Üvegcsempe

Deep Glass TilesDeep Glass TilesDeep Glass: az üvegcsempe = Innováció és trend
Új trend a burkolatok világában! Tradíció és XXI. századi technológia szerencsés, látványos találkozása. A fény és színek játéka teszi egyedülállóvá ezt a „régi-új” anyagot.
Az üvegcsempe már nemcsak bordűrként, hanem nagyobb formátumban burkolólapként is megvásárolható. Fedezzen fel egy új lehetőséget a felületek burkolásában. Az üvegcsempe más dimenziókat nyit meg a burkolatok világában. Magas fény és a mélység érzete ötvöződik ebben az új burkolóanyagban. Az eredmény: egyedülálló élmény a konyhák, nappalik, folyosók és egyéb helyiségek burkolt felületein.

Anyaga 6 mm vastag olvasztott, vagy csiszolt üveg, amelynek felülete lehet fényes, vagy matt. Hátlapja festett, egy erre a célra kifejlesztett, speciális festékkel. Modern gyártósoron, legújabb technológiák és a klasszikus kézműves hagyomány ötvözésével készül.

Üvegcsempe A Classic sorozat – olvasztott csempe, lekerekített szélekkel. Optic – vágott, csiszolt, míg a Prisma – fazettázott szélű és a Frost sorozat – mattított felületű üvegcsempe.

Standard méretek

5*5 mozaik, és 5*10, 10*10, 10*20, 10*40, 15*40, 20*20, 20*40, 20*50 cm
egyedi méretek felár ellenében rendelhetők!

Standard színek: mintakollekció szerint
egyedi színek (RAL színskála alapján) felár ellenében rendelhetők

Felhasználási lehetőségek

Széleskörűen felhasználható burkolat,
lakásokban konyhában, fürdőszobában, nedves -vizes helységek burkolataként
középületekben pl. szórakozóhelyeken, kávézókban, vagy üzletekben
beltéri és / vagy kültéri burkolatként

Mérsékelten hőálló, anyagából eredendően a hirtelen hőstressz (max. 60oC) hatására sérülhet.

A DEEP csempe használható padló burkolására is, azonban ügyelni kell arra, hogy csak kevéssé igénybe vett, kis forgalmú helyiségekben alkalmazzuk. A DEEP üvegcsempe felülete külső behatásra sérülékeny (kavics, szemcsés por)!

DEEP üvegcsempe tisztítása

Puha ronggyal, kereskedelemben kapható hagyományos tisztítószerekkel. Súroló, – szemcsés, – vagy dörzsfelületű tisztítóanyagok karcolást okozhatnak az üveg felületén, ezért ezen szerek használata tilos. Vízkőoldó használata megengedett.

Technikai segítség az üvegcsempe alkalmazásához

Üvegcsempe Ajánlott ragasztóanyag:

Javasolt két komponensű fehér ragasztó pl. Kerabond Isolastic 5:1 arányú keveréke, vagy a Mapei speciálisan üvegcsempe burkolásához kifejlesztett ragasztói, vagy Mester fugázó tömítô tapasz vagy ecetsavas Syloplast.
Az ajánlásban nem szereplő és nem speciálisan üvegcsempe vagy mozaik ragasztásához kifejlesztett ragasztó használata következtében fellépő reklamációkért a gyártó nem vállal felelősséget.

Burkolás és fugázás előkészítése

Az előkészített aljzatnak megkeményedettnek (cementbeton aljzat) száraznak, portól, viasztól, zsiradéktól és szennyeződéstől mentesnek kell lennie. Ezenkívül nem szabad kapillárisan képződő nedvesség veszélyének fellépnie. A ragasztóanyag felhordása előtt mindig meg kell vizsgálni, hogy az megfelel-e a víztaszító kialakítású betonaljzatnak. Minden felületre a felhasználásra kerülő ragasztó anyagot egy vékony rétegben kell felhordani. A ragasztó anyagot egyenletesen kell felhordani, hogy az ugyancsak egyenletesen tudjon száradni. A túl vastagon felhordott ragasztó anyag réteg a száradás során feszültséghez vezethet, amely az üveg felszínén repedéseket okozhat. A burkolás gyorsaságát nagyban befolyásolja a burkolni kívánt felület megfelelő előkészítése, annak felületi egyenessége.

A burkolás folyamata

3mm-es fogas lehúzóval hordjuk fel a ragasztót a burkolandó felületre majd óvatosan nyomjuk bele a mozaik lapokat úgy hogy a hálós része a burkolandó fal felület felé nézzen. A gondos elhelyezés után a tökéletes tapadás érdekében a lapokat fa vagy gumi simítóval paskolva ágyazzuk a ragasztóba. Célszerű ha a simító szerszámunk legalább a felhálózott csempe hálóméreténél kétszer hosszabb.

A lapok közötti távolságnak egyeznie kell a lapokon belüli fugahézag méretével (DEEP mozaiknál 2 mm az előkészített fuga szélessége).

Üvegcsempe A fugázás

A DEEP csempe fugázásakor olyan színes kitöltő masszát kell alkalmazni, amelynek a színe minél közelebb van az üveg színtónusához. Ebben az esetben a fuga és az üveg közötti színeltérés hangsúlyozza a mélységkontrasztot, miközben az árnyék kiemelkedik.

24 óra elteltével kezdhetjük meg. Ajánlott fugázó: két komponensű fugázó anyag. A fugának tisztának kikapartnak és a ragasztó ágyazatnak kifogástalanul kikeményedettnek kell lennie (legalább 12-24 óra) Miután felvittük a fugázó anyagot 10-20 perc elteltével egy kemény , nedves szivaccsal a felesleges fugázó anyagot töröljük le. Amennyiben a burkolat felületén fugázó anyag maradt és fátyolt képzett, azt puha nedves ronggyal vagy 10 nap elteltével KERANET speciális tisztítószerrel távolíthatjuk el.

Az üvegcsempe vágása

A DEEP csempék vágásához üvegvágó szerszámot kell használni. Ajánlatos a csempéket a festett felületükkel (hátlapjával) felfelé vágni, hogy az esetleges hibákat (kitöredezés) elkerüljük.

Az üvegvágóval egy rovátkát kell az üvegen vágni és két kézzel a bevágás két oldalán nyomást gyakorolni, ami által a csempe szétnyílik.

Az éles éleket csiszolópapírral le kell csiszolni. A jobb eredmény érdekében ajánlatos az élet először durva és utána mindig finomabb csiszolópapírral lecsiszolni.

Lyuk fúrás a csempébe

A lyukak fúrásához egy oszlopfúrógépet (vagy akár egy normál fúró megfelelő alépítménnyel) alacsony fordulatszámmal kell alkalmazni, amelyet egy speciális, az üveg fúrására alkalmas fúróheggyel kell ellátni. Az alátét a fúrandó csempéhez valamivel nagyobb kell, hogy legyen mint a fúrandó lyuk. A fúrás folyamán a fúróhegyet, amelynek a fúrandó felületre merőlegesen kell állnia, vízzel állandóan hűteni kell. Az üveget nagyon lassan kell a vastagság feléig a csempe minden oldalán megfúrni.

Dugalj kivágása

A nagyobb vagy különleges formájú lyukak fúrásához (pl. dugaljakhoz) a fúrandó lyuk kerületét határoló kisebb lyukak sorát kell fúrni. Az eltávolítandó rész utolsó oldala üvegvágóval bevágható és szétnyitható. Mivel az ilyen módon kialakított lyuk élei egyenetlenek, ezeket csiszolópapírral le kell smirglizni. A csempéket nem lehet bárhol megfúrni. Ha pld. egy lyukat kell fúrni a csempe széléhez közel, lehetséges, hogy az üveg – a lyuk és a csempe külső éle között meglévő vastagság miatt – a keletkező feszültséget nem állja ki és azon repedések keletkeznek. Ezek a repedések képződhetnek az elhelyezés után is.

Lyuk fúrása kész burkolaton

Az éppen felburkolt DEEP csempéken ajánlatos nem túl nagy lyukakat fúrni (legnagyobb megengedett átmérő 6-8 mm). Ezeknek a lyukaknak a fúrásához fordulatszám szabályozóval ellátott fúró és az üvegfúráshoz megfelelő fúróhegyek kellenek. A fúrás folyamán a fúróhegyet, amelynek a fúrandó felületre merőlegesen kell állni, vízzel állandóan hűteni kell (ajánlatos egy vízzel átitatott szivacsot használni, amelyet közvetlenül a fúrandó lyuk fölé kell tartani. A lyukat alacsony sebesség mellett kell fúrni.
Nem tanácsos a csempe külső éléhez közel fúrni, mivel az üveg könnyen eltörhet.

Praktikus megtervezni a lyuk helyét úgy, hogy a rögzítési pontok a fugák találkozási pontjaival egyezzenek. Ebben az esetben nem kell lyukakat fúrni, hanem csak a csempe széleit kell vágni, így a dübel közvetlenül a falba lesz rögzíthető.

Üvegcsempe

A cikk tulajdonosa: Deep Glass Tiles

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^