A tészta összetevői:

  • 333g mandulaliszt
  • 8 db tojásfehérje
  • 1 evőkanál víz
  • 80g kristálycukor + 40g sztíviás eritritol (4x-es) => ha csak cukrot használnál akkor 200g kristálycukor

Ha mandulaliszt helyett saját darált mandulát használnál, akkor valószínű a víz hozzáadását kihagyhatod, de a mandulaliszt erősen nedvszívó, és ha nem akarod, hogy a felvert tojásfehérjéből is felvegye a vizet, és túl sűrű nyers tésztát kapj, akkor célszerű vizet is hozzáadnod a felverésre kerülő fehérjéhez.

Szóval a tojásfehérjét a vízzel együtt verd fel kemény habbá. Majd add hozzá a cukrot fokozatosan és verd a habot tovább, majd óvatos keveréssel a mandulalisztet is adagold hozzá.

Ha a mandulaliszt vákuumcsomagolt, akkor kissé macerás fellazítani a lisztet. Szitán nem megy át, apróbb lyukú tésztaszűrőn keresztül könnyebben sikerülhet.

Ha a csatos tortaformának az alja és a teteje egyforma, és a perem magasított, akkor fordítsd meg a formaaljat, vágj bele kerek sütőpapírt és a masszák a két tortaaljba kend bele egyenletesen.

Előmelegített légkeveréses sütőben 180-fokon 20 percig sütjük.
Utána kivesszük, hagyjuk kihűlni, és ha kihűlt a peremnél körbevágjuk, kifordítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt.

.

De amíg sül a tészta, addig elkészítjük a krémet.

A krém összetevői:

  • 8 tojássárgája
  • 120g kukorica keményítő
  • 400g víz
  • 80g kristálycukor + 40g sztíviás eritritol (4x-es) => ha csak cukrot használnál akkor 200g kristélycukor
  • 1 mokkáskanál vanília esszencia és 1 mokkáskanál keserű mandula aroma ízlés szerint – akár el is hagyható
  • 300g 82%-os zsírtartalmú vaj

Vaj nélkül a víz felével összeturmixoljuk az egészet, majd egy lábasba öntjük. A víz másik felét is megturmixoljuk, hogy könnyebb legyen a kelyhet elmosni 🙂 és ezt a vizet is beleöntjük a fazékba.
Közepes lángon sűrű krémet főzünk belőle.

Ezután hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, akkor szoba-hőmérsékletű vajjal sima krémesre keverjük, célszerű ugyanazzal a haberővel, amivel a fehérjét is felvertük. (a Kitchenaid jól bírja ezt is habverővel)

Amíg hűl a krém, lassan aranybarnára pirítjuk a szeletelt mandulát.

Díszítés:

  • 80g pirított szeletelt mandula

Majd ezt is hagyjuk kihűlni.

.

Az egyik lapot a sütőpapír újrahasznosításával visszarakom a tortaforma aljra, de már a jó oldalára.

Ezután megkenjük a krém felével az egyik lapot, rárakjuk a másik lapot is és azt is megkenjük. Vigyázz a lap könnyen törik, így a ne külön kened meg a felső lapot, hanem amikor már ráillesztetted az alsó krémes lapra.

Mivel én a tortaformában tárolom, nem kenem a palást.

Ha szépen lesimítottad a krém tetejét, akkor szórd meg a pirított szeletelt mandulával.

.

Én visszarakom az egészet a tortaformába, rázárom a tetejét és egy éjszakát hagyom a hűtőszekrényben összeérni.

.

Másnap szeletelem. 12 szeletesnek ideális.

.

Fontos!
Ez a krém egy kimondottan masszív nehéz krém. Ha neked sok a vajtartalma, akkor csökkentsd! Ha könnyedebb, pudingosabb krémet szeretnél akkor felére csökkentheted a kukorica keményítő mennyiségét is!

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^