszen léteznek 3K-s azaz 3 rétegű lapradiátorok is. Ez azért nem az igazi, mert azt is tudni kell, hogy a sugárzó fűtés esetében pár fokkal alacsonyabb levegő hőmérséklet is elégséges – azonos melegség-érzethez. Az pedig könnyen belátható, hogy a radiátor minél több lapból áll egymás mögött, annál kisebb arányban adja le a meleget sugárzó fűtéssel. Egy 3-lapos radiátor 6 oldalából csak egy oldal fog felénk sugározni, a többi kizárólag a levegő melegítésével tud javítani a hőérzetünkön.
Emiatt sugárzó fűtésben célszerű gondolkoznunk. Padlófűtés a legkézenfekvőbb megoldás. Mielőtt valaki a 10cm vastag betonozásra gondol, vannak vékony rétegű megoldások. A lent ismertetésre kerülő tapasztalat alapján egy kellően szigetelt lakótelepi lakásban teljesen megfelelő a csak padlófűtés, sem kiegészítő radiátorra, se kiegészítő falfűtésre nincs szükség.

Természetesen a padlófűtés az csak fűtésre használható, ha hűteni is szeretnénk, akkor mennyezet, vagy fal fűtést-hűtést kell kialakítanunk, de akkor az már nem mehet gázkazánnal, hiszen ha hűteni is akarunk, ahhoz hőszivattyú kell. Igen a hőszivattyúé a jövő, ha igen minden ház tetején, ott működne egy lépcsőházi közös hőszivattyú. Ébresztő! – én most arról akarok írni, hogy egyénileg mit tehetünk, az pedig nem túl csendes realitás, ha mindenki erkélyén ott berregne egy hőszivattyú (tudom van éjszakai csendes üzemmód, de erkélye sincs mindenkinek), bár a jövőben egyre csendesebb megoldások várhatóak – hát várjuk? – de most – most van.

Maradva a konkrét felújításnál:

Csináld magad mozgalom keretében, kiszedésre kerültek a konvektorok (3 fali parapetes és egy fürdőszobai kéményes), és a nyílt tűzterű átfolyós használativíz-melegítő. Két ablak kicserélésre került 3 rétegű üveges redőnyös ablakra, az erkélyajtó és mellette az ablak visszabontásra került az eredeti 50-es években épült földig érő ablakos megoldásra, 2 rétegű műanyag nyílászáróra, mely egy erkélyajtó kivételével a 3 rész fix üveges lett. Annak idején, mikor a cserépkályhák helyett gázkonvektorokat telepítettek, fogták az egyik ajtószárnyat, a küszöbre ráfalaztak és ott kapott helyet a konvektor. Az ajtó szárnyat pedig ablakká szabták át. Ne ez került visszaalakításra.
Ha azt hiszed, hogy a régi rossz ablakon jön be Budapest zaja, és a 3-rétegű üvegezéssel megoldódik minden, de ott hagyod az ablak alatt a konvektort? – akkor csak részeredményt értél el a zajcsillapításban.
A konvektor egy hangszóró. Miután lekerültek a konvektorok és a parapet-nyílások megszüntetésre kerültek, még határozottabbá vált a zajcsillapítás. A határoló falak hőszigeteléseséhez gipszkarton acél előtét falváz készült, mely öntartó üveggyapottal került kitöltésre. A kőzetgyapot sűrűbb, így a zajcsillapítása jobb lenne, de irritál, nem bírok vele dolgozni. A vázra hőtükör fólia került felragasztásra és erre 2 réteg gipszkarton. Ezzel nem csak a hőszigeteltem, hanem a további zajcsillapítás is érzékelhetővé vált.

A válaszfalak kiszedését és a térszerkezet átalakítását (teljes felújítás) ismertetését most kihagyom az egy másik cikk lesz.

Ami lentebb bemutatásra kerül, az egy 24kW-os kombi kondenzációs kazánnal megoldott padlófűtés, nyílászáró csere, 10cm vastag belső ásványgyapot hőszigeteléssel, a határoló falakon, és a mennyezeten, valamint polisztirol hőszigeteléssel a padlófűtés alatt.

Most a belső szigetelésen sokan ledöbbennek, ördögtől valónak tartják. Igen, lehet rosszul és jól is csinálni.

Később ha a társasház úgy dönt, hogy elkészíti a homlokzati hőszigetelést, akkor ezen a lakáson így is 10cm-rel több lesz. Ami 12cm-t elveszítünk a határoló falak belső vastagodásával a lakás hasznos alapterületéből, azt kissé visszanyerjük a konvektorok foglalta hely megszüntetésével.

Hőszigetelés

A fal belső hőszigetelése

.

A belső hőszigetelés legfőbb problémája az, hogy a lakásban keletkező páraterhelés a falakon keresztül kíván távozni. Ha nem akadályozzuk meg, akkor a hőszigetelés alatt a falnál lecsapódik a pára és ott megjelenik a penész. Ha tovább vándorol a falszerkezetben kifelé a pára, akkor télen a fagypont határa (a belső hőszigetelés miatt) egyre közelebb kerül a belső falsíkhoz és a pára megfagyásával rongálja a falszerkezetet. Ez utóbbi kapcsán halkan jelzem meg, ha gyengében fűtünk a magas rezsi miatt, akkor ugyanúgy a fal belső síkja felé tolódik el az átfagyás határvonala, az ugyanúgy rongál. Az átfagyott vizes falat nem érdekli, hogy fűtetlenség, vagy a belső hőszigetelés miatt fagy. A lényeg, hogy a párát ne engedjük be, tehát még a hőszigetelés előtt a gipszkarton alatt használjunk párazáró fóliát. Igen, van olyan módszer is amikor nincs párazáró fólia, az például a xella multipor termékcsaládja, az más. Az ilyen 5mm-es polisztirol vagy 12mm-es gyapjú és egyéb rostlemezeket hagyjuk. Elfogadom, hogy a hideg-sugárzás érzetét megszünteti, vagy épp zajcsökkentő, de én valódi hőszigetelést akartam.
A belső hőszigetelés ellen hozzák még fel, hogyha a párazárás meg is van, a hőhidasság kivédhetetlen. Igen, ez ellen úgy szoktak védekezni, hogy a belső hőszigetelést a határoló falról befordítják 60-100cm hosszan, az oldalsó falakon, a mennyezeten is és a padlón is.
A belső hőszigetelés hátránya lehet még, hogy a falak könnyűszerkezetes jelleget vesznek fel. Azaz a falszerkezetnek hiába van tömege, az befelé könnyűszerkezetesként hat. Azaz csökken a belső hőtároló tömeg, azaz a téglafal hőtehetetlensége kevésbé fog érződni. A nagy faltömeg előnye, hogy nyáron lassabban melegszik át, és ha átmelegedett lassabban hűl ki. A belül hőszigetelt fal hőtömege nem, vagy kevésbé érvényesül a lakásban. Természetesen a nagy faltömegnek viszont hátránya, hogy fűtéskor a falat is fel kell fűteni, hűtéskor padig a falat is kell hűteni. Ugyanakkor a belső hőszigetelt falnak ennek a fordítottja pedig az előnye, azaz gyorsabban lehet felfűteni, mert a hideg fal nem vezeti el a hőt, azaz nem kell a falat is felfűteni, és ugyanígy lehűteni is könnyebb. Persze erre az az általános ellenérv, hogy a nyáron jobban kell hűteni, mert a meleg nyári levegő azonnal érződik a lakásban, míg a téglafal esetében a nyári melegnek a falat is fel kell melegíteni, azaz hőt von el a hűvösebb fal a lakásból, amíg át nem melegszik.

A mennyezet hőszigetelése:

.

A képeken látható, hogy a mennyezet teljes egészében és a padló is a padlófűtés miatt teljes egészében hőszigetelést kapott, tehát lefelé és felfelé nem beszélhetünk hőhidasságról. Igen a mennyezet nem kapott párazáró fóliát, tekintve, hogy a következő emeleten is lakás van.

Hőszigetelés a padlófűtéshez:

.

Ugyanakkor a falak felé nem történt befordítás, kivéve a lépcsőház felől, mert azt gyakorlatilag kültérnek kell tekintenünk, annak egyrétegű üvegezése és fűtetlensége miatt.

Tehát a falak hőhíd veszélye fennáll. Hiszen azok csak egy PUR-habbal felragasztott egyemberes gipszkarton „dekor” burkolatot kaptak. Dekor alatt azt kell érteni, hogy az egyemberes 60cmx260cm gipszkarton szélei vékonyítás nélkül vannak gömbölyítve, így egymás mellé ragasztva olyan, mintha egy beépített szekrény, vagy mobilfal lenne. Véleményem szerint jól mutat az ismétlődő függőleges osztás. Könnyebb megoldás volt, mint levakarni a 60 évnyi forgalom okozta rengeteg minirepedés miatti csere-érett vakolatot.

A glettelés nélküli egyemberes gipszkarton dekorációs hatása:

.

Ugyanakkor a vasbeton konzolok vastag polisztirol hőszigetelés kaptak. Ez a ház úgy épült az 50-es években, hogy annak ellenére, hogy harántfalas, ezek a falak is túlnyomó rész kivehetőek lennének, dupla válaszfaltéglás falak, így a szomszédokkal könnyen összenyitható lenne. Így a vasbeton konzolok, haránt irányban minden fal tetején végig húzódnak. Ezek kaptak hőszigetelést.
Ez a hőszigetelés egyéni dekoráció, a polisztirol felületét durva, nagy fogú fafűrészlappal végigkapartam, L alakba összeragasztottam, és PUR-habbal felragasztottam a konzolokra, majd lefestettem diszperziós falfestékkel. Olyan, mintha kézimunkával faragott mészkő lenne – rusztikusan eklektikussá teszi a minimált. 😮

A vasbeton konzolok egyedi polisztirol takarása:

.

Mindezeken túl energetikai szempontból fontos megjegyezni, hogy a világítás természetesen LED-es, a főzőlap gáz helyett indukciós, és az erkélyre került egy hűtő-fűtő kültéri mobilklíma is, valamint van egy vészhelyzeti tartalék villanybojler is a fürdőszobában. Ez utóbbi kettő nagyon jó szolgálatot tett, mivel a kazán telepítésétől és a kémény bélelésétől 11 hónapnak kellett eltelni mire a gázfűtés megindulhatott. (Ez egy külön történek, de ez is csak azt mutatja, energetikában mindig célszerű előre tervezni.) Természetesen szagelszívó került beépítésre, mely a gipszkartonos hőszigetelt álmennyezet felett vezet ki. Valamint nem nélkülözhető a jól záródó nyílászárók miatt higroszkopikus légbeeresztés sem. Tehát a lakáspára kezelése nélkülözhetetlen egy jól szigetelt lakásban. Igen, nyugaton a rekuperátor már-már alap, én még hanyagolom 57 m2-en

Nyílászáró csere

Egyedi méret szerinti nyílászárók legyártásának sebességét korábban már megtapasztaltam, hogy a két hónapra ígért legyártás 4 hónap alatt teljesül. Emiatt az alapfelállás az volt, hogy kész szabványméretű nyílászárókkal próbáljam kilegózni a régi nyílászárók helyeit. Az eredetileg 3 szárnyas erkélyajtó helyére pontosan befért egy erkélyajtó és 3 fix ablak egy soroló elemmel úgy, hogy a régi fatok bennmaradt, de a gipszkarton és a hőszigetelés miatt ez úgysem látszódik.

A két ablak viszont csak kisebb szabványméretű 3-rétegű üvegezésű kész műanyag nyílászárókkal volt megoldható, de sikeresen. Ugyanis erre a két ablakra mindenképp redőny kellett hogy kerüljön. Az utólagos telepítésű külső redőnyszekrény mindenkor belelóg az ablakba, valamint ha szerencsénk van, akkor a lefutó sínek nem zavarnak bele a kilátásba. Hogy ez ne történjen meg, két oldalt, de legfőképp a gurtni oldalán és fent, hogy a szekrény ne lógjon be az ablakba, a méretre gyártott ablakok esetén toktoldót használnak. Hát a szabvány szerint előre gyártott ablakokhoz, nem sikerült toktoldót szerezni, így a műanyag ablaktokok toldása fával történt meg. Első hallásra borzadálynak tűnik, de az utcafront felől a redőny szekrény és a lefutó sín tökéletesen takarja, belül pedig a hőszigetelés és a gipszkartonozás. Egyedül a kényelmes gurtnikezelés miatt került belül a műanyag ablak mellé egy-egy darab műanyag lambéria csík.

Bejárati ajtó tuning, a kazetták hőszigetelve és laminált parkettával burkolva:

.

A bejárati ajtó megmaradt a heveder zárjával, de a réteget lemez kazetták polisztirol táblával lettek a kerettel síkba hozva és laminált parkettával lettek mindkét oldalt leburkolva. (Ezt tehetjük, ha egyszer nem tetszenek a műanyag bejárati ajtók, a szépek és megfizethetőek pedig fix méretűek és az nem jó méret, a szép, de egyedi méretű pedig megfizethetetlennek ítéltetett – így lett szép és olcsó – barkács, de még hőszigetelt is.)

Kondenzációs kazán

Felkerült a kazán arra falra, mely mögött az a kémény van, melyről a többi lakó írásban lemondott. A kémény bélelését, azok iratait, a gáztervet, az új gázcső kivitelezését, a kéményseprői engedélyezést, a gáz-MEO-t természetesen szakember végezte, a kazán vizes oldalának kialakítása az osztógyűjtők, szobatermosztátok, a padlófűtés a csövezés, a csövezés alatti hőszigetelés, a betonozás már csináld magad kategóriás.

kombi kondenzációs kazán és egy osztó-gyűjtő beépített szekrénybe rejtve:

.

A kazán egy 24kW-os Ariston Genus One kombi gázkazán, így a használati melegvíz ellátást is biztosítja. Azért esett erre a választás, mert a modulációs tartománya 10-100%-ig terjed, tehát tized akkora teljesítménnyel is tud fűteni. Egy 50-100%-os modulációs tartományúhoz képest átmeneti időben szépen csendben, folyamatosan kis teljesítménnyel tud működni, míg egy magasabb minimális modulációval rendelkező kazán, egyrészt sűrűbben ki-be kapcsolgat, és a nagyobb alsó teljesítmény miatt mindenképp hangosabb. A padlófűtést közvetlenül, azaz hőcserélő nélkül működteti, így a teljes padlófűtéshez a víz keringetését a kazán egyetlen szivattyúja végzi. Ez is kisebb zajt és kevesebb áramfogyasztást eredményez. A kazánban beállításra került a késleltetett indítás. Azaz, amikor egy termosztát elindítja a kazánt, és elkezdi melegíteni a hozzá tartozó termoszelepet, akkor a kazán pár perc késleltetéssel indul, hogy a termoszelep érkezzen kinyitni és ne by-pass módban kelljen a kazánnak elindítani a fűtést. A padlófűtés 16mm-es 5 rétegű alupex csőből került lefektetésre, a speciális hőszigetelő táblák pogácsái közé, kettős spirálban. 5 kör került kialakításara, közel azonos hosszban, körönként 55 és 68 méter között. A két kisebb szoba két külön kört kapott saját termosztáttal, a nappali két kört kapott egy termosztáttal és a nappali konyha része a fürdőszobával kapta közösen az 5. kört úgy, hogy a termosztát a konyhában van, de a fürdőszoba padlófűtés csövezése dupla sűrűségű, így nem jelent problémát. A fürdőszoba értelemszerűen kőporcelán burkolatot kapott, az összes többi helyiség laminált parkettát. A laminált parketta hőszigetelő képességétől nem kell tartani, igaz hogy eredetileg fa lenne, de olyan sok ragasztó van benne, és olyan sűrűre van préselve, hogy gyakorlatilag hővezetőnek tekinthetjük. Fontos azonban a parketta alátét kérdése. Ha nincs padlófűtésünk, akkor általában pár mm vastag buborékos műanyag, vagy polifoam jellegű alátét fóliát használunk. Mivel ezek buborékosak, és a levegő jó szigetelőanyag, a padlófűtéshez az ipar kitalálta a lyukacsos polifoam alátétlemezt. Biztos jó … De a lyukak és a hőszigetelő nem lyukas rész arányát nézve én elég kedvezőtlennek ítéltem meg – és ráadásul drágának. Jobb megoldás reményében a parketta alá iszappapírt tettem. Oké a papír is hőszigetel, de ez egy sűrű és nehéz papír, így jobban bíztam a hővezető képességében, mind a lyuggatott polifoamban. Bevált.

A padló hőleadása érdekében minden bútornak lába van. Szabad lábakon állnak a konyhaszekrények is és a nagy tolóajtós gardróbszekrények is. Utólag bebizonyosodott, hogy ez még a takarításnál is előny.

A tényleges gázfogyasztás

A jelenleg érvényes rendelet szerint a kedvezményes éves gázár limit 1729m3, mely mellett megadásra került egy 144m3-es havi érték is.

Ez a lakás tulajdoni lap szerinti 57m2-es, átlagosan 3 fővel. Tehát a külső falak belső fele, a mennyezet 10cm ásványgyapot hőszigetelést kapott, a mennyezeten egy réteg a falakon 2 réteg gipszkartonnal. A falakon a gipszkarton alatt párazáró hőtükör fóliával. Padlófűtés került kialakításra vékony-ágyazatú betonban, pogácsás polisztirol hőszigetelő rendszerlemezbe, alatta plusz 2cm polisztirol hőszigetelő lapokkal kiegészítve. A műanyag nyílászárók 2 ill. 3 rétegű hőszigetelő üvegezéssel. A bejárati ajtó a régi, csupán a kazetták kerültek 2x2cm vastag polisztirol kitöltésre. A fűtéssel együtt a használati meleg-vizet kondenzációs kazán biztosítja. Gyakorlatilag ennek a kazánnak a 3 teljes éves, havi bontású fogyasztása látható az alábbi grafikonon.

Az elmúlt 3 teljes év havi gázfogyasztása, köbméterben:

.

Az éves átlagfogyasztás 532m3, tehát az éves kedvezményes limitnek mindössze 31%-a. (2019: 564m3/év, 2020: 508m3/év, 2021: 523m3/év volt.)
A legmagasabb havi fogyasztás 2020. januárjában volt 120m3/hó.

Ezért a fogyasztásért 21-23 fok van a lakásban és zokniban is (esetleg mezítláb) mászkálhatunk!

Az alacsony rezsis felújított lakás készen:

.

Ilyen volt – ilyen lett

Lakásfelújítási összefoglaló mindössze 2 percben.

.

Ez a hőszigetelés nem csak ennél a lakásnál a 4 év távlatában vált be, de van amelyik lakásban 7 éve, és van amelyikben 13 éve csináltam – nincs nyoma problémának.

Olvass utána és csináld meg magadnak!


Teljes lakásfelújítás – 9 hónap 30 percben – 2 szobából 3 szoba lett

.

Tóth Tamás

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^