Virtuális lakberendezés

Korábban az e-könyvet csak a hírlevélre feliratkozás után lehetett letölteni PDF formátumban. A cím megmaradt, de már nem tölthető le. Egyszerűen, az alábbiakban olvasható.

Vigyázat ez egy régi 2006-os publikáció! Sok esetben az idő, a technológia,vagy az infláció túlhaladt az alább közölt információkon. Sőt az is előfordulhat, főleg informatikai vonatkozásban, hogy ma már inkább megmosolyogtató. 😀

.

Tóth Tamás: Virtuális lakberendezés

Milyen többletet nyújt egy lakberendező a lakástulajdonosnak, és milyen fantasztikus lehetőségeket biztosít az a lakberendező, aki számítógépes látványtervezéssel dolgozik?

Tartalomjegyzék:

– Előszó

– A lakberendező

– A számítógépes látványtervezés

– Kiknek ajánlott lakberendezőt megbízni?

– A lakberendezői munka folyamata:

I. Kapcsolatfelvétel, igényfelmérés, szóbeli tanácsadás

II. Az elrendezés tervezése

III. A végleges látványtervek elkészítése

IV. Kivitelezési dokumentáció elkészítése

V. Művezetés, közös anyagbeszerzés

– A lakberendező díjazása

Előszó

Előre is köszönöm megtisztelő érdeklődését!

Egyre több emberben merül fel az igény, hogy lakása harmonikus berendezéséhez szakember tanácsát kérje ki. Ugyanakkor sokan ódzkodnak ettől, hiszen nincsenek tisztában azzal, hogy mit is csinál egy lakberendező, miben segít, miben ad tanácsot és egyáltalán, miképpen adja át az információt. Mi van akkor, ha nem tetszik amit a lakberendező ábrázol? Ha tetszik is a látvány, a kivitelező szakember is tudni fogja, hogy pontosan mit is kell csinálnia? Természetesen sorolhatnánk a kérdéseket. Természetesen ezeket a kérdéseket, a lakását berendezni, felújítani vágyó emberben más nagyon lényeges kérdések előzik meg.

Hova, mit tegyek?

Miből legyen, milyen színű és mekkora legyen?

Egyáltalán, milyen stílusban legyen berendezve a lakásom?

Ez a klasszikus forma annyira teszik, olyan barátságos, olyan jó lenne, de csak ne ragaszkodjak a régi formavilághoz, ha egyszer új berendezést akarok!
Ez a modern ülőgarnitúra nagyon bejön, ez kellene, de nem fog gyorsan kimenni a divatból, és akkor még évekig nézhetem akkor is, amikor már meguntam?

Hogy honnan ez a gond? A rendszerváltást követően a lakberendezés területén is hatalmas, szín, forma, anyagválaszték jelent meg. Bőséges az áruválaszték, s a szériatermékeken túl, végtelen a lehetőség az egyedi igények, elképzelések fizikai formába öntésére.

Az áruválasztékkal és a piaci versennyel együtt a stílusok is szaporodni kezdtek. Gyártók, dizájnerek versenyeznek a vevők kegyeiért, próbálnak egyedi stílussal kitűnni a tömegből, az új iránt fogékony vevőket magukhoz csábítani. Ez előbbinek nem mond ellent az, hogy vannak, akik a klasszikus formavilág következetességével csábítják a vevőiket. Van, aki a kiváló minőséggel, exkluzivitással, s van, aki a kedvező árral. A választék rendkívül sokszínű, mint ahogyan mi emberek is más-más személyiségek vagyunk.

De nem csak a berendezési tárgyaink választéka végtelen, hanem az építendő lakás kialakításnak variációi is. Jelenleg a lakásvásárlók részére is jelentős kínálat mutatkozik, talán még soha nem volt ekkora túlkínálat új építésű lakásokból. A megfelelő helyen lévő, megfelelő árfekvésű ingatlanok esetén is több közül választhatunk. A vevőnek kell maga eldönteni, hogy milyen elosztású lakás felel meg leginkább az igényeihez. E döntést azonban könnyebb meghozni, ha tippeket, ötleteket, berendezési koncepciókat kap segítségül, s nem csak az üres 4 fal közé kell elképzelni a mindennapi kényelmét.

Igen hasznos, ha a lakberendezőt, építés esetén már a tervezés folyamán bevonjuk, hiszen sok olyan tényező befolyásolja az ideális térrendezést, ami utólag nem, vagy csak igen jelentős költségekkel korrigálható.

Szintén hasznos egy lakberendezőt megkeresni, ha tanácstalanok vagyunk lakásvásárlás esetén. Amikor több lakás is tetszik, s nem tudunk dönteni, jól jönnek a szakmai érvek.

Jelen könyvemben a teljesség igénye nélkül össze kívántam foglalni azt, hogy miben tud segíteni a lakberendező, s hogy megtudhassák mit is csinál, és hogyan csinálja, amikor megbízást kap egy-egy feladatra. De bepillantást nyerhetnek abba is, hogy mekkora különbséget rejt maga a számítógép-alapú lakberendezői munka a kézi technikához képest, nem csak a végtermék esetén, hanem a tervező munka folyamán és az egyeztetések során is.

A lakberendező

A lakberendező az, aki legalább OKJ-s lakberendezői végzettséggel rendelkezik, és természetesen tevékenységét valamilyen vállalkozási jogviszonyban gyakorolja.

Természetesen az csak alapul szolgál, hogy egy jó lakberendező kiváló minősítésű lakberendezői végzettséggel rendelkezik, de ezen túlmenően mit is kell tudnia egy jó lakberendezőnek?

A jó lakberendező, egyfajta empatikus készséggel kell, hogy rendelkezzen, éreznie kell a megrendelője – esetleg éppen az Ön – lelki beállítottságát. Egy jó lakberendező érzi az Ön stílusigényét, a színek, a formák, a textúrák kialakítása során azonosulni tud az Önben rejlő harmónia igénnyel. Persze ez nem varázslat; a jó lakberendező nyitott kell hogy legyen az embertársai igényei, véleményei iránt. Az extrovertált személyiségéből adódóan, kommunikatív, így Ön és családja igényéről részletekbe menően tapasztalatokat kell, hogy szerezzen.

Ez a tapasztalatszerzés kötelessége a lakberendezőnek. A lakberendező feladata, hogy megismerje az Önnel együttlakók életvitelét, az egész család szokását, annak érdekében, hogy a berendezésre kerülő lakás, maximálisan ki tudja szolgálni az Ön és szerettei igényét. A jó lakberendezőnek tudnia kell, hogy a család minden egyes tagjának mi a hobbija, milyen mértékű társasági életet élnek, milyen típusú otthoni munkát végeznek, milyen a mindennapi életvitelük. Mindezek érdekében a lakberendező a tervezői munka során elbeszélget, folyamatosan egyeztet Önnel, a kialakítandó tér, szín, formavilág kapcsán, így pontosan tudni fogja, hogy milyen színvilágban, milyen stílusú bútorok közepette fogja ön jól érezni magát. De ezek mellett, a lakberendező kötelessége az ergonómiai szempontok figyelembe vétele, a közlekedési utak, az otthoni tevékenységek helyeinek, a tároló helyeknek a kialakítása, elrendezése, s a méreteik praktikus meghatározása.

A jó lakberendező az elképzelését (szín, méret és formavilág) pontosan kell, hogy ábrázolni tudja. A jó lakberendezési terv egyrészt pontosan informálja Önt, – a perspektivikus rajzok alapján ténylegesen láthatja a kialakításra kerülő új otthonát – ugyanakkor a lakberendezőnek a kivitelező felé is prezentálni kell pontos útmutatást. A lakberendező a pontos kivitelezés elősegítésére műszaki leírást, falnézeteket, burkolatkiosztást, világítási tervet készít, s e mellett a lakberendező rendszeresen konzultál a kivitelezőkkel, felügyeli a kivitelezés folyamatát, művezetést biztosít. Mindezekből természetesen a lakberendező azokat a részfeladatokat végzi el, amire megbízást kap. A lakberendező nem csak javaslatot tesz a berendezési tárgyak tekintetében, hanem amennyiben a megrendelő igényli, közös beszerzéseket is bonyolítanak.

A számítógépes látványtervezés

A lakberendező alapesetben alaprajzi elrendezést produkál minden helyiségről, illetve a helyiségek összes faláról falnézeteket készít. Ezekre mindenképpen szükség van ahhoz, hogy a kivitelező méretpontosan lássa, hogy mi a feladata. Ezeket a képeket szemléli a megrendelő is. Mikor ezek a megrendelő által elfogadott – azaz végleges – berendezési képet szemléltetik, akkor általában a legfontosabb helységek, legérdekesebb részeiről készül látványterv. Pontosabban arról készül, amiről megrendelő látványtervet kér.

A számítógépes látványtervezéssel a helyzet fordított, a berendezési munka során a lakberendezői ötletek és a megrendelővel történő egyeztetés folyamata látványtervek bemutatásán keresztül történik.

Ennek két fő oka van:

  • Az egyik, hogy a megrendelő (és minden ember) a teret, a várható látványt akarja előre érzékelni, ezt perspektivikus ábrázolásmóddal tudjuk szemléltetni. Tehát azt, és úgy akarjuk látni, ahogy azt a valóságban fogjuk látni.
  • A másik fő ok, hogy a látványtervezés CAD alapú programokkal történik. Azaz minden egyes lakberendezési tárgy 3 dimenzióban kerül megrajzolásra (azaz a képernyőn körbeforgatható) és a virtuális háromdimenziós térben kerül elhelyezésre. A lakberendező a munka során ugyanúgy tud közlekedni ebben a virtuális térben, mint egy gyerek egy számítógépes, 3D-s akció játékban. E virtuális térben közlekedve tetszőleges számban „fényképezhet”, s ebből adódóan lényegesen több perspektivikus képet, azaz látványterveket tudunk a megrendelő felé prezentálni, mint amire hagyományos kézi technikánkkal lehetőségünk van. Kézi rajz esetén azért falnézetekből indulunk ki, hogy mérethelyesek legyünk. A szabadkézi perspektivikus térábrázolás esetén még a magassági és szélességi méretek pontos térbeli ábrázolására megvan a lehetőségünk, de egy perspektivikus rajzon a mélységet érzékeltetni csak körülbelül tudjuk. Valamint kézzel sok kidolgozott perspektivikus képet megrajzolni igen időigényes feladat. Számítógéppel a háromdimenziós berendezési tárgyaink méretét akár századmilliméter pontossággal is megadhatnánk (amennyiben szükséges lenne), és a térben pontosan mérhető helyen tudjuk elhelyezni. Ebből adódóan a számítógépes látványtervek minden szempontból méretpontosak, azaz a megrendelőt nem éri meglepetés, a berendezési tárgyak és a terek nagyságát úgy fogja látni a rajzon, mint a valóságban.

A számítógépes látványtervezés, vagy ahogy én nevezem – a lakberendezői szakma egészére vonatkoztatva – a virtuális lakberendezésnek rengeteg előnye van a hagyományos technikákkal szemben; ugyanakkor egy kevés hátrányról is szólni kell.

A virtuális lakberendezés hátránya, hogy összességében egy munkaigényesebb folyamat és ebből eredően drágább is.

Miért jó az, ami időigényesebb és drágább?

Egyszerűen fogalmazva a várható valóságot láthatjuk előre, majdhogynem fénykép minőségben.

Előtte egy kis kitérő:

  • Egyesek azt mondják, hogy azoknak a lakberendezőknek való a számítógép, akiknek nincs térlátásuk, vagy nem tudnak szabadkézzel rajzolni. Aki ezt állítja az nem próbált még számítógéppel dolgozni, és nem tudja, hogy a kézi rajzzal szemben, ahol a háromdimenziós világ kétdimenziós vetületét rögzítjük, a 3D grafikában a tárgyak mélységi paraméterét is a rajzolás folyamán kell megadni, és a megrajzolt elemeknek a tér meghatározott helyén kell kapcsolódniuk egymáshoz. Ez térlátás nélkül nehezen képzelhető el. Aki nem tud szabadkézzel rajzolni, (nem éppen téglatestre gondolok) az miért tudna egérrel, vagy digitalizáló táblán szebben rajzolni. Ez éppen nehezebb, de aki tud – annál a látvány lényegesen magasabb fokú.
  • Mások azt mondják felesleges megtanulni számítógéppel lakberendezni, hiszen egy számítógépes rajz, soha nem lesz olyan élethű, mint egy ceruzarajz. Akik ezt állítják, lehet hogy láttak valamilyen minőségű számítógépes rajzot, de az, garantáltan nem lehetett fotorealisztikus minőségű. Valószínű, akik ilyet állítanak azon sem gondolkoztak még el, hogyan készülnek a mai animációs filmek, hogy példa gyanánt éppen csak a SHREK-ket említsem meg. De amit TV képernyőjén látnak és nem rajzfilm, egyre növekvő arányban nem a valóság, digitális trükkök sora, hogy néhány jólismert TV csatorna, hírfelolvasó helyeinek nemlétező berendezéséről (falairól) ne is szóljak.
  • Van, aki azt mondja, jó dolog a számítógépes látványterv, ha modern lakást kell berendezni, de egy klasszikus enteriőrt képtelenség, hisz az nagyon részletgazdag. Nos, az alábbi képekről mindenki eldöntheti lehet-e klasszikus enteriőrt tervezni. Tény hogy lényegesen nehezebb, mint minimál bútorokkal berendezni a lakást.
.
.

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^