Tészta összetevői:
- 75g mandulaliszt
- 1 ek mandula aroma
- 125g vaj
- 6 tojás
- 100g eritritol
- 75g kakaópor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- fél kávéskanál citromsav
A 6 tojást (fehérje sárgája együtt) jól felverjük eritritollal együtt.
Majd ebbe a felvert tojásba keverjük bele az előzőleg már összekevert többi száraz összetevőt, majd az olvasztott vajat és az aromát.
(itt is elmondom akit zavar a vaj, hogy az nem paleo, használjon, kókuszzsírt, vagy jászvajat)
A tortaforma aljára sütőpapírt rakunk, rácsíptetjük a karimát, hogy a sütőpapírt odazárjuk vele, a kilógó papírt levágjuk, így könnyebb kivenni abból a tortaformából amelynek bordázott az alja.
180-fokon légkeveréses sütőben 25 percig sütjük.
Sütés után ketté vágjuk. Majd hagyjuk hűlni. A vékony lapok hűlés után könnyebben törnek. Akit zavar a ketté vágás, az ossza ketté a nyers tésztát és süssön két külön eleve vékonyabb tortalapot.
Amíg a tészta sül, addig is elkészítjük a marcipános krémet.
A marciánkrém összetevői:
- 100g mandulaliszt
- 100g eritritol (ez csak eritritol egyszeres, tehát nem sztíviás)
- 1 evőkanál vanília aroma
- 3 evőkanál keserű mandula aroma
- 240g víz
- 125g vaj
- 1 gyerekkanál zselatin
Felolvasztjuk a vajat, majd minden egyebet hozzáadunk, és gyengéden tovább főzzük, mintha puding készülne, sőt erős szó a főzés. Sütős állapoton tartva kavargatjuk, kb.5-10 percet. Egyrészt, hogy sűrűsödjön, másrészt a mandulaliszt, ami sosem olyan finomszemcsés, mint egy búzaliszt, kell, hogy puhuljon, hogy a krémben ne érezzünk szemcséket.
Mikor kész, az edényt hideg vízbe állítjuk, majd be is tehetjük a hűtőszekrénybe hűlni, hogy dermedten jobban tudjunk vele dolgozni.
A csoki burkolat elkészítése is hasonló.
A csokikrém összetevői:
- 100g kakaópor
- 100g eritritol (ez csak eritritol egyszeres, tehát nem sztíviás)
- 3 evőkanál vanília aroma
- 200g cocomas (kókuszkrém)
- 150g vaj
A vajat felolvasztjuk, majd hozzá keverjük a többi alkotórészt. A főzőlapon melegen tartva tovább keverjük addig, amíg nem lesz szép egyöntetű az állaga. Majd ezt is hideg vízben, majd hűtőben dermesztjük.
Miután kellő állagúra hűltek a krémek, az alsó lapot egy pizzasütő tepsire raktam, és megkentem a marcipánkrémmel, majd óvatosan rányomtam a felső tésztalapot, úgy, hogy a marcipánkrém, csak a tészta széléig nyomódjon szét, majd jött a csokikrém, amit a közepére öntöttem, jó vastag halomba, és hagytam hogy szétterüljön. Segítettem neki, hogy a peremet egyenletesen elérve csurogjon le az oldalán, hogy teljesen körbevonja a csoki.
Majd bekerült a hűtőbe, ahol jó páncélosra dermedt.
Attól tartottam, hogyha a fél centi vastag csokipáncél táblás csoki keménységre dermed csak fűrészelni lehet majd, de nem. 🙂
A cocomas jól teljesített, a kemény kinézet ellenére remekül lehetett szeletelni.