Rusztikus stílusú kandalló építése (Szabó Krisztián)

.

Üdvözlök minden vállalkozó szellemű ezermestert!
Ezúton szeretném megosztani a fent említett kandalló építésében szerzett tapasztalataimat és segítséget nyújtani mindazoknak, aki kandalló építésére szánják rá magukat.
Körülbelül másfél éve terveztem, hogy építek egy saját kandallót. Rengeteg, a témával kapcsolatos szakirodalmat és mások által leírt tapasztalatokat olvastam el, mire úgy döntöttem belevágok.
Én egy 4 emeletes társasház első emeletén lakom, ami fölvetette az első problémát.
KÉMÉNY! (14*14-es)

Itt ugyebár nem áll módomban változtatni a meglévő kémény paraméterein, tehát magát a tűzteret teljes mértékben a kémény adottságaihoz kellett igazítanom.
Első körben fölkerestem a kéményseprő vállalatot, hogy mérjék föl a kémény állapotát és tisztítsák ki az évek hosszú során lerakódott koromrétegtől.
Mikor ez megtörtént és a TŰZKÉV ember is „áldását adta” (hozzáteszem ez nagyon fontos, főleg emeletes házaknál, ahol nem tudjuk magunk ellenőrizni a kémény állapotát!)
Kezdődhetett az ÉRDEMI MUNKA:
Nekem személy szerint a rusztikus stílusban épült kandallók tetszettek mindig is, így hát a sajátomat is ennek szellemében terveztem meg!
Párom az egészet rám bízta, azt monda, Őt a végeredmény érdekli. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani neki a kitartásért és a biztatásért!
Társasházi, 47nm-es lakásról lévén szó, egy viszonylag kis teljesítményű öntöttvas kandalló betétre esett a választás. Ez egy sarokra is építhető 12 kW-os tűztér amely 200-250 légköbméter befűtésére alkalmas. 150mm-es füstcsonkkal. Ez tehát bőven meghaladja azt amire nekünk szükségünk van.
Mikor az összes anyagszükséglet megvolt elkezdődött a rombolás.
A nappali parkettájából kivágtam a kandalló lábai alá eső részt, bevasaltam, majd gyorsan kötő betonnal kiöntöttem kb. 10cm vastagságban.

.
.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^