Vízteres kandalló másként (Szabó Zoltán)

.

A következő leírásban egy általam megálmodott és kivitelezett kandalló építését szeretném bemutatni.Az építésnek több célja volt:

-A gázszámla csökkentése
-A nemrég befejeződött építkezés során termelődött fahulladék hasznosítása
-A sarokban lévő kémény eltakarása

Mivel az előző házunkban is volt kandalló, nem volt kérdés, hogy itt is ez fogja szolgáltatni az otthon melegét.

A tervem az volt, hogy átmeneti időszakban kizárólag a kandallóra bízzuk a fűtést, ezért csak központi fűtéses megoldás jöhetett szóba.

Az Amerikában oly népszerű, egyszerűen kivitelezhető légfűtést a hátrányai miatt lassacskán elvetettem (porol, hangos, áthallás a légcsatornában) Helyette az itthon elterjedtebb vizes központi fűtés mellett döntöttem, mivel az 5 fűtendő szobában többszörösen túlméretezett radiátorok vannak, az alacsony hőmérsékletű gázos fűtés miatt.

Az ilyen típusú „gyári” megoldások közül egyik sem nyerte el igazán a tetszésemet a magas kivitelezési költség, és a bonyolult műszaki megoldások miatt. Ekkor találtam rá egy jól bevált cserépkályhás megoldásra, melynek lényege, hogy a tűztér hátfalával párhuzamosan jó minőségű vascsőből hegesztett hőcserélő kerül, osztó-gyűjtős elrendezésben.

.
.

Már csak egy hozzáértő lakatost kellett keresnem aki mindezt kivitelezi. A többszörösen módosított terv alapján végül elkészült a tűztér, melynek alapja az egyik legolcsóbb, de kategóriájában legtöbbet „tudó” tűztér a Thermo68. Ebbe került beépítésre 7 méter, vastag falú, fél colos gázcső, 40 mm vastag szintén gázcsőből készült osztó-gyűjtővel. A tűztér elkészülte után egy hordó vízzel, és egy búvárszivattyúval a szabadban teszteltem a működését, amely felülmúlta minden várakozásomat: alapjáraton 50 Celsius fokos víz, keményebben tüzelve akár 70.

.

Ezen sikerélmény után vágtam bele a tényleges építkezésbe.

.
.

A helyzetet bonyolította, hogy új otthonunk könnyűszerkezetes technológiával készül (gipszkarton fenyőfa vázon, kőzetgyapot szigeteléssel). Ezért nagy hangsúlyt fektettem a kandalló mögötti fal, és a mennyezet hőszigetelésére.

Hosszas keresgélés után találtam rá a megfelelő anyagra, végül a Frontrock max E típusú préselt kőzetgyapot mellett döntöttem. Ezt épületek külső hőszigetelésére használják, így alkalmas csemperagasztóval történő rögzítésre, és glettelésre, viszont tűzálló, és tűzgátló hatású.

A kandallót a sarokban elhelyezett kémény köré terveztem, természetesen szabadon hagyva annak tisztítónyílását. Ezt egy falüreggel értem el melynek leakasztható a hátulja. Az építéshez 100mm-es Ytongot használtam, Ceresit CM 16 csemperagasztóval rögzítve. A tűztér és a falüreg fölé 1 db 180 cm-es Ytong teherhordó áthidalót építettem be. A fatároló teteje teljesen nyitott maradt, mivel a tűztér vastag öntvényből készült alaplappal rendelkezik. A hamuzópárkány 75mm-es Ytong, melybe hornyokat vágtam, és csemperagasztóba ágyazott betonvassal erősítettem meg.

Minden úgy készült, hogy a tűzteret bármikor bontás nélkül ki lehessen emelni, a födémbe épített kampó, és egy láncos emelő segítségével ( a beemelés is így történt).

.
.

A kész építményt burkolás előtt telibe gletteltem csemperagasztóval, és üvegszövet erősítést is kapott. A burkoláshoz solnhofeni követ használtam, mert a kandalló melletti konyhai átadópult is ezzel van burkolva. A párkányra falburkoló „áltégla” került, a hamuzópárkány mészkőlapot kapott.

.
.

A kandalló kupolája 50-es gipszkartonprofilra csavarozott tűzálló gipszkartonból készült, ezt szintén üvegszövettel, és csemperagasztóval vontam be, majd fehér nemesvakolatot kapott. A gipszkarton belső hővédelmét egyszerű vastag alufóliával oldottam meg, tűzőgéppel rögzítve. A kupola köré a fapárkány szélezetlen fenyődeszkából készült, szintén a konyhai átadópulttal, és más faelemekkel való harmonizálás miatt.

Az önhordó kupola előnye, hogy bármikor 2 perc alatt leemelhető, tisztítás, ellenőrzés céljából.

A hőkivezető rácsokat is magam készítettem alumíniumrácsból (amit autók tuningolásához használnak), és fenyőlécből, aminek színe szintén összhangban van az összes többi fával. Szintén a kupolán kapott helyet a füstcsőbe épített csappantyú meghosszabbított tengelyének vége is, erre kovácsolt kerítéselemekből készítettem egy szép fogantyút.

Ezután már csak a központi fűtés kivitelezése maradt, mivel a radiátorok csövei az aljzatbetonban futnak, csak a gázkazánnál lehet a rendszerre csatlakozni. Ez kb. 10 méterre van a kandallótól, így a legegyszerűbb, és legesztétikusabb megoldás a padláson történő csövezés, amihez rézcsövet használta. A tűzteret flexibilis csövekkel kötöttem be. A mosókonyhában, a gázkazán mellett került elhelyezésre a rendszer többi eleme: a gázkazánt leválasztó csapok, keringető szivattyú, tágulási tartály, biztonsági szelep, valamint egy by-pass csap amelynek az a feladata, hogy egy kevés meleg vizet kormányozzon vissza a tűztér bemenő csövébe, így megakadályozva a hőcserélőn történő páralecsapódást.

.
.

Már két hete használjuk napi rendszerességgel a kandallót, és bizton állíthatom, megérte a bele fektetett 2 hónapnyi munkát. A jelenlegi 0-15 C közötti külső hőmérséklet mellett bőven fedezi a 160m2-es ház fűtését, 2 óra tüzelés alatt 2 fokot melegít a szobák, 4 fokot a nappali hőmérsékletén.

.

Ha valaki kandallóépítésbe akar kezdeni, csak bátorítani tudom, mivel nekem sem volt semmiféle tapasztalatom, csak az internetre, és szakkönyvekre, valamint a józan észre hagyatkoztam. Szívesen válaszolok bármilyen kérdésre, és sok sikert kívánok mindenkinek.

Kivitelezés, szöveg, fotó: Szabó Zoltán

Korábbi hozzászólások:

admin hozzászólása:
november 9th, 2009 – 10:05 de.

Kreativitással így lehet légfűtésre tervezett tűztérbetétből víztereset készíteni.
Ötletes!

Gratulálok!
Tóth Tamás

rob hozzászólása:
november 19th, 2009 – 12:52 du.

Kedves Zoltán,

Tényleg szép munka gratula!
A vizes résszel tapasztalatok érdekelnének(víz felfűtési idő,előremenő-visszatérő vízhőfok…)
Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelettel,
Robi

Bandesz hozzászólása:
november 25th, 2009 – 7:55 du.

Kedves Zoltán!

Szintén gratulálok a kandallóhoz. Örülök, hogy sokan önállóan belevágnak egy-egy kandalló építésbe, különösen egy vízteres kandallóéba.
A leírtakkal kapcsolatben lenne egy kérdésem. A leírásban az áll, hogy: “A tűzteret flexibilis csövekkel kötöttem be. ”

Konkrétan milyen ez a flexibilis cső?
Mit mivel köt össze a cső?

Azért érdekelnek ezek a kérdések, mert nemrég épült házunk gázos fűtési rendszerére a későbbiek során vizteres kandallót szeretnék csatlakoztatni. Az építkezés során, előrelátóan az aljzatbetonba beépítésre került 1 pár un. Hewing cső, amely a lenedő kandallót a kazánházzal hivatott összekötni.
Az interneten több helyen olyat olvasok, hogy ezeket a csöveket nem javasolják ere a célra, mert 95 fok fölött nem bírják a hőmérsékletet.

Egy a beépítés során együttműködö szaki szerint, több helyen is alkalmazzák ezeket a többrétegű csöveket erre a célra.
Sajnos az aljzatbetonban lévő csöveket kicserélni már nem tudom rézre. Az viszont érdekel, hogy az építkezést folytathatom-e az elkezedettek szerint, vagy felettébb óvakodjék tőle.
(Lehet nem ez a megfelelő hely, de amennyiben bárki másnak van véleménye vagy tapasztalata kérem ossza meg velem.)

Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelettel,
Bandesz

szabo.zoltan hozzászólása:
november 28th, 2009 – 10:43 de.

Kedves Rob!

Mivel az előremenő, és visszatérő csövek között bypass van, nincs nagy különbség a hőfokok között.
A radiátorokból visszatérő vizet nem tudom mérni, de kb 10 C fokot hül.
A víz hőmérséklete normál tüzelésnél 40-45 Cfok, hagyobb huzattal, élénk égéssel 55-65 C. 70-nél melegebbre még nem tudtam fűteni. Az alap 45 Cfokot kb 20 perc alatt éri el.

Ha van még kérdése szívesen válaszolok.

Tisztelettel:

Szabó Zoltán

feri2 hozzászólása:
január 20th, 2010 – 4:34 du.

Üdvözlet.

Az érdekelne hogy a közvetlen tüztérbe helyezett höcserélöd menyire bántja (eszi)a közvetlen tüz.
Gondolom mostmár a fütési szezon közepén van tapasztalatod.
Ugyanis a gyári viztereseknél nem éri közvetlenül a csöarmaturát a tüz.
Üdvözlettel Feri.

feri2 hozzászólása:
január 25th, 2010 – 1:30 du.

Válasz?

szabo.zoltan hozzászólása:
február 2nd, 2010 – 9:18 du.

Kedves feri2!

Elnézést a késői válaszért, de internetproblémáim voltak.
A kérdésedre válaszolva: semmilyen elváltozást nem vettem észre a csöveken. kb 2 hetente le szoktam kaparni róluk a kormot, ilyenkor alaposan meg is nézem főleg a hegesztéseket, de semmiféle károsodást nem tapasztaltam eddig

szabo.zoltan hozzászólása:
február 2nd, 2010 – 9:35 du.

Kedves Bandesz!
Tőled szintén elnézést kérek a különösen késői válaszért, mentségemre szóljon, hogy nem kaptam email értesítést a hozzászólásodról.
A flexibilis cső a tűztér vascsöveit köti ossze a fűtésrenszer rézcsöveivel. A neve Eurotis inox bordáscső, csak fém, nincs benne gumitömlő. Méretre gyártják, és meglehetősen drága. A műanyagcső nálam már vizsgázott, egyszer nem kapcsolt be a keringetöszivattyú begyujtás után. Mikor észrevettem, és bekapcsoltam, forró víz került a csövekbe, de nem lett semmi bajuk. Véleményem szerint egyébként sem nagyon lesz 95 fokos a víz.

Üdv. Szabó Zoltán

feri2 hozzászólása:
február 5th, 2010 – 2:41 du.

Üdv
Köszönöm a választ ez megnyugtato hogy nem bántja a tüz a csöveket.
Én magam szeretnék egy tüzteret épiteni samotbol,és azon vaciláltam hogy hova tegyem a csö armaturát.
Van egy nagy üveges kandallo ajtom ahoz szeretnék tüzteret épiteni,és utánna beburkolni kájha csempével.
kvázi egy vizteres kandalloajtos cserépkájha lenne.
Ha van ötleted szivessen meghalgatom mert ahogy látom te is egy kreativ ember vagy.
Üdvözlettel Feri

szabo.zoltan hozzászólása:
február 9th, 2010 – 12:33 du.

Kedves feri2!

A terved jól hangzik, azt hiszem ezt a kategóriát nevezik csempekandallónak. Véleményem szerint az lenne a legszerencsésebb, ha az osztó, és gyüjtőcsöveket a tűztéren kívül helyeznéd el. Így hegesztés nem lenne a tűztérben(szerintem az lehet a gyenge pont) a cső pedig nagyon jól bírja a kiképzést. Én azért nem így készítettem el, mert rengeteg lyukat kellett volna fúrnom az öntvénybe, de samottnál ez sokkal egyszerűbben kivitelezhető.

Üdv.: Szabó Zoltán

sepusz hozzászólása:
március 7th, 2010 – 2:30 du.

Kedves Zoltán!
Most szeretnék átalakítani egy kandalló betétet vízteresre, ahogy te is a cikkedben. Az általad leírtak nagyon tetszenek és ezt a módszert szeretném választani, de egy valami nem világos, mégpedig a hegesztett hőcserélő. A kép alapján sem tudom elképzelni, hogy hogyan néz ki,és hogy hová kell tenni. Ha tudsz erről valami képet, vagy tervet azt megköszönném!

Üdv.: Sepusz

szabo.zoltan hozzászólása:
március 17th, 2010 – 5:46 du.

Kedves Sepusz!

A legközelebbi tisztítás alkalmáva készítek részletesebb képeket a hőcserélőről. Addig egy rajzzal tudok segíteni, elküldőm az emailedre.

Üdv: Szabó Zoltán

haziko hozzászólása:
március 28th, 2010 – 5:50 du.

Szerinted 200-as füstcsőátmérőjú Vízteres Adaptert utólagos bekötését megcsinálhatom 180-as füstcsőátmérőjű kandalló betéthez átmenetekkel??

haziko hozzászólása:
március 28th, 2010 – 5:52 du.

Szerinted 200-as füstcsőátmérőjú Vízteres Adaptert utólagos bekötését megcsinálhatom 180-as füstcsőátmérőjű kandalló betétekhez átmenetekkel??

szabo.zoltan hozzászólása:
március 28th, 2010 – 6:36 du.

Szerintem igen. Én 200-ról szűkítettem 150-re, és tökéletesen működik.

Heim Attila hozzászólása:
március 31st, 2010 – 8:31 de.

Kedves Zoltán

Én is szeretnék gratulálni a kandallóhoz,és ha lehetséges lenne én is kérnék egy rajzot a betétről.Kérdésem pedig az lenne hogy a betét elé egy vékonyabb kazánlemez be lenne hegesztve akkor az befolyásolná-e a kazán teljesítményét?(mert gondolom a csövek élettartamát mindenképp meghosszabbítaná).

üdv:Attila

Gabriel hozzászólása:
április 14th, 2010 – 8:12 du.

Kedves Zoltán!

Gratulálok a kreativitásához!
Ha lehetne én is csatlakoznék azokhoz, akik részletesebb információkra kíváncsiak. Köszönettel vennék egy rajzot a betétről, illetve hogy kell méretezni a csöveket? Szeretnék egy kicsit több infót a gázos rendszerrel való közösítésről is.
Válaszát előre is köszönöm!

Üdv!Gábor

szabo.zoltan hozzászólása:
április 14th, 2010 – 8:24 du.

Kedves Heim Attila!

A rajzot elküldöm, a lemez beépítését nem javaslom, mert a hőcserélő a meleg nagy részét hősugárzás útján veszi fel. A vízhőmérséklen nem igazán függ a lángképtől, inkább csak attól, hogy mennyi izzó parázs van a tűztérben. A tökéletes megoldás szerintem az eredeti koncepció, de úgy, hogy a hegesztések a tűztéren kívül legyenek.

Üdv: Szabó Zoltán

szabo.zoltan hozzászólása:
április 14th, 2010 – 8:30 du.

Kedves Gabriel!

A rajzot elküldöm, a csövek méretezése hasraütésre történt,de elég jól sikerült. A gázrendszerrel nincs közösítve, ha a kandalló működik, akkor a gázkazán le van választva a radiátorokról (egy-egy golyóscsap a gázkazán előremenő, és visszatérő csövén). Ha még így is sem világos szívesen lefotózom.

Üdv: Szabó Zoltán

Gabriel hozzászólása:
április 16th, 2010 – 7:28 de.

Kedves Zoltán!

Teljesen világos. Azt gondoltam, a kazánod és a kandallód egy körön van és automatikusan működik hol az egyik, hol a másik.
Szerinted ez a csöves hőcserélő a tűztér külső oldalán is kellő hatékonyságú lehetne? (Hosszabb élettartam, kisebb veszély a megforrásra.)
Ha a mail címemre küldenél néhány fotót és még plusz infót, tisztelettel megköszönném.

Üdv!Gabriel

Kompos János hozzászólása:
május 27th, 2010 – 6:38 de.

Kedves Zoltán!
Én most vettem egy UYUT B kandallóbetétet a kérdéseim a következök lennének!Az elöremenö vezeték víz höfoka hány fok?Én comap ötrétegű csövel szeretném kötni a radiátorokat csak annak az olvadáspontja 95fok,esetleg arra gondoltam hogy rakok be a biztonság kedvéért egy termosztatikus keveröszelepet!Ön jó megoldásnak tartja?
Válasza sürgős lenne!
Elöre is köszönöm!

szabo.zoltan hozzászólása:
május 28th, 2010 – 9:09 du.

Kedves János!

A tűzteredet nem lehet zárt rendszerre kötni. Ki kell alakítanod egy nyitott primer rendszert, mindenképpen fémcsővel. A szekunder kör lehet zárt, és műanyagcsöves. A két kör közé hőcserélőt kell beépíteni. Ez persze nem biztos, mert nem vagyok szakember, de én így csinálnám.

Nagy Attila hozzászólása:
június 1st, 2010 – 11:53 de.

Üdvözlöm Zoltán!
Csak gratulálni szeretnék a kandallóhoz!Nagyon szép munka!

spano hozzászólása:
augusztus 3rd, 2010 – 7:08 du.

Üdvözlöm Zoltán!

Kemencénk volt, kandallónk lenne.
Megfogott az átalakított tűztér.
Kérem kérem küldjön bővebb infót az átalakításról.
Köszönöm.

feri68 hozzászólása:
szeptember 7th, 2010 – 11:42 de.

Üdvözlöm Zoltán!

Még csak most kezdek bele a kandalló építésbe,de a tűztérbetét már megvan, Wamser 14 kW öntöttvas.
Ön szerint ebbe bele lehet építeni az ön által kivitelezett vízteret?

Várom válaszát

Nyikos Ferenc

szabo.zoltan hozzászólása:
szeptember 20th, 2010 – 7:58 du.

Kedves Nagy Attila!

Köszönöm!

szabo.zoltan hozzászólása:
szeptember 20th, 2010 – 8:00 du.

Kedves spano!

Az eddig leírtaktól több infót nemigen tudok adni, szerintem a képek elég beszédesek. Ha valami konkrétumra vagy kíváncsi, írd meg, és szívesen válaszolok.

szabo.zoltan hozzászólása:
szeptember 20th, 2010 – 8:04 du.

Kedves feri68!

Véleményem szerint bármilyen öntvény tűztérbe beépíthető. egy ügyes lakatost kell keresned, aki nem több hónapos határidővel dolgozik(nehéz ügy).

szabo.zoltan hozzászólása:
szeptember 20th, 2010 – 8:18 du.

Néhány pontban összefoglalnám az elmúlt majd’ egy év tapasztalatait:
-érdemes két biztonsági szelepet beépíteni, egyet a tűztér közvetlen közelébe
– ha a csövek a padlástérben futnak, mint nálam, be kell építeni egy fagyérzékelőt. Ez hideg esetén elindítja a keringetőszivattyút(ha nem üzemel a kandalló) és nem engedi befagyni a vizet a csövekbe
A másik megoldás lehet még a fagyálló folyadék.
Mindegy milyen jó a csőszigetelés, ha hideg van be fog fagyni.
-A keringető szivattyút legkisebb fokozatra kapcsolva a vízhőmérséklet kb 60 C 20 perc után, így sokkal erőteljesebben megindul a légáramlás a radiátoroknál, gyorsabban fűt, több hőt vesz át a vízből.

Ha valakit konkrétumok, vagy részletek érdekelnek még, kérem vegyen fel msn-re: zozorider@freemail.hu
Itt egyszerűbben, és gyorsabban tudunk értekezni.

akos hozzászólása:
október 13th, 2010 – 12:09 du.

Sziasztok!

Nekem olyan problémám van, hogy 150-es kóracéllel bélelt 7 m magas kéményem van és a kandallóm 200-as aquaflat 19 KW. Tehát 200-asról 150-esre kellene szűkíteni a kéményt, ami nem tudom mit eredményezne. Nem jönne e vissza a füst, stb. Erről mi a véleményetek, mert az a helyzet, hogy már megvettem a kandallót. Vagy milyen megoldás létezik? Előre is köszönöm.

Üdv.,
Ákos

Péter hozzászólása:
október 31st, 2010 – 9:30 du.

Kedves Zoltán!
Először is gratulálok a kandallóhoz!
Régóta foglalkoztat a kandallóépítés gondolata, az utóbbi időben főleg a vízteresé. Sok jó ötletet adtál de lenne egy-két kérdésem. A sima kandallóbetét teljesítménye mennyire meghatározó ha úgyis át lesz alakítva vízteressé? A gázkazán (C24) melett nekem már van egy tágulási tartályom, az felhasználható?

Szijártó Tamás hozzászólása:
november 2nd, 2010 – 6:56 du.

Tisztelt Szabó Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,nyáron vásároltunk egy IDRO 50-es kandallót és már 1 hónapja fűtünk vele és szúrós kátrány szerü szagot érzünk. Mi lehet a gond?

szabo.zoltan hozzászólása:
november 2nd, 2010 – 9:12 du.

Kedves akos!

Nekem is 150-re van szűkítve a 200-as füstcsonk, és jól működik. Ez persze nem azt jelenti, hogy nálad is biztos működni fog, de én bátran leszűkíteném.

szabo.zoltan hozzászólása:
november 2nd, 2010 – 9:18 du.

Kedves Péter!

A kandallóbetét teljesítménye nem meghatározó, sokkal inkább a beleépített cső felülete. A tágulási tartály felhasználhatóságáról nem tudok nyilatkozni, esetleg ha lefotóznád, vagy lerajzolnád a fűtési rendszert, többet tudnék mondani.

szabo.zoltan hozzászólása:
november 2nd, 2010 – 9:44 du.

Kedves Szíjártó Tamás!

Többen fordultak már hozzám hasonló problémával, és eddig csak vízteres kandallóknál fordult elő a probléma. Ezek alapján 2 tippem lenne:
-A vizes kandallók nagy felületen veszik fel a hőt a tűztérből, ezért nem elég magas az égés hőmérséklete. A tűztérben, a füstcsőben, de főleg a kéményben víz csapódik ki, ami a korommal keveredve okozhatja a kellemetlen szagot.
-A hőálló festékek amikkel a tűztereket festik csak huzamosabb ideig történő “beégetéssel” nyerik el végleges keménységüket, és kémiai szerkezetüket.(5-600 Celsius, 1-2 óra) A vízzel teli fémrészek soha nem érik el ezt a hőmérsékletet, sokáig büdösek lehetnek, és a hőálló festéknek bizony elég furcsa szaga van. Ez viszont csak az én elképzelésem, nem hiszem, hogy a gyártó ekkora baklövést követne el…

Előfordulhat még, hogy túl nedves fával fütesz. Pár órára próbáld meg apróra vágott száraz fával, a maximális teljesítményhez közel használni a kandallót. Ha időlegesen megszűnik a szag, akkor a kondenzációval lesz problémád. Arra viszont van megoldás, ha ez a baj akkor írd meg, és kitalálunk valamit.

Szijártó Tamás hozzászólása:
november 3rd, 2010 – 7:55 du.

Először is köszönöm a választ. A fa amivel tüzelek az 3 éves tölgyfa és száraz fabrikett. A probléma több mint valószinű a kondenzációval lesz, ugyanis amikor elnyújtom a kandallót amíg víz fel nem melegszik 60°C-ra addig van a szúrós szag.Utána pár perc szellőztetés után a szag eltünik és akár reggelig rakhatom a kandallót semmi szag sincs.Több szerelőt is megkérdeztem és mind azt mondta hogy kondezációval lehet a probléma ugyanis a kandalló belseje kátrányos. Mit tanácsolsz kondezáció ellen? A kandalló leszigetelése salakgyapottal segíthet-e rajta? Ha jobb ötleted van, légyszives oszd meg velem. Előre is köszönöm.

Schwarcz Peter hozzászólása:
november 15th, 2010 – 12:03 du.

Kedves mindenki aki segiteni tudna,

Nagy oromomre sikerult felepiteni a kandallomat majdnem 100% onerobol. Nagyok sok jo tanacsot fogaddtam meg kulombozo forumokrol amiert nagyon halas vagyok.

Most hetvegen fejeztem be teljesen – burkolas, festes, a kemenyt szakember szerelte be.

Sajnos adodott egy problema.
Amikor begyujtok a kandalloba, kb. 1 ora tuzeles utan csipos szag jelentkezik ami betolti az egesz hazat. Ez nem fust, hanem valami kemiai csipos szag.
Leirnam hogy milyen anyagokat hasznaltam a burkolat felepitesehez es kermek barkit tisztelettel hogy segitsen kideriteni hogy mitol keletkezhet a szag:

Alap – Ytong – keramia kotesu RATH ragasztoval osszerakva
A falak hoszigetelese: egy reteg 3 cm szilikat lap minket falra a mennyezetig (sarok kandallo)
Erre meg tettem aklukasirozott kozetgyapottat (aluminium feluletevel befele) mivel az egyik tartofal kulso felebe elektromos kabelek vannak beepitve.

A kandallo ket szelso falazata: kismeretu tegla RATH habarcsal osszerakva, erre Flexibilis ragasztoval disz-termes ko van teve.
A teglafal belso, kandallobetet feloli oldalat SAmot teglaval raktam ki RATH ragasztoval.

A kupola: Tuzgatlo gipszkarton (belul pedig alukasirozott kozetgyapott)

a kemeny 200-as, mely 180-as csonkkal csatlakozik a kandallobetetre.
A kandallobetet Wamsler.

Kerem segitsenek amennyiben tudnak, hogy mit ronthattam el es mi lenne a megoldas.

Elore is koszonom,

Schwarcz Peter

admin hozzászólása:
november 15th, 2010 – 12:16 du.

Kedves Schwarcz Peter!

Én már nem emlékszem az új kandallóm szagára, de szerintem legtöbbünk megtapasztalja, hogy az új kandallónak igen büdös szaga van, sőt nekem, kicsit ködszerű füst is keletkezett gyéren.
KB. 2 hónap alatt kiégett, szóval, ki kell, hogy égjen a kandalló, a külső festékréteg ahogy “ráég”, tehát lehet, hogy csak ennek van szaga.
Ahogy megy bele a télbe és egyre hidegebb van, mindig egyre jobban fog tüzelni. Én nekem mindig akkor jött elő a szag, mikor egyre intenzívebb tüzelést értem el.
Szóval jól ki kell égetni és utána nem lesz szag.
Sajnos addig gyakran kell szellőztetni.
Tehát, lehet, hogy csak a tűztér külső festékének a szagát érzi még most.

Üdv!
TT

Anda Tibor hozzászólása:
december 9th, 2010 – 12:37 de.

Kedves Zoltán!

Tudnál fotót küldeni a kupola tartószerkezetrôl, mert itt nem jön fel nagyban a kép. Ha van nagyméretû fotód róla szívesen venném, ha elküldenéd a delfin73@gmail.com címre. Elôre is köszönöm! Üdv, Anda Tibor

dyRo hozzászólása:
január 3rd, 2011 – 11:00 de.

Szia! Jól látom, hogy a szivattyú egy szünetmentes tápba van bedugva? :) Okos!

A kürtő burkolatát hogy lehet levenni a tűztér kiemeléséhez?

szabo.zoltan hozzászólása:
január 4th, 2011 – 6:04 du.

Szia dyRo!

Igen, szünetmentes táp. Egy baj van vele: négyszögfeszültséget állít elő, ami a szivattyúnak nem tesz jót. Ha hosszabb áramszünet van érdemes gyorsan leégetni a fát, és kikapcsolni a szivattyút.
Nekem eddig 1,5 órát ment folyamatosan, ezt még bírta, de nem érdemes kockáztatni.
A kupolát a párkány lecsavarozása után a rövid oldal felé lehet letolni. Persze a füstcsappantyú karját is le kell szerelni.

Üdv: Szabó Zoltán

Nandi hozzászólása:
január 28th, 2011 – 2:24 du.

Kedves Zoltán!

Volna 1-2 kérdésem.
1. A kandalló és a kazán fűtési körei egybe vannak-e kötve, egy rendszeren vannak-e? Vagy a kandalló köre egy külön egységet alkot, és hőcserélővel van ráköve a radiátorok körére?
2. A tágulási tartály zárt, vagy nyitott? A képen úgy látom, mint ha zárt lenne. Szinte mindenhol azt olvastam eddig, hogy nyitottal kell építeni. Neked hogyan működik?
3. A szivattyú vezérlését hogyan oldottad meg? Milyen vezérlő egységet, automatikát építettél be?
4. Ha jól látom a képen, akkor 10 hőcserélő csövet építettél be a tűztérbe. Ez csak hasra ütés alapján ennyi, vagy valami módon kiszámoltad a radiátorok számához, ill. a légköbméterhez? (kb:160m2*2,75m=432m3)
Nekem egy Pilis tűzterem van. 7 éve nagyon jól muzsikál, de csak a nappalimat fűtöm vele. (56m2). Most rá szeretném kötni a hálószobákat is, csak azt nem tudom, hogy direktre kössem, két körre kössem, zárt, vagy nyitott tágulási tartályt használjak?
Te mit javasolsz?

Várom válaszod!
Tietze Nándor

szabo.zoltan hozzászólása:
január 29th, 2011 – 1:18 du.

Kedves Nándor!

1. A kandalló külön körön van, nincs benne hőcserélő, közvetlenül a csőregiszteren keringetem át a radiátorok vizét

2.A tágulási tartály zárt, mint ahogyan a komplett rendszer is. Ha nyitott lenne akkor kellene két körös rendszer, hőcserélővel.

3.A szivattyú vezérlését nem bonyolítottam: ősszel bekapcsolom, tavasszal ki.

A hőcserélő csövet hasraütésre méreteztem az “amennyi belefér” elv alapján

Ha az enyémhez hasonló csőregiszteres megoldásban gondolkozol, mindenképpen javaslom az egy körös zárt rendszert. Ez a legegyszerűbb, és legolcsóbb megoldás. Ezeket a csöveket hatalmas nyomásra tervezték, nem látom értelmét nyitott rendszer építésének

Remélem tudtam segíteni!

Üdv: Szabó Zoltán

Ferenczi Zoltán hozzászólása:
február 9th, 2011 – 10:42 de.

Kedves Zoltán

Sok keresgetés után rátaláltam az ön által épített
kandallóra.Nekem is ilyen elrendezésű kellene csak
az önének a tükörképe.Ha megkérném szépen lenne olyan szives elküldeni a kandalló külméreteit és kb.anyag szükségét.Előre is köszönöm. Ferenczi Zoltán.

sivinyo hozzászólása:
március 2nd, 2011 – 6:33 du.

Tisztelt Szabó Zoltán!

Nagyon tetszik a vízteres kandalló átalakítása.
Most állok a kandallóm felújítása előtt és át szeretném alakítani vízteresre.
Nekem eléggé kicsi a kandallóm tűztere és nem megoldható a hőcserélő belső elhelyezése.Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint, hatékony lenne-e ha a tűztér külső falára alakítanám ki a hőcserélőt?
Esetleg tudna küldeni e-milben egy pár rajzot és képet?

Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel: Sivák Péter

laca hozzászólása:
július 1st, 2011 – 10:48 du.

tisztelt Szabó ur most találtam ezt az oldalt mert most áltam neki keresgetni, hogy hogyan lehet ilyet épiteni. Nekem már volt hasonló csak akkor egy 10 literes kazánlemezből hegesztett viztartály lett felhegesztve egy sima kandallo hátuljára nem nagyon jött be mert nem érte igazán a láng. Most egy hasonlót épitek mint ön csak nem cső lesz a vizmelegitő hanem ez a viztartály ami a tűz felett fog elhelyezkedni, a kiegyenlitő tartályt meg az ön által is épitett gipszkarton burkolásba szeretném elhelyezni kérdésem az hogy ön szerint ez milyen megoldás??? A régivel ami csak egy átlagos kandalló hátuljára felfogatoot tartáj volt 40 fokos viznél többet nem tudott de akkor rakni kelett

bereczt hozzászólása:
augusztus 24th, 2011 – 7:00 de.

Az lenne a kérdésem, hogy vízteres kandallónál, hogyan lehet a következő üzemelést automatizálni:
Reggel megrakom a kandallót és elmegyek dolgozni, az fűti a lakást mondjuk délig, ekkor a gázkazán termosztátján beállított érték alá csökken a hőmérséklet és a gázkazán bekapcsol. Ilyenkor mivel lehetne azt megoldani (a hőcserélő kivételével), hogy a kazán ne dolgozzon rá a kandalló rendszerére?

gyapi67 hozzászólása:
november 19th, 2011 – 4:11 du.

Üdvözlöm.Érdeklődnék,hogy tudna-e nekem részletes leírást,és értelmezhető rajzot küldeni a vízteres kandallóról?
Köszönöm.
Gyula

karesz70 hozzászólása:
február 5th, 2012 – 7:55 du.

Üdvözlöm! Arra lennék kíváncsi a kandallóból milyen vastag csővel állt ki az osztó-gyüjtő csövéből és hogy lett tömítve a kiállásnál öntöttvas és a vas cső között?

Tamás hozzászólása:
március 6th, 2012 – 8:58 du.

Tisztelt Szabó Zoltán!

Gratulálok a kandallóhoz!

A szüleim most építtettek egy víztereset, de nem működik tökéletesen a rendszer. A kandallót 2 szoba közé építették, mondván, hogy mindkét szobát melegíti, plusz a radiátorokat is (3 db). Az egész burkolatot, a padlótól a plafonig Ytonggal rakták ki. Sajnos a kandalló hátsó része, ami a másik helységben van (kb. 16m2) szinte semennyi hőt sem ad le, a rácsot kivéve, az viszont nem elég. Radiátor fölszerelésén gondolkodunk.

Két kérdésem lenne:

1: Belülről hő védővel ellátott gipszkarton jobb lenne a kupola építéséhez, ugye? Több hő jönne ki rajta? Ha benyúlunk a rács helyén a kupolába, nagyon meleg van, tehát van hő belül, nem megy mind el a vízmelegítésre, de a hő nem jön ki, mivel az Ytong hőszigetel. Mit javasol? Inkább az Ytong falat bontanák meg, mint még egy radiátort vennének. Reális elvárás, hogy egy kandalló 2 helyiséget is tudjon fűteni?

2: Begyújtáskor és mikor raknak rá, sok füst jön ki az ajtón. Erre lenne valami megoldási javaslata?

Köszönettel: Tamás

toki hozzászólása:
március 11th, 2012 – 8:39 du.

Hi

Engem az érdekelne a gázkazán mellé hogy kötötted be hőcserélőn vagy közvetenül visszacsapó szelepekkel, mert aképen ez nem látszik.

Taksonyi István hozzászólása:
október 7th, 2012 – 7:29 de.

Üdvözlöm Zoltán!Elöljáróban engedje meg,hogy gratuláljak ehhez a remek műhöz.Kb egy éve olvastam az ön cikkét,és ezen felbuzdulva készítettem egy víztér patkót.A központi fűtés már létezik nálam,csak be kell kötnöm a patkót amit körbe építek téglával.Az építés után vakolom és fehérre meszelem.Régi építésű vert falu házam van,szerintem elegendő meleget tud biztosítani majd.Ez úton szeretném megköszönni az ötletét.Köszönöm.Üdv István.

labantcs hozzászólása:
október 18th, 2012 – 1:17 du.

Kedves Zoltán,

a tűztér hőcserélője milyen vastag csőből készült? S melyik hegesztési technológiával? Hasonló fűtésrásegítést tervezgetek, s mindenképp szeretném túlbiztosítani, nehogy felrobbanjon a kemence…

sztanko jozsef hozzászólása:
január 23rd, 2013 – 9:12 du.

Szia.Engem az érdekelne,hogy maga a csövezés a keringető,és a többi kütyü ára mik kellenek a tűztéren kívül. Kb.