Vízköpenyes tűzterű kandalló beépítése (Naszvadi Gábor)

.

Ahogy a képek dátumán is látszik, kissé vontatottan haladt az építés. Az a helyzet, hogy szomszédi összefogásban készült, ezért ahogy időnk volt, úgy építgettük.

A tervezett oszlop formából egy komplett fal, illetve álfal-szerű megoldás született. Az egész úgy néz ki, mintha a falba lenne építve. Az oldalfalak végig követik a felső dobozszerű álfal formáit. Ahogy nekikezdtünk az építésnek, úgy jöttek az ötletek, és végül lebegőpolcokból álló polcrendszert, valamint egy beépített szekrényt álmodtunk meg.
A szekrény hamarosan kétszárnyas, fekete füstüveg üvegajtót fog kapni, a kép akkor lesz teljes.

.
.
.

A tűztér a levegőt a pincéből, külön légkamrán keresztül kapja, a helység levegője pedig az ajtó felett jut be a kürtőbe. Így egyszerűbb volt, mivel alul a légkamra foglalja a helyet.

.
.
.

A rendszer a tervezett zárttal szemben nyitott lett, és egy hőcserélővel csatlakozik a cirkó zárt rendszeréhez. A fűtésszerelőmet és brigádját bárkinek merem ajánlani, az Edilkamin garanciális szerelői sikoltva gyönyörködtek a szerelés láttán.

A 26 kW-os Idro 70-et nem bántam meg. Egy ismerősöm 15 kW-os Radeco vizes betétet épített be a mi építésünk idején, majd gyorsan túl is adott rajta, mivel egyszerűen sem a vizet, sem a levegőt nem tudta felfűteni. Másfél hónapja egy Idro 70-e van.

.
.

A termosztát nagyon jól dolgozik, tetszés szerint tudom a vízhőfokot szabályozni. Az érzékelője egy merülőcsővel van a nyomó oldal elejére bekötve, ahogy a képen is látszik. A vezetéke szilikon, de azért ahogy lehetett becsöveztem a falba.
Egyetlen probléma van csak, pénzhiány miatt már nem nagyon volt kedvem egy kb. 40-50 ezer forintos szünetmentes tápot beszerezni, ezért ha nincs áram, a keringetők leállnak, melynek következtében a kandallóban és a környező csövekben lévő víz kontrollálatlanul melegedni kezd. Ezt valamennyire kiküszöböli a nyitott rendszer. Ha túl meleg a víz, a nyitott tágulási tartály kivezetőjén át az ereszcsatornába folyik. Persze ezt azért kerülöm, ha elmegyek itthonról, úgy hagyom a tüzet, hogy gond esetén is csökkenjen az intenzitása mire felforrna a víz. Kis gondom van a huzattal, a kéményem baromi erős, de a tűztér levegőszabályzó rostélyának házi szűkítésével orvosolom a hibát. Ez a kísérletezést most is folyik, keresem a jó beállítást.

.
.
.
.

A szerkezet ytong és gipszkarton. Csak a felső párkány áthidalása van megoldva vasalt esztrich betonnal. (A feleségem kikötötte a maximális párkánymagasságot és kinyúlást, ezért két előrenyúló Porotherm áthidaló közé zsaluztunk és ezt öntöttük ki betonnal.

.
.
.
.
.
.

A burkolat 3 és 2 cm-es gránit, melyet Mapei P9-es flexibilis ragasztóval (az egyik legjobb) ragasztottunk fel. a kürtő oldala Ytong, első része pedig tűzálló Rigips karton.
Összeállításkor a két oldalsó Ytong falra ráragasztottuk illetve rácsavaroztuk a kartont. ezt követően a ragasztóval nagyjából gletteltük, hálóztuk, újra gletteltük, majd az illesztési sarkokat újra hálóztuk. A vakolat 1 mm-es szemcsenagyságú kültéri vakolat. Akárhogy fűtök, nem reped, ezért azt hiszem jó ötlet volt a sarkok kétrétegű hálózása.

.
.
.
.
.

Óriási kihívás volt megoldani azt, hogy a fűtés osztó-gyűjtőjét

  • eltakarjam,
  • áthidaljam,
  • hozzáférhetővé tegyem.
.
.

Végül megszületett a megoldás, a felette található polc fele kivehető. A kivehető rész egy körbe élvédőzött, a környezetébe illeszkedő kivehető Ytong lap, mely a képeken még hiányzik. A fatároló vége nyitott, onnan szintén hozzáférek a csapokhoz ha szükséges.

Kivitelezés, szöveg, fotó: Naszvadi Gábor

Érdemes lehet megnézni ezeket is:

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^