Vízteres kandalló másként (Szabó Zoltán)

.

A következő leírásban egy általam megálmodott és kivitelezett kandalló építését szeretném bemutatni.Az építésnek több célja volt:

-A gázszámla csökkentése
-A nemrég befejeződött építkezés során termelődött fahulladék hasznosítása
-A sarokban lévő kémény eltakarása

Mivel az előző házunkban is volt kandalló, nem volt kérdés, hogy itt is ez fogja szolgáltatni az otthon melegét.

A tervem az volt, hogy átmeneti időszakban kizárólag a kandallóra bízzuk a fűtést, ezért csak központi fűtéses megoldás jöhetett szóba.

Az Amerikában oly népszerű, egyszerűen kivitelezhető légfűtést a hátrányai miatt lassacskán elvetettem (porol, hangos, áthallás a légcsatornában) Helyette az itthon elterjedtebb vizes központi fűtés mellett döntöttem, mivel az 5 fűtendő szobában többszörösen túlméretezett radiátorok vannak, az alacsony hőmérsékletű gázos fűtés miatt.

Az ilyen típusú „gyári” megoldások közül egyik sem nyerte el igazán a tetszésemet a magas kivitelezési költség, és a bonyolult műszaki megoldások miatt. Ekkor találtam rá egy jól bevált cserépkályhás megoldásra, melynek lényege, hogy a tűztér hátfalával párhuzamosan jó minőségű vascsőből hegesztett hőcserélő kerül, osztó-gyűjtős elrendezésben.

.
.

.

Ha a böngésződben futtatod a uBlock, vagy hasonló kiegészítőt, (vagy magát a javascriptet,) akkor blokkolod a képek és a menürendszer megjelenítését. Kapcsold ki, ha élvezhető tartalmat akarsz látni!

^
^