Szerszámos kamrából borozó-pince kialakítás lakberendezési terve

.

Lakberendezési tervezési feladat:

A cél egy családi ház melléképületében jelenleg szerszámosként funkcionáló, még földes aljzatú 4,2m×5m hasznos alapterületű épület alá födém nélküli borozó pince kialakítása, úgy, hogy a jelenlegi ajtó és ablak helyet cseréljen. Ennek megfelelően egy elrendezési terv elkészítése.

Felhívás:
Az eredeti lábazattól való távolságok tarthatóságát statikus szakember kell, hogy véleményezze.

.

A kialakítás:
A kialakítás szempontja volt, hogy a legkevesebb földmunkával a legnagyobb lenti teret nyerjük.
Azaz jelenleg a bejárat szintjétől három lépcsővel lejjebb van az aljzat, a rajzon pedig a pince aljzat a küszöb szinttől 12 lépcsőfokra lesz. Akár a kőlépcső, akár a falépcső teljes értékű azaz 18 cm magas és 27 cm talpmélységű, s a közlekedő útvonal mindenhol 80 cm széles. A pince aljzatszintje 12×18 cm-re azaz -216 cm-re van a küszöb szinttől.

.

A pinceszint falazatának belső felülete a lábazattól 80 cm-re van három oldalról, s csak 60 cm-re a polcos oldalon.

.
.

Ugyanakkor ezt 25cm×35cm-es pillérek erősítik, mely a pinceszint lábazati részénél erősíthető, valamit a pillérek áthidaló összekötése monolit vasbetonnal szintén erősíthető. Összességében a polc úgy hat, mint három darab 35 cm mély falfülke.

.
.

A pinceszint felé öt lépcsőfokot kőlépcsőn teszünk meg a lábazat mellett. Ez véleményem szerint statikai problémát nem vet fel, hiszen a jelenlegi aljzat is három lépcsőfok mélyen van. Az alap mellett csak egy lépcsőfokot (18cm) kell mélyíteni 160 cm hosszan, hiszen az ötödik lépcsőfok már nem érintkezik az alappal, mert a negyedik 45-fokos szögben továbbfordul a pince felé. Ezen rész kivételével gyakorlatilag a fal mellett a küszöbmagasságban fut körbe az aljzat, tehát itt visszatöltés válik szükségessé a középről kitermelt földdel.

A felső szint hátsó, szekrényes része egy lépcsőfoknyi magasságú dobogón helyezkedik el.

.

Ez a dobogó 180 cm mély, tekintettel arra, hogy a 80 cm széles aljzatsáv nem adott volna lehetőséget a szekrények kényelmes használatához. A dobogós megoldás a pince szint részéről egy félfödémként is szolgál úgy, hogy a dobogó alatt a teljes 216 cm-es pincebelmagasság megmarad. Ez a födémrész zártabbá, hangulatosabbá, meghittebbé teszi a pincerészt.

.
.

A pincerész berendezhető klasszikus székekkel is. (két rajzon látható).

.
.

Ekkor egy 160×75cm asztal elfér 6 darab 50×55 cm-es székkel, de a székek mozgatása már nehézkes. Ekkora társaságnál már az asztalt célszerű kihúzni középre.

Ennél praktikusabb megoldás a padok használata. Igaz ugyan, hogy a pad kevésbé kényelmes, de a padot az ember ösztönösen nem húzogatja, hanem bújik; így elfogadott, s nem tudatosul a hely szűkössége. Ugyanakkor a tér növelhető e miatt is, hiszen a pad esetében az a falhoz tolható, míg a székeket azok mozgatása miatt a faltól távolabb kell elhelyezni. A padok esetében egy 200×75-ös rövid végével a falhoz tolt asztal mellett egy 250×45 cm-es és egy 200×45 cm-es pad fér el. Ahova akár 9 ember is leülhet. E mellet még egy egyszerű bárszék is berajzolásra került.

.
.

A pinceszint alapterülete 340×245cm plusz a 35 cm mély falfülkék.

Tekintettel arra, hogy a bejárati ajtó falnyílása (132 cm) nem általános szélességi méret, (mert, ha egyszárnyas, akkor max. 100 cm, ha kétszárnyas akkor min. 150 cm kell hogy legyen) – az alábbi variációk lehetségesek:
– középen egy 90 cm széles szárny, kétoldalt 21-21 cm széles fix világítókkal, – aszimmetrikus két szárny, 90+42 cm, így a 42 cm szükség esetén nyitható, vagy – középen felnyíló 66+66cm-es szárnyakkal, ez esetben egy szárny használata kicsit kényelmetlen, de használható.

A középső világítás, a csillár karbantartása úgy történhet mint a kastélyokban, azaz a födém átfúrásra kerül, s izzócsere esetén a padlásról leereszthető, megfelelő hosszúságú elektromos kábel és sodrony, vagy lánc beiktatásával.

Javaslat a felső szint burkolatkialakítására:
Amennyiben az igény a felső szinten is téglaburkolat, akkor javaslom, hogy más típusú legyen a pincében és fent. De téglán kívül egyszerűen felső szintet még rusztikussá lehet tenni úgy is, hogy a kőműves kanállal felken egy habarcsréteget a meglévő falra, de nem simítja el, azaz a kenési nyomok durván ott maradnak, s ez kerül lefestésre. Ennek költségtakarékosabb változata a foltosan, koptatottan festés. Födémkialakítás: A meglévő födém alá ál fafödém kialakítását javaslom, azaz széles mintájú lambériával, vagy hajópadlóval burkolt mennyezetre, alulról álgerendák kerüljenek felrögzítésre, hogy ne legyen nyaralói lambéria hatása. Az álgerendák fallal való találkozásánál a falon álpillérként max. féltégla vastagságban javaslok téglaburkolatot, így egy kicsit látszódna is, hogy a gerenda a pilléren fekszik. Ha csak az álpillérek készülnek téglából akkor lehet ugyan az a fajta mint a pincében. Esetleg még a pilléreket boltívekkel össze lehet kötni a falon téglával, s az így keletkező falfülke utánzatok fala lehet az eredeti simított vakolat is, s ekkor csak egy új festés kell neki.

Készítette: Tóth Tamás

A kivitelezés folyamatban van. A megrendelő a terveket tovább gondolta, s a kovácsoltvas korlátokra tette le a voksot:

.
.
.
.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^