Gyakorlatilag a fahéjas édesnek a sós változata.

Gyakorlatilag a fahéjas édesnek a sós változata.
A recept:
A madre kovász készítése INNEN VAN. Minden sütés után a maradék kovászt 50g vízzel, 100g rétesliszttel és egy kevés olívaolajjal pótlom (megetetem).
Egy nap múlva is süthetünk belőle, de 2 nap vált be.
Ha siettetni akarjuk hogy már 1 napra jó legyen a tészta, akkor hagyjuk addig szobahőmérsékleten amíg a tálban legalább 2/3 részig nem jön fel. Azaz a várható kelési térfogatnak legalább a 2/3-át eléri és utána tegyük a hűtőbe.
Kukoricalisztet szitálunk a nyújtólapra. A hűtőből kivett kelt tésztát ráfordítjuk, a tetejét is megszórjuk liszttel, hogy nem ragadjon a tészta. A tésztát 16 részre osztjuk és 25-30cm hosszú csíkokat hengergetünk a megszórt lapon, ezzel elérve, hogy a tészta ne ragadjon. Császár formára fonjuk. Két darab sütőpapírral bélelt tepsin 8-8 darabot elhelyezünk.
Ha a tésztát több részre vágjuk, akkor kisebb zsemléket tudunk készíteni így akár 20-24 darabunk is lehet ebből a mennyiségből.
A tepsin bőségesen befújjuk vízzel, majd ízlés szerint megszórjuk szezámmaggal, arany lenmaggal,majd reszelünk rá sajtot, szintén tetszőleges mennyiségben. Majd ismét jól befújjuk vízzel. Ezután nagyobb szemű sóval kissé meghintjük, csak annyira, hogy jóleső érzés legyen, mikor egy-egy sósabb falatot kapunk be.
210-fokra előmelegített sütőben 25 percig légkeveréssel sütjük.
Mikor kivesszük még forrón, ismételten befújjuk vízzel.