Vákuumcsöves napkollektor

.

A vákuumcsöves napkollektor a legújabb és leghatékonyabb napkollektor fajta, fejlettebb a sík kollektoroknál. Gyengébb fényviszonyoknál és hidegebb időben is hatékonyan működik. 50-95 fokos víz előállítását teszi lehetővé, így nem csak a háztartásokban, de az iparban és a mezőgazdaságban is jól hasznosítható.

A vákuumcsöves napkollektor gerincét a vákuumcső adja, mely egy 1,5 – 2 m hosszú üveg cső. Ebben található egy réz cső, ami a hőt gyűjti össze. A vákuum szigeteli el az összegyűjtött hőt a környezettől, biztosítva a legmagasabb hatásfokot hidegebb időben is. A vákuumcső hengeres formájából adódóan a napsugárzás hosszabb ideig közvetlenül éri az abszorbert, így nagyobb hatékonyságot eredményez a kora reggeli és a késő délutáni órákban.

Az összes ilyen vákuumcsöves rendszerben glikol fagyállót alkalmazunk lehetővé téve a fagypont alatti felhasználást is. A panelok orientációja hasonlóan a sík kollektorokhoz, dél-kelet dél-nyugat irányú. Párhuzamosan, vagy sorosan is csatlakoztathatóak. A vákuumcsövek sérülés esetén könnyen cserélhetőek, egy vagy két cső sérülése estén a rendszer még működőképes marad.

SCHOTT ETC 16 vákuumcsöves napkollektorok

Minden funkcionális réteg a vákuumban, az üvegcsőben védve helyezkedik el, ezáltal a belső tükör és abszorber réteg nincs kitéve az időjárás korrodáló hatásának, ezáltal biztosítva a magas hatásfok hosszútávú megőrzését.

 • Üveg-üveg forrasztásának köszönhetően nincs hőtágulási különbség mi az évek során a vákuum elvesztéséhez vezetne
 • Könnyebb súly – keret nélküli konstrukció (20 kg)
 • Magas hatékonyság nyáron és télen is
 • A csövek egyenként, könnyen cserélhetők
 • Design nyertes konstrukció
 • Német minőség
 • 5 év teljeskörű garancia a termékre, illetve 10 év garancia a vákuumra
 • Élettartama 20-30 év.

Vákuumcsöves napkollektor

ICR-14 POWERRÖHRE Vákuumcsöves napkollektorok

 • Vákuumcsöves napkollektorok harmadik generációja
 • Innovatív, fémrészek nélküli üvegkonstrukció
 • Belső ezüst-tükör koncentrátor
 • Hőszigetelés Xenon gázzal
 • Tartósan jó minőség, egyenletesen magas teljesítmény és hatásfok

USA-ban épített szolár-termikus erőműveknél alkalmazott speciális üvegcsöves parabola kollektorok tapasztalatai alapján készített kollektor-csövek. A jénai üveggel azonos boroszilikát üvegből készült kettősfalú-, zárt-, vákuumozott és Xenon gázzal töltött cső. A külső köpenycső belső felülete fele részben ezüst tükör bevonatú, mely biztosítja, hogy a belső hőelnyelő anyaggal bevont cső teljes felületét érje a direkt és szórt-sugárzás. Az abszorber cső belsejében lévő harmadik üvegcsövön keresztül érkezik a hőhordozó közeg, mely az abszorber-csőben felmelegedve visszaáramlik. A kollektor csöveket osztó-gyűjtő csövekkel kollektor modulokká építik össze.

Fémrészek nélküli üvegkonstrukció, tartósan jó minőség, abszolút légtömör, rozsdamentes és kondenzátum mentes abszorber. ICR (-Internal Circular Reflector-) belső ezüst tükör tiszta, rozsda-, karcolás- és vakulásmentes. Koncentrált hő-felvétel széles fénybeesési tartományban és szórt-sugárzásnál. Egyenletes és magas teljesítmény, évtizedekig jó hatások. A vákuumozott és Xenon nemesgázzal töltött csövek kitűnő hőszigetelést biztosítanak alacsony vákuumban is. Csökkentett hőveszteség, fokozott teljesítmény. A sík-kollektorokkal összehasonlítva, lényegesen kisebb hőelnyelő felülettel nagyobb teljesítmény érhető el.


Vákuumcsöves napkollektor

ICR-14 POWERRÖHRE kollektor-modul

A kollektor-modul 14 db ICR kollektor csövet tartalmaz, párhuzamos kapcsolásban osztó-gyűjtő csövekkel. A csövek tömített idomokkal csatlakoznak az osztó-gyűjtő csövekhez, melyeket hőszigetelő kemény hab és UV álló kemény burkolat zár le. A burkolat alu. profikkal csatlakozik a felszerelést szolgáló tartósínekhez. Az egyes modulok speciális gyors csatlakozókkal szerelhető össze, az előremenő- és visszatérő vezetékek csatlakozó idomokkal köthetőek be. A szállítás modulonként karton csomagolásban történik, melyet csak felszerelés és rögzítés után szabad eltávolítani.

Az ICR-14 POWERRÖHRE kollektorokkal a felhasználói igényeknek megfelelő teljesítményű rendszerek építhetők ki családi házak, társasházak, szállodák, szociális létesítmények, kórházak, ipari üzemek stb. használati- vagy technológia melegvizének ellátására, fűtés rásegítésére és úszómedencék vizének melegítésére. Megfelelően méretezett rendszerekkel az éves energiafelhasználás 35 – 70 %-a megtakarítható. Élettartalmuk hosszú, 25 – 30 év.

Vákuumcsöves napkollektor

Bővebb információk a cikk tulajdonosa:
Acrux Bt. – honlapján

A fenti cikk a Házépítők Lapjáról került át a 3D Lakberendezésre, a Házépítők Lapjával történő összevonás miatt.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^