Szinteltolás egy fürdőszoba kialakítás során? – elrendezési ötletek, látványtervek

.

A szinteltolásos fürdőszoba ötletének kialakulása

Alapkövetelmény volt két mosdókagyló, egy sarokkád és egy kétszemélyes infraszauna elhelyezése a térben.
A tervrajz szerinti térrendezés következetes megvalósítása esetén az alábbi látvány fogadta volna a fürdőszobába belépőt…

.

A számítógépes látványtervezés segítségével rögtön láthatóvá vált, hogy a tervezett méretű szauna, és a kiválasztott sarokkád, elég szerencsétlenül mutat egymás mellett.

A szauna átlós tükörképével már kedvezőbbé vált a térszerkezet, a két mosdókagyló elfoglalhatta az őt megillető teljes falat. A szauna méreteit, formáját meg kellett változtatni, hogy a hegyes szaunasarok ne nyomuljon bele a térbe.

.

De ez még mindig nem az igazi. A megrendelő a tér növelése érdekében lemondott a tusolóról, hiszen gőzkabin kerül telepítésre a másik fürdőszobába. Mindemellett a megrendelő valami rendhagyó téralakítást igényelt, de nem tudta mi is legyen az, csak valami más legyen, mint a megszokott.

A sarokkád elhelyezése ebben a térben elég kötött volt, mint ahogyan a szaunáé is; – csak a szauna szögletes formájával nem vett el akkora helyet a térből. A szauna az ablakok és az ajtó miatt csak egy sarokban férhetett el. A megmaradó három sarokból szintén adott volt a kád elhelyezése, hiszen a szaunával átlósan is elférne, de ez nagyon kettéválasztotta volna a teret. Az így kettéhasított tér egyik felét nem lehetett volna hasznosítani, mert a duplamosdót mégsem rakhatjuk a két átlós sarokba. Az üres sarokba esetleg mégiscsak tusolót tenni nem lehetett, mert az ablak melletti 60 cm-es falszakasz miatt nem fért volna el. A duplamosdót, pedig sem átlós sarokra szétszedni, sem igen kicsi falszakaszra összenyomni ekkora fürdőszobában értelmetlen.
Egyszóval az ajtó melletti hosszúfal praktikusan a két mosdónak megfelelő hely, A kád pedig a szauna-ajtóval szembeni sarokba kerülhet. Igen ám, de a sarokkád íve és a szauna, térközépbe irányuló sarka igencsak szerencsétlen együttest mutat, ugyanakkor hol marad a rendhagyó téralakítás.

.

A képek alapján rögtön látszik, hogy a téralakítás érdekének áldozatául esett a sarokkád. A tér szögletességéhez és a modern formavilág igényéhez sokkal jobban illeszthető hagyományos kádforma beépítéséhez a látvánnyal könnyen meggyőzhető volt a megrendelő.

A végső koncepció az alábbi praktikumokra épít: Mi a jobb, a hagyományos falazott kád, vagy a süllyesztett? – Hát, mindkettő egyszerre. Ha akarom itt, ha a karom ott megyek be a kádba. Tény azonban, hogy a parapet szélessége miatt a parapetet átlépni nem igazán lehet, inkább a peremre ülve lehet befordulni a kádba, vagy fentről belépni. A kád körüli széles párkány előnye, hogy körbesétálható, onnan biztonságosan kezelhetők az ablakok, és a sok hely és a nagy kád miatt romantikus gyertyafényes, pezsgős, páros fürdőt is vehetünk.

.
.

Ami ilyen kialakításra biztatást adott, még az, hogy az infraszaunák általában két méternél nem magasabbak, így egyébként sem tudtunk volna mit kezdeni a szauna feletti üres térrel. Így e tér alulra került rejtve. Éppenséggel ezt az alsó teret lehet hasznosítani, egy fekvő forróvíztároló elhelyezésével. Ennek szervízelése megoldható úgy, hogy a szauna padozatát felnyithatóra készítjük, hiszen egy infraszaunában nem tocsog a víz, így e nyithatóság nem okozhat gondot.

.
.

A szauna ajtajának praktikusan egy duplaszárnyas (fix+toló-) ajtó kerül beépítésre, így a kis alapterület optikailag kitágul, valamit nem akartam a fürdő terébe lambériát tenni, az maradjon csak meg a szauna belső jegyének.

A két mosdókagyló a megrendelő igényének megfelelően lábon álló bútorba épített négyszögletes és süllyesztett mosdó lett.

.
.

A burkolatválasztásnál a lengyel Opoczno termékei kerület előtérbe. Szép modern selyem és matt felületű lapcsaládokkal rendelkeznek. Két variáció került kidolgozásra.

Az egyik a GRES FROLO család esett, mely az ESMERALDA Braz bordűrjével került kiegészítésre.

.
.
.
.
.
.

Mozaik helyett csíkozás:

.
.

A másik verzió az OPOCZNO LATTE családjára, mely a CAFÉ járólapjaival került kiegészítésre.

Mivel a lapok 25 cm szélesek és 35 cm magasak, s a hosszabb felükre fektetve kerültek felhasználásra, így a pillérek 25 és 35 cm széles változatban is megrajzolásra kerültek.

.
.
.
.
.
.
.
.

Tóth Tamás
lakberendező – látványtervező

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^