Üveg típusok

Üveg típusok

Korunk építészetének meghatározó építőanyaga az üveg. A modern technológiáknak köszönhetően alkalmazási területei egyre bővülnek és magasabb életminőségünk kialakításában vállalnak szerepet.

Megdöbbentő tény, hogy a mai napig a CO2-terhelés 80%-át a lakossági fűtőberendezések juttatják a légkörbe. Éppen ezért fontos kihívás az u.n. energiatakarékos házak építése és a meglévők korszerűsítése, amelyben az egyik legjelentősebb elem az üveg .

Magyarországi viszonylatban ugyan növekszik a korszerű építőanyagok felhasználása, de még nagyon sok a tenni való. Az Európai Unióhoz csatlakozás mindenképpen felgyorsítja ezen folyamatot, hiszen meghatározó fontosságú lesz a lakossági energia megtakarítás és ezen belül a minőségi üveg termékek illetve korszerű nyílászárók.

A hőszigetelő üveg gyártásához rendkívül széles termékpaletta áll rendelkezésre. Kezdve a normál üvegszerkezetektől egészen a legmodernebb többfunkciós üvegszerkezetekig. Kínálatunkban fellelhető szinte az összes rendelkezésre álló üvegtípus és a korszerű teljesen új gépsorunkkal minden igényt ki tudunk elégíteni.

Fokozott érdeklődés mutatkozik az alacsony hőátbocsátási tényezőjű Low-e lágybevonatos üvegszerkezetek iránt, melyek egyre kedvezőbb árukkal lassan kiszorítják a standard normál üvegszerkezeteket.

Float Víztiszta Üveg

A float üveg egy folyamatos üvegszalag olvasztott ónon történő úsztatásával készül. Teljesen víztiszta, felülete maximálisan sík.

Felhasználás:

Hőszigetelt üvegek készítésére, ahol fontos a magas fényáteresztés. Ablakok, üvegházak és megmunkálva számtalan felhasználási területet említhetnénk. A float üveg edzhető, hajlítható, laminálható.

Planibel (anyagában színezett üveg)

A Planibel üveg teljesen átlátszó, akár a float üveg. Olvasztási folyamat során kapja a végleges színét a hozzá adagolt fémoxidtól. A Planibel nagy mennyiségű napenergiát nyel el, ezáltal megakadályozza annak túlzott beáramlását. Gyártott színek: szürke, bronz, sötétkék, zöld.

Felhasználás:

Üveghomlokzatok, bútor üvegek, kerítések stb.

Stopsol (fényvisszaverő, reflexiós üveg)

A Stopsol egy fényvédős üveg, amelyen egy vékony fém oxid réteg van. A réteget víztiszta és önmagába színezett üvegen is használják. A bevonat egy kemény réteg, ami a környezeti változásoknak is ellenáll.
Stopsol Classic: ezüstös tükröződésű és kissé sárgás árnyalattal. Lehet :víztiszta, bronz, szürke, zöld, rózsaszín és kék.
Stopsol Supesilver: szürkés kék csillogással. Lehet: víztiszta, szürke, zöld, kék és rózsaszín.
Stopsol Silverlight: zöld egy kis ezüstös kék színnel.

Felhasználás:

Teljes üvegfalrendszer, bejárati ajtók, stb.

Sun-Guard (napvédő üveg)

A sun-guard a Guardian által gyártott napvédős üveg, melyet magnetron-katódporlasztásos eljárással állítanak elő. 3 típusa a Sun-Guard, a Sun-Guard Plus és a Sun-Guard Silver színtelen float üvegen színtelen, és anyagában színezett zöld float üvegen zöldben kapható. A bevonattal ellátott üveg utólagosan edzhető , hajlítható és ragasztható.

Felhasználás:

Teljes üvegfal és függönyfal rendszerek, bejárati ajtók, stb.

Low-e (lágybevonatos üveg)

Valójában egy float üveg, amely egyik oldalára elektromágneses úton fém oxid réteget hordanak fel. A bevonattól színe a float üvegéhez képest csak kis mértékben változik. Ezen nemesfémréteg a hőszigetelő szerkezetben az üvegtáblák közötti légrés felé néző felületen helyezkedik el. A fény és napsugárzás szinte akadálytalanul jut be a helyiségbe, ezzel szemben az épületben keletkezett meleg belül marad 1, ábra. Hőszigetelt üvegként gázzal töltve még fokozható a hőszigetelő tényezője.

Felhasználás:

Teljes üvegfalrendszer, ablak, télikert stb.

Hővédelem felsőfokon

Üveg típusok

A korszerű építészetben egyre inkább teret nyerő megoldások mind-mind magasabbra teszik a mércét. Ezen elvárásnak megfelelően gyártunk 3 rétegű üvegszerkezeteket, melyben az első és harmadik üvegtábla lágyfémbevonatos réteggel van ellátva. Az így elérhető 0,5 W/m2 K érték messze felülmúlja a két rétegű alacsony hőáteresztésű üvegszerkezetek értékeit és a modern építőanyagoknál is jobban teljesít. A megnövekedett szerkezetvastagság és súly sem jelent már problémát, hiszen a nyílászáró-profil gyártók rendszerszerűen felkészítik termékeiket ezen megoldásokra.

Biztonsági laminált üveg

Fokozatai: átdobás gátló üvegek, betörés, lopás ellen védő üvegek, bizonyos mértékig golyóálló üvegek, robbantásbiztos üvegek

Két vagy több síküveg ill. mintás üveg összeállításából, egy vagy több víztiszta, színes fóliával készül, ez a fólia határozza meg rugalmasságát, szilárdságát. Tulajdonsága, ha az üveg összetörik a részek a fóliára ragadva csökkentik a sérülés lehetőségét és vagyonvédelmi „eszközként” nehezítik a behatolást, betörést.

Felhasználás:

Nyílászárókba, ahol fennáll a sérülés veszélye az üvegek összetörése, továbbá kirakatok, tetőszerkezetek stb.

Edzett biztonsági üvegek

Az üveg edzése lényegében egy hőkezelési eljárás, aminek köszönhetően megváltoznak fizikai tulajdonságai. Ebből következő előnyei a megnövelt lökés- és ütésállóság, a hőmérséklet változásokkal szembeni nagyobb ellenállóság, törés estén az üveg apró szemcsékre esik szét, melyek gyakorlatilag nem jelentenek balesetveszélyt. Felhasználását tekintve ajánlott kültéren és beltérben egyaránt: sportlétesítményekben, kommunális épületekben, üvegtetőknél, ablakok, üvegbútorok, térelválasztó rendszerek stb.

Katedrál üveg (mintás üveg)

Két görgő közé folyamatosan öntött üveg. A minta lehet mindkét illetve csak az egyik oldalán. A katedrál lehet víztiszta, sárga és bronz, néhány minta homokfúvott.

Felhasználás:

Belső nyílászárókba, térelválasztókba és olyan helyekre ahol nem kívánatos az átlátszóság, de viszont a fényáteresztés fontos.

A cikk tulajdonosa: Mirold Glas Kft.

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^