Tetőablakok

.

Az alábbi tetőtéri ablaktípusoknak további variációs lehetőséget biztosítanak a különböző üvegtípusok (energiatakarékossági, üvegbiztonsági, hangszigetelési, fényáteresztési szempontok) és a tetőhéjazathoz illeszkedő burkolókeret típusok, valamint e burkolókeretek anyaga és beépítési mélysége alapján.

Tetőablak típusok:

 • billenő ablak
 • térdfal ablak
 • vészkijárati ablak
 • hőszigetelő tetőkibúvó ablak
 • standard tetőkibúvó ablak
 • felülvilágító ablakok
 • duett rendszerű billenő ablakok

Billenő ablak

Tetőablakok

A billenő ablakok vasalata lehetővé teszi az ablak elfordítását a tengelye körül. Ezen kívül lehetővé teszi az ablak nyitott pozícióban hagyását, valamint annak kifordítását 180o-ban, ami módot ad az ablak kényelmes tisztítására.

Az ablakokat három típusban gyártják, amelyek egymástól csak a felszereltségben és a műszaki tulajdonságaikban térnek el.

A Fakro ablakokat 12 alapméretben gyártják, nyitható és nem nyitható változatban. Az alaptípusoknál ajánlott méretek a leggyakrabban alkalmazott szarufatávolságokhoz igazodnak.

Térdfal ablak

térdfal ablak

A térdfal ablak olyan, a függőleges térdfalba épített ablak, amely csatlakozik a tető síkjába szerelt standard ablakhoz. Nyitható és nem nyitható változatban kapható. A nyitható változat kiegészíthető a teljes nyitást meggátoló szerkezettel.
A térdfal ablaknak köszönhetően javul a helyiség megvilágítása és megnő a látótér.

A térdfal ablak nyitás módja

 • Akasszuk ki a felső kallantyút, hogy 180 fokban kibillenthessük az ablakszárnyat a tisztítás céljából.
 • Az alulra szerelt kilincs lehetővé teszi az ablak nyitását, és az oldalsó rugók az ablakszárnyat a kinyitott állapotban 0-30 fok között megtartják.

Vészkijárati ablak

Tetőablakok

A vészkijárati ablak nagy méretének és 68 fokban történő nyithatóságának köszönhetően lehetőséget ad menekülési út képzésére a veszélyeztetett helyiségből. A legjobb minőségű fenyő faanyagból készült, impregnált és színtelen lakkal kétszer lakkozott. Egykamrás hőszigetelő üvegezéssel rendelkezik, melynek hőszigetelési együtthatója Uüveg = 1,0 W/m2K. A P1 osztályú belső üveg laminált, a külső üvegtábla pedig edzett.

A vészkijárati ablak nyitása

 • Akasszuk ki a felső kallantyút, hogy 180 fokban kibillenthessük az ablakszárnyat a tisztítás céljából.
 • Az ablak alsó részére szerelt kilincsek lehetővé teszik az ablak nyitását 40 fokig.
 • Az ablak rendelkezik két rögzítő fogantyúval.
 • Ezek felszabadításával a szárnyat 40-ről 68 fokra ki lehet nyitni, ennek köszönhetően az ablak menekülési útvonalként szolgál a veszélyeztetett helyiségből.

Hőszigetelő tetőkibúvó ablak

Hőszigetelő tetőkibúvó ablak

Hőszigetelő tetőkibúvó ablak felnyíló szerkezetű. Egyesíti magában a tetőablak és a tetőkibúvó ablak jó tulajdonságait. Oldalra nyitható szerkezet és a nagy méret (57×89 cm a hasznos felület) lehetővé teszi a könnyű és biztonságos kijutást a tetőre.
A biztonságos, hőszigetelő üvegezésnek köszönhetően minden lakóhelyiségbe ajánlott (szobák, fürdők, irodák). Az ablakszárny belső mérete megegyezik a többi ablak méretével, ezért ugyanúgy fel lehet szerelni beltéri kiegészítőkkel: rolók, redőnyök, reluxák stb.
A hőszigetelt tetőkibúvó ablak kilincse oldalsó szerelésű. A kilincs biztosítja a légmentes lezárást és a két, kissé nyitott helyzetben történő rögzítést, lehetővé téve a friss levegő beáramlását a szárny és a keret között.

A tetőkibúvó ablak oldalra nyílik:

 • jobbos változat (R) mint a képen,
 • balos változat (L).

Standard tetőkibúvó ablak

Tetőablakok

A Standard tetőkibúvó ablak lehetővé teszi a tetőre való kijutást a karbantartási munkálatok elvégzése céljából. A standard típusú tetőkibúvó ablak felnyíló szerkezetű. A domború, átlátszó kupola felemelésével könnyen kijuthatunk a tetőre, továbbá jól bevilágítja a tető alatti teret.
Az anyag, amelyből készítik, ellenáll a légköri hatásoknak pl.: UV sugárzás, jégeső.

Viszonylag gyenge hőszigetelő képessége miatt a Standard tetőkibúvó ablakot a fűtetlen tetőterekhez ajánljuk. A tetőkibúvó ablakkal egységet képez a burkolókeret. Ez lehetővé teszi a könnyű csatlakoztatást a sík vagy a profilos tetőfedő anyagokhoz.

A Fakro tetőkibúvókat fém fogantyúval látták el, amely lehetővé teszi a légmentes zárást vagy két szellőzőpozícióban a rögzítést a helyiség szellőztetése céljából. Az 54×75-ös ablak egy fogantyúval rendelkezik, míg a 86×86-os kettővel.

Felülvilágító ablakok

Tetőablakok

Felülvilágítók olyan háromszög alakú vagy íves ablakok, melyeket a hagyományos nyitható ablakok fölé lehet szerelni.

Az eredeti formák, a helyiségek jobb megvilágítása, az érdekes belső megjelenés kétségkívül értékei ezeknek az ablakoknak. Az ablakot nem nyitható kivitelben gyártják, laminált, alacsony emissziós bevonatú üveggel Uüveg = 1,0 W/m2K

Duett rendszerű billenő ablakok

Duett rendszerű billenő ablakok

A duett rendszerű billenő ablakok standard Fakro ablakok alá vagy fölé sorolhatóak.

Lehetővé teszik a lakótér sokkal jobb megvilágítását és a látótér megnövelését, kapható, nyitható és nem nyitható változatban.
A Fakro duett ablak nyitható változatban kiegészíthető a teljes nyitást meggátoló szerkezettel.

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
Fakro Magyarország Kft. – honlapján

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^