Szórt szigetelés – a poliuretán habszigetelés

.

Mi az a Szórt Poliuretán Hab?

A szórt poliuretán hab (SPF) egy szórási eljárással felhordott szigetelésforma, melyet megtalálunk valamennyi típusú lakóházon és kereskedelmi célú épületen. Az SPF olyan szigetelő műanyag, melyet folyékony formában hordanak fel, majd az eredeti térfogatának akár 100-szorosára is kitágulva páratlan, légzáróan szigetelő szórt poliuretán habot alkot sokféle alakban, ami számos alkalmazásban teszi lehetővé felhasználását. Az SPF alakítható úgy, hogy számos végleges formaváltozatot kapjunk, a puha tapintású félmerev szigetelőhabtól a nagy sűrűségű tetőszigetelő habig, mely lépés- és vízálló. Az SPF alkalmazásához egy sor speciális berendezésre van szükség, továbbá megfelelő oktatásra az ideális teljesítmény és eredmények eléréséhez.

Az SPF változatossága révén kerül vezető helyre a szigetelő építőipari termékek között. Az SPF magas R-értékeket ér el, mialatt hézagmentes légzárat képez, és a szerkezet nedvességszabályozása számára hatékony támogatást nyújt. A tetőzet számára a szórt hab szigetel, és kiiktatja a rögzítők vagy hézagok által okozott hőhidakat a tetőszerkezetben, mialatt olyan monolitikus, hosszan tartó tetőburkolati rendszert biztosít, mely jóval 10-15 év feletti élettartammal bír. Ennek eredményeképpen az SPF igen széles körben alkalmazható, beleértve a következőket, de azokra nem korlátozva:

.
  • Lakáscélú és kereskedelmi épület szigetelése: falak, mennyezetek, padlásszobák és pinceszintek
  • Tetőzet
  • Légzáró rétegek
  • Ipari alkalmazások során csövek és tartályok, hűtőraktárak épületei, fagyasztók, bolti hűtőpultok és hőszabályozott szerkezetek, mint például terméktárolók és steril helyiségek szigetelése
  • Csónakok, hajók, uszályok, úszódokkok és egyéb vízi szerkezetek

A Szórt Habszigetelés Típusai

.

1. Zártcellás szórt habszigetelés
2. Nyitott cellás szórt habszigetelés

Zártcellás szórt habszigetelés

A zártcellás szórt habszigetelés egy lassabban kitáguló termék, mely kezdeti térfogatának mintegy 40-szeresére képes növekedni. Ennek a habtípusnak a zártcellás természete szoros cellaszerkezetet képez, mely a nyitott cellás habnál merevebb és sűrűbb, ami a zártcellás habnak magasabb collonkénti (2,54 cm) R-értéket biztosít. Mivel a zártcellás hab négyszer sűrűbb a nyitott cellásnál, az R-értékhez arányított költség itt magasabb.

.

Collonkénti (2,54 cm) R-érték: 6,8
Növeli a szerkezeti integritást
2″ (5 cm) vastagságú párazárónak minősül

Gyakori alkalmazások

Padlásszobák, pinceszintek és installációs terek
Vázszerkezetes válaszfalak és külső falak
Fémépületek
Magas nedvességtartalmú területek

Nyitott cellás szórt habszigetelés

A térfogatának akár 100-szorosára is táguló nyitott cellás szórt szigetelőhab kiszórása folyékony állapotban történik. Felhordását követően a termék másodperceken belül kikeményedik, kitöltve minden repedést és hézagot. A kicsiny cellák olyan gyors ütemben tágulnak, hogy leszakadnak és kitöltődnek levegővel, egy puha, csaknem szivacsszerű végterméket létrehozva. A nyitott cellás hab gyors kitágulása tökéletesen légzáró tömítést alakít ki, a zárt cellás habhoz viszonyítva kevesebb anyag felhasználásával, emellett alacsonyabb R-érték költséggel.

.

A collonkénti (2,54 cm) R-érték: 3,7
Valamennyi habtípus között a legalacsonyabb költségű
Kiváló zajcsökkentés és hangszigetelés

Gyakori alkalmazások

Vázszerkezetes falak
Padlásszobák
Légszigetelés
Hangszigetelés

Miért alkalmazzuk a Szórt Habszigetelést?

A Szórt Habszigetelés és a Hagyományos Szigetelés összehasonlítása:

Amikor a szórt poliuretán hab és a hagyományosabb szigetelési eljárások közötti döntéssel szembesül, akkor a helyes választás világos és egyszerű. Az SPF az a termék, mely túltesz az összes többin. Biztosítja azokat az előnyöket, melyeket a fogyasztó egy olyan építőanyagtól igényel, amely egy tucatnyi egyéb termék helyettesítésére képes, az SPF győzelmét garantálva ezzel.

Az R-érték mítosza

Az R-érték a hőáramlással szembeni ellenállás mértéke, azonban csupán a hővezetéssel szembeni ellenállást méri. A hővezetés (a szilárd molekulákon keresztüli hőátadás) egy épület hőveszteségének csak 20%-áért felelős, míg a konvekció (levegőmolekulákon át a melegről a hideg helyek irányába történő hőszállítás) a többi 80%-ért. A hagyományos rostos anyagú szigetelések ellenállnak a hővezetésből eredő hővesztésnek, azonban a konvekciós áramlatok lassítására csupán kísérletet tesznek a kevéssé használt levegőmolekulák csapdába ejtésével. A levegő szabadon mozog a szigetelésben és azon keresztül, ami csökkenti a szigetelés értékét, és károsító nedvességtartalom-problémákhoz vezethet. A szórt habszigetelés nem engedi belépni a levegőt, ezáltal megállítja a konvekciós hővesztést. Az 1/4″ (0,64 cm) vastagságú habszigetelés megszünteti a konvekciós hőveszteség 99%-át, míg a 3″-os (7,5 cm) hab a hővezetéses hőveszteség 95%-át.

.

A Szórt Habszigetelés Előnye

 

Háztulajdonosi előnyök: Építői előnyök:
Energiahatékonyság
Környezetvédelmi előnyök
Nincsenek egészségre káros tényezők
Hangszigetelés
Beltéri levegőminőség
Megnövelt rugalmasság
Egyszerűsített szerkezet
Egészséges életmód
Szerkezeti erősítés
Termékélettartamra biztosított teljesítmény

 
A szórt poliuretán hőszigetelésről és szórt habszigetelési vállalkozás indításáról szóló lehetőségről tájékoztatást talál az Eupor Group Kft honlapján,
a http://eupor.com oldalon.

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^