Sárga tészta összetevők …

gluténmentes verzióban:

  • 6 tojás
  • 2 evőkanál sztíviás eritritol
  • 150g kukorica keményítő
  • csipet só

Paleo verzióban a kukorica keményítő helyett tápióka keményítő használatos.

A tojásokat (sárgája-fehérje egyben) a cukrokkal és a sóval 10 percig verjük, hogy az többszörösére növekedjen, majd a keményítőt óvatosan belekeverjük. (sütőpor felesleges)
Sütőpapíros egész tepsire terítjük és előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük.

Kakaós tészta összetevők …

gluténmentes verzióban:

  • 6 tojás
  • 2 evőkanál sztíviás eritritol
  • 100g kukorica keményítő
  • 50g kakaópor (igazi kakaópor)
  • csipet só

Paleo verzióban a kukorica keményítő helyett tápióka keményítő legyen.

Keverés és sütés ugyanaz mint az előbb, csak előtte a keményítőt egyenletesen összekeverjük a kakaóporral, szárazon.
És itt derül ki, hogy a jól hangzó szöveg, hogy „a felvert tojásba óvatosan belekeverjük a kakaós keményítőt” – csak jól hangzik, de…
Persze óvatosan, hogy a tojáshab ne essen össze. Pedig, ha csak óvatosan keverjük, akkor nem lesz egységes, hanem cirmos tésztát kapunk. Ha egységes barna tésztát akarunk, akkor tovább kell keverni, de akkor szépen esik össze. Tehát ki-ki találja meg a középutat, ne legyen csíkos a tészta, de ne is essen össze. Persze a barna tészta azért vékonyabb lesz mindig mint a sárga.

Mindkét tésztalapot középen kettévágjuk, így kapunk a 4 tésztaréteghez lapot. A 4 lapot egymásra rakjuk, hogy pontosan egyforma méretre tudjuk igazítani.

.

A krémek…

Vaníliakrém …

gluténmentes verzióban:

  • 3 evőkanál vanília aroma, vagy 2 rúd vanília kikapart belseje
  • 6dl víz
  • 2 evőkanál sztíviás eritritol
  • 75g kukorica keményítő
  • 3 tojás
  • 250g vaj

A vaj (paleóknak kókuszzsír) kivételével az egészet összeturmixoljuk, jó habosra, majd sűrű krémet főzünk belőle.
Ha kész, akkor a hideg vajat belekeverjük. Hagyjuk, hogy hűtse a krémet, s ahogy olvad, géppel jó elkeverjük benne.
Ha valaki puncsosat akar, akkor hagyja ki a vaníliát és keményítő helyett használjon puncs pudingot (az is keményítő egy kis festékkel).

Kávékrém …

gluténmentes verzióban:

  • 6dl erős krémkávé
  • 2 evőkanál sztíviás eritritol
  • 75g kukorica keményítő
  • 3 tojás
  • 250g vaj

A többi ugyanaz, mint a vaníliakrém esetében.

.

Ha valaki puncsos verzióban gondolkozik, és a tésztát is rózsaszínesre akarja készíteni, akkor keményítő helyett használhat puncs pudingport. Csakhogy ügyeljen rá, hogy sápadt sárgájú tojásokat használjon, különben a tojás sárgája győz. Esetleg rásegíthet színezett aromával – a vérnarancs aroma elég hatásos tud lenni.

.

A torta összeépítése tetszés szerinti színsorrendben lehet, de ügyeljünk hogy az egyik krém fele maradjon meg a torta bevonására.
A tészta lapokat kenjük meg vékonyan mézzel. Azaz egy lapra egy evőkanál méz elég. A lényeg, hogy a tortalap hűlt legyen, és a krém is.
Tekintve, hogy a méz csak hőkezelés nélkül számít a legegészségesebb édesítőnek, így se forró tésztára ne kenjük, és ne is terítsük be forró krémmel.

Grillázs paleósan

  • 170g dió
  • 2 evőkanál méz

A diót (mogyorót esetleg napraforgó magot) késes aprítóban aprítjuk, majd megpirítjuk.
Ha megvan, hagyjuk egy kicsit hűlni és utána összekeverjük a mézzel, majd a mézes dióval körben bevonom vele a tortát. (belenyomkodom a krémbe)

.

Elkészítése 3 óra, elfogyasztása 20 perc.

.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^