Vízteres kandalló, tűztér beépítése (Stier Norbert)

Vízteres kandalló tűztér beépítése (Stier Norbert)2009 nyarán fogalmazódott meg bennem, hogy a 2002-ben épített családi házunkba a gázfűtés mellett egy alternatív tüzelési formát építsek ki. Azért éreztük a szükségét, mert 2008 telén az ukrajnai gázellátási problémák idején a gázszolgáltató jóval gyengébb hőértékű gázt biztosított, mint korábban. A gázláng a kék helyett pirosan égett (víztartalma megnőtt), valamint a korábbi gáz ártámogatást is megszüntették.
Viszonylag jó kiindulási alapot jelentett az, hogy a ház tervezése során építettünk egy második kéményt, a gázfűtéshez használt kéményen kívül. Épületgépésszel több alkalommal egyeztettem, hogy milyen fűtési formát kellene kialakítani, és azoknak milyen a hatásfoka, és a bekerülési értéke.


A következő variációkat vizsgáltuk meg:

1. Cserépkályha
2. Hagyományos kandalló
3. Légfűtéses kandalló
4. Vízteres kandalló
5. Vegyes tüzelésű kazán
6. Pellet kandalló
7. Egyszerű vaskályha

1. Cserépkályha: Amellett, hogy a legjobb hatásfoka van, a legdivatosabb második fűtési forma. Megmutattam a helyszínt egy kandallóépítő-mesternek, akitől a következőket tudtam meg:
Padlófűtés csövek fölé nem szerencsés egy kb. 900 kg-os cserépkályhát építeni főleg úgy, hogy a fűtéscsövek alatt van lépésálló hőszigetelő hungarocell. (összerogyhat a beton a nagy súly alatt)
A cserépkályha tulajdonsága, hogy begyújtás után kb. egy órával kezdi intenzíven leadni a hőt, de azt sokáig teszi. Családunk életvitelével ez nem igazán egyeztethető össze, mert a délutáni hazaérkezéskor begyújtott tűz az éjszaka folyamán adná ki a hőt a nappaliban, amikor a család már alszik a ház másik felébe eső hálószobákban.

2. Hagyományos kandalló: Nagyon nagy hőt ad le, de azt csak egy helyiségbe. A többi helyiségbe is jut a melegből, de viszonylag kevés. Ára a vízteres kandallótól alig marad el.

3. Légfűtéses kandalló: Egy fokkal jobb a hagyományos kandallónál, de meg kell oldani a levegő átvezetését a szomszédos helyiségekbe.

4. Vízteres kandalló: Ötvözi a hagyományos kandalló, és a vegyes tüzelésű kazán előnyeit. Hátránya a nagy bekerülési érték, és a költséges csőszerelői munka, aki összeköti a meglévő fűtésrendszerrel a kandallót.

5. Vegyes-tüzelésű kazán: A legegyszerűbb, és véleményem szerint a legjobb is. Sajnos nálunk nem lehetett megoldani, mert a kémény a nappaliban volt. Ahol az elhelyezés megoldható egy kazánházban, vagy a pincében ott remekül működhet, és még kevesebb kosszal is jár.

6. Pellet kandalló: Egyre jobban terjed hazánkban is, de egyelőre drága a berendezés is, és a tüzelőanyag is. A komolyabb berendezéseket használják a fa pelleten kívül rossz minőségű olcsó kukoricával, és árpával is. Az igényelhető állami támogatást majdhogynem lehetetlen megkapni…

7. Vaskályha: A legolcsóbb, és a legkönnyebben kivitelezhető. Nem megoldás hosszútávra, mert sajnos pár éven belül kiégnek a betétek, és a samott bélés is nehezen pótolható.

Én a vízteres kandalló mellett döntöttem, és a csőszerelő is elvállalta a bekötést a gázfűtés mellé. Javasolt egy 500 literes puffer tartályt, amit én nem szívesen állítottam volna be. Amellett, hogy 150.000,-Ft az előállítási értéke plusz a szigetelés, a fa födémes padlásomra nem akartam feltenni egy 700 kg-os monstrumot. Biztosan jó dolog, és az épületgépészek is javasolják, én a hagyományos vegyes tüzelésű nyitott rendszerekből kiindulva nem állítottam be. Véleményem szerint sok lenne a veszteség a használatával, és a nagy víztömeg miatt nagy lenne a tehetetlensége a rendszernek. Úgy gondoltam, (ami azóta engem igazolt, mert a rendszer tökéletesen működik) a padlófűtés megfelelő puffer a számunkra, és a puffer tartály helyett inkább a vízteres kandalló levegő szabályozására költök.
A vízteres kandalló típusok közül az Edilkamin Idro 50-es típus mellett döntöttem. Az Edilkamin országos szervízhálózattal rendelkezik, és a szomszéd településen is van egy irodájuk. A nyáron volt egy vásár ahol 10% kedvezménnyel lehetett vásárolni, még az ÁFA emelés előtt.

Vízteres kandalló tűztér beépítése (Stier Norbert) Vízteres kandalló tűztér beépítése (Stier Norbert)

Az égésteret először 2 x 2 db 10-es Ytongra állítottam, úgy hogy a lábai még az Ytongra essenek, de a lehető legnagyobb távolság maradjon köztük a fatárolónak. A füstcső 2 x 50 cm-es és egy 45°-os könyök.

Végül az égésteret bekötéskor 2 x 3 db-ra Ytongra állítottuk, így magasabbra került a tűztér, és könnyebb kezelni. Bal oldalt felül az előremenő, jobb oldalon alul a visszatérő, és jobb oldalon felül a tágulási tartályba menő réz cső látható.

Vízteres kandalló tűztér beépítése (Stier Norbert) Vízteres kandalló tűztér beépítése (Stier Norbert)

A gázkazán mellett fent található a nyitott rendszer keringető szivattyúja. A tágulási tartályt a padláson helyeztük el. A nyitott rendszer egy hőcserélővel csatlakozik a gázkazán zárt rendszeréhez.

A rendszer az égéshez nem a lakás már felmelegített levegőjét használja, hanem a padlás levegőjét. Levezettünk a padlásról egy 120-as alumínium flexibilis csövet, ami egy bovdennal szabályozható lapáton keresztül csatlakozik az égéstérhez.

Vízteres kandalló tűztér beépítése (Stier Norbert) Vízteres kandalló tűztér beépítése (Stier Norbert)

A keringető szivattyúk kapcsolását egy csőtermosztát végzi, ami egy rácson keresztül állítható, és cserélhető is lesz.

A burkolat vázát Ytongból magam terveztem, és kiviteleztem. A ragasztáshoz jó minőségű flexibilis járólap ragasztót használtam.

Vízteres kandalló tűztér beépítése (Stier Norbert) Vízteres kandalló tűztér beépítése (Stier Norbert)

Közben megtörtént a hivatalos beüzemelés az első begyújtással. A garancia érvényesítéséhez a szakszerviznek igazolnia kell, hogy a bekötés helyes, és a rendszer biztonságos.

A kandalló bal oldalára egy háromszög alakú ülő részt alakítottam ki. A tűztér alatt található a fatároló rész, ami egyben a légáramlást is biztosítja alulról felfelé a tűztér mögött.

Vízteres kandalló tűztér beépítése (Stier Norbert)

A padkát kőfaragónál vágattam 3 cm vastag gránitból. Ügyelni kell rá, hogy a burkolat egyik alkotórésze se érintkezzen a tűztérrel. Min. 5mm távolságot el kell hagyni, mert a hőtől megrepedhet akár a burkolat, akár a padka.

Vízteres kandalló tűztér beépítése (Stier Norbert) Vízteres kandalló tűztér beépítése (Stier Norbert)

Az oldalfalat 10-es Ytongból építettem. Ügyeltem rá, hogy az elemek kötésben legyenek, és az áthidaló is kötésbe kapcsolódjon.

Áthidalónak vasbeton erősítésű Ytong áthidalót használtam. A hosszát, és a vastagságát is méretre kellett vágni, hogy illeszkedjen.

Vízteres kandalló tűztér beépítése (Stier Norbert) Vízteres kandalló tűztér beépítése (Stier Norbert)

A burkolat felragasztása előtt járólap ragasztóval átsimítottam az Ytongot. Dryvit hálóval megerősítettem a lenti lábazat, és a fenti oldalfalakat is, ez esetleges repedések elkerülése miatt.

Nem volt egyszerű kiválasztani a burkolat anyagát, és a színét. A közeli kőgalériában találtunk rá egy 7 cm magas, és kb. 1-2 cm vastag szíriai fehér mészkő burkolatra. A mészkő könnyen vágható, és faragható. A sarkoknál a lapok éleit 45°-ban levágtam, így az illeszkedés szebb lett. Ügyeltem rá, hogy a burkolat se érjen hozzá sehol a tűztérhez. 5 mm-t mindenhol elhagytam.

Vízteres kandalló tűztér beépítése (Stier Norbert) Vízteres kandalló tűztér beépítése (Stier Norbert)

A felső padka helyét kihagytam, és nem burkoltam le teljesen az oldalakat. Ezután a kupola következett, amit tűzálló gipszkartonból készítettem, és fém gipszkarton profilra csavaroztam.

A kupola és a plafon találkozásánál két rétegben tűz gátló szilikát szálas hőszigetelő táblát használtam, mivel a kupola legfelső részében gyűlik össze a meleg. Mivel a plafon fa födémes ezért a szigetelésre fokozottan ügyeltem, és a szigetelő lapokat egymásra átfedéssel csavaroztam fel.

Vízteres kandalló tűztér beépítése (Stier Norbert) Vízteres kandalló tűztér beépítése (Stier Norbert)

A kupolában összegyűlt hő felmelegíti a padlásról levezető alumínium csőben lévő hideg levegőt.

Az egész táblából megmaradt tűzgátló szilikát szálas hőszigetelő táblát beállítottam a víztartály, és az áthidaló közé. Ott a legmelegebb a tűztér, és ott melegítené fel a legjobban a külső burkolatot. Ferdén állítottam be a lapokat, hogy a hőt a kupola hátsó része fele terelje.

Vízteres kandalló tűztér beépítése (Stier Norbert) Vízteres kandalló tűztér beépítése (Stier Norbert)

Az első két élt is fémprofillal, gipszkarton csavarokkal erősítettem meg. Két rácsot vágtam bele a gipszkartonba. Egyiket fent a meleg kivezetésére, a másikat lent ahol a cső termosztátot lehet állítani, és kicserélni, ha meghibásodik. A rácsok egyedi gyártásúak perforált lemezből.

A fa felső padkát 3cm vastagságú szárított tölgyből készítettem. Vastagsági gyalulás után jött a csiszolás, sarkok 45°-ba vágása, és a ragasztás. A sarkokat megerősítettem fém lappal, és facsavarokkal.

Vízteres kandalló tűztér beépítése (Stier Norbert) Vízteres kandalló tűztér beépítése (Stier Norbert)

Az éleket alumínium él védővel erősítettem meg . A gipszkarton csavarok helyét és az él védőt jó minőségű glettelő gipsszel simítottam le.

A kupola festésénél segítségem is volt :o)!

Vízteres kandalló tűztér beépítése (Stier Norbert)

És végre elkészült! Kupola egyenlőre fehér, de később capuccinora fogom festeni. A tölgyből készült fa felső padkát poliszanderra pácoltam, és gyönyörű, ahogy kidobja a fa erezetét.

A rendszer azóta is tökéletesen üzemel. Nem kell állítgatnom, csapokat nyitnom, zárnom a működés során. A két fűtési forma automatikusan váltja egymást. Ha befűtünk a kandallóba leáll a gázfűtés, mert a termosztát érzékeli, hogy melegszik a levegő, és elindul, ha már a kandalló kihűl, és hűl a lakás. A kandalló képes a 110 nettó négyzetméteres házat teljesen önállóan felfűteni. Begyújtás után már 10 perccel kellemes meleget ad, és a keringető szivattyú körbeviszi a meleg vizet a radiátorokba, és a padlófűtésbe. Miután kihűlt a kandalló a padlófűtés még mindig kellemes meleget ad az éjszaka folyamán.
Az égési levegő – amit nem a szoba légteréből, hanem a padlásról nyerek – állítható egy bovden segítségével. Amikor már nem ég, hanem csak izzik a fa, akkor el tudom zárni a bejövő levegőt. Ezzel azt érem el, hogy nem ég le hamar, hanem az izzási időt el tudom húzni, és tovább adja a meleget.
A hagyományos kandallóval ellentétben azt figyeltem meg, hogy a burkolat (10-es Ytong burkolva) alig melegszik fel. A tűztér hátulján elhelyezett íves víztartály, ami 60 literes, annyira elviszi a vízen keresztül a hőt, hogy csak a füstcső, és az üveg ad le sugárzó hőt. Az egész lakás egyenletesen melegszik fel, és hat hasáb fával könnyedén emeli a teljes lakás hőmérsékletét 20 perc alatt 1 C°-al.

Kivitelezés, szöveg, fotó: Stier Norbert

Korábbi hozzászólások:

 1. admin hozzászólása:

  köszönöm a részletes bemutatást!

 2. tc_shark hozzászólása:

  Kedves Norbert

  Gratulálok a kandallójához, szép munka. Épp egy ilyen beépítését fontolgatom, azzal a különbséggel, hogy nálam nem lesz padlófűtés, csak radiátoros. Illetve nálunk nincs gáz, ezt szánom egyetlen fűtési módozatnak.
  Az lenne a kérdésem, hogy tapasztalata szerint ha csak a kandallót használja fűtésre, egy éjszakai, lefekvés előtti tűzrakással kihúzza-e reggelig vagy fel kell kelni éjjel tüzet rakni?
  Illetőleg hogy a kandalló ajtajának hősugárzása mennyire nagy? Pótolhat az adott helyiségben egy radiátort?

  Válaszát előre is megköszönve

  Üdvözlettel

  Csongor

 3. Stier Norbert hozzászólása:

  Szia Csongor

  köszönöm. Működni fog a dolog radiátorokra kötéssel, és jóval egyszerűbb is lesz a rendszer. Egy nyitott rendszerrel megoldható. Éjszakára ha megrakod, és amikor már van jól parázs lezárod a levegőt prímán kihúzza reggelig (megfelelő külső szigetelés mellett). Nagyon jól sugározza a hőt az ajtó üvege is, és a kupola tetején a rácson is elég meleg jön. Ha nem nagy a helyiség nem szükséges külön radiátor.
  üdv.
  Stier Norbert

 4. luszi73 hozzászólása:

  Kedves Norbert!

  Gratulálok! Tetszett a kandalló egyszerű és mégis ötletes. Ilyet szeretnék én is építeni, de szeretnék kérdezni néhány technikai részletet.Nekem is jelenleg gázkazánom van, radiátorokkal és padlófűtéssel.Kb.110 nm-t fűtök.Attól félek, hogy nem igazán tudom majd szabályozni a kandallót és esetenként túlságosan felmelegíti a vizet. A padlófűtés köre pedig nem bír el nagy vízhőmérsékletet. Ok, tudom a kettő közt van a hőcserélő, de mekkora?? hány KW-os hőcserélőt vegyek? Pl:Hány °C-os a padlófűtés vize ha a kandalló vize 70°C, és mennyi ha esetleg fölmegy 90°C ra?
  Lehet, hogy túlságosan aggódom, de amennyire lehet, szabályozni szeretném a rendszert.
  Válaszod előre is köszönöm!
  üdv: Lajos

 5. Stier Norbert hozzászólása:

  Szia Lajos

  köszönöm. Az én csőszerelőmnek is ez volt a véleménye, hogy a kandalló majd hamar megforralja a vizet, és nem tudja elvonni a hőt a nyitott körről a hőcserélő, és a radiátorok. Azt javasolta, hogy egy 500 literes puffer tartályt építsünk be. Így a kandalló a puffertartály vizét nagyon gyorsan felfűtheti, és a tartályból folyamatosan nyerhetjük a fűtési melegvizet. Amikor meghallottam, hogy ez a tartály szigetelve 150000Ft lenne akkor azonnal elvetettem mint lehetőség. Gondoljunk bele az összes hagyományos vegyestüzeléses rendszer radiátorokkal puffertartály nélkül üzemel gond nélkül, és csak extrém esetekben forr fel a víz ha valami nem normál módon üzemel, pl. nagyon megrakjuk. És ekkor sincs semmi gond, nem károsodik a rendszerünk, mert nyitott. Arra az egyezségre jutottam a csőszerelővel, hogy nem építünk be puffer tartályt, de a lehetőségét nem zárjuk ki, és a padláson hagytunk neki csonkokat az esetleges utólagos beépítéshez. Ősz óta, mióta használjuk és folyamatosan minden délután, hétvégén pedig délelőtt is befűtünk, a rendszerben a víz 40-50 C° fölé nem ment. A keringető szivattyút 40 C°nál bekapcsolja a csőtermosztát, ami a lehető legközelebb van a víztérhez, és a hőcserélő sikeresen leveszi róla a meleget. Több hőmérőt is beépítettünk a rendszerbe (láthatod a képen) és így figyelemmel lehet kísérni mindenhol a hőfokot. A hőcserélő kiválasztását én rábíztam a csőszerelőre, tedd ezt te is, de hasonlításként mondom kb. akkora mint egy kisméretű tégla. Kérdezted a hőfokokat. Nálam minden víz folyamatosan 40 C°os, és nem megy feljebb. A kandalló vízhőfoka sem ugrál fel le, folyamatosan 40 C°os a keringető szivattyú után. Nem engedi feljebb melegedni a hőcserélő, mert folyamatosan leveszi róla a hőt. A padlófűtésbe nálam is egy 4 ágú keverőszelep miatt folyamatosan csak 40 C°os víz mehet. Bocs ha hosszú lett.
  üdv.
  Stier Norbert

 6. Laci hozzászólása:

  Kedves Norbert !

  Gratulálok szép munka. Én a sajátommal a kürtőépítésnél tartok jelenleg. Számomra is a tűzgátló szilikát lap tűnik alkalmasnak az építésre, ebben kérném a segítséged, hol és milyen típusút választottál a szigetelésre.
  Válaszod előre is köszönöm !
  Laci

 7. Stier Norbert hozzászólása:

  Szia Laci

  Két tábla szilikát lapot használtam fel a kupola szigeteléséhez, és attól a cégtől vásároltam akitől az égésteret. Annyit tudok róla, hogy kb. 4 cm vastag, kerámiaszálas, éghetetlen és ha jól emlékszem a Roth Hungária gyártja. Amúgy eszméletlen jó a szigetelőképessége, és könnyen vágható dekopír fürésszel.
  üdv.
  Stier Norbert

 8. toki hozzászólása:

  Hi
  akkor szerinted olyan rendszerre ahol csak padlófűtés van egy zárt tágulási tartályal egy vaillant gázkazán arra hogy kössek rá egy víz teres kandallót? a kandalló a benkel honlapon szereplő cégtől lenne a bodok hozzá a k2 hőcserélővel?

 9. Stier Norbert hozzászólása:

  Szia toki
  az úgy nem sima ügy.

 10. Stier Norbert hozzászólása:

  Azt kell megoldanod, hogy a kandalló által előállított meleget a fűtésrendszered át tudja venni (hőcserélőn keresztül). Mivel a padlófűtésbe csak 40 fokos víz mehet, hogy ne sérüljenek a csövek ezért a plusz meleget nem tudja hova tenni a rendszer, és vagy a kazánban forr fel a víz, vagy túl meleg víz megy a padlófűtésbe, és károsodik. Szerintem a puffer tartály lesz nálad a megoldás, beszélj egy jó fűtésszerelővel.
  üdv
  Stier Norbert

 11. toki hozzászólása:

  Hi

  Igen de csak egy 7 kw-os kandallót tervezzek betenni mert kicsi a hely ahova lesz plusz a helység csak 25 nm-es, így szerintem nem kell a puffer tartály

 12. toki hozzászólása:

  Hi

  Norbi egy kérdés a gázkazánnál neked hogy lett a kör rákötve pontosan mert aképen nem látszik minden rendesen.

  Laci

 13. toki hozzászólása:

  Hi

  Bocs még egy dolog a tűztér és a fal között mennyi légrést érdemes hagyni?

 14. Stier Norbert hozzászólása:

  Hello

  az én tűzterem hátulja íves. A fal közti rés 5-10cm. A rákötést nehéz lenne leírnom, de ha küldesz mail címet tudok nagy képet küldeni. A 7KW-is fel tudja forralni a vizet!

 15. Fülöp Julianna hozzászólása:

  Szia Norbi!

  Mi a kandallóépítés elején tartunk, eddig csak a zárt vizes kandallóbetétet vettük meg. Szentendrén épül a házunk és rengeteg kérdés merült már fel. Az is érdekelne, hogy vállalsz-e építést, vagy szaktanácsadást? Kérlek küldj egy telefonszámot!

  Üdvözlettel : Fülöp Julianna
  20/399 64 16

 16. toki hozzászólása:

  Hi

  Az email címem veberlaci@freemail.hu. ha lehet sezmből csinálj nekeme képet, plusz a szekunder oldalon raktál be plusz tágulási tartályt vagy a gázkazánné van csak? A forralással kapcsolatban annyit szerintem megpróbálom majd esetleg puffer nélkül aztán ha nagyon küldeni fogja akkor teszek be. De ha megnézed a benkel.hu-n a bodok kandallót plusz hozzá a k2 hőcserélőt akkor szerintem egy 80 nm -re való padlófűtést nem hiszem hogy ez a kis kandalló megforral.

  Előre is köszönöm Laci

 17. Stier Norbert hozzászólása:

  Kedves Fülöp Julianna

  a számom 06 30 7673450.

 18. majacska hozzászólása:

  Szia!
  Érdeklődnék hogy sima kandallóbetétet ha Ytonggal
  körbe rakom az leadja-e a hőt.
  Előre is köszi a választ.
  Üdv.Krisztián

 19. Stier Norbert hozzászólása:

  Toki
  nem jó ez a cím, nem megy át a levelem.
  üdv
  Stier Norbert

 20. Stier Norbert hozzászólása:

  Szia Krisztián

  alapjába véve az Ytong ugye jó hőszigetelő, de sok kandallót építettek már vele, mert könnyű vele dolgozni. A tűztér az ajtón át és a szellőzőkön keresztül adja ki a legtöbb meleget, és nem az oldalfalon keresztül, mint egy cserépkályha. Gondolom így értetted hogy leadja e a hőt.
  üdv.
  Stier Norbert

 21. Tibor hozzászólása:

  Szia Norbi!
  Azt szeretném megkérdezni,hogy a kandallóhoz való összes anyag költség mennyibe kerül körülbelöl?
  Nagyon széplett a kandaló gratulálok!

 22. Zsolt hozzászólása:

  Gratulálok a kandallóhoz, szép kivitelű igényes munka. Én egy egyszerű gázfűtést szeretnék kiegészíteni vízteres kandallóval. Őszintén szólva nem értem, hogy miért nem lehet a zárt rendszerhez csak egyszerűen bekötni a kandalló vízterét is, hiszen van tágulási tartály és biztonsági szelep is beépítve a rendszerbe.
  Üdvözlettel:
  Zsolt

 23. Stier Norbert hozzászólása:

  Szia Tibor

  csak nagyságrendileg:
  Fűtéskörre kötés anyaggal együtt 300e
  tűztér 230e
  burkolat, Ytong, padka, ragasztók, szigetelők stb. 150e
  az én munkám 0e

 24. Stier Norbert hozzászólása:

  Szia Zsolt

  ahhoz, hogy a garancia meglegyen a tűztérre vannak előirások. Ha nem tartod be, akkor áramszünet esetén kiléphet a kandallód a ház falán. Volt már rá példa a környékünkön, hát nem volt valami szép.

 25. Tiszteletem!
  Az én kérdésem az lenne, hogy lehet e régifajta kandallót építeni ,olyat amihez nem kell tűzteret venni, és nyított az eleje.Remélem tud ebben segíteni nekem, vagy legalább valami címet adni ahol ezt megnézhetném.Válaszát előre is köszönöm.
  Nagyon szép lett az őné, de én jobban hajlok a rágistílusu felé, így olyat szerretnék, csak sajnos semmi ötletem hogyan kell csinálni, hisz semmit nem tudok a füstelvezetésröl sem.
  Mégegyszer köszönöm.
  Szabó Krisztián

  U.I.: Szeretném levelét mihamarabb freemail címemre megkapni, köszönöm.

 26. admin hozzászólása:

  Kedves Krisztián!

  Nem akarok hangulatrontó lenni, de …
  Miért akar olyat?
  mert szép? – akkor bármilyet építhet, de ne építsen hozzá kéményt, és így természetesen soha sem használhatja, így a leggazdaságosabb.
  Ha használhatót akar, akkor eltüzel egy csomó fát, hideg és füst lesz a lakásban.
  Természetesen ezeket a problémákat lehet csökkenteni, porszívóhasználattal és csapóajtó beépítésével a kürtőbe, csak a valószínű inkább nem fogja használni a kandallót soha.
  Ezért jobb ha nem is épít kéményt, s így olcsóbban megússza. Igen ezt eléggé kisarkítva írtam, de higgye el nem a rosszmájúság beszél belőlem.
  Tapasztalatszerzésnek egy kis történelem:
  kandallo/a-kandallo-es-a-futes-tortenete/

  Üdv!
  TT

 27. Stier Norbert hozzászólása:

  Kedves Krisztián

  az a javaslatom, hogy böngésszen az interneten, és informálódjon. Ahogy ide talált biztosan talál valamit a nyitott kandallókról, és a füstelvezetésről is. Sok sikert.

 28. viola hozzászólása:

  vizteres Edilcamin idro 50-es kandallonk van,tok jo.ha valaki ezt a tipust valasztja,semmi esetre se helyezze sarokra.a beepitese elegge aranytalan.kulonben nagyon jol melegit,a helysegben ahol van nem szukseges futotest,eleg meleget ad ki.barhova is tesszuk,meg kell emelni.nem fontos,hogy parazs maradjon,reggelre megmarad a 18-20 fok meleg,mellesleg a hamut ugy is ki kell takaritani.szaraz bukkfaval tokeletesen eg.fontos a jo huzas(kemeny).az uveget mindig hidegen takaritjuk,viszont ha a kandallot telirakjuk papirral,az sajat magat megtisztitja-leeg a korom.Szoval,ugy gondolom-nagyon jo valasztas volt.

 29. bpm hozzászólása:

  Kedves Norbert!

  Most kezdtem el átalakítani egy kicsit a fűtésem egy kandallóbetét beépítésével. Nekem is hasonlóképpen a padlásról lehet friss levegőt adni az Idro50-esenek, mint ahogy te is tetted. A kérdésem az, hogy a képeken látható alu csövet hova kötötted pontosan? Csináltál valami dobozt, nem látom jól a képeken… Ha jól értelmeztem, akkor ebbe a csőbe kötöttél be valahova egy pillangószelepet? Van a családban már egy ilyen betét beépítve, de én is azt találtam benne érdekesnek, hiába van teljesen elzárva az ajtó alatti légbeeresztő, akkor is rendesen lobog benne a tűz. Mindenképpen szeretném én is úgy megoldani, hogy le tudjam folytani a lángokat, hogy minél tovább hőn tudja tartani a lakást. Láttam a boltban, ahol vettem a füstcsövet kéménybe építhető pillangószelepet. Lehet, hogy nekem az is megoldaná a problémámat. Lábat csavartál a betét aljába, vagy közvetlen letetted az ytongra?

  Bocsánat, hogy ennyit kérdezek.
  Jelenleg a régi kályhám szét van bontva, az újat meg munka után esténként próbálom építeni, úgyhogy jelenelg korlátozott módon tudunk fűteni, ezért kicsit sürget az idő, tehát nagyon várom mielőbbi válaszod. Még a héten mindenképp szeretném beüzemelni. Lenne még ezen kívül néhány apróbb technikai kérdésem, ha megoldható, akkor írj egy e-mailt, hogy válaszban feltehessem őket. Címem:bpm@vodafone.hu

  Köszönettel: Attila!

 30. Stier Norbert hozzászólása:

  Szia Attila

  ment a levél a címedre.

  üdv.
  Stier Norbert

 31. NemesCsaba hozzászólása:

  Norbert Gratulálok
  Szép és hasznos kivitelezés.
  Én bontott téglából szeretném a kandallót kisebb betéttel. így a tégla is sugározhat hőt és a látvány rusztikusabb. (izlés dolga természetessen)
  A víztér hol helyezkedik el pontosan az égéstér körül?
  Padlófűtés nélkül csak radiátorra kötve.
  90m2 a ház. mennyi radiátort bírna el a rendszer?
  Kb 7-8Kw-os betétet szeretnék.

 32. Stier Norbert hozzászólása:

  Köszönöm Csaba

  a 90 m2-hez elég lenne neked az Edilkamin Idro 30-as betéte. Ennél is az íves hátfal duplafalú, és felül egy vastag cső köti össze a két oldalt. A radiátor inkább több legyen, hogy levegye a hőt a kandallóról. Az egész redszerre kösd rá, ami minimum 3-4 normál méretű radiátor legyen.

  üdv.
  Stier Norbert

 33. NemesCsaba hozzászólása:

  Köszönöm a gyors választ.
  Én inkább az építészeti részében vagyok jártas.
  a 30-as betétre gondoltam én is.
  A képen néztem a gépészetet.
  a szivattyú mindegy milyen messziről szállítja a vizet?
  Gondolom nem mindegy szívja vagy tolnia kell a vízmennyiséget.
  Parasztházban lakom, a kandalló és a gépészet kb 15 méterre fekszik egymástól.
  Ha a radiátorok után a szívó vezetékre helyezem a szivattyút akkor helyesen járok el?
  Bocs a buta kérdésekért. :-)

 34. Stier Norbert hozzászólása:

  A távolság mindegy, csak le kell szigetelni. A visszatérő ágba tenném a keringetőt, de bízd rá a csőszerelőre.

 35. András hozzászólása:

  Szia Norbert.Gratulálok a szép kandallodhoz.Mi is éppen egy hasonlón gondolkozunk.Az a gondunk,hogy a padlófűtés miatt zárt a rendszerünk.Ehhez sajnos csak a csőkígyós megoldás látszik kivitelezhetőnek.Csak hogy nem megoldható,a csatorna kiépítése,mert a padlóba nem lehet vésni.Ehhez kérném a sgítséged.Arra gondoltunk,hogy csak a tűzteret betennénk a kazánházba,és nem burkolnánk be.Erről mi a véleményed?Köszönettel Tóth András

 36. Stier Norbert hozzászólása:

  Szia András

  nem látom a problémát, ugyan az a helyzet nálam, mint nálad. Gázkazán a padlófűtéssel, és a radiátorokkal zárt rendszerben, és hőcserélőn keresztül csatlakozik hozzá a nyitott rendszerben a kandalló. Feljebb találod a számom, ha még lenne kérdésed hívj nyugodtan.
  üdv.
  Stier Norbert

 37. Szabó Balázs hozzászólása:

  Szia Norbert! Nekünk is egy idró 50-es kandallónk van radjátorokkal/11 db/ egy 30 kw-os höcserélövel meg egy gázkazán.A kandalló tökéletesen müködik egy dolgot leszámítva a levegöt teljesen elzárom akkor is igen lángol. A légbevezetö nyilást eltakarom éghetetlen anyaggal akkor jó.A kandalló nincs még beépítve csak lábakon áll.Ha a külsö levegö bevezető nyilást használnánk mint ti akkor jobban le lehetne zárni a levegőt? Tudja rendesen szivni a levegöt a csövön keresztül? Az ajtonál lévö levegöztetöt lezártad légmentesen? ha igen akkor hogyan? N ekem azt mondták hogy nem lesz elegendö huzat ha a padlásról táplálom. De máshonnan nem tudom. A kéményem sidel uni tipusu 20-as átmérö és 5.5 méter hosszú. A kérdésem az volna hogy jó lesz-e a külsö légbevezetövel, ugye nem fog loboni a tüz ha elzárom teljesen? Vagy a tűztérbe lévó huzatszabályzón álítsak?Válaszodat előre is köszönöm.

 38. Stier Norbert hozzászólása:

  Szia Balázs

  nálam nincs elzárva az ajtó alatti szellőző. Nem értem honnét kap a te tűztered égési levegőt. Ugyan az a rendszerünk, csak a te kéményed jóval nagyobb. Ha a padlásról táplálod semmivel nem rosszabb a levegőzés, de a plusz pillangószelep sem légmentesen zár. Vizsgáld meg hol megy be a levegő a tűztérbe.

  üdv
  Stier Norbert

 39. Norbee hozzászólása:

  Nagyon szep munka Gratulalok.
  sosem gondoltam volna,hogy akad meg egy polgar Magyar honban akinek a neve egyezik az enyemmel :P

  Udvozlettel

  Norbert Stier
  UK

 40. Stier Norbert hozzászólása:

  Szia

  Köszönöm.
  Stier nevűek vagyunk sokan, de Norbit én sem ismertem eddíg többet…

 41. vanyijanos hozzászólása:

  Kedves Norbert! Meg tudná mondani, hogy a lábak közti fatárolónak mekkora a szélessége? Köszönöm!

 42. Erzsi hozzászólása:

  Kedves Norbert!

  Nekünk 15×20 cm hagyományos tégla kéményünk van, A nappaliban egy SUPRA M58 van beépítve, hasonlóan szép kőburkolattal mint az Öné. Szeretném a véleményét kérni: ezt a kandallóbetétet szeretnénk kicserélni Idro (vagy más típ) vízfűtéses betétre, ami erre a kéményre köthető (13 m magas). A lakás 110 m2 körül van. Vízfűtéses kandallóbetétet szeretnék, mert jelenlegi ugyan nagyszerű, de nem minden helyiséget melegít be. Cirkónk és padlófűtésünk van. Megoldható az összekötés a központi fűtéssel? Padlófűtés esetén milyen gépészet kell ehhez? Ön is vállalja ennek kivitelezését? E-mail címem: rzsike.szatmari_kukac_gmail.com.

 43. berkoba hozzászólása:

  Kedves Norbert!
  Az építkezés közepén járunk és vízteres kandallóban gondolkozunk. Egy 80m2-es (+50m2 galéria – 2db ajtóval zárható szoba, fürdőszoba, gardróbszoba; ezekben a helységekben nem lesz padlófűtés, és mivel radiátort a párom nem akar látni, így esetleg infra vagy más alternatív megoldás) rusztikus rönkházunk készül Erdélyben a Ferenczi Attiláék által (www.ronkhaz.com ). A meleg vizet napkollektorral szeretnénk előállítani, de az ártól függően lehet olyan is ami a fűtésre is rásegít. A tervezőnk Schiedel ABS 20-as kéményt tervezett be ami szellőzőkürtővel is rendelkezik (amiben futhatnak a napkollektor csövei is).
  – Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e külön szellőzést biztosítani a kandallónak (pl. Edilkamin Idro 50) ami pl. a padlóban vezet a szabadba, vagy a pincébe, esetleg erre a kémény szellőzője is alkalmas?
  – Még egy kérdés, hogy az Idro 30-as kandalló elegendő lehet egy 80m2-es alapterületű ház fűtésére (szerintem az 50-es kicsit túl méretezett lenne)?
  – Áramszünet esetén a keringtetés fenntartására milyen megoldást lehet kitalálni (vagy kell-e egyáltalán)?
  Előre is köszönöm szépen a válaszokat!

  Üdvözlettel
  Berkó Balázs
  ui.: Nagyon szépen sikerült kivitelezni a kandallót.

 44. Balázs Lajos hozzászólása:

  Szia. Gratulálok a kandallóhoz, igazán szép lett. Szintén szeretnék kérdezni, bár nem tudom szakember vagy vagy csak sokat jártál utána a dolgoknak. A kürtőben lévő meleg felmelegítheti-e annyira a falat hogy a falban lévő villanyvezetéket károsíthatja? Véleményedre lennék kíváncsi.Köszi.

 45. Stier Norbert hozzászólása:

  Erzsi, ment a válasz a címedre.

 46. Stier Norbert hozzászólása:

  Kedves Berko Balázs

  – igen lehet külső szellőzést biztosítani az Idro kandallókhoz, akár kintről, akár pincéből. Ehhez meg kell vásárolni hozzá egy bovdenes pillangó szelep tartozékot.
  – a galéria miatt szerintem nem túlméretezett, de az edilkamin szaküzletet kérdezd meg erről nyugodtan.
  – el kell először dönteni, hogy milyen radiátor, vagy padló vagy milyen fűtés lesz. A víztereshez kell olyan egység pl. radiátor aminek nagy a hőleadása. Ha nyitott rendszerre teszitek, nem kell szünetmentes, de ezt mind a csőszerelővel egyeztesd.
  köszönöm az elismerést
  üdv.
  Stier Norbert

 47. Stier Norbert hozzászólása:

  Kedves vanyijanos

  a fatároló szélessége: 31 cm
  üdv.
  Stier Norbert

 48. Zsolt7 hozzászólása:

  Szervusz Norbert!
  Volna egy kérdésem és a véleményedre volna szükségem. Épp kandalló építésben vagyok és szeretném samott téglával “bélelni” a betét és az ytong fal között. A kérdésem az, hogy szerinted ez megvalósítható e és ha igen, akkor a légrést milyen formában kellene megtartani? Szerintem a samott téglát sem építhetem rá a tűztérhez közvetlenül, ott is hagyni kellene pár cm távolságot, illetve a samott és az ytong között is, csak nem tudom, hogy mennyit kellene, mennyi volna a racionális,hatékony illetve az esztétikus.
  Válaszod előre is köszönöm!

 49. s5l hozzászólása:

  Norbi!
  Szép munka! Írtad, hogy 40 fok fölé nem megy a víz hőmérséklete. Mekkora a hőcserélőd? Nem hűti így nagyon vissza a tűzteret? Tud kvázi tökéletesen égni a tüzelő? Kátrányosodás csövekben/kéményben ill. a kandalló ajtajának füstösödése mennyire jellemző?

  Köszi a válaszokat. Mail-t is írhatsz esetleg.

 50. Rita85 hozzászólása:

  Kedves Norbert!

  Valóban nagyon szép kandallót építettél. (különösen a kupola festése lett jó :)
  Szeretnénk vizteres kandallót venni, de nem tudjuk milyet és mekkorát vegyünk, ebben kérném a segítséged. A ház 100m2-es és van 2×180-as, 4×150-es, plussz egy törcsi szárítós radiátorunk.
  Jelenleg egy turbó fali kazánról münködtetjük a rendszert. Válaszod előre is köszönöm.
  Üdv.
  Rita

 51. Stier Norbert hozzászólása:

  Kedves Zsolt7!

  Nem írtad, hogy vízteres a kandalló vagy sem. Ha vízteres nincs értelme a sammottozáskak véleményem szerint, ha nem az akkor már más a helyzet. Légrést 5-10cm-t mindenképp hagynék a kandalló és a samott között, de a samott és az Ytong között már nem.

  üdv.
  Stier Norbert

 52. Stier Norbert hozzászólása:

  Kedves s5l!

  Köszönöm. Azért 40 fokon ment eddíg, mert a csőtermosztátot ide állítottam be, de épp amiket írtál idén feljebb tekerem 50 fokra. Nem vészes a kátrányosodás, és az üveg füstösödése, de kipróbálom így milyen lesz.

  üdv.
  Stier Norbert

 53. Stier Norbert hozzászólása:

  Kedves Rita85!

  Kedves vagy. Nézz szét itt: http://www.edilkamin.com/hu/termocamini.aspx
  Hasonlítsd össze az Idro 30-at és 50-et. Én közüllük választanék. Ennyi radiátorral jól működnének összekötve. Kérd ki egy csőszerelő véleményét is akivel elkészíttetnéd a rendszert.

  üdv
  Stier Norbert

 54. Rita85 hozzászólása:

  Szia Norbi!
  Köszönöm a válaszod, még egy kérdésem lenne,ha válaszólnál rá azt megköszöném :) Mivel a jelenlegi gázkazános rendszerünk zárt, így először arra gondoltunk, hogy csak zárt kivitelű kandallót köthetünk a rendszerre, ami kb 80ezer Ft-al megnöveli a betét árát, viszont igazából nem tudom mi a különbség a kettő között és hogy megéri-e ez az árkülönbség?! Természetesen nálam első a biztonság és nem szeretném ha a kandalló kilépne a házból, ahogy korábban írtad.
  Majd el felejtettem még egy kérdésem lenne :) a kandalló kéményre való csatlakozásnak van-e valami alsó minimum bekötési magasság megszabva és hogy beköthető-e 90-fokban?
  Elnézést a sok kérdésért, de nem tudok mástól tanácsokat kérni.
  Előre is köszi a válaszod!
  Üdv.
  Rita

 55. fenyő hozzászólása:

  Szia Norbi!

  Mi most tartunk az öreg kis házunk fűtés korszerűsítésénél. Az gondolkozom, hogy kandallót építsek edilkamin idro 30 vagy 50 ből, vagy teljesen másik irány, egy edilkamin warm, clima ilyesmit csak beállítsak a nappaliba.
  Nagyban függ az ártól is a döntésünk neked mennyibe került a körbe építés?

 56. fenyő hozzászólása:

  A tűztér felé kell dőlni a kémény bekötésnek. szóval előnyösebb a 45 fokos.
  A zárt és nyilt rendszer között nagy különbségek vannak pl a korrózió a zárt rendszerben gyakorlatilag nulla. a zárt rendszerben nagyobb a nyomás. És ezért drágább, az a tűztér a védelmi rendszerrel van szerelve. (csőkígyó, és beépített biztonsági szelep)
  Bár szerény véleményem szerint a gyártáskor valószínű nem 80 ezerrel több az a cucc.

 57. Stier Norbert hozzászólása:

  Szia Rita

  ment privátban a válasz. Bármiben tudok még segíteni csak keress.
  üdv
  Stier Norbert

 58. Stier Norbert hozzászólása:

  Szia fenyő

  erről már írtam feljebb. Köszi a segítő hozzászólást.
  üdv
  Stier Norbert

 59. janko hozzászólása:

  Szevasz Norbert!
  Profi munka!!! Én is 1 ilyen idro 50-es beszerzésén, és beépítésén munkálkodom:)
  Engem a Rita válasza érdekelne 1.sorban.
  Válaszod előre is köszönöm. Grat. a munkádhoz!!
  Üdv.: janko

 60. bicsi hozzászólása:

  Szia, Norbi.

  Gratulálok a Kandallódhoz én is egy hasonlót szeretnék.
  A kérdésem az lenne egy Idro 50-es elég lenne-e 5db 150-es, 2db törülközőszárítós, 2db 60-as radiátor működtetéséhez, vagy inkább a 70-est kellene megvásárolni?
  A Rita válasza engem is érdekelne, jelenleg nálam egy zárt rendszerű gázkazán működik.

 61. Stier Norbert hozzászólása:

  Sziasztok Rita, janko, bicsi

  ahogy kiveszem a kérdésekből arra vagytok kiváncsiak, hogy Idro 50-ben zártat vagy nyitottat vásároljatok. A zárt drágább és bonyolultabb, mert szünetmentes tápegység is javasolt a keringető szivattyúnak. A nyitott olcsóbb és egyszerűbb, csak egy hőcserélőt kell tenni a két rendszer közé. Mindenképp beszéljetek a leendő csőszerelővel, és az eladó céggel, hogy ki fogja átvenni a rendszert a garancia miatt.
  üdv
  Stier Norbert

 62. janko hozzászólása:

  tiszteletem, engem végül is csak errre a kérdésre izgatna a válasz:”Majd el felejtettem még egy kérdésem lenne a kandalló kéményre való csatlakozásnak van-e valami alsó minimum bekötési magasság megszabva és hogy beköthető-e 90-fokban?”
  Előre is köszönöm.
  janko

 63. bicsi hozzászólása:

  Szia Norbi.

  Éngem az érdekelne, hogy a zárt rendszert máshogy meg lehetne-e oldani, vagy csak ezzel a +80000ft -os megoldással? Pl. puffertartály?
  Ha nincs padlófűtésem és használati melegvízhez sem használnám a rendszert akkor is kell-e hőcserélőt használni?
  Köszönet a segítségedért.

 64. V.Gab hozzászólása:

  Egy kicsit hozzászólnék a ZÁRTNYITOTT témához.

  A nyitott kandalló csatolása a zárt rendszerhez közel ugyanannyiba kerül a végére, ha nem többe, mint a drágább, zárt rendszerhez való betét a beépített hűtőkörrel.
  Miért is?
  Kell +1db szivattyú (25E/db) lemezes hőcserélő (20-30E), hosszabb csövezés, nyitott tágulási költsége. A nyitott rendszer már a múlt, ezt azért tessék figyelembe venni.

  Téves az az információ, hogy a zárt rendszerhez kell a szünetmentes. Ha megfelelően van kialakítva, pont ahhoz nem kell, hiszen a beépített biztonsági csőkígyó áramszünet esetén is képes a hálózati víznyomás segítségével beavatkozni, hűteni. Persze más az, amikor a megnövelt komfort és a tartós üzembiztonság miatt tesz be valaki szünetmentest (hosszabb áramszünet esetén is menjen a fűtés, ne az udvarra tolja ki a hűtőkör a meleget). Ha ezt nézzük minden kandallóhoz kéne, a drágább vezérlővel ellátott kazánokhoz, pellettüzelésű berendezésekhez pedig eleve javasolt az elektronika védelme miatt.

  Én magam tartok ilyen szünetmentest készleten mindig, pont az ügyfelek igényei miatt. Használt, de hibamentes “banki leselejtezett” készülékeket (aksi cserén, átnézésen, esetleges felújításon, tisztításon esnek át) így kedvező áron tudom kínálni. Sajnos ezek a készülékek igen drágák 0 km-el (>60-80E), amit senki sem tud/szeret/akar megfizetni. (az ára amúgy jogos, hiszen ez a felső kategória mind tudásban, mind minőségben) Marad hát a használt…

  Olcsóbb készülékekkel a keringetők igen hamar bedobják a törölközőt.

  Üdv, V.Gab
  (Edilkamin szervizes)

 65. kovatsgabor hozzászólása:

  Kedves Norbert!
  Hogyan oldottad meg a padlástérből a frisslevegő beszívásánál keletkező kondenzvíz elvezetését?
  Esetleg elég a kondenzvíz elpárologtatásához a keletkező meleg a kupolában?
  Nekem is ez a megoldás kínálkozik. Könnyűszerkezetes házat építek, ami meglehetősen zárt.
  A kémény kellő elszívást biztosít ahhoz, hogy megszívja a padlástérből a friss levegőt?
  Köszönöm a válaszod.
  Üdv
  Gábor

 66. Stier Norbert hozzászólása:

  Szia Gábor

  Jól látod, a kupolában és az égéstér mögött levezetett levegőcsőben már nincs kondenzvíz.
  A begyújtáskor az ajtó alatt lévő levegőszabályozót, és a padlásról jövőt is kinyitom, hogy könnyebben gyulladjon, és ha már rendesen ég az ajtó alattit elzárom.

  üdv
  Stier Norbert

 67. Attila hozzászólása:

  Kedves Norbert !
  Gratulálok a munkádhoz.
  Az egésszel kapcsolatban csak annyi kérdésem lenne,
  hogy megoldható-e,egy kész túlnyomásos rendszerbe a
  vízteres beépítés.

  Előre is köszönöm

  Kis Attila

 68. Stier Norbert hozzászólása:

  Szia Attila!

  fentebb olvashatsz erről. A túlnyomásos rendszer a zárt.

  üdv
  Stier Norbert

 69. Molnárné hozzászólása:

  Szeretnénk megtudni, mennyi volt a kandalló teljes költsége. Köszönet érte! Molnárné

 70. Stier Norbert hozzászólása:

  Kedves Molnárné

  már korábban a hozzásólásokhoz leírtam, de itt van még egyszer csak nagyságrendileg:
  Fűtéskörre kötés anyaggal együtt 300e
  tűztér 230e volt akkor
  burkolat, Ytong, padka, ragasztók, szigetelők stb. 150e
  az én munkám 0e

 71. Várnoki Mónika hozzászólása:

  Kedves Norbert!

  Könnyűszerkezetes házunk építése még folyamatban van. Mi is kombinálni szeretnénk a gázfűtést a kandallós fűtéssel. Egyelőre csak a kémény kiépítése lenne aktuális. A kémény a falon kívül lesz.Milyen magasságban kell meghagyni a későbbi kandallónak a kéménybekötést? A fal rétegrendje a következő belülről kifelé: gipszkarton-osb-faváz között két réteg üveggyapot-osb-gipszkarton, hungarocell-dryvit. A kéménybekötést hogyan kell tűzbiztossá tenni?
  A fal belső felületére milyen tűtálló anyagot kell tenni? Esetleg elegendő, ha egy bizonyos távolságra van a vízteres tűztér a faltól?

  Előre is köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel:
  V. Mónika

 72. Stier Norbert hozzászólása:

  Kedves Mónika

  A kémény kialakításánál mindenképpen egyeztetni kell a Kéményseprő vállalattal, mert nekik engedélyezni kell az új kéményt. Ők meghatározzák a könnyűszerkezeten való füstcső kilépéskor az előírt szigetelést.(sajnos ezt én nem ismerem) A füstcső kéménybe történő bekötése a plafontól lefele 20-30cm. Ha a faltól 10 cm távolságra teszed a tűzteret (és az vízteres tűztér) akkor a víz elviszi a java hőt és alig melegedik a fal.
  Üdvözlettel
  Stier Norbert

 73. paplaci hozzászólása:

  helló, Laci vagyok gratulálok nagyon szép munka.Csak egy kérdésem lenne, nekem még nincs ilyen gyönyörü vizteres kandallóm de nagyon szeretnék légyszives ird meg nekem ha belefogok mire számithatok mennyiből fogok kijönni anyagiakban,gondolok itt anyag költségre,csöszerelő munka dijára.Mivel nekem gázkonvektoros fütésem van radiátorokra is szükségem lesz,a kandalló épitését megoldanam saját magam ill. segitséggel. előre is köszönöm a segitségedet.

 74. nennaaa hozzászólása:

  Sziasztok! Mi egy Idro 50-est építettünk be, a szerelőnk azt javasolta, hogy ne rakjunk a rendszerbe hőcserélőt. Érdeklődnénk mik a tapasztalatok, van-e aki így rakta be vagy olyan aki rakott be hőcserélőt és jobb-e így?Milyen magasra raktátok a tágulási tartályt a kandallótól, mert mi csak a padlásra raktuk és csak 0,5 bar nyomás van.Jó ez így?

 75. belabig hozzászólása:

  Kedves Norbert!

  Nagyon szép lett a kandallód, melyhez ezúton is gratulálok!
  Szeretnék belekezdeni én is egy vízteres kandalló építésébe, nagyjából összeállt már a kép, hogy mit, és hogyan szeretnék, vagy szükséges, azonban a két rendszer közötti hőcserélő nyitott kérdés maradt, nem igazán tudom, hogy milyet, és honnan. Nagy segítség volna ha megosztanád velem a sajátod típusát, és beszerezhetőségét! Előre is köszönöm!!!

 76. andrás hozzászólása:

  Szia.Azt szeretném megkérdezni hogy sima kandallóra csinálok egy 45 literes víztartályt,amit rákötök a gázkazános központifűtésre.Szeretném kérni a tanácsodat a célszerü megoldáshoz.Elöre is köszönöm.Email:muter44@freemail.hu

 77. bbalázs hozzászólása:

  Szia Norbi!
  Mi is hasonló megoldáson gondolkozunk, mint andrás, légy szíves továbbítsd a válaszodat az én e-mail címemre is: gabibalogh75@freemail.hu.
  Előre is köszönöm a segítséget.

 78. Szabi hozzászólása:

  Hello Mki!
  Nekem egy cserépkályhába van beépítve kb. 15 literes víztartály, hosszában 4 db 5/4-es csővel a közepében, melyet átjár a láng. Hőcserélő nélkül, egy sima szűrővel van bekötve a gázkazán körébe, egy-egy visszacsapó szeleppel, de saját szivattyúval. Jól működik, de nagyon fűteni kell a kályhába, hogy 60-70 fokos vizet csináljon a rendszerben. Ekkor már viszont nagyon meleg van a “kályhás” helységben. Most tervezek nagyobb felületű hőcserélő tartályt beépíteni.

  Ha esetleg van Valakinek cserépkályhás tapasztalata, szívesen venném.
  Üdv.

 79. Fekete hozzászólása:

  Kedves Norbert szeretnék érdeklődni menyire jön ki az éves fűtésetek mert mi is ép ilyen kandallóban gondolkozunk nagyon szép munka minden elismerésem.a tied.pl amikor nagyon kemény telünk volt nem úgy mint most.nagyon köszönöm.

 80. monika hozzászólása:

  Ja és még annyit menyi az ház alap területe mert a miénk 160m2 7db radiátor van bent. nagyon köszönöm és kívánok békés karácsonyt nektek.Móni

 81. Tisztelt Stier Norbert

  Most készülünk vízteres kandallót bekötni de a kéményünk gázkémény és azt mondja egy szaki hogy bélelt kéménybe lehet bekötni a vízteres kandallót.Ez igaz?
  Köszönöm és kellemes ünnepeket

 82. Stier Norbert hozzászólása:

  Szia Fekete

  összeszedtem neked, hogy mennyi volt a gázfogyasztásom (főzéssel, és melegvízzel együtt) a korábbi években.

  év – köbméter gáz
  2007 – 1430
  2008 – 1590
  kandalló beüzemelés
  2009 – 834
  2010 – 926
  2011 – 886
  már a jó ég tudja, hogy melyik tél volt keményebb, de a számokból látszik, hogy jelentős a csökkenés.

  üdv.
  Stier Norbert

 83. AMRI hozzászólása:

  Tisztelt Norbert

  Gratulálok a kandallóhoz,nagyon szép. Mi is szeretnénk egy hasonló megoldást, és így lenne pár kérdésem ha megtisztel válaszával.
  Először is kb. mennyibe kerülhet kiépitve a rendszer(nem vagyok adóellenőr:-) ).A kandalló maga teljesen zárt égésterű,tehát csak a levegőszívó nyiláson jut levegőhöz? Az ytongtéglát leragasztotta a járólaphoz? Illetve a bejövő levegő mennyiségét szabályzó bovdenes alkatrész az tartozék, vagy ott lehet megvásárolni ahol a kandallót. Kicsit sok kérdésem lett, de fontosak lennének számomra.Az esetlegs válaszát az e-mailcimemre kérném.
  A segitséget és fáradságát előre is köszönöm.

  Amri

 84. norbert hozzászólása:

  sziasztok szép a kandalló

 85. norbert hozzászólása:

  Szia Norbert!
  Nekem a nappaliba van a kandalló,a rendszer pedig zárt rendszerű.Kérdésem az lenne hogy a nappaliban futó fűtéscsöre kb 18mm-es (5 rétegű) rá lehet-e kötni a vízteres kandallót 4-5 méter távolságra? Volt aki azt mondta hogy a legvastagabb vezércsőre (fűtéscsőre) kellene rákötni de ez legalább 15m és több helységen kellene átvini a csöveket nem kis rombolással.Ezzel kapcsolatba szeretném kérni a véleményed vagy saját tapasztalatod.Előre is köszönettel!

 86. Stier Norbert hozzászólása:

  Szia
  van egy zárt fűtésrendszered gondolom gázzal, és van egy nem vízteres kandallód?
  Ezt a kandallód cserélnéd vizesre, és rákötnéd a lehető legközelebb?
  Azért javasolták a legvastagabb vezércsövet, mert itt tud elegendő hőt levenni a fűtésrendszer a kandallóról.
  Ha a kis 18 mm-es ötrétegűre kötöd akkor nem vesz le elég hőt a kandallóról, és felforrhat a víz benne.
  Legrosszabb esetben megolvad az 5 rétegű cső a kandalló nagy hőjétől. Nálam a padláson át vezetnek a vastag réz csövek.
  Nézd meg mi a max hőmérséklet amit elvisel az 5 rétegű 15-ös cső.

  üdv.
  Stier Norbert

 87. Kitti hozzászólása:

  Szia Norbert!
  Nagyon szép a kandalló! A párommal most kezdünk házfelújításba, és a fűtés mivoltán gondolkozunk. Esetleg ha néhány kérdésemre tudnál válaszolni, azt megköszönném. Szóval a ház amit megvettünk, parasztház, kő-vályog keveréke, 40-50 cm-es falakkal, nem tudom hogy ez számít-e. Először vegyes tüzelésű kazánt szerettünk volna, de hely illetve kazánház hiányában a vizes kandallóra esett a választás. Azt nem tudom, hogy bármilyen házban alkalmazható-e ez. Olvastam az interneten, hogy áramszünet esetén, ha nincs megfelelő szünetmentes áramfejlesztő beépítve, akár fel is robbanhat a kandalló. Nekünk semmilyen fűtési rendszer nincs még beépítve, próbálunk utána járni, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb, ezért kérdezem, egyszintes házban lehet-e működtetni ilyen kandallót, ha a radiátorokat is erre akarjuk rákötni? Nyílt vagy zárt rendszerűnek kell ennek lennie? Hogyan lehetne ezt kivitelezni? Ha van időd, és nem probléma, az e-mail címemre várnám a válaszod. Köszönöm, Kitti.

 88. Reggiszt hozzászólása:

  Hát Norbert csak gratulálni tudok. Ez nagyszerű lett!

  Viszont mivel látom te már szakember vagy ebben a dolgoban lenne egy kérdésem. (habár egy 2010-es hozzászlásban már hasoló kérdést megválaszoltál)

  Tehát nekem már megvan a kandallóm, ami nem betétes, hanem egy un. hagyományos kandalló. Most ebben gondoltam bele tenni egy nevezzük úgy “fütőcsővet”. Tehát csövekből hegesztettenék egy spriál csörendszert amit a tűztérbe belülre, de kicsit feljebb raknék. Ezt a “fűtőcsővet” egy raditárból leágazva rákötném a központi fütés rendszerre. Tehát ha fával tüzelek a kandallóban, akkor a tűz felmelegitené a csöben lévő vizet,és az belejut a rendszerbe. Kérdés: szerinted mennyire melegszik föl a csőben a viz állandó keringetés mellett. Ugyan is a kandallóban csak akkor tüzelnék ha amúgy is müködik a gázkazán és igy megy a keringető szivattyú. Nem forrósodik föl annyira a viz, hogy kár okozna az központi fütés azbeszt betétes mü. csöveiben. (nem tudom a pontos nevét,de az a fehér cső amit mostanában a fütéseknél használnak) ill. mi az a hőcserélő amit alkalmaztál a fütés csöveidre?

  Remélem nem irtam le túl bonyolultan a kérdést és érted mire gondolok.

  Válaszodat előre is megköszönöm.

 89. Szőri hozzászólása:

  Sziasztok!
  Tanácsra volna szükségem,110m2-es lakást szeretnék
  fűteni,Idro50 betéttel gondoltam ezt megoldani.
  Mennyi radiátort lehet rákötni?A helyiség ahol a kandalló lenne 30m2(75 légköbméter) képes ekkora helyet befűteni radiátor nélkül?
  Szerintetek nagyságrendileg mennyibe fog kerülni az egész rendszer kiépítése? Tudom,hogy ezt egy fűtésszerelővel kell megbeszélni de előtte kíváncsi vagyok a véleményetekre és tapasztalataitokra is! Válaszokat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Kovács Roland

 90. Stier Norbert hozzászólása:

  Kedves Reggiszt

  örülök, hogy tetszik, köszönöm, de nem vagyok szakértő. Ha elolvasod a válaszaimat inkább csak tanácsolok dolgokat, és a vége mindig a csőszerelő szakember aki elkészíti a rendszert. Most is csak ezt tudom ajánlani. Én nem tenném a helyedbe, de ha találsz szakembert aki összefaragja neked akkor is neked kell üzemeltetned, és nálad a rizikó. Ismered az a mondást, hogy olcsó húsnak hív a leve? Ez egy olyan eset.

  üdv.
  Stier Norbert

 91. Stier Norbert hozzászólása:

  bocsánat HÍG

 92. Stier Norbert hozzászólása:

  Kedves Szőri
  bármennyi radiátort ráköthetsz az Idro 50-re, felfele nincs határ inkább lefele, hogy a kandalló által felfűtött víz melegét a radiátorok le tudják adni. Inkább a minimum radiátorszám a fontosabb, hogy legalább 4-5 radiátor legyen. Én abba a helyiségbe is tennék radiátort ahol a kandalló van, mert most nem tudod, hogy mivel fogsz fűteni tíz év múlva, és akkor kiépíteni sokkal nehezebb, és költségesebb lesz. Ha nem kell, akkor maximun épphogy nyitod ki a csapját. A korábbi hozzászólásokban már megírtam, hogy mennyibe került de azok már 2 éves árak.

  üdv.
  Stier Norbert

 93. Tibor hozzászólása:

  Szia Norbert!

  Nagyon szép a kandalló, és a lényeg, hogy magad építetted! Nekem is Idro 50 van, ami nagyon jól szuperál. Sajnos nem mi építettük. Viszont azon gondolkodom, hogyan lehetne még a kupolában összegyűlt meleget hasznosítani. Próbáltam követni a képeiden, de úgy látom neked is csak egy meleg levegő kifújó nyílásod van a kupola tetején. Szerinted elég ez? Viszont itt én 70-80 C-fokos meleg levegőt is mértem, ami szerintem feleslegesen távozik a kandallócsővön keresztül a kéménybe. Úgy érzem az eget és a kéményt fűtöm. Ezt igazából meg is tapasztaltam, mert az emeleten lévő kéményt megfogva elég melegnek bizonyult. Lehetne, ezt a meleg levegőt valahogy még hasznosítani? Esetleg több kivezető nyílást vágni még a kupola területén. Csak mi van, ha így jobban megforgatja a levegőt, és porallergiát okoz? Igazából mennyire kell megrakni a kandallót, hogy csak a vizet forralja fel, de túl sok meleg ne távozzon az égbe? Megrepedhet-e a kandalló üvege a nagy hőtől? Tapasztalat?

  Válaszaidat előre is köszönöm

  Tibor

 94. Tamás hozzászólása:

  Tisztelt Stier Norbert!

  Nagyon esztétikus a kandallója, gratulálok hozzá.

  A szüleim most építtettek egy víztereset, de nem működik tökéletesen a rendszer. A kandallót 2 szoba közé építették, mondván, hogy mindkét szobát melegíti, plusz a radiátorokat is (3 db). Az egész burkolatot, a padlótól a plafonig Ytonggal rakták ki. Sajnos a kandalló hátsó része, ami a másik helységben van (kb. 16m2) szinte semennyi hőt sem ad le, a rácsot kivéve, az viszont nem elég. Radiátor fölszerelésén gondolkodunk.
  Két kérdésem lenne:

  1: Belülről hő védővel ellátott gipszkarton jobb lenne a kupola építéséhez, ugye? Több hő jönne ki rajta? Ha benyúlunk a rács helyén a kupolába, nagyon meleg van, tehát van hő belül, nem megy mind el a vízmelegítésre, de a hő nem jön ki, mivel az Ytong hőszigetel. Mit javasol? Inkább az Ytong falat bontanák meg, mint még egy radiátort vennének. Reális elvárás, hogy egy kandalló 2 helyiséget is tudjon fűteni?

  2: Begyújtáskor és mikor raknak rá, sok füst jön ki az ajtón. Erre lenne valami megoldási javaslata?

  Köszönettel: Tamás

 95. Stier Norbert hozzászólása:

  Kedves Tibor!

  A kupola oldalára is tehetsz szellőzőt, az abban segít, hogy több irányba elindul a meleg levegő. A por az kering enélkül is. Én nem rakom meg nagyon, mert akkor több a veszteség. Akármennyire megraktam az üveg még mindíg kibírta. Hamarabb forralod fel a rendszert, minthogy az üveg károsodjon. Én folyamatosan rakom inkább, mint hogy egyszer nagyon.
  üdv.
  Stier Norbert

 96. Stier Norbert hozzászólása:

  Kedves Tamás

  szerintem is az Ytong hőszigetelése lehet a gond. Nem szerencsés ha az telsesen a padlótól a mennyezetig megy, mert a felfele szálló hő, csak a rácson tud távozni. A kupola azért is szűkül felfele, hogy a meleg maradéktalanul távozzon a teteján lévő rácson. A gipszkarton kevésbé szigetel (nem kell mögé semilyen hővédő, csak ne fa keretre, hanem fém keretre szereljék) mint az Ytong érdemes lenne átépíteni, és több szellőző rácsot elhelyeni azon az oldalon. A két helyiség fűtése teljesen reális elvárás, a radiátorokkal nálunk az egész házat felfűti. A begyújtásnál, és az ajtó kinyitásnál valószinű, hogy azért füstöl, mert kicsi hozzá a kémény (mint nálam is). Én begyújtásnál teljes huzatot adok neki, és utána csökkentem, és ajtónyitás csak éppen résnyire, hogy beférjen a piszkavas, meg persze a fa.
  üdv.
  Stier Norbert

 97. Szőcs Ádám hozzászólása:

  Üdv!

  Az lenne a kérdésem, hogy egy teljesen fűtési rendszer nélküli ház felújítását végzem éppen, és vízteres kandallót, cirkóval együtt szeretnék üzemeltetni. Nincs radiátor pillanatnyilag. A lakás kb 70nm. Mekkora kandallóra, és mekkora radiátorokra lenne ehhez szükségem?. Köszönöm előre is.

 98. Stier Norbert hozzászólása:

  Kedves Ádám

  A helyiségek pontos légköbméter adataival javaslom keress egy fűtésszerelőt aki táblázatból megadja a radiátor méreteket neked. Abba a helyiségbe is számoljatok radiátort ahol a kandalló lesz, mert ha éppen gázzal fűtessz akkor ott is adjon valami meleget.

  üdv.
  Stier Norbert

 99. flakond hozzászólása:

  Szia Norbi. tetszik a kandallód. Most mi is vízteres kandallóban gondolkodunk. nem tudjuk, hogy mekkora kellene: 150 légköbméter 5 radiátorral való fűtésére használnánk. Az az elképzelésünk, hogy , a földszintre építenénk és a különálló emeletet fűtenénk vele.a radiátoraink, szívattyúnk és tágulási tartályunk már megvan, csak egy kandalló kellene. Kell hozzá puffertartály is? mindenki össze vissza beszél, mindenki mást mondd. Megköszönném, ha te is mondanál véleményt. Előre is köszönöm. üdv zsuzsa

 100. Norbert hozzászólása:

  Hihetetlenul jo munka raadasul teljesen nevrokonok is vagyunk :)
  Milyen kicsi a vilag…
  Udv Norbert Stier

  norbertstier@gmail.com

 101. mcz kandalló hozzászólása:

  Nagyon jó az oldal. Tetszik ez a koncepció, a beküldött komplett építési leírásokkal.

 102. Réka.. hozzászólása:

  Szia! Nagyon tetszett az oldal. Idén májusban kezdünk el egy házat felújítani, de fűtés nem volt benne…Körül néztünk, hogy mit lenne érdemes csináltatni, ekkor akadtam erre az oldalra… Mi nem a kandalló, hanem a vízbetétes cserépkályha mellett döntöttünk…A kályhás gyönyörű padkás kályhát épített nekünk, majd a fűtésszerelő összekapcsolta a megvásárolt radiátorokkal…Már kellett használnunk, de én nagyon szeretem..Befűtés után 15 perccel már meleg vizet keringet a radiátorokban…A kivitelezés más, de az elv hasonló, tehát köszi az ötletet:D

 103. zsuzsa hozzászólása:

  Szia!

  Gratulálok, nagyon tetszik a kivitelezés, igazán ügyes vagy!
  Mi is kandalló építésbe kezdtünk, hasonlóan vízteres mellett döntöttünk, amit összekapcsoltunk a már meglévő gázfűtéssel. Minden működik, már csak a külső burkolás van hátra. Bontott téglában gondolkodunk, egyrészt mert az van, így nem kerül pénzbe :), másrészt szerintem jól is nézne ki. Már csak az a kérdésem, hogy ugyanúgy lehet-e vele dolgozni, mint az ytonggal? Gondolok itt arra, hogy mennyire fogja bírni a hőt? Kell-e esetleg valami plusz szigetelés a téglára belülről? Tudom, hogy te ytongból építetted a kandallótokat, de hátha hallottál már valamit a bontott téglás változatokról is.
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Üdv: Zsuzsa

 104. remuszba hozzászólása:

  Szia

  Szép munka… én is hasonlóban gondolkodom.
  Az áramszünetet hogy kezeled?

  T

 105. Stier Norbert hozzászólása:

  lemaradtam pár válasszal

  flakond: nálam nincs puffer tartály. Én azért nem készíttettem, mert egyrészt drága, nagyon le kell szigetelni, számolni kellene a hőveszteséggel is, csak a padláson tudtam volna elhelyezni. Akkor lehet haszna, ha folyamatosan otthon vagy, és mindíg fűtenél. Akkor ha felmelegítenéd a tartályban a vizet folyamatosan adná le.

  Zsuzsa: a bontott téglából én a slittert ajánlanám, ami általában pár száz éves. Abból jól nézne ki, és bírná is a hőt. A normál habarcs helyett lehet, hogy szerencsésebb lenne fexibilis járólapragasztóval építeni, de ha belegondolok a régi kemencéknél is bírta a tégla a malterral.

  rembusza: az áramszünetet egyenlőre sehogy, csak a nyitott rendszerrel, de tervben van egy szünetmentes inverter beszerzése aksival.

  Mindenkinek köszönöm az elismerő szavakat, és sajnos elkezdődik az idei fűtési szezon is, és naponta kell vele foglalatoskodnom.

 106. szőri hozzászólása:

  Szia Norbert!
  Mielőtt neki állnák a kandallónk építésének szerteném megtudni,hogy tisztítod a füst csövet?
  Kémény tisztításakor nem kormolódik nagyon a kandalló? Hallottam már levehető kürtőről is de ez a fajta megoldás nem nagyon nyerte el a tetszésem vagy valamiféle vegyianyag alkalmazésa is elegendő lenne,gondolok itt például az ANTIKOX-ra? Lehet,hogy nagy hülyeséget kérdezek de szükségem lenne a tanácsodra,tapasztalatodra!
  Köszönettel Kovács Roland!

 107. Stier Norbert hozzászólása:

  Szia Roland

  a füstcsövet ami nálam 200-as, úgy alakítottuk ki, amint a fotókon is látod, hogy nincs vízszintes része amiben összegyűlhet a korom, a koksz, és a kémény tisztításából visszahullott korom. Mivel 45 fokos szögben áll, nem marad benne semmi, mert visszahull a tűztérbe. Ha a kéményt tisztítják, akkor amúgy is a kémény aljában gyűlik össze, és csak kevés hull a tűztérbe. A füstcső olyan forró, hogy minden lerakódás elég benne, de én is szoktam benne égetni antikokszot.

 108. A. Norbert hozzászólása:

  Nagyon szép kandallót építettél. Én is hasonlóban gondolkozom. A házat most kezdjük felújítani. Aljzat sincs még sehol, mindent felszedtünk. A külső levegőt bevezető cső is az aljzatba kerül majd. Lesz egy turbós gázkazánom, és szeretném a kandallóval is fűteni a rendszert. Egyelőre nekem ez elég bonyolult, de ezt majd a fűtésszerelő megoldja. Ami a lényeges, hogy falba szeretném beépíteni mivel, van egy 50cm falam, a kémény szintén ott megy majd mellette a falba. A terveken is így szerepel. Gondolom, hogy ki fog lógni egy kicsit, de az nem baj. Ami érdekelne, Te hogy építenéd be, milyen anyagokat használnál? Gondolom, nem lenne szerencsés, ha az egész fal meleg, forró lenne. A falon, amibe a kandalló kerül, TV, polcok, képek stb. lesznek. A fal másik oldalán fürdőszoba lesz, csempével a falon. A falba építés azért lényeges, mert elég kicsi a nappali sajnos.
  Előre is köszönöm válaszod!!
  Üdv: A. Norbert

 109. szombi hozzászólása:

  Szia.Gratulálok kandallohoz nagyon igényes és szép munka!Lenne 1 kérdésem,én most szereltettem be 1 ugyanilyen idro 50 est és csak annyi lenne a kérdésem vele kapcsolatban hogy a külsö levegö bevezetést a padlásrol oldottad meg látom,én is igy szeretném érdeklödnék hogy bevált e neked ez igy ,tud elég levegöt szivni a padlásrol? Az én belmagasságom 2.7méter.És ami a legfontosabb hogyan és hova kötötted be a kandallonál a csövet vagy csak simán alávezetted hogy szivja onnan a levegöt,és hogy raktál e bele pillangoszelepet és hova tetted??? válaszodat köszönöm

 110. Stier Norbert hozzászólása:

  Szia A. Norbert

  beépítheted a falba nyugodtan, mert nincs olyan óriási hő ami károsítaná. Egy a lényeg a kandallót nem rakhatod közvetlenül a falnak, hanem hagyni kell kb. 5-8 cm-t. Ízlésesen süllyeszd be a falba az íves hátsó részét, és így nyersz a nappalid számára területet. Én Ytongot használtam, de mivel a víz elviszi a tűztértől a hőt, ezért semmi sem forró a hkandalló körül.

 111. Stier Norbert hozzászólása:

  Hello szombi

  jó megoldás a külső levegő bevezetés. Én alumínium harmonika csővel oldottam meg a padlásról. Fent a leírásban a 4. képen látod a bekötését. Én egy gyári pillangószelepet vettem a kandallóhoz, amit a gyárilag kialakított helyére csavaroztam fel. Ez mindkét oldalon megtalálható a kandallóbetét íves oldalsó részén. Le kell csavarozni a két csavarral felrögzített lemezt.

 112. A. Norbert hozzászólása:

  Szia Norbert!

  Köszönöm válaszod, még egy kérdésem lenne, látom te alumínium csövet tettél a külső levegőnek. Én az aljzatba szeretném betenni a csövet, de nem tudom milyen csövet használjak. Gondolom, az alumínium gyenge az aljzatban, viszont a műanyag pedig elolvad a bekötésnél. Anyaga és átmérője is érdekelne, te hogy oldanád meg?
  Köszönöm válaszod!!
  Üdv: A. Norbert

 113. Stier Norbert hozzászólása:

  Szia A. Norbert

  mint a fenti leírás is tartalmazza, én 120-as alumínium harmonika csövet használtam. Az alu cső lehül addigra mire az aljzathoz ér, összekötheted vele nyugodtan.

 114. beka hozzászólása:

  Szia. Én most tanulmányozom az általad leírtakat.Egy 2 szintes házba szeretném betenni a rendszert és nem tudom elég lenne-e egy idro 3o vagy kell 5o -talan 7o es ? Fűteni kellene 15o m2 -ert, persze a gázkazánt is beteszem.A haz most épült, 3o cm-es téglafalat 1o cm hablemez szigetelés borít.A szobák nem túl nagyok, összbe 13 radiátor kerülne .
  Kérdesem , te melyiket választanád ?
  Hogy a távozó forró füstöt is felfognám beszerelnék egy 3o litres vizes hőcserélőt szerinted növelhető lenne a hatásfok ?
  Előre is köszi a segítőkész válaszodat.
  beka@netpont.ro

 115. Stier Norbert hozzászólása:

  Szia beka

  ki kell számolni a ház teljes fűtött légköbméter értékét. Ha 150m2-t fűtesz, és a belmagasságod 2,7m akkor az 405 m3. (ha eltér, akkor számold át) Az Edilkamin az Idro 30-hoz 370 m3 felfűthető légtér mennyiséget ír, tehát az kicsi neked. Az Idro 50-hez 470 m3, az Idro 70-hez 600 m3-t. Ezeket az adatokat a gyártó honlapján megtalálod: http://www.edilkamin.com/hu/termocamini_modelli.aspx
  Én egy kétszintes házba minimum az 50-est tenném, és a 30 literes vizes hőcserélő helyett a kandalló füstcsövét csak az emeleten vezetném bele a kéménybe, hogy minél többet érintkezzen a szobákkal, persze leburkolva szellőző nyílásokkal. A 30 literes hőcserélő kis hatásfokú, kell hozzá keringető szivattyú, meg vezérlés is. Egyszerűbb ha a füstcső közvetlenül leadja a hőt a helyiségeknek. Ott vezetném fel, ahol több helyiséget is érintene. Egyszerű gipszkarton burkolat fém profilra csavarozva, szellőzőrácsokkal. A vízteres része nagyon jó hatásfokú az bőven elég lenne.

 116. szabina22 hozzászólása:

  Üdvözlöm! Megtaláltam ezt az oldalt,és nagyon tetszik. Nekünk is idro50-es kandallóbetétünk van. Van hozzászerelve padlófűtés. Egyetlen bajunk vele,hogy nem tartja meg a hőt. Szeretném a véleményét kérni,hogy mit csináljunk vele? A miénk még nincs körberakva.Ez az első telünk vele,egy új építésű házban. Kérdésem az lenne,hogy Ön szerint mivel burkoljuk körbe,hogy tartsa meg a hőt. És ehhez a kandallóbetéthez kell-e buff tartály?Most egy régi 120 literes boiler van a padláson,mint kiegyenlítő tartály. A miénk nyitott rendszerű. Köszönöm válaszát,és ajánlom mindenkinek az oldalát. Üdv Szabina

 117. Stier Norbert hozzászólása:

  Kedves Szabina22

  mi a jelenség? Hogyan nem tartja meg a hőt? Felmelegíti a padlót rendesen? Csak padlófőtés van rákötve? Hány fokon üzelem a kandalló, és hány fokos a padlófűtésben a víz?
  Kérem írja körül, hogy tudjak rá válaszolni

 118. szabina22 hozzászólása:

  Üdv! Padló és radiátor. A padlófűtés 40 fok,és kb 60fokig van felfűtve a kályha. De nincs körberakva semmivel,csak maga a kandallóbetét van. Ha kapok egy email címet,akkor küldök fényképet róla. De leég a fa és hiába zárom el,nem tartja meg a hőt. Köszi a választ.

 119. Stier Norbert hozzászólása:

  Szia Szabina22

  az értékek alapján teljesen jól működik. Amit te szeretnél azt a cserépkályha tudja. A víztéren keresztül ez a kandalló elviszi a hőt, éppen ez a jó benne, hogy nem egy helyen lesz irtózatos meleg. Ha egy összvér megoldást csináltatsz, és rendesen samottal és cserépkályha elemekkel rakatod körbe akkor az majd megtartja a hőt. A tűztér nem olyan meleg kívülről mint a hagyományos kandalló, mert az áramló víz mindig visszahűti. A puffer tartály bekötése után is ugyan az marad a helyzet, csak azt plusz energiával fel kell fűteni (tovább rakhatod bele a fát) a veszteségeivel együtt. Ha elzárod is a felfűtés után addíg a keringető szivattyú folyamatosan viszi el belőle a meleg vizet és nyomja bele a lehültet.

 120. M.Lajos szerint:

  Jó estét,
  Hogyan oldottad meg, hogy a rendszer nyílt maradjon?

 121. Géci szerint:

  Jó napot!
  Nekem egy Salgótarjáni úriember csinálta a kandallóm ami 24KW-os és 60l víz fér el benne. Ehhez vettem egy 930l-es puffert amit be tudtam tenni a mosókonyhába + le van szigetelve 10cm szivaccsal. 140m2-es a ház és szinte végig padló, kivétel a 3 szoba (radiátor)+fürdőszobában van törölköző szárító felszerelve. Maga a rendszer úgy van beállítva, hogy van egy S (termo) szelep felszerelve, így ameddig nem éri el a kandallóban a víz az 55 fokot nem engedem a tartályba, és addig csak keringeti a szivattyú egy kis szakaszon. A tartály pedig úgy van beállítva, hogy 55-60 fokos vizet toljak a rendszerbe. Persze a padlóba 40-et engedek, de a radiátorokba jobb a 55-60 fok. Szereltünk fel reguluszt is ami elvileg attól véd, hogy ha áramszünet lenne akkor ne fűtsem túl a rendszert. Nagyon gyerekcipőben járok még fűtés terén, mert egy hete költöztünk be a kis közös házunkba és kb 10x tüzeltem még be. Eleinte eszetlenül sajnos… Elég sok levegőt engedtem és hamar leégett a tűz, magyarán pocsékoltam. Pár napja már elzárom alul a levegőt és így sokkal jobbnak tűnik az egész, mert kevesebb fát is tüzelek el és a fűtés is állandó. A puffer se hűl le mivel bent van a lakásba így szerintem viszonylag jól gondoltam ki ezt az egészet… Elég sokat olvastam mielőtt belefogtam ebbe az egészbe, meg kérdezgettem embereket is, de sokan minden áron kazánt raktak volna, én viszont úgy gondoltam, hogy kicsit modernizálom magam és inkább haladok a korral mint, hogy csak beálljak a sorba :)… Azért írtam volna ide, mert fűtési tanácsokat szeretnék kérni, mert nem vagyok 100% biztos abban, hogy mindent jól csinálok. Előre is köszönöm a válaszokat!

 122. Antal Lajos szerint:

  Szia! Olyan kérdésünk lenne ,hogy mért csap ki a füst ha teszünk a kandallóra.(Idro 50 -es kandallónk van beépítve)Kéményünk 160-as bekötésnél csappantyút tettünk be.Külön levegő bevezetést nem csináltunk. Kandalló amúgy nagyon jól üzemel .
  Köszönettel !

 123. Idro50 ellenes szerint:

  Azert csap ki a füst mert sajnos megvettük az ország egyik legszarabb termékét!!
  Második szezont töltjük az IDRO 50-essel és az utóbbi 10 év legnagyobb hibájának tartjuk hogy ezt választottuk!!
  Előtte 6 évig volt sima, hagyományos Baumax-ban kapható öntvénykandallónk.Azt nagyon szerettük és semmi hiba nem volt vele.Úgy működött mint a Doxa óra.
  Gondoltuk (sajnálatos módon rosszul) ha már ugyis eltuzeljuk az a rengeteg fát, akkor miert ne legyen koltseghatekonyabb es futsuk vele a padlot is. 70nm2 padlofutes es 3 szobaradiator van rakotve. Keptelenseg ugy kinyitni az ajtot hogy ne omoljon az arcunkba a fust. csak az iden 3x kellett kifestetnunk a nappalit a rarakodott korom miatt.Minden trukkot kiprobaltunk mar amit a neten talaltunk, es batran allitom hogy nincs gyogymod!
  A zsanerokat tobbszor kellett utana allitani, mert amikor megmelegszenek megragad az ajto es csak rangatva nyithato. Tokeletesen szaraz faval tuzelunk, a tuzter oldalfalan megis felcentis koromreteg kepzodott amit nem tudom hogy fugunk majd levakarni, de ha a kemenycsore is ez lehet a jellemzo akkor hamarosan cserelni kellhet azt is.
  Arrol mar nem is beszelek hogy az elvileg nyitott rendszerre gyartot Idro 50-est keptelenseg volt nyitott rendszerure megcsinalni mert allandoan levegot sziivott valahol. Egy halom penzbe kerult pluszban hogy zart rendszerbe lehessen kotni. egy szazezres vegyeskazannal jobban jartunk volna ami bir 10 evet es lehet etetni mindennel.
  Szoval mi nagyon befurodtunk az EDILKAMIN IDRO 50 -es kandalloval es miutan vagy 700k-ba allt meg mindennel egyutt, talan kijelentheto hogy kicsit tullotunk az eredeti celon.
  Amugy ezeket meg a bekotessel jaro gyotrelmeket leszamitva fut rendesen, 40-60 fokos vizet kuld a radioatorokra meg 45-ot a padloba.Ket kosar faval( kb.35-40kg osszesen) 4 fokot emel a haz homersekleten es orakig meleg tole a padlo.Ugyanez gazzal kb napi 2000ft-ba kerult.
  Mi SEMMIKEPPEN SEM JAVASOLJUK AZ EDILKAMIN IDRO50 -es vizteres kandallo vasarlasat!!! Barmi mast csak ezt NE!! Ha valaki esetleg ketelkedne, az termeszetesen megtapasztalhatja sajat karan is..mi sok sikert kivanunk azert hozza!

 124. Barbara szerint:

  Kedves Norbert!
  Nagyon klassz lett a kandalló amit épített!
  Mi is elkezdtünk gondolkodni, hogy egy idro kandallót szerelünk be a házba, csak nem tudjuk eldönteni, hogy idro 30 vagy idro 50 legyen.
  Mi egy 105 négyzetméteres házban lakunk ,ahol van 6 nagy radiátor és két kicsi.(nappali, 3 szoba, fürdőszoba, fűtött garázs).Padlófűtés nincs, de a radiátor csövei a padlóban vannak, a ház porotherm téglából van és van rajta 5cm hungarocell szigetelés.Szóval a kérdésem az lenne, hogy szerinted idro 30 vagy idro 50 -es kell egy ekkora házba?
  Válaszodat köszönöm.

 125. Moczas Geza szerint:

  Jo napot Norbert
  Lattam es vegig olvastam a kandalo beepiteset, nagyontetszik. En is ijet szeretnek epittetni most vagyok a lakas futesszerelese elott, de sajnos en nem vagyok jartas ebben a szakmaban ezert szeretnek segitseget kerni.
  Ha nem zavarnam es ha kerhetem nem tudnanke beszelni telefonon valameik pillanatba?? Ha igen akkor kernekszepen egy telefon szamot es egy idopontot amikor hivhatom.
  Eloreis koszonom.
  Tisztelettel Geza

 126. Zsíros László szerint:

  Üdvözlöm Norbert! Kérnék szépen egy visszahívást mert a régi telefon számán nem tudom elérni! Köszönettel: Zsíros László 06203174716