Tároljunk okosan, avagy így tegyük konyhánkat funkcionálisabbá!

Senki sem szeret feleslegesen órákat tölteni a konyhában, ezért is érdemes átláthatóságra törekedni benne. Ebben nagy segítségünkre lehetnek a konyhai tárolók és rendszerezők.

.

Ismerős az érzés, amikor éppen csak fél óránk van összedobni az ebédet, kapkodnunk kell, hogy elérjünk valahová, és azzal töltjük az értékes időnket, hogy megtaláljuk a használandó konyhai eszközöket? Ha igen, akkor meglehet, hogy nekünk is jól jönne néhány új konyhai tároló és rendszerező, melyek segítenek a rendszerezésben, átláthatóbbá teszik a konyhát, lerövidítik a takarítás és elpakolás gyakran végtelennek tűnő folyamatát.

Ne vesztegessük az időnket, tanuljuk meg az okos konyhai tárolás alapvető szabályait, rendszerezzük a konyhai felszereléseinket, az evőeszközöket, fűszereket, törlőkendőket vagy akár a tartós élelmiszereket a hatékonyság érdekében. De ugyanide tartozik a tányérkészleteink és étkészleteink rendszerezése is, ha mindennek megvan a jól meghatározott helye, élmény lesz a főzés és az elpakolás is.

A fiókok rendszerezése jó kezdőlépés

Kezdjük mindjárt a fiókokkal és a szekrényekkel, melyek gyakran elhanyagolt területei a konyhának. Minden háztartásban idővel kialakul egy tárolási stílus, mely annyira alapértelmezettnek számít, hogy eszünkbe sem jut hatékonyabbá tenni. Pedig tárolási és helyspórolási lehetőségek végtelen skálája vár arra, hogy megkönnyítse az életünket, csak meg kell találni a számunkra megfelelő módszereket. A gyakran használt, illetve a frissen elmosott evőeszközöket például gyűjthetjük a konyhapulton elhelyezett evőeszköztartóban, míg a különböző méretű és formájú fiókrendszerezőket használhatjuk azoknak a dolgoknak a tárolására, melyek a hétköznapok taposómalmában a szem elől rejtve maradnak.

A konyha rendszerint az a hely, ahol nagyon sok apróságnak kell helyet találni, megfelelő tárolókat a lakberendezéssel és lakásdekorációval foglalkozó áruházakból lehet beszerezni. Ha szeretünk főzni, akkor bizonyára sok fűszert tartunk az otthonunkban, melyek nemcsak sok helyet foglalnak, de igazi kihívást jelent az átlátható tárolásuk. Egy tizenkét vagy tizenhat darabos fűszertartó már jelentős változást hozhat az életünkbe ezen a téren. Egészítsük ki a készletet pár fedeles tárolóüveggel az olyan alapanyagok tárolására, melyeket a fűszerekkel egyszerre használunk. A fedeles tárolóedények igazán sokoldalúak: arra is alkalmasak, hogy a hűtő tartalmát rendszerezzük, de akár ebédet is szállíthatunk benne.

Kenyér- és zöldségtárolási tippek

Nem árt, ha van minden konyhában egy kenyértároló, mely nemcsak frissen tartja a pékárukat, hanem segít megelőzni a kenyérmorzsákkal teli asztalokat. A részben bambuszból készült termékek környezetbarát és fenntartható módon segítenek a rendszerezésben, ráadásul a pulton is jól mutatnak. S ha már kenyér, az ebéd felszolgálásakor is hasznosak lehetnek a tároló kosárkák. Érdemes beszerezni több formában és méretben ezeket, tarthatjuk bennük a kendőket, szalvétákat, csecsebecséket, gyakorlatilag bármit. Egy fémkosárkában jobban mutatnak, illetve huzamosabb ideig elállnak a gyümölcsök vagy zöldségek is.

A tea szerelmeseinek ugyanakkor kihagyhatatlan egy fából készült teásdoboz, ami szintén jól mutat a konyhaasztalon, és mindig kéznél van, ha elfogyasztanánk vagy megkínálnánk valakit egy forró csésze teával. A rendezett konyhában a tea is garantáltan jobban fog esni.

Bővebb információk:

nobilacasa.hu

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^